Znaleziono w kategoriach:
Wędzarnia BROWIN 330150 z termometrem 29 x 29 x 50 cm Srebrny

Instrukcja obsługi Wędzarnia BROWIN 330150 z termometrem 29 x 29 x 50 cm Srebrny

Wróć
1
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WĘDZARNIA DOMOWA W GARNKU, 35 L,
NA KUCHENKĘ GAZOWĄ
USER MANUAL
HOME SMOKER IN A POT, 35 L,
FOR GAS COOKTOP
BEDIENUNGSANLEITUNG
RÄUCHEROFEN IM TOPF, 35 L,
FÜR GASHERD
NOTICE D’UTILISATION
FUMOIR DOMESTIQUE EN MARMITE, 35L,
POUR CUISINIÈRE À GAZ
NAUDOJIMO INSTRUKCIJA
35 L BUITINĖ RŪKYKLA PUODE
DUJINEI VIRYKLEI
LIETOOŠANAS INSTRUKCIJA
MĀJAS KŪPINĀTAVA KATLĀ 35 LITRI,
GĀZES PLĪTIJ
KASUTUSJUHEND
KODUSEKS KASUTAMISEKS MÕELDUD GAASIPLIIDIL
TÖÖTAV SUITSUAHI 35 LIITRISES POTIS
NÁVOD K POUŽITÍ
DOMÁCÍ UDÍRNA V HRNCI, 35 L,
NA PLYNOVÝ SPORÁK
*zdjęcie poglądowe | sample photo for illustrative purposes only | Abbildung kann vom Produkt abweichen
No 330150
2
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WĘDZARNIA DOMOWA W GARNKU, 35 L, NA KUCHENKĘ GAZOWĄ
Wędzarnia domowa w garnku, pierwsze tak innowacyjne urządzenie tego typu w Polsce- teraz w większej i
nowej konstrukcyjnie wersji na 35 L, dającej możliwość uwędzenia do 8 kg wsadu (w tym m.in. długich
kiełbas), z wykorzystaniem wysokiego (50 cm) garnka.
UWAGA: Urządzenie umożliwia wędzenie na zewnątrz i w kuchni TYLKO NA KUCHENCE GAZOWEJ.
Przed użyciem należy dokładnie zapoznać się z niniejszą instrukcją i stosow się do podanych zaleceń.
Instrukcję należy zachować zawarte w niej wskazówki będą pomocne w czasie eksploatacji urządzenia.
Zalety wędzarni:
Możliwość wygodnego wędzenia i podpiekania mięs, ryb oraz serów – bez wychodzenia z domu.
Możliwość użycia wędzarni w kuchni lub w innym pomieszczeniu, a także na zewnątrz.
System odprowadzania dymu na zewnątrz pomieszczenia za pomocą wężyka (np. za okno).
Duża pojemność wędzarni (35 L), pozwalająca uwędzić jednorazowo nawet do 8 kg wsadu.
Wysoki garnek (50 cm) umożliwiający wędzenie ryb, kiełbas oraz innych dłuższych wyrobów szynek czy
polędwiczek.
Szczelne zamknięcie.
Prosta, kompaktowa, funkcjonalna konstrukcja z nierdzewnej stali.
Zamontowany do pokrywy profilowany wieszak ze stalowego drutu, w kształcie trójkąta, umożliwiający
wygodne zawieszanie wędzonek i zapobiegający ich przemieszczaniu się.
Możliwość wykorzystania rusztu ustawionego na tacce okapnikowej lub podwieszonego na hakach.
Łatwy montaż i demontaż części wędzarni.
Łatwa obsługa urządzenia.
Poręczne uchwyty zamontowane na bokach
garnku i w pokrywie.
Dwie oddzielne tacki jedna na zrębki, druga na
tłuszcz wytapiany w procesie wędzenia
(okapnikowa), rozdzielone podkładką ze
stalowego drutu.
Haki wędzarnicze w zestawie.
Termometr montowany w pokrywie.
Produkt chroniony prawem patentowym.
