Znaleziono w kategoriach:
Garnek z patelnią BROWIN 330528

Instrukcja obsługi Garnek z patelnią BROWIN 330528

Wróć
1
INSTRUKCJA OBSŁUGI
ŻELIWNY GARNEK (5 L) Z PATELNIĄ (1 L)
USER MANUAL
CAST IRON POT (5 L) WITH A PAN (1 L)
BEDIENUNGSANLEITUNG
GUSSEISERNER TOPF (5 L) MIT PFANNE (1 L)
NOTICE D’UTILISATION
MARMITE EN FONTE (5 L) AVEC POÊLE (1 L)
NAUDOJIMO INSTRUKCIJA
KETAUS PUODAS (5 L) SU KEPTUVE (1 L)
LIETOŠANAS PAMĀCĪBA
ČUGUNA KATLS AR (5 L) PANNU (1 L)
KASUTUSJUHEND
MALMPOTT (5 L) KOOS PANNIGA (1 L)
NÁVOD K OBSLUZE
LITINOVÝ HRNEC (5 L) S PÁNVÍ (1 L)
*zdjęcie poglądowe / pictorial photo
No 330528
2
─ INSTRUKCJA OBSŁUGI ─
ŻELIWNY GARNEK (5 L) Z PATELNIĄ (1 L)
Przy pomocy tego żeliwnego garnka o pojemności 5 L + 1 L można szybko przygotować wiele pysznych potraw,
zachowując ich walory zdrowotnie i smakowe. Sprawdzi się on do przygotowywania potraw zapiekanych, gulaszowych,
zup itd. - wszystko zależy od Twojego pomysłu.
Pokrywa garnka pełni jednocześnie funkcję patelni grillowej, dzięki której mna szybko podpiec ulubione potrawy.
Zarówno garnka, jak i patelni można ywać na każdym źródle ciepła: kuchenkach gazowych, elektrycznych,
ceramicznych, indukcyjnych, w piekarnikach, jak i na ruszcie nad otwartym ogniem, np. ogniska czy grilla.
Nie używać w kuchenkach mikrofalowych.
Podczas użytkowania w wysokich temperaturach w kontakcie z różnymi potrawami naczynie nie wydziela żadnych
szkodliwych związków.
Dzięki żeliwnemu odlewowi bardzo wysokiej jakości równomiernie się nagrzewa i oddaje ciepło.
Estetyka wykonania garnka oraz patelni sprawia, że nadają sdo serwowania w nich potraw bezpośrednio na stół. Dania
przy takiej formie podawania długo utrzymują ciepło.
Zestaw zawiera:
Garnek z żeliwnymi uchwytami:
pojemność:
całkowita garnka z patelnią: 6 L
garnka do rantu: 5 L
wymiary:
średnica zewnętrzna dolna: 21 cm
średnica zewnętrzna górna: 26 cm
wysokość bez patelni: 12 cm
wysokość z patelnią: 15 cm
Patelnia grillowa z żeliwnymi uchwytami, pełniąca jednocześnie funkcję pokrywy garnka:
pojemność:
pokrywy (patelni): 1 L
wymiary:
średnica zewnętrzna: 26 cm
Uwaga! Przed rozpoczęciem korzystania z produktu należy zapoznać się z poniższą instrukcją, a następnie
zachować ją na przyszłość.
Uwaga! Żeliwne uchwyty naczynia nagrzewają się, konieczne jest użycie rękawic ochronnych.
Sposób użycia
Pierwsze użycie:
Naczynie (zarówno garnek jak i patelnię) umyj dokładnie w ciepłej wodzie z dodatkiem octu białego (50/50%),
w celu pozbycia się oleju roślinnego użytego do zabezpieczenia powierzchni naczynia po produkcji, a
następnie dokładnie naczynie wysusz, najlepiej przy użyciu papierowego ręcznika.
Dokładnie wysmaruj powierzchnię naczynia grubą warstwą dowolnego oleju jadalnego (np. używając miękkiej
ściereczki lub papierowego ręcznika).
Wygrzej naczynie na palniku lub w piekarniku w wysokiej temperaturze (170-200°C) przez ok. 15 minut.
