Poradniki Eksperta

Frytkownica beztłuszczowa - czy warto?

Moda na zdrowe odżywianie powoduje, że najwięksi producenci zaczynają tworzyć urządzenia, wspomagające dbanie o zdrowie. Dzięki temu powstają coraz to nowocześniejsze sokowirówki umożliwiające stworzenie zdrowych i smacznych soków czy grille elektryczne, które ograniczają spożycie tłuszczu w diecie. Wśród urządzeń ograniczających spożycie tłuszczu wymienić można także frytkownice niskotłuszczowe zwane także beztłuszczowymi. Czy warto kupić frytkownicę beztłuszczową?



Frytkownica beztłuszczowa - jak działa?


Frytkownica beztłuszczowa działa na podobnej zasadzie co piekarniki parowe, co oznacza że frytki nie smażą się w wysokokalorycznym oleju, a pieką w gorącym powietrzu. Do frytkownicy należy dodać niewielką ilość oleju - dosłownie parę łyżek, a następnie ją uruchamiamy. Urządzenie zaczyna wówczas wytwarzać gorące powietrze nasycone niewielką ilością tłuszczu, które cyrkuluje wewnątrz. Korzystanie z frytkownicy beztłuszczowej sprawia więc, że frytki są o wiele mniej kaloryczne, ale także chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Pamiętajmy jednak, że frytkownica beztłuszczowa to urządzenie, w którym przygotować można nie tylko ziemniaczane przekąski, ale także potrawy z mięsa i warzyw. Dlatego też możliwość zminimalizowania użycia tłuszczu staje się jeszcze bardziej korzystna. Wybierając frytkownicę beztłuszczową, warto zwrócić uwagę na kilka niezwykle istotnych elementów. 


  1. Moc – im jest większa tym urządzenie szybciej się nagrzewa. Najpopularniejsze modele mają zazwyczaj około 1200. Jednak w sklepach dostępne są również typy, których moc waha się od 900 W (na przykład frytownica niskotłuszczowa CLATRONIC FR 3698 H Airfryer) do 2100 W (na przykład frytownica niskotłuszczowa PHILIPS HD9240/90 Airfryer).

  2. Zakres temperatur – dobra frytkownica beztłuszczowa powinna posiadać duży zakres zmiany temperatury. Najlepiej by umożliwiała pieczenie w przedziale temperaturowym od 50 do 230 stopni Celsjusza. Jest to dobre rozwiązanie ze względu na możliwość przygotowania rozmaitych potraw od frytek po mięsa czy delikatne ryby.

  3. Pojemność - w zależności od zapotrzebowania dobrze dopasować wielkość koszyka frytkownicy beztłuszczowej do tego jakie potrawy będziemy w niej przygotowywać. Im większą posiadamy rodzinę, tym większa frytkownica się przyda. Na rynku istnieją modele o pojemności od 0,6 kg (na przykład frytownica niskotłuszczowa KALORIK FTL1000-KTO Airfryer) do nawet 2,8 kg (na przykład frytkownica beztłuszczowa MPM MFR-06 Airfryer)

  4. Funkcjonalność - podobnie jak w mikrofalówkach, także we frytkownicach beztłuszczowych mogą występować różne programy pracy. Przydatne mogą okazać się takie funkcje jak delikatne pieczenie czy rozmrażanie.


Frytkownica beztłuszczowa - czy warto ją kupić?


Przed decyzją: frytkownica beztłuszczowa czy frytkownica tradycyjna, warto poznać największe zalety tej pierwszej. Przede wszystkim jest to możliwość zminimalizowania użycia oleju w kuchni, dlatego jest to doskonała opcja dla rodzin z dziećmi czy prowadzących zdrowy tryb życia. Ponadto dzięki frytkownicy beztłuszczowej przygotować można zdrowe i lekkostrawne potrawy jak warzywa i ryby, a nawet mięso. Brak konieczności stosowania dużej ilości oleju powoduje również, że frytkownica beztłuszczowa jest bardziej ekonomiczna, a w domu nie czuje się woni rozgrzewanego czy przypalanego tłuszczu. Nie zapominajmy również o jednym, ważnym elemencie. Takie urządzenia zajmują niewiele miejsca. Jeśli zatem mamy małą przestrzeń w kuchni, frytkownica beztłuszczowa może nam zastąpić mikrofalówkę, piekarnik czy grill elektryczny.


Ponadto urządzenia takie jak frytownica niskotłuszczowa PHILIPS HD9240/30 Airfryer są łatwiejsze w utrzymaniu ze względu na fakt, że nie ma potrzeby wymiany oleju, a czyszczenie jest dużo prostsze. Urządzenia takie jak Philips mają także ładny, estetyczny wygląd, dlatego bez problemu dopasują się małego AGD znajdującego się w kuchni jak czajnik elektryczny czy młynek do kawy. Pojemna frytkownica beztłuszczowych Philips wystarcza ponadto do przygotowania jedzenia nawet dla 5 osób, a cyfrowy ekran dotykowy pozwala na łatwe kontrolowanie czasu i temperatury gotowania.




Frytkownica beztłuszczowa - przepisy


Choć frytkownice kojarzą się głównie z ziemniaczanymi przekąskami, to w urządzeniach takich jak frytkownica beztłuszczowa ADLER AD 6307 Airfryer, przyrządzić można wiele smacznych potraw. Dla przykładu podajemy pięć niezwykłych przepisów na potrawy z frytkownicy beztłuszczowej.


