Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje BROWIN
›
Instrukcja Wędzarnia BROWIN 330337 z termometrem 50 x 50 x 120 cm Drewniana
Znaleziono w kategoriach:
Wędzarnie
(8)
Wróć
Instrukcja obsługi Wędzarnia BROWIN 330337 z termometrem 50 x 50 x 120 cm Drewniana
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
1
INSTRUKC
JA OBSŁUGI
WĘDZARNIA
DREWNIANA Z P
ALENISKIEM
USER MA
NUAL
WOODEN SMOKE
R WITH FIREBO
X
BEDIENUNGSA
NLEITUNG
RÄUCHER
OFEN AUS HOLZ MIT
FEUERSTELLE
NOTICE D’UTILI
SA
TION
FUMOIR EN BO
IS AVEC FOY
ER
*zdjęcie poglądo
we / pictorial
ph
oto
No 330334
2
─ INSTRUKCJA OBSŁUGI ─
WĘDZARNIA DREWNIANA Z PALENISKIEM
Dziękujem
y
z
a
wybór
wędzarni
drewnianej
firm
y
BROWIN.
Prosim
y
o
dokładne
zapoznanie
się
z
instrukcją
obsługi
zakupionego
modelu
wędzarni
–
pozwoli
to
na
właściwe
i
bezpiec
zne
użytko
wanie
urządzenia
oraz
przedłuż
y
czas,
pr
zez
jaki będzie m
ożna w pełni w
y
kor
zystywać jej m
ożliwości.
WĘDZ
ARNIA DREWNIANA 60 CM
I ELEMENT
Y ZEST
A
WU
ELEMENT
Y ZEST
A
WU
Nr
Opis
Ilość
Nr
Opis
Ilość
1
Palenisko
1
10
Term
ometr wędzarniczy
1
2
Rura
1
11
Listwy do daszku
4
3
Rura
1
12
Belki drewniane do
zawieszania produk
tów
3
4
Kolanko
1
13
Haki wędzarnicze
5
5
Podstawa metalowa
1
14
Zestaw wkrętów do
montażu kom
inka i listew
przydachowych
18
6
Komora wędzarnic
za
1
15
Zestaw wkrętów do
montażu zawiasó
w
10
7
Daszek
1
16
Zawiasy do daszku
2
8
Kominek
1
17
Pręt zabezpiec
zający
do kolanka
1
9
Deflektor
1
Instrukcja
1
3
DANE TECHNICZNE
Komora wędz
arnicza –
Wędz
arnia drewniana
60
cm
z paleniskiem bo
cznym
wymiar zewnętrzn
y drewnianej k
omory wędzarnic
zej:
50 x 50
x 60 [cm] be
z daszku
wymiar daszku
z kominkiem
: 53 x 58 x 28,5 [cm
]
deski: świerk
owe, o grubości ok
oło 2 [cm]
pojemność
wędzarn
i: 115 [L]
Szacunkow
y wsad do wędzarni: 10
-
15
[k
g]
Palenisko
wymiar zewnętrzn
y: 30 x 30 x 35 [cm
]
średnica króćca na rurę:
fi 100 [mm
]
elementy zesta
wu
malowane są farbą o
dporną na w
ysokie tem
peratury
palenisko w
y
konan
e jest z grubej
blach
y piecowej
–
ok
. 1,5 [mm]
drzwiczki palenisk
a wyposażone są w d
wustopniow
y system c
y
rkulacj
i powietrza
Pozostałe element
y
2 szt. stalowych rur po:
0,5
[m] i fi 100 [mm
]
kolanko: 90 stopn
i, fi 100 [mm
]
Stalowa podstawa po
d drewnianą kom
orę wędzarnic
zą: 50 x 50 x 40
[cm
]
Belka drewniana do
zawieszania prod
uktów: 45,5 x 2 x
2 [cm
]
Listwa ozdobna do das
zku wędzarni: 3,3 x 40
[cm
]
Pręt metalow
y do zabezpieczenia ust
awienia kolank
a w komorze: 13 [cm
]
W
y
miar
y mogą wahać się +/
- 0,5 [cm].