Po ostygnięciu naczynie wytrzyj z nadmiaru oleju, np. papierowym ręcznikiem.
Wypalanie przeprowadzaj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, ponieważ rozgrzany olej może dymić i
wytwarzać nieprzyjemny zapach.
Im lepiej przeprowadzisz pierwszą konserwację, tym dłużej garnek będzie spełniał swoją funkcję.
Po każdym użyciu:
Naczynie myj od razu po ostygnięciu, nie należy go jednak namaczać.
W przypadku powstania przypalenia nie używaj agresywnych detergentów, możesz użyć np. piasku.
Dokładnie osusz garnek i nałóż na wewnętrzne ścianki naczynia cienką warstwę oleju jadalnego.
Naczynie przechowuj w suchym miejscu.
3
Nieodpowiednia konserwacja naczynia może doprowadzić do rdzewienia garnka. Może ono być spowodowane
długim namaczaniem, przechowywaniem w szafkach naczyń nieosuszonych oraz trzymaniem w żeliwie kwaśnych potraw.
Gdyby pojawiły s ślady rdzy, usuń je drucianym zmywakiem, piaskiem lub sodą oczyszczoną szoruj powierzchnię
garnka tak długo, znikną z niej wszystkie ślady rdzy, bez obaw że garnek zostanie zniszczony. Po tym etapie powtórz
czynności opisane w punkcie: Pierwsze użycie.
Pamiętaj:
Do mycia naczyń żeliwnych nie stosuj żadnych detergentów i nie myj ich w zmywarce.
Nie używaj żeliwnych naczyń na powierzchniach szklanych i kruchych, podatnych na uszkodzenia.
Naczyń żeliwnych nie używaj w kuchenkach mikrofalowych.
Korzystając z naczyń żeliwnych używaj jedynie przyborów drewnianych bądź silikonowych tak, by nie uszkodzić
powierzchni żeliwa.
Nie umieszczaj zimnego żeliwnego naczynia bezpośrednio na rozgrzanej płycie grzewczej, ani też w
gorącym piekarniku. Grozi to „szokiem termicznym” i zniszczeniem produktu. Naczynie zawsze umieszczaj
na zimnej płycie grzewczej lub w zimnym piekarniku i stopniowo zwiększaj temperaturę zapobiega to
również przywieraniu potrawy do naczynia.
W trakcie użytkowania naczynie ustawiaj wyłącznie na stabilnej powierzchni.
Podczas podgrzewania na kuchence gazowej płomień ustawiaj tak, by nie przekraczał on dolnej krawędzi garnka.
Żeliwo nie nadaje sdo gotowania na sucho zawsze używaj oleju, masła lub tłuszczu. Podgrzewanie potrawy
na sucho może spowodować trwałe uszkodzenie naczynia.
Przygotowanej porcji nie krój bezpośrednio na powierzchni żeliwa radzimy przełożyć danie do odpowiedniego
naczynia lub na deskę, a dopiero potem przejść do krojenia.
Nie używaj w naczyniu mikserów ani elektrycznych mieszaczy może to spowodować uszkodzenie powierzchni
żeliwa.
Gorące naczynie żeliwne zawsze odkładaj na drewniane deski, maty silikonowe lub nadające się do tego celu
podkładki.
Gorącego żeliwa nie wkładaj do wody koniecznie odczekaj, garnek ostygnie. Nagła zmiana
temperatury może spowodować trwałe uszkodzenie naczynia.
Uwaga! Po każdym yciu posmaruj wewnętrzne ściany nacz żeliwnych cienką warstwą dowolnego oleju
jadalnego. Wydłuży to ich żywotność.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Używanie urządzenia niezgodnie z przeznaczeniem jest zabronione.
Urządzenie nie nadaje się do zabawy dla dzieci.
Używając naczynia żeliwnego należy zachować szczególną ostrożność cechą żeliwa jest spora waga i należy
uważać, by naczynia nie upuścić.
Opakowanie i zużyty sprzęt należy usunąć zgodnie z przepisami obowiązującymi na terenie państwa, w którym
produkt ten jest użytkowany.
