Marzy Ci się kawa jak z uroczej, niewielkiej kawiarenki, aromatyczna i idealnie zaparzona? Chcesz zgłębić tajniki działania kawiarek i nauczyć się robić w nich przepyszną kawę? A może po prostu zastanawiasz się, na jakiej zasadzie działają? W takim razie to poradnik stworzony dla Ciebie! Sprawdź, co kryje się za fenomenem kawiarek i jak zrobić w nich wyborną kawę na lepszy poranek i przyjemniejsze popołudnie!
Czym jest kawiarka? Znana także jako kafetierka czy makinetka, to ciśnieniowy czajniczek, którego sława wywodzi się z włoskich kawiarni. Składa się z kilku zbiorniczków, do których wlewa się wodę i wsypuje kawę. Po połączeniu ze sobą wszystkich elementów kawiarki, stawia się ją na ogniu lub płycie indukcyjnej i czeka aż do zagotowania wody. Przydatny jest także młynek do kawy, najlepiej smakuje kawa ze świeżo zmielonych ziaren!
Parzenie kawy w kawiarce trzeba zacząć od wlania wody do odpowiedniego zbiorniczka. Woda nie musi być ani ciepła, ani przegotowana. Dolny zbiorniczek należy napełnić według zaleceń producenta, nie wolno przelewać ponad zawór bezpieczeństwa. Przy takim ciśnieniu trzeba zachować odpowiednie środki ostrożności.
Kiedy woda znajduje się kawiarce, czas na wsypanie produktu. Kawa powinna być zmielona i wsypana do drugiego zbiorniczka. W jakiej ilości? To, jak dużo zmielonych ziaren kawy się tam znajdzie, wpłynie na to, jak mocna kawa zostanie przygotowana. Najlepiej kierować się wytycznymi wskazanymi przez producenta lub testować różne stężenia, w zależności od własnych preferencji. Im mocniejszą kawę lubisz, tym więcej jej wsyp.
Po wsypaniu kawy warto wyrównać jej poziom w zbiorniczku palcem lub delikatnie ostukując pojemniczek. Można skorzystać z filtrów do kawy, żeby zniwelować ryzyko przedostania się niewielkich ziaren do płynu. Chcesz użyć filtra, ale nie lubisz papierowego posmaku kawy? W takim razie najpierw go namocz i dopiero później umieść przy sitku kawiarki. Zanim połączysz ze sobą wszystkie elementy kawiarki, upewnij się, że na krawędzi zbiornika z kawą nie zostały żadne drobinki kawy. Zapobiegnie to zbyt szybkiemu zużywaniu się uszczelki w kawiarce.
Po złożeniu ze sobą zbiorniczków na kawę i wodę (co warto sprawdzić w instrukcji obsługi i upewnić się, jak poprawnie złożyć zestaw we wskazanym modelu kawiarki), czas na parzenie kawy!
Są różne modele kawiarek. Jest kawiarka na kuchenkę gazową i kawiarka na indukcję. Jeśli korzystasz z kuchenki gazowej, pamiętaj, że kawiarkę należy podgrzewać od dołu, płomienie nie powinny jej muskać po bokach. Ile trwa parzenie kawy w kawiarce? Poczekaj aż woda się zagotuje, podobnie jak w przypadku zwykłego czajnika. Mniej więcej po pięciu minutach, kiedy pojawi się charakterystyczne bulgotanie, kawa jest gotowa. Po zagotowaniu przelej kawę do kubka lub dzbanka, nie zostawiaj jej w gorącej kawiarce. Dlaczego nie? Bo kawa będzie się wciąż zaparzać, co wpłynie niekorzystnie na jej smak. Żeby nie ryzykować goryczy, przelej ją do innego naczynia.
Kawiarkę po użyciu trzeba umyć i już jest gotowa do kolejnego procesu parzenia. Kawę z kawiarki można wzbogacać mlekiem, np. spienionym, i innymi dodatkami, zależnie od gustu.
Zadzwoń do nas
Tel. 756 756 756
Pon - Pt 08:00 - 20:00
Sob 10:00 - 18:00
Niedz 10:00 - 18:00
Fax 22 122 31 11
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 168 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756
Polityka prywatności
Ta witryna korzysta z plików cookies, aby lepiej prezentować treści, zapewnić sprawne oraz bezpieczne działanie, przedstawiać spersonalizowane oferty i promocje, a także w celach statystycznych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.