Elementy zestawu:
1) garnek z 4 zatrzaskami i 2 uchwytami
2) pokrywa z uszczelką i uchwytem oraz części
montażowe (śruby, podkładki uszczelniające i
nakrętki – po 2 szt.)
3) króciec na wężyk odprowadzający dym, z uszczelką silikonową i nakrętką mocującą
4) wężyk (3 m)
5) termometr (0-250⁰C) z nakrętką, podkładką i uszczelką
6) wieszak na wędzonki, części montażowe (uszczelki silikonowe i nakrętki – po 3 szt.)
7) tacka na zrębki
8) trójkątna podkładka ze stalowego drutu – pod tackę okapnikową
9) tacka okapnikowa
10) ruszt
11) haki w kształcie S (3 szt.)
12) instrukcja użytkowania
Elementy montażowe znajdują się wewnątrz garnka.
Montażu uchwytu pokrywy, wieszaka, termometru, króćca i wężyka odprowadzającego dym należy dokonać we
własnym zakresie.
3
Charakterystyka techniczna
Pojemność wędzarni: 35 L
Maksymalna sumaryczna waga zawieszanego wsadu: 8 kg
Wysokość garnka bez pokrywy: 500 mm
Dolna średnica: 292 mm
Eksploatacja
Uwaga! Nie narażaj urządzenia na długotrwały, bezpośredni kontakt z bardzo dużym ogniem może on spowodować
odkształcenie oraz przepalenie garnka.
Zaleca się używanie płytki separującej (nie jest elementem zestawu), która zmniejszy możliwość narażenia produktu
na bezpośredni kontakt z intensywnym ogniem z palnika, zapewni precyzyjną kontrolę temperatury oraz dłuższą
żywotność produktu. Stosując się do zaleceń dotyczących czyszczenia i konserwacji, podanych w dalszej części
instrukcji, zapewnisz urządzeniu odpowiednio długie i efektywne działanie.
Przed pierwszym użyciem wędzarnię należy przemgorącą wodą ze środkiem myjącym, dobrze spłukać i wytrzeć
do sucha.
Sposób użycia:
Po zmontowani urządzenia przygotuj je do wędzenia zgodnie z podaną poniżej kolejnością:
1. Wybierz zrębki (tabela ze wskazówkami w dalszej części instrukcji) w ilości ok. 50-100 g (1-2 garście) wsyp
je na tackę, a następnie umieść tackę na spodzie garnka.
2. Na tacce ze zrębkami połóż trójkątną stalową podkładkę i ustaw na niej tackę okapnikową.
3. Odpowiednio przygotowane do wędzenia, dobrze osuszone produkty powieś na wieszaku pod pokrywą
wędzarni w taki sposób, aby nie stykały sani z sobą, ani ze ściankami garnka. Zapewni to prawidło
cyrkulację ciepła. Do zawieszenia produktów wykorzystaj haki wędzarnicze znajdujące s w zestawie.
Produkty możesz również przygotować z wykorzystaniem rusztu, który należy ustawić na tacce okapnikowej.
Możliwe jest także wykorzystanie opcji podwieszenia rusztu na hakach, pod wieszakiem. Jeśli obróbce
poddawane produkty o mniejszych gabarytach, można jednocześnie wykorzystać wieszak pod pokrywką i
ruszt ustawiony na tacce okapnikowej (uwzględniając zalecenie, że wyroby nie powinny się zez sobą stykać).
4. Pokrywę wraz z powieszonymi na wieszaku produktami nałóż na garnek i zamknij za pomocą zatrzasków
zamontowanych na korpusie garnka.
5. Ustaw wędzarnię na palniku gazowym.
6. Nałóż wężyk do odprowadzania dymu na króciec zamontowany w porywie garnka i wyprowadź wężyk na
zewnątrz pomieszczenia (np. za okno) lub podłącz wężyk do okapu. Wystawiając wężyk za okno zadbaj o to,
by dym nie przeszkadzał sąsiadom.