─ USER MANUAL ─
CAST IRON POT (5 L) WITH A PAN (1 L)
By using this cast iron pot with capacity of 5 L + 1 L you can prepare many delicious dishes in a short time, while at the
same time retaining their health-related benefits and flavour. It is excellent for preparing roasted dishes, goulashes, soups,
etc. - everything depends on your ideas.
The pot cover can also be used as a grill pan, allowing your to fry your favourite dishes quickly.
Both the pot and the pan can be used on any heat source: on gas, electric, ceramic, and induction cooktops, in ovens, and
on a grill over open fire, e.g. campfire or barbecue furnace.
It must not be used in microwave ovens.
When using in high temperature, this cookware does not emit any hazardous compounds in contact with different food.
Thanks to the very high quality cast iron used, it heats up and releases heat uniformly.
The aesthetic aspect of execution of the pot and the pan make them suitable for serving dishes directly onto a table. When
served in this manner, the dishes retain warmth for a long time.
The set includes:
A pot with cast iron handles:
capacity:
total pot and pan: 6 L
rim pot: 5 L
4
dimensions:
external diameter of the bottom: 21 cm
external diameter of the top: 26 cm
height without the pan: 12 cm
height with the pan: 15 cm
A grill pan with cast iron handles, also performing the role of the pot cover:
capacity:
lid (pan): 1 L
dimensions:
external diameter: 26 cm
Note! Before starting to use the product, please familiarise yourself with the instructions below and keep them for
future reference.
Note! The cast iron handles of this product become hot to the point where using protective gloves is necessary.
How to use
First use:
Wash the cookware (both the pot and the pan) carefully in warm water with white vinegar (50/50%) in order to
remove the vegetable oil used for securing the surface of the product after manufacturing and then dry it carefully.
A paper towel is best for this purpose.
Coat the product surface carefully with a thick layer of any edible oil (e.g. using a soft cloth or a paper towel).
Warm the product up on a burner or in an oven in a high temperature (170-200°C) for about 15 minutes.
After the product cools down, wipe excess oil using a paper towel, for example.
Do the warming up in a well ventilated room, as the hot oil may produce smoke and unpleasant smell.
The better you carry out this first maintenance activity, the longer the pot will perform its function.
After each use:
Wash the product right after it cools down, but never soak it.
In the event of any burnt food adhering to the product, do not use any aggressive surfactants. Instead, you can use
sand, for example.
Dry the pot carefully and apply a thin coating of edible oil onto the internal walls of the product.
Store the product in a dry place.
Unsuitable maintenance of the pot may lead to it becoming corroded. Corrosion may be caused by extended soaking,
storage of wet cookware in cabinets, or storing acidic dishes in the cast iron cookware.
If any rust stains appear, remove them with a wire scourer, sand, or caustic soda scour the pot surface long enough to
remove all traces of rust, without worrying about damaging the pot. After this stage, repeat the actions described in the
“First use” section.
Remember:
Do not use any surfactants for washing cast iron cookware and do not was it in a dishwasher.
Do not use cast iron cookware on glass and other fragile, easily damaged surfaces.
Cast iron cookware must not be used in microwave ovens.
When using cast iron cookware, use only wooden or silicone utensils in order not to damage the cast iron
surface.
Do not put cold cast iron cookware directly on a hot cooktop or in a hot oven. This may cause a
“thermal shock” leading to destruction of the product. Always put the cookware on a cool cooktop or
in a cool oven and increase the temperature gradually this also prevents the food from sticking to the
cast iron surface.
When using the cookware, place it on stable surfaces only.
When warming the cookware up on a gas cooktop, set the flame in such a way that it does not go above the
lower edge.
Cast iron is unfit for dry cooking it is always necessary to use oil, butter, or other fat. Heating a meal dry may
lead to permanent damage to cookware.
Do not cut the portion prepared directly on the cast iron surface we recommend moving the dish to an
appropriate vessel or board, and only then proceed with cutting.
Do not use mixers or electric stirrers inside the cast iron cookware - it may lead to damaging the cast iron
surface.
