Poradniki Eksperta

Sokowirówka czy wyciskarka? Jak przygotować pyszne soki?


Zdrowe odżywianie, nie jest chwilową modą. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy i pijemy. Czytamy składy i wybieramy artykuły, może droższe, ale za to pozbawione chemicznych dodatków. Wolimy zapłacić więcej, ale mieć pewność, że kupowane produkty są zdrowe i bezpieczne dla naszego organizmu. „Naturalne” soki dostępne w sklepach, nie mają nic wspólnego z bombą witaminową, którą powinniśmy dostarczać naszemu ciału. Dlatego też, tak dużą popularnością cieszą się wyciskarki i sokowirówki, pozwalające samodzielnie przygotować nasze ulubione napoje – to my decydujemy o tym, z jakich produktów są zrobione. Żeby cieszyć się zdrowym i naturalnym sokiem, wystarczy kupić jedno z tych urządzeń, warzywa czy owoce i wygospodarować odrobinę czasu – wszystkim innym zajmą się one. Warto zainwestować w odpowiedni sprzęt i codziennie dbać o dawkę witamin dla siebie oraz swoich bliskich. Sokowirówki czy wyciskarki? Co będzie lepsze?



sokowirówka czy wyciskarka


Co trzeba wiedzieć?


Przede wszystkim to, że każde z urządzeń ma inne właściwości, konstrukcję i zasady działania, co przekłada się na sok. Z sokowirówki otrzymamy klarowny, z charakterystyczną pianką, który najlepiej wypić zaraz po przygotowaniu. Z kolei, dzięki wyciskarkom przygotujesz sok, który jest mętny, ale za to ma więcej błonnika i miąższu, a poza tym, można go dłużej przechowywać w lodówce.


Najważniejszą kwestią są zasady działania. Sokowirówki szatkują i rozdrabniają produkty, przeciskając je potem przez sitko. Szybkie obroty urządzenia powodują napowietrzenie, ogrzanie soku i powstanie pianki, co prowadzi do utraty cennych minerałów – dlatego też tak ważne jest picie od razu po przetworzeniu. Inaczej działa wyciskarka. Specjalna śruba obracając się miażdży owoce i warzywa, które są potem przeciskane przez sitko. Co ważne, wszystko odbywa się na wolnych obrotach (ok. 40–55 obr./min), dzięki czemu przygotowywane napoje, zachowują bogactwo najcenniejszych witamin.


To czy urządzenie pracuje na szybkich, czy wolnych obrotach, oczywiście przekłada się również na czas. Jeśli chcesz szybko przygotować dużą ilość napoju, sokowirówka będzie dobrym wyborem. Wyciskarki polecamy m.in. tym, którym tak bardzo się nie spieszy i którym zależy na możliwości przechowywania gotowego soku.


Sokowirówka czy wyciskarka? Sprawdź naszą ofertę sokowirówek:


Rodzaj soku ma znaczenie


Przed zakupem warto sobie odpowiedzieć na jeszcze jedno pytanie: z jakich produktów będziemy przygotowywać soki? Tutaj trzeba wziąć od uwagę to, że o ile nie ma problemu z jabłkami czy marchewkami, to warzywa liściaste są już zdecydowanie bardziej wymagające.


Natka pietruszki, szpinak, kapusta, maliny, jeżyny czy porzeczki, wymagają szczególnego traktowania. Jeśli chcemy robić z nich sok, to zdecydowanie lepszym wyborem będzie wyciskarka. Wszystko dzięki temu, że składniki nie są rozdrabniane tylko miażdżone, a to oznacza, że ich struktury komórkowe nie ulegają zniszczeniu – urządzenia tego typu poradzą sobie nie tylko z klasycznymi owocami czy warzywami, ale też trawą pszeniczną, ziołami czy migdałami.


Moc a prędkość obrotowa


To, który z parametrów jest ważniejszy, zależy od typu urządzenia. W sokowirówkach więcej zależy od prędkości obrotowej – to ona wpływa na czas przygotowania soku. Tutaj moc najczęściej jest w zakresie 200-1500 W. Generalnie stosuje się podział na modele nisko-, średnio- i wysokoobrotowe, które kolejno mają 4-6 tys. obr./min, 6-10 tys. obr./min i powyżej 12 tys. obr./min. Co ważne, prędkość obrotów nie wpływa na jakość soku.


Inne wymogi mają wyciskarki – moc na poziome 100-300 W, wystarczy w zupełności. Urządzenia te pracują wolniej, tak więc moc nie odgrywa tutaj większej roli. Trzeba pamiętać, że tego typu parametry związane są, m.in. z wielkością urządzeń, pojemnością, czasem przetwarzania produktów, jakością podzespołów, czy zastosowanym mechanizmem.


Sokowirówki – na co zwrócić uwagę?


