-50% na wybrane usługi i 100 dni na zwrot!
Zdaniem eksperta
2023-05-01
Wydawać się może, że wystarczy mieć chłodziarko-zamrażarkę, włożyć do niej produkty spożywcze i po kłopocie. Tymczasem modeli lodówek jest dużo i wciąż są udoskonalane. Nowe typy półek, szuflad oraz zastosowane technologie, a wszystko to ma wpływ na wspomniane przechowywanie jedzenia. Kiedy stajemy przed wyborem konkretnego modelu nie wiemy, co jest ważne, jak przechowywać żywność w lodówce? Ten poradnik powinien pomóc w wyborze, gdyż wskaże, co wpływa na prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce. Zanim jednak włożymy do niej cokolwiek, warto sprawdzić termin przydatności do spożycia, bo nawet najlepsza lodówka nie ochroni nas przed zatruciem.
Półki i pojemniki na różne produkty do przechowywania żywności w lodówce
W nowoczesnych chłodziarko zamrażarkach wszelkie półki mają regulowaną wysokość oraz są bezpieczne – w razie stłuczenia nie pokaleczą nam dłoni. W niektórych modelach znajdziemy nawet „podpowiedź” co na której półce przechowywać, w zależności od tego, gdzie jest usytuowana (wyżej, czy też niżej). Taki instruktaż pokazuje nam jak przechowywać żywność w lodówce, przynajmniej w odniesieniu do niektórych produktów, żeby dotrwały świeże. Wiemy, że sery czy masło mają osobne miejsce, inne mają też jajka i butelki. Zwykle półki mają ograniczniki, żeby się z nich nic nie zsunęło, nie dotykają też bezpośrednio ścianek, by nie skraplać niepotrzebnie wody. W większości modeli znajdziemy półki ze szkła hartowanego.
Są w lodówkach półki odkryte oraz zamykane pojemniki, w których doskonale przechowamy nabiał. Do lodówek wiele osób wstawia nawet garnki z zupą, czy przyrządzonym mięsem, dlatego regulacja wysokości półek jest tak ważna. Bardzo istotne jest jednak, by wiedzieć, jak przechowywać jedzenie w lodówce. Na pewno nie powinno się wstawiać dań gorących ani nawet ciepłych (poza specjalnymi komorami, np. Sharp). W pierwszym przypadku sprawimy, że bakterie zaczną się gwałtownie namnażać. W drugim – doprowadzimy do podniesienia się temperatury w komorze chłodziarki (zamrażarki), a to doprowadzi do zwiększonego poboru energii elektrycznej.
Szuflady i komory gwarantujące świeżość żywności
Coraz popularniejsze są specjalne szuflady montowane w lodówkach. Jedne przeznaczone są do przechowywania warzyw i owoców, do innych wkłada się mięso czy też ryby. W niektórych modelach lodówek Beko możemy spotkać się z szufladą HarvestFresh, inspirowaną naturą. Jest ona przeznaczona do przechowywania owoców i warzyw, a zastosowana w niej innowacyjna technologia trzech kolorów pozwala zachować w przechowywanych owocach oraz warzywach witaminy A oraz C. Dzięki temu dłużej nie tracą one swoich wartości. W komorze wykorzystywane są trzy kolory światła (zielony, niebieski i czerwony) imitujące 24-godzinny, naturalny cykl słoneczny – taką funkcjonalność oferuje lodówka Beko MCNA366E30ZXB.
Producent ten zaprojektował też komorę EverFresh+ z myślą o owocach i warzywach. Za sprawą dokładnej regulacji wilgotności wpadającego do niej powietrza przez specjalne kanały, świeżość warzyw oraz owoców przedłuży się aż do 30 dni. Natomiast w komorze ZERO można trzymać szybko psujące się produkty w temperaturze 0 st. C.
Z kolei lodówka Samsung proponuje szufladę o nazwie Humidity Fresh+, zapewniającą doskonałą wilgotność przechowywanym w niej owocom i warzywom. Pierwszym gwarantuje 70 proc., a drugim 80 proc. wilgotności, dzięki czemu pozostają dłużej świeże, chrupiące i smaczne. A wszystko dzięki specjalnej konstrukcji pokrywy uszczelniającej. Szufladę, utrzymującą optymalną wilgotność powietrza, możemy też znaleźć w chłodziarko-zamrażarkach marki LG. Tym razem jest to FreshBalancer, zaś FreshConverter utrzymuje idealne warunki dla mięsa, ryb oraz warzyw. Marka Haier ma w ofercie tego typu komorę o nazwie Moisture Zone.