Always put hot cast iron cookware onto wooden boards, silicone mats, or suitable pads.
Never put hot cast iron cookware into water it is obligatory to wait until it cools down. A sudden
change in temperature may lead to permanent damage to cookware.
5
Note! After each use, coat the internal walls of cast iron cookware with a thin layer of any edible oil. This will
extend its lifetime.
SAFETY GUIDELINES
It is forbidden to use the product in a manner inconsistent with its intended use.
This product is not suitable for being used by children as a toy.
When using cast iron cookware it is necessary to remain particularly careful it is characterised by high weight and
it is important to be careful not to drop it.
The packaging and worn equipment should be disposed of in line with provisions of the law binding on the territory
of the country where the product is used.
BEDIENUNGSANLEITUNG
GUSSEISERNER TOPF (5 L) MIT PFANNE (1 L)
Mithilfe dieses gusseisernen Topfes mit einem Fassungsvermögen von 5 L + 1 L werden Sie schnell viele köstliche
Gerichte zubereiten können, ohne dass diese ihre gesundheitlichen und geschmacklichen Vorzüge verlieren. Er wird sich
bei der Zubereitung von Aufläufen, Gulaschs, Suppen u. Ä. bewähren – alles hängt von Ihren Einfallsreichtum ab.
Die Abdeckung des Topfs erfüllt gleichzeitig die Funktion einer Grillpfanne, dank der Sie schnell Ihre Lieblingsgerichte
anbraten können.
Sowohl der Topf, als auch die Pfanne können auf jeder Wärmequelle verwendet werden: auf Gas-, Elektro-, Keramik- und
Induktionsherden, in Backöfen sowie auf einem Rost über offenem Feuer.
Nicht in Mikrowellen verwenden.
Während der Nutzung in hohen Temperaturen sondert das Gefäß im Kontakt mit verschiedenen Gerichten keine
schädlichen Verbindungen ab.
Dank dessen, dass es aus Gusseisen von höchster Qualität gefertigt ist, heizt sich es sich gleichmäßig auf und setzt die
Wärme wieder gleichmäßig frei.
Dank der ästhetischen Ausführung des Topfs und der Pfanne können die Gerichte direkt auf Gefäßen serviert werden. Auf
eine solche Weise servierte Gerichte bleiben lange warm.
Das Set enthält:
Topf mit gusseisernen Griffen:
Fassungsvermögen:
Topf und Pfanne insgesamt: 6 L
Felgentopf: 5 L
Abmessungen:
unterer Außendurchmesser: 21 cm
oberer Außendurchmesser: 26 cm
Höhe ohne Pfanne: 12 cm
Höhe mit Pfanne: 15 cm
Grillpfanne mit gusseisernen Griffen, die gleichzeitig die Funktion einer Topfabdeckung erfüllt:
Fassungsvermögen:
des Deckels (Pfanne): 1 L
Abmessungen:
Außendurchmesser: 26 cm
Achtung! Vor Verwendung des Produkts müssen Sie sich mit der untenstehenden Gebrauchsanweisung
bekanntmachen und Sie für die Zukunft aufbewahren.
Achtung! Die gusseisernen Griffe heizen sich auf, es ist notwendig Schutzhandschuhe zu verwenden.
Anwendungsweise
Erster Gebrauch:
Das Gefäß (sowohl den Topf, als auch die Pfanne) gründlich in warmem Wasser mit weißem Essig (50/50%)
waschen, um das Pflanzenöl zu entfernen, das zur Sicherung der Oberfläche des Gefäßes nach der Produktion
verwendet wurde und anschließend gründlich, am besten mit einem Papierhandtuch, abtrocknen.
Die Oberfläche des Gefäßes gründlich mit einer dicken Schicht eines beliebigen Speiseöls, mithilfe eines weichen
Lappens oder Papierhandtuchs, bedecken.
Das Gefäß über einem Brenner oder im Backofen in einer hohen Temperatur (170-200°C) ca. 15 Minuten lang
brennen.
Nach dem Abkühlen das überschüssige Öl, z. B. mit einem Papierhandtuch, abwischen.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756