Poradniki Eksperta

Mikrofalówka powieszana – kiedy się na nią zdecydować?


Kuchenka mikrofalowa ma wiele zalet i przestała już być luksusem w wielu gospodarstwach domowych. Złożyły się na to lata jej testowania i użytkowania. Wprawdzie niektórzy restauratorzy myślą inaczej, twierdząc, że wszystko trzeba przygotowywać na bieżąco, a nie przygrzewać w mikrofalach, to wiele pań domu, zwłaszcza tych zapracowanych i zbieganych sądzi inaczej. Dzieje się tak, dlatego, że w nowoczesnych kuchenkach mikrofalowych nie tylko odgrzewa się kupione wcześniej półprodukty, które wcale nie są zdrowe. Wiele osób prowadzących dom, także w inny sposób wykorzystuje mikrofale, nawet gotując w nich i piekąc (zależnie od umiejętności i wyposażenia danego modelu), a odgrzewa w nich dania wcześniej przygotowane tradycyjnie. Nie każdy jednak może sobie pozwolić na kuchenkę nie dlatego, że jest droga – kwota ok. 500 zł (za stosunkowo tanie urządzenie) da się „przełknąć”, tym bardziej, że wiele sklepów rozkłada ją na raty. Problem leży po stronie miejsca w kuchni lub aneksie kuchennym. Wtedy to zaczynamy się zastanawiać, gdzie kolejne urządzenie postawić. Stąd pomył na niekonwencjonalny rodzaj urządzenia – mikrofalówka podwieszana. Zanim do tego wrócimy warto prześledzić zalety kuchenki mikrofalowej, być może to przekona Was, że warto mieć ją w domu.



mikrofalówka podwieszana


Plusy kuchenki mikrofalowej


Przede wszystkim dobrze jest pokreślić, że dania przyrządzane metodą mikrofalowania tracą zdecydowanie mniej tak cennej dla zdrowia witaminy C. Podczas tradycyjnego gotowania, np. warzywa tracą pomad 50 proc. tej witaminy, gdyż rozpuszcza się ona w wodzie, do której trafiają wygotowywane z nich „soki”. W mikrofali zaś, warzywa tracą tylko ok. 20 proc. tej witaminy. Osobna kwestią jest budżet domowy. Kuchnia zużywa gaz albo energię elektryczną. W kuchence mikrofalowej, w której dostarczana energia dociera do komórek przyrządzanego produktu, a więc gotuje się, np. warzywo czy mięso od środka, a nie najpierw woda, cały proces trwa zdecydowanie krócej. A zatem pochłania ona miej energii niż podczas gotowania na klasycznej kuchni (elektrycznej czy gazowej). Wiążą się z tym oczywiście wydatki na opłaty za gaz (coraz droższy) lub prąd. W takiej sytuacji, gdy brakuje miejsca na postawienie dodatkowego urządzenia może większy sens ma mikrofalówka podwieszana.



Rodzaje kuchenek mikrofalowych


Kuchenki mikrofalowe można podzielić na dwie zasadnicze grupy, a są to wolnostojące oraz do zabudowy. Każda firma wypuszczająca na rynek AGD ma je w swojej ofercie. Ostatnio sporo miejsca poświęca się również kuchenkom podwieszanym, a to dlatego, że pojawiły się na rynku specjalnie do tego celu przeznaczone uchwyty. Wszystko za sprawą problemów z rozmieszczeniem kuchenek we wnętrzu. Niby nie są to duże urządzenia, ale potrzebują dla siebie miejsca, podobnie z kolorami oraz designem. Produkowane są w ponad siedmiu kolorach i łatwo dopasować model do stylu, ale co, gdy wymieniamy kuchenkę na nowszą albo dostajemy od kogoś, kto nie wie, że w naszej kuchni nie ma już miejsca na dodatkowy sprzęt.


Gdzie umieścić kuchenkę podwieszaną?


Zanim użyjemy uchwytów (przypominają nieco te do telewizorów), sprawdźmy, jaki to rodzaj urządzenia i jak jest otwierane (w prawo, w lewo czy z góry na dół), bo to ma znaczenie. Te do zabudowy można nawet wstawić do szuflady szafki kuchennej (zadbawszy przedtem o odpowiednią wentylację) pod blat. Jeśli jest wolnostojąca, to znaczy że chłodzona jest od dołu. Najpierw, zatem mocujemy do ściany (musi być to ściana solidna, bo kuchenka niezależnie od modelu jest dosyć ciężka) uchwyty, a na nich stawiamy mikrofale. Z uwagi na wygodę obsługi najlepiej, by znalazła się na wysokości 120 do 150 cm nad podłogą.


Co można w niej zrobić?


Każda mikrofalówka podwieszana, zależnie od modelu, ma takie same funkcje. Można, zatem w niej przygrzewać, rozmrażać, gotować (choćby na parze), a także grillować oraz piec, nawet z użyciem termoobiegu. W zasadzie wielu osobom zastąpi kuchnię, a na pewno ją uzupełni. Wszystko zależy od tego, do czego taka kuchenka jest nam najbardziej potrzebna, co mamy zamiar w niej przyrządzać.


Wymiary oraz moc mikrofalówek


Wymiary kuchenek mikrofalowych, również tych do zabudowy bywają zróżnicowana. Mamy zatem m.in. modele o szerokości ok. 50 cm, wysokości do 35 cm i ponad 40 cm oraz głębokości do 35 cm jak i 40-45 cm te do zabudowy, a wolno stojące bywają jeszcze głębsze, potrafią mieć nawet ponad 55 cm. Z głębokością związana jest też pojemność, która może wynosić od 19 l nawet do 50 l, a to przecież od głębokości kuchenki zależy, co w niej zmieścimy.


Moc urządzeń


Warto zapamiętać, że im jest wyższa, tym kuchenka może więcej, ale przede wszystkim szybciej zrobić. A zatem jeśli chcemy tylko podgrzewać wystarczy mały model o mocy 700 W, ale jeśli zamierzamy gotować, a nawet grillować dla rodziny przyda się taka o mocy 1000 do 1200 W i pojemności 50 l.


Jak o nie dbać?


To ważne, gdy chcemy, by służyła nam długo, a warto to robić po przyrządzaniu posiłków (kuchnię też sprzątamy). Najnowsze modele mają funkcję samooczyszczania, która m.in. polega na tym, że na dno urządzenia wlewa się odrobinę wody, włącza odpowiednią funkcję (jeśli jest), a gorąca para powstająca z wlanej wody załatwi resztę, wystarczy dobrze wytrzeć, a talerz można nawet umyć pod bieżącą wodą.


Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert