Znaleziono w kategoriach:
Suszarka do grzybów BROWIN 801021 Biały

Instrukcja obsługi Suszarka do grzybów BROWIN 801021 Biały

Wróć
32
BROWIN Sp. z o.o. Sp. K.
ul. Pryncypalna 129/141
PL, 93-373 Łódź
tel: +48 42 23 23 230
www.browin.pl
ODWIEDŹ NAS NA :
INSTRUKCJA OBSŁUGI
SUSZARKA DO ŻYWNOŚCI
Z REGULACJA TEMPERATURY 240 W, BIAŁA
No 801021
2
Instrukcja obsługi –
Suszarka do żywności z
regulacja temperatury
240 W, biała
PL – 3
Operation manual -
Food dryer with temperature
adjustment 240 W, white
GB - 5
Bedienungsanleitung -
Dörrgerät mit
Temperaturregelung
240 W, weiß
DE - 7
Руководство по
эксплуатации - Сушилка
для пищевых продуктов с
регулировкой
температуры 240 Вт, белая
RU - 10
Naudojimo instrukcija -
Baltas 240 W
reguliuojamos
temperatūros maisto
džiovintuvas
LT - 12
Apkalpošanas rokasgrāmata
- Termoregulējams pārtikas
produktu žāvētājs 240 W,
balts
LV - 14
Kasutusjuhend -
Reguleeritava
temperatuuriga toidukuivati
240 W, valge
EE - 17
Návod k obsluze -
Sušička potravin s
nastavením teploty 240 W,
bílá
CZ - 19
Návod na použitie -
Sušička potravín s reguláciou
teploty 240 W, biela
SK - 21
Інструкція експлуатації -
Сушарка для харчових
продуктів з регулюванням
температури 240 Вт, біла
UA - 24
31
30
3
INSTRUKCJA OBSŁUGI
SUSZARKA DO ŻYWNOŚCI 240 W
Szanowni Klienci,
Suszenie produktów spożywczych jest doskonałą metodą konserwacji przy zachowaniu ich naturalnych walorów. Ciepłe powietrze o ustalonej
temperaturze swobodnie cyrkuluje wewnątrz urządzenia pomiędzy podstawą z systemem grzejnym, a poszczególnymi warstwami ułożonych na
sitach produktów. Dzięki tej metodzie warzywa, owoce, czy grzyby nie tracą cennych witamin i substancji odżywczych.
Suszarka pozwala przez cały rok przygotowywać zdrową żywność bezycia szkodliwych substancji chemicznych. W niniejszym urządzeniu można
również suszyć kwiaty, rośliny lecznicze oraz przygotowywać płatki zbożowe.
Prosimy o uważne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Szczególną uwagę należy poświęcić wskazówkom bezpieczeństwa. Instrukcję prosimy
zachować, aby można było korzystać z niej również w trakcie późniejszego użytkowania wyrobu.
Elementy suszarki:
1) Podstawa
2) Sita
3) Pokrywa
4) Panel sterowania
Wymiary urządzenia:
- szerokość 26 cm
- długość 24 cm
- wysokość 20 cm
- długość kabla 90 cm
Uwaga! Elementy suszarki należy montować zgodnie z przedstawionym schematem.
DZIAŁANIE I OBSŁUGA SUSZARKI
UWAGA!!! Produkty przeznaczone do suszenia umyć, osuszyć i ułożyć luźno na sitach, tak aby zapewnić swobodny przepływ powietrza
między warstwami. Nie należy układać zbyt wielu produktów na poszczególnych sitach.
Ułóż produkty swobodnie na sitach zaczynając od najniższego.
Napełnione produktami sita ustaw nad podstawą z systemem grzejnym i przykryć pokrywą.
Włóż wtyczkę przewodu zasilającego i naciśnij przycisk zasilania.
Ustaw parametry suszenia na panelu sterującym.
Jeśli chcesz ustawczas, naciśnij przycisk „Time”, a następnie naciśnij przycisk + lub w celu regulacji. Czas suszenia ustawiany jest w
godzinach w zakresie od 1h do 72h.
Jeśli chcesz ustawić temperaturę, naciśnij przycisk „Temp”, a następnie naciśnij przycisk + lub - w celu regulacji. Temperatura regulowana jest
w odstępach 5°C w zakresie od 35°C do 70°C.
Po wysuszeniu produktów wyłączyć suszarkę, wyciągnąć wtyczkę z kontaktu i odczekać, produkty ostygną, następnie przełożyć je do
pojemnika, w którym będą przechowywane.
Podgrzane powietrze przechodząc przez sita powoduje odparowanie wody z suszonych produktów. Czas suszenia zależny jest od zawartości wody
Time/Czas
Temp/Temperatura
Lampki sygnalizacyjne
Włącznik
Regulacja „+” i „
-
Sita z możliwością regulacji
wysokości, wystarczy podczas
montażu obrócić sito o 180 .
4
w produktach i stopnia ich rozdrobnienia, np. jabłka proponujemy suszyć w plastrach nie grubszych niż 5 mm. W trakcie suszenia zalecamy, co
pewien czas zamieniać sita miejscami dla uzyskania równomiernego wysuszenia produktów. Suszenie produktów wodnistych, takich jak: śliwki,
winogrona, czy wilgotne grzyby wymagają więcej czasu.
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW DO SUSZENIA
Przed włożeniem do suszarki owoce, warzywa itp. należy dokładnie umyć, a następnie wytrzeć do sucha.
UWAGA: Nie kłaść ociekających wodą sit z produktami nad podstawą z systemem grzejnym suszarki.
Artykuły przeznaczone do suszenia podzielić na mniejsze części lub plastry w taki sposób, aby móc ułożyć je swobodnie na sitach. Czas suszenia
składników zależy od grubości kawałków. Jeśli produkty na niektórych warstwach mniej wysuszone można zamienić sita kolejnością, w ten sposób,
aby sita z mniej wysuszonymi składnikami znalazły się na dole - bliżej modułu grzewczego. Niektóre owoce posiadają naturalną warstwę ochronną,
która spowalnia proces suszenia. W takim przypadku, aby skrócić czas suszenia zaleca się wrzucić je do gorącej wody i zagotować przez 1-2 minuty,
następnie zanurzyć w zimnej wodzie, odcedzić, osuszyć i poddać właściwemu suszeniu w urządzeniu.
Suszenie owoców:
Umyć i osuszyć dokładnie owoce.
Usunąć pestki i odciąć zepsute części.
Pokroić na plasterki, które da się łatwo poukładać na sitach.
Skropić owoce sokiem z cytryny lub ananasa, aby owoce po wysuszeniu zachowały swój kolor.
Suszenie warzyw:
Umyć i osuszyć dokładnie warzywa.
Przed suszeniem zaleca się wrzucić warzywa do gorącej wody, zagotować przez 1-5 minut, następnie zanurzyć w zimnej wodzie, odcedzić i
dokładnie osuszyć.
Usunąć pestki i odciąć zepsute części.
Pokroić na plasterki, które da się łatwo poukładać na sitach.
Suszenie roślin leczniczych:
Zaleca się suszyć młode liście roślin.
Po wysuszeniu schować rośliny do papierowych torebek i przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Przechowywanie suszonej żywności:
Pojemniki do przechowywania suszonej żywności powinny być czyste i suche.
Zaleca się przechowywanie suszonych produktów w szklanych pojemnikach z metalową pokrywą, w ciemnym, suchym miejscu, w temperaturze
od 5°C do 20°C.
Po pierwszym tygodniu przechowywania należy sprawdzić, czy w pojemniku nie zebrała się wilgoć, jeśli tak, oznacza to, że produkty zostały
niedokładnie wysuszone i należy proces suszenia powtórzyć.
UWAGA: Nie wkładać gorących produktów z suszarki do pojemników, w których będą przechowywane.
KONSERWACJA
Sita mw letniej wodzie z dodatkiem detergentu. Podstawę suszarki należy przetrzeć wilgotną szmatką i wytrzeć do sucha. UWAGA: podstawy
suszarki z systemem grzewczym nie myć pod bieżącą wodą, nie zanurzać!
DANE TECHNICZNE I OPIS URZĄDZENIA
Parametry techniczne podane na tabliczce znamionowej wyrobu. Suszarka do owoców i warzyw BROWIN spełnia wymagania obowiązujących
norm.
Urządzenie jest zgodne z wymaganiami dyrektyw:
Urządzenie elektryczne niskonapięciowe (LVD) – 2006/95/WE
Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC) - 2004/108/WE
Suszarka 5-sitowa
Moc urządzenia 240W
Częstotliwość 50-60 Hz
Napięcie 220-240 V
Suszarka posiada atest dopuszczający do kontaktu z żywnością. Wyrób oznaczono znakiem CE na tabliczce znamionowej.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenie w trakcie pracy należy stawiać na płaskich, odpornych na nagrzewanie, niełatwopalnych powierzchniach. Aby wyeliminować
możliwość zapalenia się powierzchni pod pracującą suszarką, zaleca się umieszczać ją na płytkach ceramicznych lub grubej desce. Po 72
godzinach ciągłej pracy urządzenia, należy je wyłączyć i pozwolić, aby całkowicie wystygło.
Suszarka przeznaczona jest wyłącznie do użytku domowego.
Suszarkę podłączać należy jedynie do gniazdka sieci prądu zmiennego 220-240V.
Nie uruchamiać suszarki, jeśli przewód zasilający jest uszkodzony lub obudowa z systemem grzejnym jest w sposób widoczny uszkodzona.
Nie przykrywać urządzenia w trakcie pracy.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony przez specjalistyczny zakład naprawczy. Napraw urządzenia
może dokonywać jedynie przeszkolony personel. Nieprawidłowo wykonana naprawa może spowodować poważne zagrożenia dla
użytkownika. W razie wystąpienia usterek prosimy zwrócić się do biura obsługi klienta firmy BROWIN.
Nie pozostawiać włączonej suszarki bez nadzoru.
Nie wyciągać wtyczki z gniazdka sieci pociągając za przewód.
Przed myciem suszarki wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego z gniazdka.
Uważać, aby nie zamoczyć wtyczki przewodu zasilającego. 29
12. Powyższe oświadczenie nie ma wpływu na statutowe prawa konsumenta wynikające z odpowiednich praw
krajowych i na prawa konsumenta w stosunku do sprzedawcy, u którego zakupiono ten produkt. Niniejsza gwarancja
na sprzedany towar konsumpcyjny nie wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z
niezgodności towaru z umową.
13. Gwarancja nie nadaje Kupującemu prawa do domagania się zwrotu utraconych zysków związanych z
uszkodzeniem urządzenia oraz strat związanym z powodu uszkodzenia sprzętu.
14. W przypadku zapotrzebowania na usługi serwisu, w ramach gwarancji lub bez, należy skontaktować się ze
sprzedawcą, u którego zakupiono produkt. Przed skontaktowaniem się ze sprzedawcą lub serwisem zalecamy
dokładnie przeczytanie broszury z instrukcjami dołączonej do produktu.
15. W przypadku zakupu bezpośrednio u producenta reklamacje można składać bezpośrednio na stronie
www.browin.pl w zakładce Zgłaszanie reklamacji lub za pośrednictwem drogi elektronicznej pod adresem
reklamacje@browin.pl.
W przypadku zakupu u dystrybutora zaleca się dokonanie zgłoszenia za jego pośrednictwem.
Życzymy satysfakcji z użytkowania zakupionego produktu
i zachęcamy do zapoznania się z bogatym asortymentem dostępnym w ofercie naszej Firmy.
28
WARUNKI GWARANCJI
1. Niniejsza gwarancja jest udzielana przez firmę
BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. z siedzibą przy ul. Pryncypalnej 129/141; 93-373 Łódź,
nazywaną w dalszej części gwarancji Gwarantem.
2. Niniejsza gwarancja dotyczy wyłącznie sprzętu używanego na terytorium Polski.
3. Okres gwarancji na produkt wynosi 12 miesięcy od daty zakupu sprzętu.
4. W przypadku wad uniemożliwiających korzystanie ze sprzętu, okres gwarancji ulega przedłużeniu o czas od dnia
zgłoszenia wady do dnia wykonania naprawy.
5. Gwarancja uprawnia do bezpłatnych napraw nabytego sprzętu, polegających na usunięciu wad fizycznych, które
ujawniły się w okresie gwarancyjnym, z zastrzeżeniem punktu 11.
6. Zgłoszenie wady sprzętu powinno zawierać:
dowód zakupu towaru;
nazwę i model towaru wraz ze zdjęciami uzasadniającymi reklamację.
7. Reklamujący powinien spakować produkt, odpowiednio zabezpieczając go przed uszkodzeniem w czasie
transportu.
8. Gwarant w terminie 14 dni od daty zgłoszenia wady ustosunkuje się do zgłoszonej reklamacji. Jeżeli do dokonania
naprawy wystąpi konieczność sprowadzenia części zamiennych z zagranicy, termin naprawy może ulec przedłużeniu
do czasu sprowadzenia niezbędnej elementów, lecz maksymalnie do 30 dni roboczych od daty otrzymania towaru do
naprawy.
9. Gwarancja obejmuje wszelkie wady materiałowe i produkcyjne ujawnione w czasie normalnej eksploatacji zgodnie
z przeznaczeniem sprzętu i zaleceniami podanymi na opakowaniu lub w instrukcji użytkowania. Warunkiem
udzielenia gwarancji jest użytkowanie sprzętu zgodnie z instrukcją.
10. Zakres czynności naprawy gwarancyjnej nie obejmuje czyszczenia, konserwacji, przeglądu technicznego, wydania
ekspertyzy technicznej.
11. Gwarancja nie obejmuje:
uszkodzeń mechanicznych, chemicznych, termicznych i korozji, zalania cieczą urządzenia oraz jeżeli posiadają
akcesoria.
uszkodzeń spowodowanych działaniem czynników zewnętrznych, niezależnych od producenta, a w
szczególności wynikłych z użytkowania niezgodnego z instrukcją obsługi;
usterek powstałych w wyniku niewłaściwego montażu sprzętu;
samowolnych, dokonywanych przez użytkownika lub inne nieupoważnione osoby napraw, przeróbek lub
zmian konstrukcyjnych;
użytkowanie poza normalnym zakresem konsumenckiego zastosowania w warunkach domowych.