Dzisiejsze sokowirówki, znacząco różnią się od tych sprzed lat. Mają wysoką moc i dodatkowe opcje, które umożliwiają szybkie przygotowanie soku z wybranych owoców czy warzyw. Sercem urządzenia jest sito i noże ścierające, które umieszczone są w korpusie. Muszą być wykonane z materiałów wysokiej jakości, bo to one odpowiadają za dokładne tarcie i rozdrabnianie produktów – a im lepiej będą przetarte, tym więcej soku uzyskamy. Ważnym elementem jest też otwór wlotowy. To od jego wielkości zależy, jak duże produkty możemy umieszczać w podajniku i czy musimy je kroić na mniejsze kawałki. Cały proces polega na rozdrobnieniu składników przez ostrza i powstaniu gładkiej masy, która pod wpływem siły odśrodkowej, przepuszcza oddzielony od miąższu sok.


Szukając urządzenia, warto zwrócić uwagę na rodzaj obiegu. Częstszym rozwiązaniem jest obieg otwarty, m.in. dlatego, że zwiększa moce przerobowe sokowirówki – w krótszym czasie przygotujemy więcej soku. Na czym polega? Po rozdrobnieniu i przeciśnięciu przez sito, miąższ zostaje automatycznie usunięty i trafia bezpośrednio do pojemnika na pulpę. Modele z obiegiem zamkniętym, uważane są za te mniej zaawansowane, ale mają też swoje zalety. Tutaj miąższ nie jest usuwany automatycznie, a gromadząc się, zmniejsza moce przerobowe, z drugiej strony jest dłużej odwirowywany, dzięki czemu otrzymujemy jeszcze więcej soku.



Wyciskarki – rodzaje i zalety


W przeciwieństwie do sokowirówek, wyciskarki wyciskają, a nie przecierają produkty. Co ważne, na rynku znajdziemy kilka typów urządzeń: jednoślimakowe (tu wyróżniamy poziome, pionowe i z ostrzami) oraz dwuślimakowe. Różnią się one m.in. tym, gdzie umieszczony jest otwór wlotowy i rodzajem śruby, tzw. ślimaka. Liczba i rodzaj wałków przekłada się m.in. na wydajność urządzenia, a konstrukcja pionowa lub pozioma, na gęstość soku, łatwość czyszczenia, czy dostępne funkcje.


Produkty wrzucone do otworu wlotowego, „wpadają” na obracającą się śrubę, która miażdży je z odpowiednią siłą, a potem przeciska przez sito. Co więcej, wyciskarki mają dwa wyloty – jeden do soku, drugi dla odpadków, które trafiają do odpowiedniego pojemnika. Pracują ciszej niż sokowirówki i doskonale nadają się do wyciskania soku z wszystkiego co zielone i liściaste, od kapusty, przez sałatę, jarmuż, na mięcie, czy szałwii kończąc. Co ważne, sok może być dłużej przechowywany (chociaż najsmaczniejszy jest zaraz po przygotowaniu) i jest bogatszy, m.in. w większą ilość witaminy C czy E.


Wyciskarki mają też swoje wady. Pracują zdecydowanie dłużej, a ich czyszczenie jest bardziej skomplikowane i wymaga więcej czasu. Co więcej, zdarza się, że produkty blokują się przy śrubie. Tu z pomocą przychodzi funkcja zmiany kierunku kręcenia śruby, tzw. revers, ale nie jest to opcja dostępna w każdym modelu.


Sokowirówka czy wyciskarka – przydatne rozwiązania i funkcje


Mimo różnic, zarówno sokowirówka czy wyciskarka, wyposażona jest w rozwiązania ułatwiające obsługę i zwiększające wydajność. Przeglądając ofertę producentów, warto zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje, o których nie zawsze myślimy przed zakupem.


Jedną z najważniejszych kwestii, jest panel sterowania. W prostszych modelach nadal stosuje się klasyczne przyciski lub pokrętła, wzbogacone ikonkami pokazującymi konkretne funkcje. Coraz częściej na rynku dostępne są urządzenia z bardziej zaawansowanymi programatorami i wyświetlaczami LCD, pokazującymi tryby i parametry pracy. Ich największą zaletą, jest przejrzystość i czytelność – wystarczy dotknąć ikonki, żeby uruchomić wybraną funkcję. Za pomocą panelu, możesz wybrać prędkość obrotów, automatyczny tryb pracy, gęstość soku, blokadę, czy opcję czyszczenia. Dzięki temu łatwiej dostosujesz pracę urządzenia, np. do twardości i ilości produktów.


Tutaj warto wspomnieć, o dostępnych programach. Część sokowirówek i wyciskarek ma automatyczne tryby pracy, przyporządkowane konkretnym produktom. Wystarczy nacisnąć ikonkę z symbolem, np. marchewki lub jabłka, a urządzenie samo dostosuje moc i liczbę obrotów tak, abyś uzyskał jak najwięcej soku. Dodatkowo dostępne są programy do twardych, czy miękkich produktów, soków mieszanych, przygotowywania, np. mleka sojowego, czy szatkowania na plasterki lub wiórki oraz automatycznego czyszczenia.