MONT
A
Ż WĘDZ
ARNI
1.
Przygotuj miej
s
ce pracy i na
rzędzia
Przed montażem
uważnie pr
zeczytaj instrukcję.
W
ybierz odpowiednie miejsce
–
wędzarnię ustaw na c
zystej, płask
iej powierzchni, k
tóra nie jest łatwopalna.
Potrzebne nar
zędzia: wkrętark
a, wiertarka, śrubok
ręt krzyżakowy.
2.
Mon
taż korpusu w
ędzarni
Komorę (sk
rzynię) wędzarni (6)
ustaw na m
etalowej po
dstawie (5). Das
zek węd
zarni (7) połóż n
a płaskim
podłożu i odwr
óć
wewnętrzną
stroną
do
góry.
Odrysuj
kontur
podstawy
kom
inka
(8)
w
miejscu
wyfrezowanego
w
daszku
otworu
tak,
aby
oznaczyć
m
iejsce
mocowani
a
kom
inka.
Od
spodu
da
szku,
w
obr
ysie
k
om
inka
wkręć
4
wk
ręty
(
14)
w
tak
i
sposób,
ab
y
ich
czubki
nieco
w
ystawały
poza
daszek.
Odw
róć
daszek
,
nał
óż
kominek
i
docisk
ając
go
dok
ręć
wkręty.
Das
zek
umieść
na
skrzyni.
Do
przedniej
oraz
tylnej
kr
awędzi
daszku
d
okr
ęć
listw
y
(11)
–
za
pom
ocą
wk
rętów
(14),
używając
3
wkrętów
na
4
każdą
listwę.
Listw
y
te
stanowią
jed
ynie
element
dek
oracyjny.
Das
zek
możesz
przymoco
wać
do
k
omory
węd
zarni
za
pomocą
zawiasów
(16),
m
ocowanych
najlepiej
w
równ
ych o
dstępach
od
br
zegu k
omor
y (ok
.
2
cm)
. Do
m
ontażu
zawiasów
użyj wkrętów (15). Środk
owy otwór w za
wiasie pozostaw pust
y
–
w celu un
iknięcia rozwarstwien
ia drewna.
Montaż
t
ermom
etru
–
zalecamy,
b
y
term
ometr
umieścić
na
dr
zwiczkach
wędzarni.
W
t
ym
celu
wywierć
otwór
o
średnicy
fi
8,5
mm
,
na
wysok
ości
ok.
20
cm
od
zewnętr
znego
brzegu
dr
zwiczek
oraz
ok.
20
cm
od
ich
górnego
br
zegu.
W
otworku
umieść
termometr
(10),
wkręcając
go
zgodnie
z
k
ierunkiem
ruchu
wsk
azówek
zegara.
U
waga
–
nakrętk
a
znajdująca
się
w
komplecie z term
ometrem
nie będzie potr
zebna przy
montażu.
3.
Mon
taż paleniska
Rury
(2)
i
(3)
połącz
ze
sob
ą
w
tak
i
sposób,
ab
y
niemalowany
k
oniec
jednej
r
ury
dymnej
c
ałkowicie
ws
zedł
w
pom
alowany
koniec drug
iej rur
y. Do
łącz
kolanko
(4), nasu
wając j
e n
a rurę
pom
alowanym k
ońcem
. Niem
alowany
koniec
kolank
a um
ieść
od
spodu
w
otworze
znajduj
ącym
się
w
środkowej
części
pods
tawy
wędzarni
(
5)
–
w
taki
sposób,
a
by
część
k
olanka
weszła
do
wnętr
za
kom
ory
wędzarnic
zej.
