Wolnowar– czym jest, jaki wybrać i ile właściwie kosztuje?

Wolnowar to bez wątpienia jeden z tych produktów, który sprawdzi się w każdej kuchni. Zapomnijmy o wielogodzinnym kontrolowaniu gotującego się rosołu, lecza lub gulaszu, przypalonym mięsie lub rozgotowanych warzywach – dzięki wolnowarowi nie tylko przyrządzimy znakomite potrawy, ale i nie będziemy musieli nadzorować procesu gotowania. To funkcjonalne urządzenie pozwoli nam zaoszczędzić czas oraz usprawni kuchenne obowiązki. Czym dokładnie jest wolnowar i jakie są jego zalety? Jak znaleźć garnek wolnowar odpowiedni dla naszych potrzeb? Tego dowiecie się z naszego tekstu.

 

Wolnowar – co to takiego?

Wolnowar, zwany także slow cookerem, jest urządzeniem elektrycznym służącym do przygotowywania potraw w niskiej temperaturze (poniżej 100oC). Dzięki dwóm trybom grzania – low i high – wolnowar może w różnym tempie osiągać idealną temperaturę grzania, a następnie utrzymywać ją przez cały czas przygotowywania posiłku. Urządzenie działa w taki sposób, że nie musimy obawiać się przypalenia lub wykipienia – w tym zakresie niska temperatura gwarantuje pełne bezpieczeństwo.
 
Większość modeli dostępnych na rynku składa się z trzech podstawowych części: 
- elektrycznej obudowy grzewczej, która zwykle wyposażona jest w elektroniczny panel sterowania lub pokrętło. Dzięki wbudowanemu timerowi czas gotowania danej potrawy w wolnowarze jest łatwy do określenia.
- naczynia/garnka wyjmowanego z obudowy, które zwykle wykonane jest z metalu lub kamionki. Niektóre modele wolnowarów, takie jak wolnowar ceramiczny, posiadają misę, która może być używana także w rozgrzanym piekarniku, na kuchence gazowej lub na płycie indukcyjnej.
- szklanej pokrywy wyposażonej w uchwyt, która umożliwia stałą kontrolę nad gotującym się daniem. Uchwyty wchodzące w skład wolnowaru powinny być antypoślizgowe i nie mogą się nagrzewać.
 
Niepozorne urządzenie, jakim jest wolnowar, swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim funkcjonalności i uniwersalności, które przekładają się na łatwość gotowania  i dogodny tryb przyrządzania posiłków. To oczywiście jednak nie wszystko. Wśród innych zalet wolnowaru należy wymienić: 
• aromatyczność potraw i intensywny smak posiłków: za sprawą procesu powolnej obróbki w niskiej temperaturze potrawy przygotowywane w wolnowarze zachowują swój naturalny aromat oraz intensywny smak,
• większą ilość wartości odżywczych przygotowywanych potraw: dzięki długiemu gotowaniu w trybie low potrawy z wolnowaru zachowują więcej składników odżywczych,
• ekonomiczność: wolnowar podczas pracy zużywa niewielką ilość prądu, co przekłada się na znaczną ekonomiczność urządzenia. Z racji na tanią eksploatację nie musimy obawiać się, że nasze rachunki drastycznie wzrosną.
• łatwość używania: gotowanie w garnku wolnowarze jest naprawdę proste, więc idealnie nadaje się dla osób, którym zależy na łatwym przyrządzaniu posiłków. Dzięki wolnowarowi można zaoszczędzić czas – wystarczy go włączyć i wrócić do swoich obowiązków,
• cichy tryb pracy urządzenia: odpowiednie parametry techniczne wolnowaru sprawiają, że urządzenie działa bardzo cicho i może być użytkowane także podczas godzin nocnych.

Jak wybrać wolnowar?

 

Przy zakupie wolnowaru kluczowe będą nie tylko nasze indywidualne potrzeby i preferencje, ale także liczba domowników i ewentualne przeznaczenie urządzenia. Slow cookery dostępne na rynku różnią się zarówno sposobem wykonania i wielkością, jak i parametrami wpływającymi na jakość użytkowania oraz przyrządzania posiłków. Przed zdecydowaniem się więc na konkretny model wolnowaru, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów:

pojemność wolnowaru: bez względu na to, czy zdecydujemy się na parowar na gaz, czy też parowar elektryczny, kluczowa będzie jego pojemność. Producenci oferują nam wolnowary w różnych rozmiarach, dlatego z łatwością znajdziemy taki, który będzie odpowiadał naszym potrzebom. Modele o pojemności 2,5-3,4 litra znakomicie sprawdzą się w przypadku jednej osoby lub pary. W przypadku większej rodziny najlepiej postawić na wolnowar o większej pojemności – najlepiej 4,5-6 litra. Wielkość ta zda egzamin w przypadku większych porcji dań oraz mięs przyrządzanych w całości.

 

rodzaj misy: większość dostępnych na rynku modeli wolnowarów posiada misy wykonane ze stali nierdzewnej, ceramiki lub kamionki, które pokryte są nieprzywierającą powłoką. Misy z kamionki znakomicie nadają się do pieczenia w piekarniku, a te ze stopów metali – do użytkowania na różnego rodzaju kuchenkach. Taki dobór tworzyw umożliwia nam wcześniejsze podsmażenie składników przed rozpoczęciem wielogodzinnego podgrzewania w podstawie grzewczej wolnowaru lub późniejsze podpieczenie ich w piekarniku.

