Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

No Frost – co to znaczy? Jak działa ten system?

  

2024-06-14


System No Frost, jest jedną z bardziej pożądanych przez użytkowników funkcji w urządzeniach chłodniczych. Jeszcze do niedawna, urządzenia chłodnicze z tym systemem uznawane były za mniej energooszczędne, podczas gdy obecnie, system ten staje się standardem. Jego zalety w zakresie utrzymania lodówki w czystości i komfortu użytkowania, doceniło już wielu użytkowników. Dlaczego warto wybrać urządzenie chłodnicze wyposażone w technologię No Frost? Na to i inne pytania, odpowiadamy w naszym poradniku.

Co to jest system No Frost

Technologia No Frost, która stosunkowo niedawno pojawiła się w urządzeniach chłodniczych, od razu zyskała rzeszę zwolenników. Termin no frost z języka angielskiego oznacza „bez szronu”. Dlatego też lodówki z systemem No Frost, nazywane są zamiennie urządzeniami bezszronowymi. System No Frost w lodówkach i zamrażarkach, ogranicza osadzanie się szronu i lodu w ich wnętrzach. W konsekwencji, eliminuje to konieczność ręcznego rozmrażania tych urządzeń. Jest to możliwe dzięki specjalnej cyrkulacji powietrza, wspomaganej dodatkowymi wentylatorami umieszczonymi w komorze chłodzenia lub zamrażania. Wentylatory rozpraszają wilgotne powietrze, które ulega skropleniu.

Lodówki No Frost w naszej ofercie:

Jak działa system No Frost?

Specjalny system cyrkulacji przy technologii No Frost, utrzymuje zaprogramowaną temperaturę oraz stały poziom wilgoci w urządzeniu chłodniczym. Ogrzane powietrze, które dostaje się do wnętrza lodówki np. podczas długotrwałego otwarcia drzwi czy też otwierania lodówki z dużą częstotliwością, niemal natychmiast zostaje usuwane z wnętrza sprzętu, a w zamian nadmuchiwane jest powietrze chłodne, o zaprogramowanej temperaturze. W zależności od modelu i producenta, system No Frost może być zastosowany w chłodziarce, zamrażarce lub obu komorach jednocześnie.

Skąd się bierze wilgoć w lodówce?

Ponieważ jedną z funkcji systemu No Frost jest skuteczne odprowadzanie ciepłego powietrza i wilgoci na zewnątrz lodówki, warto wiedzieć, skąd bierze się ona w komorze chłodziarki lub zamrażarki. Po pierwsze, może być ona wynikiem częstego otwierania drzwi lodówki, albo też pozostawienia otwartych drzwi. Ciepłe powietrze dostające się z zewnątrz w zetknięciu z chłodnym powietrzem wewnątrz komory chłodzenia, powoduje skraplanie. To jedna z przyczyn, którą producenci starają się eliminować poprzez stosowanie rozmaitych alarmów. Jednym z nich jest np. alarm dźwiękowy niedomkniętych drzwi. Drugą przyczyną powstawania wilgoci są same produkty spożywcze, dlatego podczas umieszczania żywności na półkach, warto zadbać o to, aby nie wkładać do lodówki ciepłych posiłków, czy to w zawekowanych słoikach czy naczyniach, w których były przygotowywane. Dobrą praktyką podczas umieszczania zakupów na półkach, jest ich szczelne zamykanie. Dotyczy to zwłaszcza rozpakowanych produktów, jak sery, wędliny, czy świeże mięso. Można je umieścić w dodatkowych, szklanych opakowaniach czy też plastikowych pojemnikach, odpowiednich do umieszczania w lodówce. To również zapobiegnie nadmiernemu powstawaniu wilgoci w lodówce. Powyższe zasady będą miały także zastosowanie, jeśli chodzi o komorę zamrażania, niezależnie, czy będzie wyposażona w system No Frost, czy też będzie wymagała manualnego rozmrażania.