5
Nie myć pod bieżącą wodą, ani nie zanurzać podstawy z systemem grzejnym w wodzie podczas mycia.
Produkty na sitach należy rozmiesić umożliwiając swobodną cyrkulacje powietrza.
Nie stawiać sit z ociekającymi wodą produktami nad podstawą z systemem grzejnym.
Po wyczyszczeniu suszarki należy dokładnie ją wysuszyć.
W czasie spoczynku urządzenie powinno być odłączone z prądu.
Nie stawiać urządzenia w zasięgu źródła ciepła lub wentylacji.
W przypadku pożaru nie gasić wodą a gaśnicą.
Nie przenosić urządzenia podczas jego użytkowania.
Do mycia obudowy nie używać agresywnych detergentów w postaci emulsji, mleczka, past, itp. Mogą one między innymi usunąć naniesione
informacyjne symbole graficzne, takie jak: podziałki, oznaczenia, znaki ostrzegawcze, itp.
Z urządzenia mokorzystać wyłącznie osoby dorosłe. Nie należy nigdy pozostawiać pracującego urządzenia bez nadzoru. Należy upewnić
się, że miejsce przechowywania urządzenia jest odpowiednio zabezpieczone przed dostępem dzieci i osób niepożądanych.
Producent nie odpowiada za ewentualne szkody spowodowane zastosowaniem urządzenia niezgodnym z jego przeznaczeniem lub
niewłaściwą jego obsługą.
Producent zastrzega sobie prawo modyfikacji wyrobu w każdej chwili, bez wcześniejszego powiadamiania, w celu dostosowania do
przepisów prawnych, norm, dyrektyw lub z przyczyn konstrukcyjnych, handlowych, estetycznych i innych.
Uwaga!
Każde gospodarstwo jest ytkownikiem sprzętu elektrycznego i elektronicznego, a co za tym idzie potencjalnym wytwórcą niebezpiecznego dla ludzi
i środowiska odpadu, z tytułu obecności w sprzęcie niebezpiecznych substancji, mieszanin oraz części składowych. Z drugiej strony zużyty sprzęt to
cenny materiał, z którego możemy odzyskać surowce takie jak miedź, cyna, szkło, żelazo i inne.
Symbol przekreślonego kosza na śmieci umieszczany na sprzęcie, opakowaniu lub dokumentach do niego dołączonych oznacza, że
produktu nie wolno wyrzucać łącznie z innymi odpadami. Oznakowanie oznacza jednocześnie, że sprzęt został wprowadzony do obrotu
po dniu 13 sierpnia 2005 r.
Obowiązkiem użytkownika jest przekazanie zużytego sprzętu do wyznaczonego punktu zbiórki w celu właściwego jego przetworzenia.
Informacje o dostępnym systemie zbierania zużytego sprzętu elektrycznego można znaleźć w punkcie informacyjnym sklepu oraz w urzędzie
miasta/gminy. Odpowiednie postępowanie ze zużytym sprzętem zapobiega negatywnym konsekwencjom dla środowiska naturalnego i ludzkiego
zdrowia!
OPERATION MANUAL
FOOD DRYER 240 W
Dear Customers,
Food drying is an excellent method of preserving it while retaining its natural values. Hot air with set temperature circulates freely inside the device
between the base featuring a heating system and the individual layers of products arranged on trays. Thanks to using this method, vegetables, fruit,
or mushrooms do not lose valuable vitamins and nutrients.
The dryer will help you prepare healthy food all year long without using any harmful chemical substances. This device can also be used for drying
flowers and healing herbs and for preparation of cereal flakes.
Please read this user manual carefully. Pay particular attention to safety tips. Please retain this manual in order to enable taking advantage of it also
during later use of the product.
Dryer parts:
1) Base
2) Trays
3) Lid
4) Control panel
Dimensions of the device:
- width 26 cm
- length 24 cm
- height 20 cm
- cable length 90 cm
Caution! Dryer parts should be installed according to the diagram presented.
FUNCTIONING AND OPERATION OF THE DRYER
NOTE!!! The products intended for drying should be washed, dried, and arranged loosely on the trays in such a manner that ensures free
air flow between the layers. Do not put too many products on individual trays.
Arrange the products freely on the trays, starting from the lowest one.
Place the trays filled with products over the base with the heating system and place the lid on.
Insert the power supply cable plug and push the power button.
Set the drying parameters on the control panel.
T
rays
with possibility of height adjustment
through turning the tray during installation.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756