Znaleziono w kategoriach:
Patelnia BROWIN 330521 22 cm

Instrukcja obsługi Patelnia BROWIN 330521 22 cm

Wróć
- INSTRUKCJA OBSŁUGI -
PATELNIA ŻELIWNA,
Z DREWNIA RĄCZKĄ,
KWADRATOWA 24x24 cm
No 330521
2
JĘZYKI
Instrukcja obugi
Patelnia żeliwna, z drewnianą rączką,
kwadratowa 24x24 cm
PL - 3
User manual
Cast iron frying pan with a wooden
handle, square, 24x24 cm cm
GB - 4
Bedienungsanleitung -
Quadratische pfanne aus gusseisen,
24x24 cm, mit holzstiel
DE - 5
Руководство по эксплуатации -
чугунная квадратная сковорода с
деревянной ручкой 24х24 см
RU - 6
Naudojimo instrukcija -
Kvadratinė ketaus keptuvė su medine
rankenėle, 24 x 24 cm
LT - 8
Lietošanas pamācība -
Kvadrātvieda čuguna panna ar koka
rokturi 24х24 cm
LV - 9
Kasutusjuhend -
Puidust käepidemega nelinurkne
malmpann 24x24 cm
EE - 10
3
INSTRUKCJA OBSŁUGI
PATELNIA ŻELIWNA, Z DREWNIANĄ RĄCZKĄ, KWADRATOWA 24x24 cm
Dzięki tej patelni przygotujesz wiele swoich ulubionych dań, a ponadto zyskasz nowe możliwości
kulinarne. Złociste kotlety, idealnie wysmażone ryby i warzywa oraz wiele innych pysznych dań wszystko
to na Twojej żeliwnej patelni, która równomiernie rozprowadzi ciepło i utrzyma je przez odpowiednio długi
czas. Użyte składniki zachowają swoje wartości odżywcze. Kwadratowy kształt naczynia doskonale sprawdzi
się m.in. przy przyrządzaniu dłuższych ryb czy warzyw. Składana drewniana rączka, która nie nagrzewa się
podczas użytkowania, doskonale ochroni Twoje ręce przed poparzeniem, a także ułatwi Ci przechowywanie
patelni nawet w małej szafce. Produkt przeznaczony jest do użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek.
UWAGA! Przed rozpoczęciem użytkowania produktu zapoznaj się z poniższą instrukcją. Zachowaj ją itp.
SPOSÓB UŻYCIA
Przed pierwszym użyciem naczynie umyj w ciepłej wodzie, następnie wysusz i posmaruj powierzchnię
żeliwa cienką warstwą dowolnego oleju jadalnego, celem odpowiedniego zakonserwowania produktu.
Uwaga! Do mycia naczyń żeliwnych wolno używać jedynie wody. Nie należy stosować żadnych
detergentów.
Pamiętaj:
o Nie używaj żeliwnych naczyń na powierzchniach szklanych i kruchych, podatnych na uszkodzenia.
o Naczyń żeliwnych nie używaj w kuchenkach mikrofalowych.
o Ze względu na drewnianą rączkę, do przygotowywania dań na tej patelni nie wolno używ
piekarnika.
o Korzystając z naczynia używaj jedynie przyborów drewnianych bądź silikonowych, by nie uszkodzić
powierzchni żeliwa.
o Nie umieszczaj zimnego żeliwnego naczynia bezpośrednio na rozgrzanej płycie grzewczej. Grozi to
„szokiem termicznym” i zniszczeniem produktu. Naczynie umieść na zimnej płycie grzewczej i
stopniowo zwiększaj temperaturę.
o W trakcie użytkowania naczynie ustawiaj wyłącznie na stabilnej powierzchni.
o Podczas podgrzewania na kuchence gazowej tak ustaw płomień, by nie przekraczał on dolnej
krawędzi patelni.
o Żeliwo nie nadaje się do gotowania na sucho – użyj oleju, masła lub tłuszczu. Podgrzewanie potrawy
na sucho może spowodować trwałe uszkodzenie naczynia.
o Przygotowanej porcji nie krój bezpośrednio na powierzchni żeliwa – przełóż danie do odpowiedniego
naczynia lub na deskę.
o Nie używaj w naczyniu mikserów ani elektrycznych mieszaczy może to spowodować uszkodzenie
powierzchni żeliwa.
o Gorące naczynie żeliwne zawsze odkładaj na drewniane deski, maty silikonowe lub nadające się do
tego celu podkładki.
o Gorącego żeliwa nie wkładaj do wody koniecznie odczekaj,ostygnie. Nagła zmiana temperatury
może spowodować trwałe uszkodzenie naczynia.
o Jeśli potrawa przywarła do naczynia, namocz je przez kilka minut, po czym umyj miękką gąbką z
wodą.
o Patelni nie myj w zmywarce jest to niewskazane ze względu na drewnianą rączkę i ryzyko
matowienia żeliwa.
4
Uwaga! Po każdym użyciu posmaruj żeliwo z każdej strony cienką warstwą dowolnego oleju
jadalnego. Wydłuży to jego żywotność.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Używanie urządzenia niezgodnie z przeznaczeniem jest zabronione.