  1. Pierś z kurczaka pieczona z cukinią


Potrzebne składniki:


  • jedna pierś z kurczaka

  • jedna mała cukinia

  • różowa sól himalajska (lub sos sojowy)

  • rozmaryn

  • tymianek


Potrzebne przyrządy:


  • papier do pieczenia, 

  • nóż, 

  • deska do krojenia, 

  • dwie miski

  • frytkownica beztłuszczowa. 


Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do miski. Doprawiamy do smaku rozmarynem i sosem sojowym (lub różową solą himalajską), mieszamy i odkładamy na bok. Następnie kroimy cukinię według uznania na nieduże kawałki. Przekładamy pokrojoną cukinię do miski i także doprawiamy tymiankiem i odrobiną soli himalajskiej. Mieszamy. Papierem do pieczenia owijamy kawałki kurczaka ułożone w jednej warstwie obok siebie. Rozgrzewamy frytkownicę beztłuszczową - dobrze by posiadała powłokę nieprzywierającą jak na przykład frytownica bezłuszczowa TEFAL FX100015 Airfryer. Przesuwamy suwak do temperatury 170°C, a gdy urządzenie nagrzeje się  w koszyku układamy mięso zawinięte w papier do pieczenia i cukinię. Ustawiamy trimer na 15 minut. Zamykamy szufladę, a po 15 minutach cieszymy się soczystą piersią kurczaka z pieczoną cukinią. Danie można podawać według preferencji z kaszą bulgur, ziemniakami lub kaszą gryczaną.  

  1. Chipsy dyniowe


Potrzebne składniki:


  • Jedna mała dynia,

  • Oliwa,

  • Papryka


Potrzebne przyrządy:



Dynię należy pokroić na mniejsze kawałki, które następnie obieramy ze skórki. Ponownie kroimy, tym razem na cienkie plasterki. Wkładamy do miski  skrapiamy oliwą, a następnie posypujemy papryką. Delikatnie mieszamy by papryka otoczyła każdy kawałek. Rozgrzewamy frytkownicę beztłuszczową do około 170-200 stopni. Gdy urządzenie rozgrzeje się wkładamy plasterki dyni i ustawiamy timer na 30-35 minut. Od czasu do czasu dokonujemy przemieszania plasterków drewnianą łopatką. Po upieczeniu chipsy można do smaku posypać solą, a następnie schrupać smaczną i zdrową przekąskę. 


  1. Pieczone polędwiczki


Potrzebne składniki:


  • 200 gram polędwicy wieprzowej

  • 40 gram suszonych śliwek

  • 1/2 miarki białego wina

  • 1/2 miarki oliwy z oliwek

  • sól morska

  • pieprz świeżo mielony

  • papryka słodka

  • czosnek granulowany


Potrzebne przyrządy:



Polędwicę kroimy na małe kawałki. Wkładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Polewamy oliwą. Frytkownicę beztłuszczową nagrzewamy i wkładamy do niej przygotowane wcześniej kawałki polędwicy. Po około 8 minutach dodajemy do nich pokrojone na ćwiartki śliwki i nastawiamy timer na kolejne 2 minuty. Dolewamy 1/2 miarki białego wina i ustawiamy timer na kolejne 3 minuty. Po tym czasie możemy cieszyć się smakiem wykwintnych polędwiczek. Można podawać je z kaszą gryczaną lub kaszą bulgur i lampką wina. 


  1. Muffinki z truskawkami


Potrzebne składniki:


  • 70 gram mąki tortowej,

  • 30 gram mielonych migdałów 

  • Białko z 3 jajek

  • 75 gram rozpuszczonego masła klarowanego (przestudzonego)

  • Mrożone truskawki

  • Szczypta soli


Potrzebne narzędzia:


  • Mikser,

  • naczynie do ubicia jajek,

  • miska,

  • silikonowe foremki do muffinek,

  • łyżka do nakładania ciasta do foremek,

  • frytkownica beztłuszczowa (na przykład frytkownica SENCOR SFR 5320WH Airfryer)


Mrożone truskawki wykładamy do rozmrożenia (w przypadku używania świerzych wystarczy je umyć, wysuszyć i oderwać szypułki). Roztapiamy masło cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i znów ubijamy. Przekładamy ubite białko do miski i dodajemy mąkę i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do silikonowych foremek. Na koniec dokładamy po jednej truskawce do każdej foremki. Frytkownicę beztłuszczową nagrzewamy do 170°C. W koszyku ustawiamy foremki i ustawiamy timer na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffinki i czekamy z jedzeniem do ostygnięcia. 



  1. Domowe frytki z ziemniaków


Przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej byłyby niekompletne bez przepisu na… frytki! Oto on.


Potrzebne składniki:


  • 1kg ziemniaków, 

  • sól, 

  • kminek 

  • przyprawa do ziemniaków,

  • łyżka oleju rzepakowego.


Potrzebne narzędzia:


  • krajalnica do frytek lub nóż,

  • deska do krojenia,

  • miska z wodą, 

  • ręczniki papierowe.


Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki, dobrze by były w miarę równe, co pozwoli na równomierne pieczenie. Pokrojone frytki przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ziemniaki osuszamy na papierowych ręcznikach, a następnie przekładamy do suchej miski. Dodajemy olej rzepakowy i kminek. Nagrzewamy frytownicę beztłuszczową do 160 stopni i po nagrzaniu wsypujemy do kosza ziemniaki. Timer należy ustawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć gotowe frytki, posypać je odrobiną soli i przyprawą do ziemniaków. Gotowe. W frytownicach beztłuszczowych można przygotować o wiele więcej potraw, w wymyślaniu świetnych przepisów ograniczać Cię może jedynie wyobraźnia, a nie frytkownica.






Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert