Poradniki Eksperta

Wypiekacze do chleba – ranking [TOP10]

 2023-09-06 

Piekarnie mają w ofercie coraz to więcej gatunków chleba i bułek. Sprzedają też swoje ciasta drożdżowe. Co jednak zrobić, gdy do sklepu trzeba iść parę kilometrów albo wręcz do niego dojechać, a na świeże pieczywo każdy ma ochotę? Jest na to sposób. Wystarczy zakupić właściwe maszyny – wypiekacze do chleba. Ranking podpowiada, które urządzenia warto wybrać.

1

MIEJSCE

10.0 / 10

2

MIEJSCE

9.5 / 10

3

MIEJSCE

9.5 / 10

4

MIEJSCE

9.0 / 10

5

MIEJSCE

9.0 / 10

Ranking wypiekaczy do chleba ułatwi Ci wybór

Upieczone przez siebie pieczywo – chleb czy bułki, będą na pewno smakować lepiej niż kupne, nawet gdy nie będą takie „zgrabne”, bo przecież Polacy lubią własne wyroby. Do chleba można dodać ziarna albo inne dodatki, zależnie od tego, co kto lubi i jakie składniki preferuje najbardziej. Chleb można zjeść na kolację, jeszcze ciepły, a rano przygotować ulubione bułki. Ciasto słodkie też przyrządzisz w maszynie – musisz tyko wybrać taką z odpowiednim programem. To nie jest ważne, że urządzenia mają w nazwie sformułowanie „do chleba”, gdyż potrafią zrobić wiele więcej – nawet jogurt, więc nie są to tylko wypiekacze do chleba. Ranking dokładnie pokazuje możliwości tego sprzętu. A jak robi się chleb? To bardzo proste. Wystarczy wrzucić do środka składniki, dokładnie wymieszać, poczekać na wyrośnięcie i dopiero wtedy włączyć właściwy program (także uwzględniając sposób wypieczenia). Oczywiście dotyczy to najprostszego wypieku. Samo tylko pieczenie trwa ok. 50 minut. Z przygotowaniem ciasta nieco dłużej, ale wszystko zależy od rodzaju wypiekacza, którego użyjesz.

Zwróć uwagę na programy

Zanim popatrzysz na cenę, przyjrzyj się ilości programów, jakie posiadają wypiekacze do chleba. Ranking poda taką informację, aby mieć pewność właściwego wyboru. Maszyny potrafią upiec różne wypieki, a są to m.in.: chleb i bułki (pełnoziarniste, razowe, pszenne, itd.), bagietki, pieczywo bezglutenowe i francuskie, słodkie ciasta oraz wytrawne babeczki. 


Maszyna zagniata też ciasto na makaron i na pizzę. Poza tym, w takim automacie możesz zrobić jogurt, marmoladę, a nawet konfitury. Każde urządzenie ma podaną liczbę programów pieczenia. Musisz wybrać taką, która Ci odpowiada najbardziej. Trzeba dodać, że jeden z modeli ma nawet funkcję do… przygotowania lodów. Wiedzieć także warto, że są i takie modele, które pozwalają na wprowadzenie własnego programu pieczenia.

Zwróć uwagę na pojemność i moc wypiekacza

Niemal każde urządzenie ma dołączoną formę i piecze chleb od masy ok. 0,45 g nawet do dużych bochenków, bo ważących ok. 1,8 kg. Wiedząc ile chleba zjadacie dziennie, możesz precyzyjnie wybrać odpowiednie do tego urządzenie. Z reguły jest tak, że modele o większej pojemności, potrzebują więcej mocy, chociażby z uwagi na to, że więcej mają ciasta do zagniecenia. Najczęściej sprzęty te mają moc od 450 do 1600 wat.

Liczba mieszadeł

Jest ona o tyle istotna, że wypiekacze mają jedno lub dwa mieszadła (mogą być haki do mieszania). Jedno wystarcza z trudem do wypieku o wadze ok. 800 g, ale dwa potrafią dokładniej ciasto wymieszać, a ważne jest, by było ono bardziej wyrobione, bo wtedy na pewno doskonale wyrośnie. Można kupić i taki wypiekacz, który w wyposażeniu ma specjalny haczyk do wyjmowania mieszadła.


Niektóre modele posiadają nawet dwa różne rodzaje haków, m.in. do bułek, a także formę do chleba. Najczęściej mają też łyżkę do dozowania składników oraz specjalny kubek z miarką, a już na pewno miarkę, jako niezbędne urządzenie do precyzyjnego odmierzania składników. Nie powinieneś bowiem dodawać produktów „na oko”. Główna forma, do której trafia chleb, najczęściej jest wyjmowana.

Dodatkowe funkcje

Opóźniony start jest funkcją, w którą wyposażony jest niemal każdy model wypiekacza. Okazuje się niezwykle przydatna, bo pozwala przygotować wypiek wtedy, kiedy tylko chcesz. Możesz na przykład przygotować składniki wieczorem i start ustawić na konkretny czas (zależy od modelu), a kiedy wstaniesz rano masz świeże, chrupiące bułki lub odpowiedni dla siebie chleb.


Opcja szybkiego pieczenia występuje tylko w niektórych urządzeniach. Związana jest z tym, że czas gdy nagli Cię, a chcesz zdążyć zjeść świeże pieczywo, możesz wykorzystać tę funkcję do niektórych wypieków.

Wiele maszyn, jeszcze przez mniej więcej godzinę, może utrzymać ciepło. Warto na to zwrócić uwagę, jeśli ktoś lubi zjeść ciepłe wypieki, albo gdy musimy poczekać na gości , których chcemy uraczyć świeżym wypiekiem. Funkcja utrzymania temperatury sprawdza się wtedy idealnie. 