Komfort użytkowania sprzętu z systemem No Frost

Jedną z niekwestionowanych zalet systemu No Frost, jest komfort użytkowania sprzętu chłodniczego. System ten powoli staje się standardem, nie tylko w lodówkach, ale również w zamrażarkach. Sprzęty z systemem No Frost nie wymagają rozmrażania, co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. Funkcja No Frost kontroluje temperaturę i wilgotność w komorach lodówki. Jego szczególną zaletą jest zapobieganie osadzania się szronu i lodu poprzez odpowiednią cyrkulację powietrza i jednoczesne osuszanie powierzchni.


System No Frost sprawia, że komory lodówki są dokładnie wentylowane. W praktyce, wilgotne powietrze zamieniane jest w drobne kropelki i kierowane do skraplacza, który najczęściej znajduje się na tylnej ścianie urządzenia, tuż za najniżej umiejscowioną półką lub szufladą.

Rodzaje systemów No Frost

Warto wiedzieć, że systemy bezszronowe stosowane w lodówkach i chłodziarkozamrażarkach, różnią się nie tylko nazwą, ale również rodzajami. Wyróżnia się 2 typy systemu No Frost. Pierwszym jest zastosowanie systemu wyłącznie w komorze chłodzenia. To obecnie najpopularniejsze rozwiązanie, które powoli staje się standardem.


Drugim rodzajem jest system Total No Frost. Oznacza to, że system bezszronowy zastosowany jest nie tylko w komorze chłodzenia, ale również w zamrażalce. Równie często stosowanym systemem, zwłaszcza w chłodziarkozamrażarkach jest rozwiązanie, które ma zastosowanie wyłącznie w zamrażarce, pomijając komorę chłodzenia i wymuszając na użytkowniku manualne wykonywanie jej rozmrażania.

No Frost w zamrażalce – czy warto?

Urządzenia chłodnicze typu Total No Frost, a zatem takie, w których przy zastosowaniu dwóch niezależnych obiegów cyrkulacji powietrza, zastosowane są odrębne systemy bezszronowe dla chłodziarki i zamrażarki, to praktyczne i komfortowe urządzenia. Mycie i rozmrażanie zamrażarki bez systemu No Frost, nawet przy bardzo rzadkim otwieraniu urządzenia, powinno być wykonywane przynajmniej 2 razy do roku. Manualne wykonywanie tej czynności jest pracochłonne i zajmuje wiele czasu. Im większa pojemność zamrażarki, tym czas rozmrażania i mycia się wydłuża. To ze względu na samoczynne rozpuszczenie się lodu, którego nie można rozbijać, skrobać czy rozpuszczać np. przy pomocy gorącej pary wodnej. Wszystkie te czynności mogą uszkodzić wnętrze zamrażarki. System No Frost w zamrażarce eliminuje konieczność manualnego rozmrażania, oszczędzając przy tym przede wszystkim nasz czas.

Manualne rozmrażanie zamrażarki bez systemu No Frost

Rozmrażanie zamrażarki zaczynamy od wyjęcia zamrożonej żywności. Należy pamiętać, aby odpowiednio zabezpieczyć ją przez rozmrożeniem. W wypadku rozmrożenia nie możemy jej ponownie zamrozić, ze wglądów zdrowotnych. Takie produkty należy przetworzyć, czyli ugotować lub usmażyć. Dopiero wtedy można je ponownie zamrozić. Przy okazji warto też przejrzeć wszystkie zamrożone produkty i sprawdzić, czy nadają się jeszcze do spożycia, biorąc pod uwagę np. ich kolor, czy długi czas przechowywania w zamrażarce. Kolejnym krokiem będzie odczekanie, aż nagromadzony w zamrażarce lód sam się rozpuści. Dopiero wtedy możemy przejść do mycia wnętrza zamrażarki.


Manualne rozmrażanie zamrażarki, a więc takiej bez systemu No Frost, zajmuje wiele czasu i energii. Warto zatem zainwestować w urządzenie z tym praktycznym systemem, jeśli zależy nam na jak największym komforcie użytkowania sprzętu chłodniczego.