Urządzenie nie nadaje się do zabawy dla dzieci.
Używając naczynia żeliwnego zachowuj ostrożność – cechą żeliwa jest spora waga i należy uważać,
by naczynia nie upuścić.
Opakowanie i zużyty sprzęt należy usunąć zgodnie z przepisami obowiązującymi na terenie państwa,
w którym produkt ten jest użytkowany.
USER MANUAL
CAST IRON FRYING PAN WITH A WOODEN HANDLE, SQUARE, 24x24 cm
Thanks to this frying pan you will be able to prepare many of your favourite dishes and gain new
culinary capabilities. Golden pork chops, perfectly fried fish and vegetables, as well as many other delicious
dishes all of this you can prepare on your cast iron frying pan that will help distribute heat uniformly, as well
as maintain it for as long as necessary. All the ingredients used will retain their nutritional values. The square
shape of this vessel will be excellent for preparing longer fish or vegetables, for example. A folding wooden
handle that does not get hot when the pan is used will protect your hands excellently against burns, as well
as make it easier to store the frying pan even in a small cupboard. The product is intended for use on all
types of cookers.
CAUTION! Prior to using the product, familiarise yourself with this manual. Keep it for future reference, etc.
HOW TO USE
Prior to using the pan for the first time, wash it in warm water. Then dry it and coat the cast iron surface
with a thin layer of any edible oil in order to preserve it.
Caution! Only water can be used for cleaning cast iron vessels. No detergents should be used.
Please remember:
o Do not use cast iron vessels on glass and brittle surfaces, which are susceptible to damage.
o Do not use cast iron vessels in microwave ovens.
o Since this pan has a wooden handle, do not use it with an oven for preparing dishes.
o When using this vessel, use only wooden or silicon utensils in order not to damage the cast iron
surface.
o Do not place a cold cast iron vessel directly on a hot cooktop. It may lead to “thermal shock” and
destruction of the product. Place the vessel on a cool cooktop and then increase the temperature
gradually.
o When using the vessel, place it only on stable surfaces.
o When heating on a gas cooktop, adjust the flame so that it does not go beyond the bottom edge of
the pan.
o Cast iron is not suitable for dry cooking use some oil, butter or lard. Heating the meal on a dry pan
can lead to permanent damage to the vessel.
o Do not cut the portion prepared on the cast iron surface move the meal to an appropriate vessel or
a cutting board.
5
o Do not use mixers or electric stirrers in the vessel this may lead to damage of the cast iron surface.
o A hot cast iron vessel should always be put onto wooden boards, silicon mats, or pads fit for that
purpose.
o Never put hot cast iron into water it is necessary to wait until it cools down. A sudden change in
temperature can lead to permanent damage to the vessel.
o If the meal has stuck to the vessel, soak it for a few minutes and then wash it with a soft sponge with
water.
o Do not wash the frying pan in a dishwasher this is not recommended due to the wooden handle and
the risk of cast iron becoming tarnished.
Caution! After each use coat the cast iron vessel on all sides with a thin layer of any edible oil.
This will extend its lifetime.
SAFETY INDICATIONS
It is forbidden to use the product in a manner inconsistent with its intended use.
The product is unsuitable for being played with by children.
Remain careful when using the cast iron frying pan cast iron is very heavy and it is necessary to be
careful not to drop the vessel.
The packaging and worn equipment have to be disposed of according to laws binding on the territory
of the country where the product is used.
BEDIENUNGSANLEITUNG
QUADRATISCHE PFANNE AUS GUSSEISEN, 24x24 cm, MIT HOLZSTIEL
Dank dieser Pfanne werden Sie viele Ihrer Lieblingsgerichte zubereiten können und neue kulinarische
Möglichkeiten gewinnen. Goldbraune Schnitzel, ideal gebratene Fische und Gemüse sowie viele andere
köstliche Gerichte all das dank Ihrer gusseisernen Pfanne, die gleichmäßig Wäre weiterleitet und
einschließt. Die verwendeten Zutaten behalten ihren Nährwert. Die quadratische Form des Gefäßes wird
sich perfekt u. a. beim Zubereiten von längeren Fischen oder Gemüse bewähren. Der zusammenklappbare
Stiel, der sich während der Benutzung nicht aufheizt, schützt Ihre Hände zuverlässig vor Verbrennungen und
wird es Ihnen einfacher machen, die Pfanne sogar in einem kleinen Schrank zu verstauen. Das Produkt für
die Anwendung auf allen Herdtypen bestimmt.
ACHTUNG! Vor Beginn der Verwendung des Produkts, machen Sie sich bitte mit der unten stehenden der
Gebrauchsanleitung bekannt. Heben Sie sie bitte auf.
ANWENDUNGSWEISE
Vor der ersten Verwendung das Gefäß in warmem Wasser waschen, anschließend trocknen und auf
die gusseiserne Fläche ein beliebiges Speiseöl auftragen, um das Produkt ordnungsgemäß zu
pflegen.
Achtung! Zur Reinigung von Gefäßen aus Gusseisen ausschließlich Wasser verwenden. Keine
Detergenzien verwenden.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756