Czy można regulować stopień zrumienienie? Oczywiście, że tak. Dotyczy to przede wszystkim skórki, ale też i samego chleba. Są osoby, które lubią, żeby skórka na chlebie była przypieczona. Regulacja obejmuje najczęściej trzy stopnie przyrumienienia. Dzięki tej opcjonalności, regulować można również wielkość wypieku pieczywa.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Ciasto może być całkowicie zagniatane automatycznie, bez Twojego udziału, potem zaś upieczone. Pamiętaj jednak, że zostaną w nim haki do zagniatania, a wyjęte po upieczeniu, mogą zostawić otworki. Jeżeli Ci to nie przeszkadza, to możesz je wyjąć dopiero po upieczeniu. Urządzenie potrafi przypomnieć sygnałem dźwiękowym o dodaniu innych składników, gdy np., chcesz mieć chleb z ziarnami. Dobrze wiedzieć, że jeżeli nie ma specjalnego zbiornika na ziarna lub pestki, to trzeba je wrzucić pod koniec pracy, tuż przed pieczeniem. Sygnał dźwiękowy pojawia się też w wielu urządzeniach po skończonej pracy, czyli po zakończeniu pieczenia. Wtedy to wypiekacz może się też sam wyłączyć. Twoje urządzenie może ponadto być wyposażone w funkcję pamięci tego, co robiło, w przypadku chwilowego braku zasilania. Jeśli Twoje wypieki wystygną, możesz je podgrzać ponownie. Wiele wypiekaczy, jako urządzenia działające na prąd, ma też specjalne zabezpieczenia, a wśród nich są antypoślizgowe nóżki, które chronią. urządzenie przed przemieszczaniem się, np. podczas zagniatania ciasta. Ważną cechą, na którą uwagę zwracają użytkownicy, jest możliwość mycia w zmywarce niektórych elementów wypiekach.

Ważna też jest odbudowa

Ciasto może być całkowicie zagniatane automatycznie, bez Twojego udziału, potem zaś upieczone. Pamiętaj jednak, że zostaną w nim haki do zagniatania, a wyjęte po upieczeniu, mogą zostawić otworki. Jeżeli Ci to nie przeszkadza, to możesz je wyjąć dopiero po upieczeniu. Urządzenie potrafi przypomnieć sygnałem dźwiękowym o dodaniu innych składników, gdy np., chcesz mieć chleb z ziarnami. Dobrze wiedzieć, że jeżeli nie ma specjalnego zbiornika na ziarna lub pestki, to trzeba je wrzucić pod koniec pracy, tuż przed pieczeniem. Sygnał dźwiękowy pojawia się też w wielu urządzeniach po skończonej pracy, czyli po zakończeniu pieczenia. Wtedy to wypiekacz może się też sam wyłączyć. Twoje urządzenie może ponadto być wyposażone w funkcję pamięci tego, co robiło, w przypadku chwilowego braku zasilania. Jeśli Twoje wypieki wystygną, możesz je podgrzać ponownie. Wiele wypiekaczy, jako urządzenia działające na prąd, ma też specjalne zabezpieczenia, a wśród nich są antypoślizgowe nóżki, które chronią. urządzenie przed przemieszczaniem się, np. podczas zagniatania ciasta. Ważną cechą, na którą uwagę zwracają użytkownicy, jest możliwość mycia w zmywarce niektórych elementów wypiekach.

Ważna też jest odbudowa

Nie tylko ze względu na swój kolor, gdyż opiekacze są najczęściej białe, czarne albo srebrne, Zależy to od tego, z czego się je robi, a zwykle są to: tworzywo sztuczne, stal nierdzewna albo połączenie stali szlachetnej z tworzywem. Opiekacze mogą być pionowe i te wprawdzie zajmują mniej miejsca na blacie, ale też mają mniejszą pojemność (pieką mniejsze porcje) lub poziome i tych jest zdecydowanie więcej. Jednakże istotniejsze jest, czy obudowa ma na górze w pokrywie okienko, które pozwala obserwować stan wypiekania i taką pokrywę, która powleczona jest od wewnątrz powłoką nieprzywierającą. Dla wielu osób może też być istotny wyświetlacz elektroniczny. Są modele tak wyposażone, dające pełną kontrolę nad całym procesem wypieku, gdyż pokazują na wspomnianym wyświetlaczu jego etapy.

Wypiekacze do chleba – ranking modeli

Jeśli zestawienie pomogło Ci w wyborze, musisz dogłębnie przestudiować kupiony przez Ciebie model. Najlepiej dokładnie przeczytaj w instrukcji, co jest napisane o włączaniu i wyłączaniu, po jakim czasie włączy się opiekacz przy opóźnionym starcie, a także jakie są tam przepisy (chodzi o proporcje). Do tych ostatnich musisz się stosować bardzo dokładnie, ponieważ w przeciwnym razie wypiek może nie spełnić Twoich oczekiwań. Ważne jest, co na pewno podaje każda instrukcja, żeby najpierw dodawać składniki płynne, np. oliwę, wodę, a następnie sól i cukier. Później mąkę, a na końcu drożdże, gdyż te nie powinny bezpośrednio stykać się z solą i cukrem. Oliwę warto dać do pieczywa pszennego, gdyż jest ona gwarantem, że wypiek nie będzie się kruszył. Wszystkie dodawane składniki muszą być dobrej jakości i wcale nie należy ich specjalnie ogrzewać. Ważne jest jednak, by dokładnie przestrzegać tego, co jest napisane w instrukcji. Możesz zrobić nawet kilka nieudanych prób, zanim dojdziesz do perfekcji.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756