Przeglądając ofertę producentów, dobrze jest sprawdzić średnicę otworu wlotowego – im większy, tym bardziej praktyczny. Przykładowo otwór XXL ma 80 milimetrów co sprawia, że możesz wrzucić pomarańcze, czy jabłka w całości i nie musisz kroić większości owoców i warzyw. W niektórych urządzeniach otwór wlotowy pozwala na wrzucenie, np. połówki truskawki. Jest to mało praktyczne i znacznie wydłuża przygotowanie soku, ale z drugiej strony znacznie zmniejsza jego napowietrzenie. Ciekawą propozycją, są urządzenia z dwoma otworami wlotowymi.


Obowiązkowym rozwiązaniem w wyciskarkach, jest regulacja gęstości soku. W zależności od tego, czy wolimy mniej, czy bardziej mętny sok, możemy użyć przełącznika i wybrać mniejsze lub większe oczka w sicie. Co ważne, dostępna jest też regulacja manualna. Równie niezbędna jest funkcja reverse – po jej naciśnięciu, zmienia się kierunek obracania śruby. To bardzo praktyczna opcja, przydająca się w monecie gdy wyciskane produkty wkręcą się i zablokują śrubę lub gdy chcemy oczyścić pojemnik z resztek owoców lub warzyw.


Komfort użytkowania zwiększają także blokady i zabezpieczenia. Standardem jest blokada kapania. To niewielki zacisk lub zamknięcie zintegrowane z urządzeniem, które zabezpiecza wylot soku. W niektórych modelach można zdemontować ten element, co ułatwia jego czyszczenie. Co więcej, sokowirówki i niektóre wyciskarki mają dzbanek, który można „podłączyć” pod lejek, dzięki czemu sok rozlewamy do szklanek prosto z dzbanka. Innym rozwiązaniem jest blokada ujścia odpadków, czy blokada przed przypadkowym uruchomieniem. Bardzo przydatną funkcją jest automatyczne wyłączenie w momencie przegrzania silnika, czy zablokowania przygotowywanych produktów. Nie można nie wspomnieć o popychaczu. To niewielkie akcesorium, jest tak skonstruowane, aby składniki na sok wsunąć głębiej, tak aby zostały dokładnie przetworzone. To także sprawdzony sposób na ochronę palców użytkowników lub kuchennych akcesoriów.


Elementy antypoślizgowe i schowek na przewód docenią wszyscy właściciele sokowirówek i wyciskarek. Gumowe nóżki zapewniają stabilność i zapobiegają przesuwaniu się urządzenia w trakcie pracy, a schowek na przewód skutecznie zapobiega jego plątaniu się.


W przeciwieństwie do sokowirówek, wyciskarki mają możliwość załączania dodatkowych akcesoriów, np. do szatkowania surówek. Funkcjonalność urządzeń zwiększa opcja przygotowania musów, koktajli, czy wyciskania mleka z orzechów i migdałów.


wyciskarka


Co łatwiej czyścić? Sokowirówka czy wyciskarka?


Czyszczenie sokowirówek i wyciskarek, to zmora wszystkich użytkowników. Na szczęście, część producentów wyposaża urządzenia w automatyczne programy ułatwiające czyszczenie. Najczęściej stosuje się funkcję wstępnego czyszczenia, która po pierwsze pozwala maksymalnie wycisnąć sok, po drogie czyści wnętrze urządzenia. Co więcej, w niektórych modelach jest opcja przepłukania urządzenia, pomiędzy wyciskaniem różnych soków.


Warto pamiętać, że dostępne programy mają wspomóc, a nie wyręczyć użytkownika. Tak naprawdę żaden z nich nie usunie samodzielnie i dokładnie resztek jedzenia, bez naszego udziału. Duże znaczenie, ma tutaj też sama budowa urządzenia. Sitka, ślimaki, korpusy, pojemniki są tak projektowane, żeby ich czyszczenie było łatwiejsze. Dlatego mają jak najmniej krawędzi, czy zakamarków, w których mogą zbierać się pozostałości włókien, czy cząstki składników.


Jakie urządzenie wybrać? Sokowirówka czy wyciskarka?


Wszystko zależy od tego, czego oczekujemy. Zarówno sokowirówki, jak i wyciskarki mają za zadanie wydobycie soku z owoców oraz warzyw. Wyciskarki są stosunkowo nowym wynalazkiem na polskim rynku. Od dawna natomiast, w świadomości Polaków funkcjonują sokowirówki, jako oczywiste narzędzia do uzyskania soku z owoców. Wyciskarki charakteryzuje inna budowa, wydajność i zasada działania, niż popularne sokowirówki. Dlatego tak ważne jest określenie priorytetów i tego, czego tak naprawdę szukamy. Decydując się na jakiś model, zwracaj uwagę na dodatkowe funkcje, sposób obsługi, wielkość otworu wlotowego, czy głośność pracy. Wybieraj produkty wykonane z dobrych materiałów i z dobrymi parametrami. Zastanów się, czy bardziej zależy Ci na szybkim przygotowaniu soku, czy na tym, żeby był zrobiony, np. ze szpinaku – to właśnie od takich rzeczy zależy wybór urządzenia. Pamiętaj też, że bez względu na to, czy wygra u Ciebie wyciskarka, czy sokowirówka, będzie to zdrowy wybór.


Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert