Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje BROWIN
›
Instrukcja Kociołek na ognisko BROWIN 330501 7 l
Znaleziono w kategoriach:
Kociołki na ognisko
(2)
Wróć
Instrukcja obsługi Kociołek na ognisko BROWIN 330501 7 l
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
-
I
NST
R
UKCJA
OBSŁUG
I
-
KOCI
OŁEK M
YŚ
LI
W
SKI
–
ŻELI
W
N
Y
PO
JEM
N
OŚĆ:
7
L
No 3305
01
2
J
ĘZY
K
I
-
Instru
kcja obsługi
-
KOCIOŁEK MYŚLIW
SKI
-
ŻELIW
NY
Pojemno
ść: 7 L
P
L - 3
- Operation m
anual -
HUN
T
IN
G POT
–
CAS
T
I
RON
Capacity:
7 L
G
B - 4
- Bedie
nungsanlei
tu
ng -
JAG
DKESSEL
- AUS G
USSEISEN
Fassungsvermögen: 7
L
DE - 6
-
Ру
к
оводст
во по эк
сплуат
ации
-
КОТ
Е
ЛОК ОХОТ
НИЧИ
Й
-
ЧУГ
У
ННЫЙ
Объем:
7 л
RU
- 7
- Naudojimo in
stru
kcija
-
MEDŽI
OT
OJO KAT
I
LIUKAS –
KET
AUS
T
alpa: 7 L
LT
- 9
-
Ap
kalpošanas rokasgrām
ata
-
MEDĪBU KAT
LS
–
ČUGUNS
T
ilpums: 7 L
LV -
10
3
-
INSTRUKCJA OBSŁUGI –
KOCIOŁEK MYŚLIWSKI –
ŻELIWNY
Pojemność: 7 L
Kociołek
żeliwny
–
idealny
na
rodzinne
uroczy
stości
oraz
imprezy
integracyjne.
Dzięki
wysokiej
jakości
żeliwa,
a
także
proste
j
budowie
przygotujesz
w
nim
wiele
pysznych
potraw,
a
odpowiednie
dbanie
o
kociołek
zapewni
jego
wieloletnią
żywotność.
Dzięki
dociskanej pokrywie potrawy są przyrządzane szybciej i wymagają mniejszej ilości tłuszczu.
UWAGA!
Przed
rozpoczęciem
korzystania
z
produktu
należy zapo
znać
się
z
poniższą
instrukcją,
a
następnie
zacho
wać
ją
na przyszłość.
UWAGA! Żeliwne uchw
y
t
y
nacz
y
nia nagrzewają się, konieczne jest uży
cie rękawic ochronnych.
Zestaw zawiera:
kociołek żeliwny 7 L,
3 nóżki i 3 śruby przytwierdzające nóżki do kotła,
pokrywę,
uchwyt i 2 śruby mocujące pokryw
ę,
instrukcję obsługi.
W
y
miar
y
zew
nętrzne kociołka po złożeniu:
wysokość całkowita: 45 cm
szerokość całkowita: 32 cm
Montaż:
1.
Montaż
powinien
odbywać
się
na
utwardzonym,
suchym
podłożu.
Należy
użyć
stosownych
narzędzi
do
skręcania
śrub:
śrubokręt oraz klucz (nie są elementami zestaw
u).
2.
Upewnić
się,
że
wszystkie
śruby
i
nakrętki
s
ą
poprawnie
dokręcone!
Zachować
os
trożność,
nie
dok
ręcać
nadmiarem
siły
ponieważ żeliwo jest materiałem kruchym i podatnym na pęknięcia.
3.
Misę
obrócić dnem
do
góry
dla
łatwiejszego
montażu.
W
kręci
ć nogi
za
pomocą
dołączonych
śrub. Po
nownie odw
rócić mis
ę
stawiając ją na nogach.
4.
Na
misę
nałożyć
pokrywę
i
ra
mię,
boczne
obejmy
ramienia
zaczepić
o
wystają
ce
elementy
misy
i
dokręcić
śruby
stabilizujące. Dokręcić ręcznie, bez nadużyw
ania sił
y, aby ni
e uszkodzić żeliwa
Pierwsze użytkowanie:
1.
Kociołek po złożeniu um
yj dokładnie w ciepłej wodzie z dodatkiem octu białego (50
/50%). M
a to n
a celu pozbycie się olej
u
roślinnego
użytego
do
zabezpieczenia po
wierzchni naczynia
po
produkcji.
Następnie kociołek
dokładnie
wysusz,
najlepiej
przy użyciu papierowego ręcznika.
2.
Kociołek przed pierwszym użyciem należy wypalić w rozpalonym, przygotowanym palenisku.
W
ty
m celu:
na
pełnij kociołek 1 litrem oleju i przykryj pokrywą skręcając ją śrubami;
kociołek
trzymaj
w
palenisku,
ta
k
aby
płomi
enie
podgrzewały
jedynie
s
pód
kociołka,
co
delikatnie
dopro
wadz
i
do
wrzenia
oleju;
wypalanie prowadź przez 15
-20 minut;
po
tym
c
zasie
zdejmij
kociołek
z
paleniska,
używając
ręka
wic
ochronnych.
Zwróć
uwagę,
ab
y
nie
na
raz
ić
naczynia
na
drastyczną
różnicę
temperatur
(np. ni
e
staw
iać
bezpośrednio
w
śn
iegu),
gdyż
żeli
wo
jest
bardzo
wrażliwe
na
szybkie
zmiany
temperatur;
po
delikatnym
przestudzeniu
(
ok.
10
min
ut)
ostrożnie
otwórz
pokrywę
koc
iołka
i
jeszcze
gorą
cym
olejem
przetrzyj
wewnętrzne ścianki naczynia, używając do tego wcześniej prz
ygotowanej szmatki np. nawiniętej na drewnianą łyżkę;
całość
po
zostaw
d
o
całkowitego
wystygnięcia,
nas
tępnie
opróżnij
garnek z
przepalon
ego
oleju,
dokładnie
wycierając
ścianki
z jego resztek.
Po każdym uży
ciu:
Naczynie myj od razu po ostygnięciu, nie należy
go jednak namaczać.
W
p
rzypadku powstania przypalenia nie używ
aj agresywnych detergentów, możesz użyć np. piask
u.
Dokładnie osusz kociołek i nałóż na wewnętrzne ścianki
naczynia cienką warstwę oleju jadalnego.
Naczynie przechowuj w suchym miejscu.
4
Nieodpowiednia
konserwacja
naczynia
może
doprowadzić
do
rdzewienia
kociołka.
Może
ono
być
sp
owodow
ane
długim
namaczaniem, przechowywaniem w szafkach naczyń nieosu
szonych oraz trzymaniem w żeliwie kwaśnych potraw.
Gdyby
pojawiły
się
ślady
rdzy,
usuń
je
drucianym
zmywakiem,
piaskiem
lub
sodą
o
czyszczoną
–
szoruj
po
wierzchnię
garn
ka
tak
długo, aż znikną z
niej wszystkie ślady
rdzy, bez
obaw że kociołek zostanie zniszczony.
Po tym etapie pow
tórz czynności opisane w
punkcie: Pierwsze użycie.
Pamiętaj:
Do mycia naczyń żeliwny
ch nie s
tosuj
żadn
y
ch de
tergentów i nie myj ich w zmy
warce.
Nie używaj żeliwny
ch naczyń na
powierzchniach szklanych i kruchych, podatnych na uszk
odzenia.
Korzystając
z
naczyń
żeliwny
ch
używaj
jedynie
przyborów
drewnianych
bądź
silikonowych
–
tak,
by
nie
uszkodzić
powierzchni żeliwa.
W trakcie użytkowania naczynie ustaw
iaj wyłącznie na stabilnej
powierzchni.
Podczas podgrzewania płomień ustaw
iaj tak, by nie przekraczał on dolnej krawędzi garnka.
Żeliwo nie
nadaje się
do gotowania na s
ucho
–
zawsze używaj oleju
, masła lub
tłuszczu. Podgrzewanie potra
wy
na
sucho
może spowodować trwałe uszkodzenie na
czynia.
Przygotowanej
porcji
nie
krój
bezpośrednio
na
powierzchni
żeliwa
–
radzimy
przełożyć
danie
do
od
pow
iedniego
naczynia
lub na deskę, a dopiero potem przejść do krojenia.
Nie używaj w naczyniu mikserów
ani elektrycznych mieszaczy –
m
oże to spowodować uszkodzenie powierzchni żeliwa.
Gorące naczynie żeliwne zawsze odkładaj na drew
niane deski, maty silikonowe lub nadające się do tego celu podkładki.
Gorącego żeliwa nie w
kładaj do wody –
koniecznie odczekaj, aż garnek
osty
gnie. Nagła
zmiana temperatury
moż
e
spowodować trwałe uszkodzenie naczynia.
Uwaga!
Po
ka
żdy
m
uż
y
ciu
posmaruj
wewnę
trzne
ściany
nacz
yń
żeliwnych
cie
nką
w
arstwą
dowolnego
oleju
jadalnego.
W
y
dłuż
y to ich ży
wotność.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Używanie urządzenia niezgodnie z przeznacz
eniem jest zabronione.
Urządzenie nie nadaje się do zabaw
y dla dzieci.
Używając
naczynia że
liwnego
należy
zachować
szczególną
ostrożność –
cechą
żeliw
a jest
spora
waga
i
należy
uważać,
by
naczynia nie upuścić.
Opakowanie i
zużyty
sprzęt należy
usunąć z
go
dnie z
przepisami
obowiązującymi na
terenie
państwa, w
którym produkt
ten
jest użytkowany.
─
OPERATION MA
NUAL
─
HUNTING POT
–
CAST IRON
Capacity: 7 L
Cast iron
cauldron –
perfect
for
family celebrations
and
team-building events.
Thanks
to
high
quality cast iron
and
simple
design, y
ou
will prepare m
any delicious dishes
in it, and if
you care fo
r it properly
, it
will serve you
for many years. Thanks to
the pr
essed c
over
,
the dishes are prepared faster and require less fat.
NOTE! Before
starting
to use
the
product, please
familiarise
y
ourself w
ith the
instructions below and
keep
them for
future
reference.
NOTE! The cast iron handles of this product become hot to the point where using pr
otective gloves is necessary
.
The set includes:
cast iron cauldron with capacity of 7 L,
3 feet, and 3 bolts fixing the feet to the cauldron,
cover
,
handle, and 2 bolts for fixing the cover
,
user manual.
External dimensions of the cauldron after assembly
:
total height: 45 cm
total width: 32 cm
5
Assembly:
1.
The
as
sembly
sh
ould
take
p
lace
on
a
hardened,
dry
substrate.
It
is
necessary
to
use
appropriate
tools
for
tightening
the
bolts: a screwdriver and a wrench (not included in the set).
2.
Make sure
that
all
the bolts
and nuts
are
tightened properly!
Remain ca
reful and d
o not
use e
xcess
strength for
tightening
for tightening, as cast iron is a brittle material that is prone to cracking.
3.
T
u
rn the bow
l upside down for
easier assembly
. Connect the f
eet using the bol
ts included.
T
u
rn the bow
l upside dow
n once
again, making it stand on the feet.
4.
Put the
cover an
d the
arm
onto
the
bowl.
Hook the
side b
ands
of the
arm by
the
protruding
elements of
the
bowl
and tighten
the stabilising bolts. T
ighten the bowls manually
, without using excess force, so as not to damage the cast iron.
First use
:
1.
After
assembling the
cauldron, wash
it
thoroughly
in
a mixture
of warm
water a
nd white
vinegar
(50/50%). The
purpose of
that is
removing the
plant o
il used
for secur
ing the
surface of
the
cauldron after
production.
Next,
dry the
cauldron well,
b
est
using a paper towel.
2.
Prior to using the cauldron for the first time, it should be fired
in a burning, previously prepared furnace.
