Zdaniem eksperta
Marzy Ci się kawa jak z uroczej, niewielkiej kawiarenki, aromatyczna i idealnie zaparzona? Chcesz zgłębić tajniki działania kawiarek i nauczyć się robić w nich przepyszną kawę? A może po prostu zastanawiasz się, na jakiej zasadzie działają? W takim razie to poradnik stworzony dla Ciebie! Sprawdź, co kryje się za fenomenem kawiarek i jak zrobić w nich wyborną kawę na lepszy poranek i przyjemniejsze popołudnie!
Jak używać kawiarki? Jak działa kawiarka?
Kawiarka, znana także jako kafetierka czy makinetka, to ciśnieniowy czajniczek, którego sława wywodzi się z włoskich kawiarni. Składa się z najczęściej z 3 zbiorniczków:
Po połączeniu ze sobą wszystkich elementów kawiarki, stawia się ją na ogniu lub płycie indukcyjnej czy płycie elektrycznej i czeka aż do zagotowania wody. Przydatny jest także młynek do kawy, ponieważ najlepiej smakuje kawa ze świeżo zmielonych ziaren!
Krok po kroku: jak przygotować kawę w kawiarce?
Gdzie używać kawiarki?
Są różne modele kawiarek. Jest kawiarka na kuchenkę gazową i kawiarka na indukcję. Jeśli korzystasz z kuchenki gazowej, pamiętaj, że kawiarkę należy podgrzewać od dołu, płomienie nie powinny jej muskać po bokach.
Ile trwa parzenie kawy w kawiarce?
Poczekaj aż woda się zagotuje, podobnie jak w przypadku zwykłego czajnika. Mniej więcej po pięciu minutach, kiedy pojawi się charakterystyczne bulgotanie, kawa jest gotowa. Po zagotowaniu przelej kawę do kubka lub dzbanka, nie zostawiaj jej w gorącej kawiarce. Dlaczego nie? Bo kawa będzie się wciąż zaparzać, co wpłynie niekorzystnie na jej smak. Żeby nie ryzykować goryczy, przelej ją do innego naczynia.
Kawiarkę po użyciu trzeba umyć i już jest gotowa do kolejnego procesu parzenia. Kawę z kawiarki można wzbogacać mlekiem, np. spienionym w spieniaczu do mleka, i innymi dodatkami, zależnie od gustu.