7. Włącz gaz i rozpocznij proces wędzenia. W ciągu pierwszych 5-10 minut dopuszczalne jest delikatne
zwiększenie mocy grzania w celu rozpoczęcia procesu wyżarzania się zrębków. Po tym czasie zaleca się
zmniejszenie grzania (najlepiej do minimum) lub podłożenie między źródło ciepła a garnek płytki separacyjnej.
Podczas procesu dzenia temperatura (wskazywana przez termometr umieszczony w pokrywie) powinna
wynosić od 70 do 80⁰C. Czas wędzenia oraz dokładna temperatura zależą od rodzaju wędzonych
przysmaków. Przykładowo można przyjąć następujące wskazówki:
mięso: 60-120 minut, mały ogień;
ryby: 30-60 minut, najmniejszy ogień.
8. Po zakończonym procesie wędzenia wyłącz gaz, zaczekaj, wędzarnia
przestygnie i wyjmij gotowe produkty.
9. Kiedy wędzarnia całkowicie wystygnie, wyczyść ją zgodnie z zaleceniami.
Wędzarnię możesz z powodzeniem wykorzystać także do podpiekania wyrobów.
Urządzenie możesz również użyć bez zakładania wężyka:
1) kiedy kuchenka jest podłączona na zewnątrz budynku i dym
wydobywający się z króćca nie będzie przeszkadzał domownikom czy
sąsiadom;
2) w opcji podpiekania bez użycia zrębków kiedy króciec będzie pełnił
funkcją odpowietrznika.
4
Mięso przeznaczone do wędzenia możesz wcześniej zapeklować lub zamarynować. Bardzo ważne jest dokładne
wysuszenie porcji przed procesem wędzenia. Pamiętaj też, że zbyt duża ilość zrębków może spowodować
zakwaszenie wędzonek.
Przepisy na wędzonki, marynaty oraz pekle do ryb i mięs znajdziesz na nasze stronie: www.browin.pl/przepisnik
Ilość 50-100 g zrębków wystarczy, aby uzyskać odpowiednią barwę wędzonek i wzbogacić ich aromat.
W zależności od rodzaju przygotowanej potrawy, polecamy następujące zrębki:
Czyszczenie i konserwacja
Po ytkowaniu wystudzoną wędzarnię umyj najpierw przy użyciu szczotki, gąbki i dedykowanego płynu do
czyszczenia wędzarni marki Browin. Dokładnie oczyszczone urządzenie spłucz i osusz. Części urządzenia można
myć w zmywarce o ile pozwala na to jej pojemność (sam garnek, ze względu na jego wymiary, najprościej jest m
ręcznie).
Stal nierdzewna charakteryzuje się tym, że pierwiastki stopowe tworzą na jej powierzchni cienką, przezroczystą
warstwę chroniącą przed korozją. Jeżeli powierzchnia ta zostanie uszkodzona w sposób mechaniczny i odpowiednio
jej nie zabezpieczysz, mogą pojawić się na niej wżery. Odpowiednie czyszczenie i konserwacja pozwolą na długo
zachować produkt w doskonałym stanie. Częstotliwość czyszczenia i konserwacji uzależniona jest od stopnia
eksploatacji i warunków, w jakich wędzarnia jest używana i przechowywana. Każda stal nierdzewna, której powłoka
zostanie uszkodzona, bez właściwego zabezpieczenia będzie rdzewieć.
Aby dobrze dbać o produkt, zalecamy stosowanie się do następujących wskazówek:
1) Podczas czyszczenia stali nierdzewnej:
o nigdy nie stosować materiałów silnie ściernych;
o nigdy nie czyśc kwasami nieorganicznymi lub wybielaczami zawierającymi podchloryn sodu, gd mogą
spowodować przebarwienia powierzchni i korozję wżerową;
o nigdy nie dopuszczać do kontaktu stali nierdzewnej ze stalą niestopową (cząstki tych stali ulegną
przyspieszonej korozji na powierzchni stali nierdzewnej).