 

rodzaj pokrywy: nie bez znaczenia jest także rodzaj materiału, z jakiego została wykonana pokrywa misy lub garnka wchodzącego w skład wolnowaru. Warto upewnić się, że wybrany przez nas model urządzenia posiada szklaną i przezroczystą pokrywę, która umożliwia podglądanie procesu gotowania posiłku, bez konieczności jej podnoszenia. Niektóre modele wolnowarów posiadają bowiem pokrywę kamienną lub żeliwną, która co prawda pozwala na wykorzystanie jej w piekarniku, ale uniemożliwia doglądanie potrawy. Nie zapominajmy w końcu, że w czasie gotowania w wolnowarze należy podnosić pokrywę jak najrzadziej (a najlepiej w ogóle), aby ograniczyć straty ciepła.

 

dostępne tryby: w zależności od rodzaju modelu, wolnowar może pracować w kilku praktycznych trybach. Podczas gdy tryb high pozwala na szybsze podgrzewanie i przygotowanie delikatnych dań w temperaturze około 90oC, tryb slow umożliwia znacznie wolniejsze nagrzewanie potraw do temperatury 80oC, co sprawdzi się szczególnie w przypadku zup, bulionów, a także przetworów i ciast. Niektóre urządzenia posiadają również tryb warm, służący do podtrzymywania ciepła ug otowanych już dań – w modelach elektronicznych wolnowar zwykle sam przestawia się z trybu gotowania w tryb warm, natomiast w modelach ze sterowaniem manualnym, należy zrobić to ręcznie przy użyciu pokrętła.

 

rodzaj sterowania: dostępne na rynku wolnowary różnią się rodzajem sterowania, który może decydować o bardziej lub mniej precyzyjnie dostosowanym czasie gotowania i wysokości temperatury. Zwykle urządzenia te wyposażone są w pokrętło, którym ustawia się moc podgrzewania (sterowanie manualne) lub w panel elektroniczny pozwalający na precyzyjne dopasowanie czasu gotowania i mocy do przyrządzanej potrawy (sterowanie elektroniczne). Dodatkowo niektóre wolnowary posiadają praktyczny timer, który pozwala zaplanować czas gotowania potrawy. 

 

Ile kosztuje taki wolnowar? Choć jego koszt będzie z pewnością wyższy niż tradycyjnego garnka, trudno wskazać tutaj określony przedział cenowy. Cena urządzenia będzie uzależniona zarówno od producenta, pojemności garnka, rodzaju sterowania, jak i jego dodatkowych funkcji. Na pewno warto przyjrzeć się modelom cieszącym się dużym zainteresowaniem – np. wysokiej jakości multicookerowi Philips, szybkowarowi Philips czy wolnowarowi crock-pot od znanej amerykańskiej marki, które w popularnej sieci Media Expert znajdziemy w atrakcyjnych cenach.


Wolnowary i multicookery


Potrawy, które ugotujesz w wolnowarze

W wolnowarze przygotujemy przede wszystkim różnego rodzaju dania jednogarnkowe, takie jak gulasz, leczo, bigos czy risotto, zupy, buliony oraz mięso i ryby. Wolny proces gotowania pozwoli nam przygotować idealnie soczyste mięso, a także szarpaną wołowinę, wieprzowinę lub kurczaka. Ci z nas, którzy lubią eksperymentować w kuchni i lubią przyrządzać przetwory, z łatwością przygotują w wolnowarze powidła owocowe, warzywne przetwory, kompoty, poncze, a także ciasta. Nie da się ukryć, że ogromną zaletą gotowania w tym urządzeniu jest łatwość przygotowania posiłków. Wolnowar to znakomity produkt zarówno dla tych, którym brakuje zdolności kulinarnych lub czasu na przyrządzanie posiłków, jak i dla osób, którym gotowanie sprawia ogromną przyjemność. Zapomnijmy o podlewaniu wkładanych do niego mięs, nieustannym kontrolowaniu temperatury i upewnianiu się, że nic nam nie wykipiało. Gotowanie warzyw będzie prawdziwą przyjemnością - wyjęte po kilku godzinach z wolnowaru nie tylko nie rozpadają się i nie są rozgotowane, ale także zachowują swój smak i są przyjemnie chrupiące. To jednak nie koniec. Wolnowar to urządzenie, które spełni oczekiwania każdego fana ryb lub mięs. Mięso przyrządzanie w niskiej temperaturze jest idealnie kruche, a przy tym oddaje cały swój sok, co pozwala dodatkowo przyrządzić na jego bazie aromatyczny sos. Wystarczy zadbać o odpowiednią marynatę. 

 

Przed przystąpieniem do przyrządzania posiłku w wolnowarze, należy jednak upewnić się, że wiemy, jak przeliczać czas gotowania w tradycyjnym garnku na gotowanie w wolnowarze. Zasadniczo dla większości parowarów dostępnych na rynku przyjmuje się następujące normy:

• gotowanie tradycyjną metodą do 30 minut odpowiada 4-6 godzinom gotowania w wolnowarze w trybie slow i 2-3 godzinom w trybie high, w zależności od rodzaju potrawy i przygotowanego produktu;

• gotowanie tradycyjną metodą do 45 minut odpowiada 6-8 godzinom gotowania w wolnowarze w trybie slow i 2-4 godzinom w trybie high;

• gotowanie tradycyjną metodą powyżej 50 minut odpowiada 8-10 godzinom gotowania w wolnowarze w trybie slow i 4-6 godzinom w trybie high.

 

Producenci wolnowarów deklarują, że urządzenia te, mimo tak długiego czasu gotowania i przyrządzania posiłków, są ekonomiczne. Testy pokazują, że praca w trybie slow cooker,  jest znacznie tańsza niż przygotowywanie tej samej potrawy w sposób tradycyjny – na kuchence lub w piekarniku. Z racji tego, że wolnowar ogrzewa znacznie mniejszą powierzchnię niż piekarnik i nie pracuje na pełnych obrotach, ilość zużywanego przez niego prądu jest znacznie mniejsza.