Poradniki Eksperta

Noże kuchenne – ranking [TOP10]

 2023-07-25 

Mamy wiele różnych rodzajów noży, zależnie od tego, co mają kroić, a przy tym jest tylko jeden nóż szefa kuchni. Tego ostatniego nie wolno dotykać, bo nim posługuje się tylko jedna osoba. W domu jest nieco inaczej, bo w wielu przypadkach każdy robi sobie jedzenie sam. Czy to znaczy, że w domu powinno być tylko tyle noży, ilu jest domowników i wszystkie podobne? Absolutnie nie. Zatem jakie wybrać noże kuchenne? Ranking podpowie, na co zwrócić uwagę.

1

MIEJSCE

10.0 / 10

2

MIEJSCE

10.0 / 10

3

MIEJSCE

10.0 / 10

4

MIEJSCE

9.5 / 10

5

MIEJSCE

9.5 / 10

6

MIEJSCE

9.5 / 10

7

MIEJSCE

9.0 / 10

8

MIEJSCE

9.0 / 10

9

MIEJSCE

9.0 / 10

10

MIEJSCE

8.5 / 10

Wybieramy noże

Nóż szefa kuchni jest zawsze ostry i wcale nie jest mały. Posługująca się nim osoba dba o niego – czyści go i nie dopuszcza do tego, by się stępił. Zazwyczaj taki nóż ma dość długie ostrze i nie jest cieniutki, więc można go stosować do wielu różnych produktów, np. do siekania koperku, czy warzyw. To, z czego ma zrobione ostrze, jest już osobną kwestią. Jak widać, nie o rodzaj noża tu chodzi, tylko o to, że posługuje się nim ciągle ta sama osoba, bo „nie pożycza się” noży, a nie jest to tylko czcze porzekadło. Jednak w domu, gdzie nie zajmujemy się profesjonalnym gotowaniem, warto mieć różne noże, którymi będziemy się posługiwać.


Jakie noże wybrać? Do czego są one przeznaczone i jak dbać o noże kuchenne? Ranking może pomóc w dobrych zakupach. Trzeba sobie bowiem odpowiedzieć na szereg pytań. Wśród niech jest również pytanie o to, który z nich jest najlepszy. Niestety nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi. Pewne natomiast jest, że dobre są takie noże, które odpowiednio mieszczą się w dłoni i są właściwie przystosowane do naszych potrzeb.

Jaki nóż służy do poszczególnych czynności?

Warto się z tym zapoznać, bo dzięki takiej wiedzy, łatwiej będzie wybrać dobry sprzęt kuchenny, a tych jest naprawdę wiele. Zatem mamy nóż do:

  • noże do chleba i bułek – powinien być wyposażony w długie i ząbkowane ostrze. Wtedy bez trudu i zbędnego przyciskania, pokroi się równo świeże pieczywo;
  • obierania warzyw i ziemniaków – ten nie musi być długi, a wręcz preferowany jest mały i dobrze, jeśli ma zakręcone ostrze, bo pozwoli ono wyciąć to, czego nam nie trzeba;
  • noże kuchenne do sera – zależy w dużej mierze, jaki ser będzie krojony. Noże do sera to osobna kwestia – inne są do serów miękkich, a inne do twardych. Ogólnie można powiedzieć, że ostrze powinien mieć średnie, ale takie, do którego nie przyklejają się plasterki (mowa o serze żółtym, który kupujesz w kawałku). Sprawdzi się też nóż cienki i zagięty. Jest to świetny nóż kuchenny. Ranking także ukazuje jego zalety.
  • oddzielania mięsa od kości, czy pozbawiania ości ryb, zwany też trybownikiem – jest on średniej długości i raczej cienki; 
  • wędlin – czasem kupujemy je w kawałku i kroimy w domu, używając noża z cienkim i długim ostrzem;
  • steków – jest to rodzaj noża, który używany jest przy jedzeniu, a powinien być dosyć krótki i mieć drobne ząbki;
  • krojenia – nadaje się niemal do wszystkiego, od posiekania koperku do pokrojenia warzyw czy mięsa – to właśnie nóż szefa kuchni – jest dosyć duży i ma szerokie ostrze;
  • smarowania – takie noże są dosyć krótkie i tępe, bez ostrej strony. Najczęściej są zaokrąglone na końcu. Nie da się więc nimi nic ukroić, bo są przeznaczone do smarowania masła, dżemu, past, itp.;
  • noże do mięsa, a nawet kości – tasak – jest duży, ciężki, średniej długości i ma szerokie ostrze. Najlepiej, gdy jest kuty, a jego tępą stroną można nawet stłuc mięso przed pieczeniem, żeby było bardziej kruche.