Systemy i technologie
Wciąż udoskonalany jest system No Frost. Dzięki niemu oszczędzamy sporo czasu, bo urządzeń nie trzeba odmrażać manualnie, a produkty i ściany komór nie pokrywają się szronem. Ale marka Beko proponuje system podwójnego chłodzenia NeoFrost – osobny dla zamrażarki i dla chłodziarki. Sprawia to, że zapachy się nie przenikają, co w przypadku, np. ryb i ciasta ma znaczenie. Te odrębne systemy chłodzenia zapewniają też idealny przepływ powietrza oraz optymalną temperaturę w obu komorach. Jeśli nadal nie wiemy jak przechowywać żywność w lodówce, szukajmy modeli z systemami antybakteryjnymi. Są nie do przecenienia, zwłaszcza przy małych dzieciach.
Warto w tym miejscu wspomnieć o systemie ABT w lodówkach Haier. Dzięki technologii ABT (Anti-Bakterial Technology), wykorzystującej światło ultrafioletowe w komorze lodówki bakterie nie namnażają się. Pomaga to też w utrzymaniu smaku oraz poprawia higienę urządzenia. Technologia HygieneShield w niektórych lodówkach marki Beko pozwala na dezynfekcję opakowanych produktów spożywczych. I tak model HygieneLine ma komorę ze światłem UV, w której można zdezynfekować opakowania sera, masła czy też mleka. Program (uruchamiany ikoną na wyświetlaczu) trwa około 40 minut i dezynfekuje produkty z każdej strony.
Nowoczesne udogodnienia
Mają duży wpływ na świeżość jedzenia, ale przede wszystkim „podpowiadają”, jak przechowywać żywność. Na uwagę zasługują sprężarki inwerterowe. LINEARCooling lodówki LG pomaga dłużej zachować świeży smak i wygląd produktów, obniżając wahania temperatury w komorze chłodziarki. Natomiast DoorCooling to równomierne i szybsze o ponad 30 proc. chłodzenie. Wszystko dzięki otworom wentylacyjnym z umieszczonym z przodu lodówki, pozwalającym utrzymać odpowiednią temperaturę, co ma wpływ na zachowanie świeżości przechowywanych produktów.
Natomiast za sprawą nowoczesnej sprężarki inwerterowej ProSmart lodówek Beko, mamy do czynienia z czterokrotnie cichszą pracą lodówki, a także z szybszym chłodzeniem przy mniejszym zużyciu energii elektrycznej. Fresher Shield natomiast jest tarczą dla produktów znajdujących się w zamrażarce. Minimalizuje ona ilość uciekającego na zewnątrz powietrza podczas automatycznego rozmrażania. Zapobiega to m.in. wahaniom temperatury i chroni produkty, zapewniając im świeżość.
Przydatne funkcje do przechowywania żywności w lodówce
Mają one zasadnicze znaczenie dla tego, jak przechowywać żywność w lodówce oraz dla naszych wydatków. W pierwszym przypadku mowa o dwóch programach – szybkie chłodzenie (w odniesieniu do chłodziarek) i szybkie mrożenie – dla komory zamrażarki. Szybkie chłodzenie przydaje się zwłaszcza latem, gdy przynosimy zakupy do domu. Dzięki temu programowi temperatura w komorze chłodziarki nie podniesie się, gdy włożymy „ciepłe” produkty. Szybkie zamrażanie pozwala zachować większość wartości spożywczych produktów i nie wpływa na temperaturę tych, które były już wcześniej w zamrażarce. Przydatny okazuje się również alarm otwartych drzwi. Kiedy zbyt długo nie podchodzimy do urządzenia i trzymamy je otwarte, sygnał dźwiękowy informuje, że temperatura zacznie wzrastać.
I na koniec warto wspomnieć o tym, że wyjeżdżając na kilka dni, nie musimy wyłączać lodówki i opróżniać jej całkowicie, zwłaszcza zamrażarki. Można włączyć funkcję zwaną zwykle „Wakacje” („Holiday”), dzięki której urządzenie będzie pobierało minimum energii elektrycznej.
Obsługa klienta
Informacje
Zakupy
Moje konto
Pomoc
Zadzwoń do nas
Tel. 756 756 756
Pon - Pt 08:00 - 20:00
Sob 10:00 - 20:00
Niedz 10:00 - 20:00
Fax 22 122 31 11
Інфолінія:
пн-пт: 8:00 - 20:00
Infoline:
Mon-Fri: 8:00 - 20:00
Znajdź swój sklep
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756