T
o this end:
fill the cauldron with 1 litre of oil and place the cover on it, tightening it w
ith bolts;
hold the cauldron in th
e furnace in such a w
ay that the flames heat up
only the bottom of the c
auldron, brining the oil gentl
y
to the boil;
keep firing the cauldron for 15-20 minutes;
afterwards,
remove
the
cauldron
from
the
furnace
using
protec
tive
glo
ve
s
.
Pay
attention
not
to
expose
the
c
auldron
to
a
drastic change in temperature
(e.g. do not
put it directly
into the snow), as ca
st iron is very
sensitive to sudde
n temperatu
re
changes;
after cooling the c
auldron down slightly (for
about 10 minutes),
careful
ly open the cauld
ron
cover
and spread the ho
t oil on
the internal cauldron walls using a previously prepared cloth, e.g. wound onto a w
ooden ladle.
leave everything to cool do
wn fully
, then drain
the oil used for firing from the
cauldron and wipe the oil
remains c
arefully of
f
the cauldron walls.
After each use:
Was
h the product right after it cools dow
n, but never soak it.
In
the
event o
f
a
ny
burnt
food
a
dhering
to
the
product,
do
not
use
an
y
aggressive
surfactants.
Instead,
you
can
use
s
and,
for
example.
Dry the cauldron carefully
and app
ly
a thin coating of edible oil onto the internal walls of the product.
Store the product in a dry place.
Unsuitable
maintenance
of
the
cauldron
may
lead
to
it
becoming
corroded.
Corrosion
may
be
caused
by
extended
soak
ing,
storage of wet cookware in cabinets, or storing acidic dishes in the cast iron cookw
are.
If any
rust stains appear
, remove them with
a wire scourer
, sand, or caustic so
da
– s
cour the pot su
rface long enough to rem
ove all
traces of rust, w
ithout worrying about damaging the c
auldron.
After this stage, repeat th
e actions described in t
he
“First use
”
section.
Remember:
Do not use any
detergents for w
ashing cast iron cook
ware and do not wash it in a dishwasher
.
Do not use cast iron cookware on glass and other fragile, easily damaged surfaces.
When using cast iron cookware, use only wooden or silicone utensils in order not to damag
e the cast iron surface.
When using the cookware, place it on stable surfaces only
.
When warming the cookware up, set the flame in such a way that it does not go above the lower edge.
Cast
iron
is
unfit
for
dry
cooking
–
it
is
always
necessary
to
use
oil,
bu
tter
,
or
other
fat.
Heating
a
meal
dry
may
lead
to
permanent damage to cookware.
Do not cut the portion prepared directly on the cast iron surface – we recommend moving the dish to an appropriate vessel
or board, and only then proceed with cutting.
Do not use mixers or electric stirrers inside the cast iron cookw
are
- it may lead to damaging the cast iron surface.
Always put hot cast iron cookw
are onto wooden boards, silicone mats, or suitable pads.
Never
put
hot
cast
iron
c
ook
ware
in
to
water
–
it
is
obligatory
to
wait
until
it
coo
ls
down.
A
sudden
change
in
temperature may lead to permanent damage to cookware.
Note!
After
eac
h
use,
coat
the
internal
walls
of
c
ast
iron
coo
kware
with
a
thi
n
la
y
er
of
an
y
edible
oil.
This
w
ill
extend
its
lifetime.
SAFETY GU
IDELINES
It is forbidden to use the product in a manner inconsistent w
ith its intended use.
Pomiń
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Kubek Stanley
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Pomysł na prezent
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking soundbarów [TOP10]
Zalany laptop – co zrobić w takiej sytuacji?
Ranking smartwatchy [TOP10]
Ranking spalaczy tłuszczu [TOP10]
Wuchang: Fallen Feathers - wymagania PC. Gdy pierwszym bossem może stać się twój komputer
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Ranking kaw rozpuszczalnych [TOP10]
Ranking parownic do ubrań [TOP10]
Ranking zabawek dla 4-latka [TOP10]
Premiery gier 2025. Na te tytuły warto czekać
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Sprawdź więcej poradników