Z czego robi się noże

Obecnie jest kilka materiałów godnych uwagi, a wśród nich nawet takie, na które nie zwrócilibyście uwagi, że mogą z nich być zrobione noże kuchenne. Ranking zawiera noże o rożnym przeznaczeniu, jak i zrobione z różnych materiałów. Wszystko po to, aby każdy znalazł odpowiedni nóż dla siebie. Możemy spotkać noże zrobione z takich materiałów jak:

  • stal – oczywiście nierdzewna, czyli typowy materiał na noże. Ostrza z niej wykonane są trwałe i długo pozostają ostre. Występuje także stal nawęglona, co poprawia jej twardość oraz antykorozyjność. Noże z niej zrobione są zwyczajnie trwalsze. Stal nierdzewną można także pokryć tytanem lub teflonem (nazwa zastrzeżona dla firmy Dupont). W pierwszym przypadku, noże dłużej są ostre, a w drugim nie będzie problemu z przyklejaniem się do noży produktów spożywczych, takich jak ser;
  • ceramika – mało, kto mógłby przypuszczać, że z niej także robione są noże. Są to nowoczesne tworzywa, a zrobione z nich noże są cienkie, lekkie i długo pozostają ostre. Mają jednak pewne wady. Po pierwsze są dosyć kruche, więc jeżeli upadną w najlepszym razie pękną, a po drugie, nie nadają się do ponownego ostrzenia;
  • drewno – zrobione z nich modele nie nadają się do krojenia. Noże drewniane najlepiej nadają się do smarowania pieczywa.

Jak dbać o noże

Jeżeli jest już odpowiednio wybrany, warto także zwrócić uwagę na to, czy nóż jest dobrze naostrzony, bo nic tak nie utrudnia pracy w kuchni, jak tępy nóż. Jak dbać o noże kuchenne? Ranking podpowie i w tym temacie. Jeżeli tak się zdarzy, trzeba użyć ostrzałki. Odpowiednio naostrzone noże kuchenne należy chować przed dziećmi. Najmłodszym można pozwolić na smarowanie pieczywa i to nożem do tego przeznaczonym – najlepiej drewnianym. Mimo iż wiele się pisze o tym, że noże można myć zmywarce, lepiej tego nie robić i używać ich zgodnie z przeznaczeniem (nie np., jako śrubokręta, bo łatwo jest stępić, a nawet ułamać czubek). Mycie noża ręcznie zajmuje chwilę, zaś myjąc maszynowo, można go stępić.

Zestawy, bloki i listwy

W zestawie można znaleźć komplet noży, który składał się będzie z kilku różnych ostrzy, przeznaczonych do odpowiednich prac – np. krojenia chleba, sera, wędlin, itd. Dodatkowo można spotkać noże znajdujące się nie w plastikowym opakowaniu, a w specjalnym bloku, przeznaczonym do ich przechowywania. Idealnie nadają się do tego specjalne bloki wykonane z drewna albo zrobione z bambusa, który jest bardzo twardy i ma właściwości antyseptyczne. Bloki takie służą do wkładania noży ostrzem do dołu. Taki sposób ich przechowywania ułatwia do nich dostęp, gdy chcemy z noży skorzystać. Blok taki możemy postawić na blacie kuchennym, a że są one ładnie wykonane, mogą współgrać z wystrojem naszej kuchni. Noże powinny być odpowiednio przechowywane, a oprócz szuflady i opisanych bloków, posłużyć do tego mogą listwy magnetyczne, które mocowane są pod szafami kuchennymi, nad blatem roboczym. Dzięki takiemu sposobowi przechowywania, kuchnia nabierze wyglądu profesjonalnej kuchni restauracyjnej.

Czy uchwyt ma znaczenie

Uchwyt noża ma ogromne znaczenie i powinien być dopasowany do dłoni tej osoby, która go najczęściej używa. Uwaga ta dotyczy również osób leworęcznych. Ważne jest także, aby uchwyt noża był bezpieczny, czyli zrobiony z takich materiałów, jak drewno, guma czy silikon, bo one gwarantują lepszy – pewny chwyt. Idealne „rączki” są również odpowiednio wyprofilowane, co zwłaszcza przy ostrych i długich ostrzach jest niezwykle istotne.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756