Zalety systemu No Frost

Zastosowanie systemu No Frost w lodówkach, ma wiele zalet. Warto skupić się szczególnie na trzech podstawowych. Pierwszą z nich jest zdecydowanie większa energooszczędność sprzętu chłodniczego. Brak nagromadzonego szronu oraz lodu we wnętrzu lodówki powoduje, że urządzenie pobiera mniej energii elektrycznej, z uwagi na brak intensywności pracy. 


Kolejnym argumentem potwierdzającym zalety systemu No Frost, jest zdecydowanie łatwiejsze utrzymanie lodówki w czystości. Skroploną wilgoć na ściankach lodówki, wystarczy raz na jakiś czas przetrzeć suchą ściereczką. Z kolei mycie lodówki z resztek jedzenia, czy też kurzu osadzonego na półkach, ogranicza się do kilku chwil, bez konieczności odłączania sprzętu od źródła zasilania. Ostatnią, ale bardzo ważną kwestią, jest brak konieczności ręcznego rozmrażania, które jest procesem czasochłonnym.

System No Frost a dłuższe przechowywanie żywności

System No Frost ma znaczący wpływ na dłuższe przechowywanie żywności. Zapewnienie odpowiedniego poziomu wilgotności sprawia, że przechowywane w lodówce produkty spożywcze, są mniej narażone na rozwój grzybów, bakterii, czy pleśni. Dotyczy to zarówno świeżego mięsa i ryb czy serów, jak i owoców oraz warzyw. To również przyczynia się do niemarnowania żywności.


Może się również zdarzyć, że system No Frost będzie miał wpływ na przesuszanie produktów spożywczych. Dotyczy to zwłaszcza wędlin, serów, a także warzyw i owoców. W takim wypadku warto umieszczać je w wyznaczonych do tego miejscach w komorze chłodzenia. W nowoczesnych lodówkach, producenci oferują pojemniki do przechowywania owoców i warzyw z regulacją poziomu wilgotności, a także komory zero do bezpiecznego przechowywania mięsa i ryb. To również ma wpływ na odpowiednie przechowywanie żywności, a także jej niemarnowanie.

Lodówki do zabudowy w naszej ofercie:

System No Frost, a energooszczędność lodówek

Jednym z ważnych parametrów mających wpływ na wybór urządzenia chłodniczego, jest jego energooszczędność. To szczególnie ważne w wypadku lodówki, która do prawidłowego działania wymaga niemal nieustannej pracy, a zatem stałego poboru energii elektrycznej.


Warto zaznaczyć, że lodówki z systemem No Frost, do prawidłowego działania, nie wymagają poboru dodatkowej energii elektrycznej. Oznacza to, że dodatkowe elementy wchodzące w skład systemu wentylacji, nie obciążają nadmiernie pracy sprzętu chłodniczego, wymagając od niego zużywania większej ilości energii elektrycznej. Co więcej, dodatkowa, sprawnie działająca wentylacja, na bieżąco usuwająca wilgoć z komory lodówki oraz zapobiegająca powstawaniu szronu i lodu na jej ściankach sprawia, że urządzenie chłodnicze pracuje wydajniej i jest energooszczędne.

Nowoczesne lodówki z systemem No Frost

System No Frost stosowany jest zwykle w nowoczesnych lodówkach oferujących dodatkowe funkcje, które mają bezpośredni wpływ np. na dłuższe przechowywanie żywności. Jedną z takich funkcji, jest innowacja w zakresie przechowywania warzyw i owoców. Mowa tu o specjalnym pojemniku z możliwością regulacji temperatury oraz wilgotności. To również sposób na zapobieganie przesuszeniu tych produktów, podczas działania wentylatorów usuwających wilgoć z komory chłodzenia.


Innowacje w zakresie przechowywania owoców i warzyw, nie kończą się na tym. Producenci stosują rozmaite techniki, wśród których na uwagę zasługuje specjalne działanie światła w różnych kolorach. Kolory zmienią się imitując pory dnia, co ma zapewnić warzywom i owocom warunki najbardziej zbliżone do naturalnych. Dobowy cykl słońca sprzyja zachowaniu witamin i minerałów w świeżych warzywach i owocach.

Zamrażarki w naszej ofercie:

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756