2) Konserwacja stali nierdzewnej w momencie pojawienia się zmian:
o Lekka rdza stosować domowe środki czyszczące dedykowane dla stali nierdzewnej zawierającej węglan
wapnia lub kwas cytrynowy. Dokładnie spłukać wodą i wytrzeć do sucha.
o Średnie przebarwienia czyścić środkami na bazie kwasu fosforowego lub 10% roztworem kwasu
fosforowego (spryskać powierzchnię i odczekać zgodnie z zaleceniem producenta). Po czyszczeniu wykonać
neutralizację łagodnym detergentem alkalicznym. Dokładnie spłukać wodą i wytrzeć do sucha.
o Silna rdza skorzystać z profesjonalnych usług lub dedykowanych produktów do wytrawiania i pasywacji
stali (stosując się do zaleceń w instrukcji obsługi detergentu). Po obróbce powierzchnię zawsze dokładnie
spłukać wodą i wytrzeć do sucha.
5
o Rysy i zarysowania na powierzchni szlifowanej lub szczotkowanej usuwać używając tarczy polerskiej i
polerując w kierunku struktury powierzchni (należy używać materiału polerskiego nie zawierającego żelaza),
następnie umyć łagodnym detergentem szorującym. Spłukać czystą zimną wodą i wytrzeć do sucha.
o Zabrudzenia z oleju, tłuszczu, smarów zmyw rozpuszczalnikami organicznymi, a następnie ciepłą
wodą z mydłem lub łagodnym detergentem. Spłukać czystą zimną wodą i wytrzeć do sucha.
Przechowywać w suchym i najlepiej ciepłym miejscu.
1. Zasady bezpieczeństwa
Wędzarnię używać tylko na kuchenkach gazowych.
W czasie wędzenia NIEDOPUSZCZALNE jest przenoszenie wędzarni i dotykanie jej bez rękawiczek
ochronnych.
Źródło ciepła, na którym ustawiono wędzarnię, musi zapewniać jej stabilność.
Nie pozostawiać wędzarni bez nadzoru w czasie jej użytkowania.
Chronić przed dziećmi.
Nie przeciążać urządzenia - zbyt duża ilość porcji do wędzenia może zatrzymywać ciepło, wydłużając czas
wędzenia lub powodując nierównomierne efekty tego procesu.
Używanie urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem jest zabronione.
Przy zastosowaniu metod czyszczenia należy przestrzegać zasad BHP.
Opakowanie i zużyty sprzęt należy usunąć zgodnie z przepisami obowiązującymi na terenie państwa, w którym
urządzenie to jest użytkowane.
─ USER MANUAL ─
HOME SMOKER IN A POT, 35 L, FOR GAS COOKTOP
Home smoker in a pot, the first such innovative device of this kind in Poland - now in a larger and structurally
new 35 L version, providing the ability to smoke up to 8 kg of content (including long sausages), using a tall
(50 cm) pot.
PLEASE NOTE: The unit allows smoking outdoors and in the kitchen ONLY ON A GAS COOKTOP.
Before using the device, read this manual carefully and follow the instructions provided. Keep this manual
the instructions it contains will be helpful when operating the device.
Advantages of the smoker:
Enables convenient smoking and browning of meats, fish and cheeses - without leaving your home.
Can be used in a kitchen or in another room, as well as outdoors.
A system for removing smoke to the outside of the room using a hose (e.g., through a window).
The large capacity of the smoker(35 L) allows up to 8 kg of content to be smoked at one time.
The high pot (50 cm) enables smoking fish, sausages and other longer products hams or sirloins.
Tight closure.
Simple, compact, functional design in stainless steel.
Attached to the cover is a profiled steel wire hanger, in the shape of a triangle, which allows the smoked
meats to be hung conveniently and prevents them from moving.
Possibility of using a grill set on a drip tray or suspended from hooks.
Easy assembly and disassembly of smoker parts.
Easy operation of the device.
Useful handles installed on the sides of the pot and in the cover.
Two separate trays one for woodchips, the other for fat rendered during the smoking process (drip tray),
separated by a pad made of steel wire.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756