Zdaniem eksperta
Okap kuchenny spełnia różne role. Standardowo łączy w sobie trzy funkcje – pochłania wilgoć, eliminuje powstałe podczas gotowania zapachy i jest dodatkowym źródłem światła w kuchni. Projektanci dodają czwartą jego funkcję, jaką jest design i walory wizualne. Decydując się na konkretny model, warto zwrócić uwagę, iż ten sprzęt do prawidłowego działania potrzebuje odpowiednio dobranego filtra. Jak wielu jest producentów okapów kuchennych i ich rodzajów, tak wiele filtrów mamy do wyboru. Jaki filtr do okapu wybrać, aby z jednej strony działał bez zarzutu, a z drugiej spełniał funkcje, na których nam zależy? Poradnik, który przygotowaliśmy, z pewnością będzie pomocny przy doborze odpowiedniego produktu.
W artykule znajdziesz:
Rodzaje okapów kuchennych
Okapy kuchenne dzielimy ze względu na sposób montażu oraz przeznaczenie. Z uwagi na montaż, rozróżniamy okapy wolnowiszące i do zabudowy. Pierwsze z wymienionych zazwyczaj umiejscowione są przy ścianie. Wyróżniamy tu okap podszafkowy, montowany pod ciągiem górnych szafek kuchennych i kominowy – montowany w ciągu. Z uwagi na ich wydajność, okapy podszafkowe dedykowane są do kuchni o mniejszych metrażach. Do większych kuchni warto wybrać okap kominowy, który odprowadzi zanieczyszczone powietrze wprost do kanału kominowego.
Urządzenia do zabudowy, jak wskazuje ich nazwa, można zabudowywać. Ich zaletą jest to, że są po prostu niewidoczne. Podczas pracy wysuwają się na teleskopowych prowadnicach lub są zamontowane na stałe w szafce nad płytą i niewidoczne.
Innym rodzajem okapów, są tak zwane okapy wyspowe. Oprócz tego, że są wybierane do kuchni z wyspą, to ich inną zaletą jest to, że producenci oferują je w ciekawym wzornictwie. Takie okapy mogą przybierać rozmaite kształty: tuby, kwadratu, prostokąta, a nawet bardziej finezyjnych figur. Połączenie różnych materiałów, takich jak stal szlachetna, szkło hartowane i drewno sprawia, że oprócz funkcjonalności, okapy te wyglądają bardzo nowocześnie. W zależności od tego, na jaki rodzaj okapu się zdecydujemy, staniemy też przed decyzją, jaki filtr do okapu wybrać.
Pochłaniacz czy wyciąg?
Podejmując decyzję o wyborze okapu, warto zwrócić uwagę na jego podstawowe funkcje i kwestię, czy będziemy chcieli lub mogli z nich korzystać. Standardowo urządzenie to wyposażone jest w dwie podstawowe funkcjonalności. Pierwszą z nich jest tak zwane pochłanianie wilgoci. Okap włączony w trybie pochłaniacza pracuje w obiegu zamkniętym, zatem cechuje go mniejsza wydajność. Nie oznacza to, że nie jest wart rozważenia, ponieważ w niektórych kuchniach może okazać się jedynym wyborem (np. tam, gdzie brak jest oddzielnego kanału wentylacyjnego). Zanieczyszczone powietrze nie będzie wyprowadzane na zewnątrz, ale zamiast tego będą je pochłaniać specjalne filtry. Zwykle są to filtry papierowe, węglowe.
Druga funkcjonalność, to tak zwany wyciąg. Tryb wyciągu służy do eliminowania powstałych podczas gotowania czy pieczenia zapachów. Okap w tym przypadku pracuje w trybie otwartym, a zanieczyszczenia są odprowadzane na zewnątrz kuchni. Do prawidłowego działania wyciągu, urządzenie należy podłączyć do kanału wentylacyjnego. W tym wypadku stosuje się zwykle metalowe filtry, które w większości modeli można myć pod wodą, w tym w zmywarce.
Jaki filtr do okapu kuchennego?
Spróbujmy teraz ustalić, jak wybrać filtr do okapu kuchennego. Pierwszą wytyczną, którą powinniśmy wziąć pod uwagę, jest rekomendacja producenta. Zwykle producenci okapów posiadają w swojej ofercie filtry dedykowane do konkretnych modeli. Jeśli nie wiemy, jaki filtr do okapu wybrać, taka informacja z pewnością będzie znajdowała się na opakowaniu sprzętu lub w jego instrukcji obsługi i użytkowania.
Rodzaje filtrów
Wybór rodzaju filtra jest uzależniony od tego, w jakim trybie pracuje nasz okap. Jeśli korzystamy tylko z funkcji pochłaniacza i nasze urządzenie nie jest podłączone do instalacji wentylacyjnej, lepiej sprawdzi się filtr węglowy. W przypadku, gdy okap pracuje w trybie wyciągu, skazani jesteśmy na filtr przeciwtłuszczowy.
Filtr przeciwtłuszczowy
Jak wskazuje jego nazwa, służy absorbowaniu tłuszczu pochłoniętego przez okap kuchenny. Może być wykonany z fizeliny, metalu, akrylu, a nawet papieru. Do prawidłowego funkcjonowania potrzebna jest jego okresowa wymiana na nowy. Fizelinowy wymieniamy co 2 – 3 miesiące, a ten wykonany z akrylu lub papieru, tak zwany jednorazowy – minimum raz na miesiąc. Konieczność wymiany, zależeć będzie również od częstotliwości i natężenia gotowania. Jeśli gotujemy codziennie, wskazana będzie częstsza wymiana.
Filtry metalowe wykonane są ze stali nierdzewnej, chromowo-niklowej lub lżejszego aluminium. Ten rodzaj filtra, poza wymianą w dłuższym okresie, można również okresowo czyścić. Niektórzy producenci, wychodząc naprzeciw komfortowi użytkowników, wytwarzają filtry metalowe, które można myć w zmywarce.
Warto dodać, że filtry przeciwtłuszczowe są w większości standardowym wyposażeniem okapów kuchennych.
Filtr węglowy
Stosuje się go w okapach pracujących w trybie pochłaniacza. Jest nieocenionym pogromcą nieprzyjemnych zapachów, powstałych podczas gotowania i smażenia rozmaitych potraw. Za neutralizację zapachów odpowiada tu aktywny węgiel. Filtr węglowy montowany jest bezpośrednio na filtr aluminiowy. Często bez użycia dodatkowych zaczepów czy innych elementów. Taki montaż znacznie ułatwia jego wymianę. Filtr węglowy do sprawnego działania również wymaga okresowej wymiany. W zależności od producenta, naszej aktywności w kuchni i użytkowania okapu, przydatność funkcjonalna takiego filtra wynosi od 3 miesięcy do nawet 3 lat.