Drugi
koniec
połączonych
rur
d
ymnych
połącz
z
paleniskiem
(1)
–
niem
alowany
koniec
rur
y osad
ź
w ot
worze pa
leniska.
Palenisk
o
(wyposażone
w
nóżki)
nale
ży
dla
bezpiec
zeństwa us
tawić
na
stabiln
y
m,
niepalnym
podłożu.
Po
z
montowan
iu
węd
zarni
um
ieść
w
jej
wnętrzu
deflektor
(9)
–
w
tak
i
sposób,
by
zna
jdował
się
nad
otworem
kanału
dymnego.
Pom
ięd
zy
deflektorem
a
wylotem
kolanka
musi
pozostać
nieco
wolne
j
przestrzeni,
zapewniającej
pr
zedostawanie
się
d
y
mu
do
k
omory
wędzarnic
zej.
B
y
zabe
zpieczyć
rurę
z
k
olankiem
przed
e
wentualnym
wypadnięciem
ze skrzyni węd
zarniczej, użyj m
etalowego prętu (
17)
–
pr
zełóż go
przez otwork
i w kolanku tak
, by opierał s
ię
o dno kom
ory i nie kolidował ze stabiln
ym ustawieniem
deflektora.
WAŻNE Z
ALECENIA I OSTRZ
EŻENIA DOTYCZ
ĄCE BEZPIECZEŃST
WA
UWAGA!
Przed
użyciem
wędzarni
uważnie
przeczytaj
zawarte
w
tej
instrukcj
i
ostrze
żenia
i
wskazówk
i
dotyczące
przygotowania
wędzarni do prac
y oraz jej użytkowania
, a następnie postę
puj zgodnie z zaleceniam
i.
OSTRZEŻENIE:
N
iewłaściwe
użytkowanie
urządzenia
grozi
zatruciem
,
bowiem
podc
zas
spal
ania
s
ię
drewna
em
itowany
jest tlenek węgla
–
gaz lotny szko
dliwy dla zdrowia
i życia.
Używając
wędzarni
be
zwzględnie
pr
zestrzegaj
zasad
be
zpieczeństwa
i
stosuj
s
ię
do
wymogów
dotycząc
ych
zapewnienia
odpowiedniej went
ylacji podc
zas całego procesu wędzenia.
To
urządzenie
jest
przeznaczone
wyłączn
ie
do
użytku
na
otwartej
przestrzeni.
Nigdy
nie
używaj
go
w
pomieszczeniu.
W
ędz
arnia
musi
by
ć
ustawiona
na
płask
iej,
r
ównej,
stabilnej
i
niepalnej
po
wierzchni.
Zapobie
gnie
to
jej
ewentualnemu
wywróceniu
się,
k
tóre
m
oże
spowodo
wać
potencj
alne
obra
żenia
cia
ła
lub
uszkodzenie
m
ienia.
Nigdy nie stawiaj ur
ządzenia na stole
lub blacie.
Nigdy nie stawiaj ur
ządzenia na palnik
ach gazow
ych czy elektr
y
cznych, an
i też w pobliżu inn
ych źródeł ciepła
.
Nigdy nie używaj węd
zarni drewnianej
jako grzejnik
a (zobacz ostr
zeżen
ie dotyczące tlenk
u węgla).
Należy zachować s
zczególną ostrożność pr
zy przenoszeniu
złożonej wędzarn
i i jej części.
Rozpalanie
m
ożna
rozpoc
ząć
dopiero
p
o
całko
witym
złożeniu
wędzarni
i
dokładnym
spra
wdzeniu,
c
zy j
est
goto
wa
do użycia.
Nigdy nie używaj ur
ządzenia, k
tóre działa nieprawidło
wo lub jest us
zkodzone.
Rozpalonej wędzarn
i nie wolno porus
zać ani przestawiać.
Zabezpiecz urzą
dzenie pr
zed dostępem
dzieci i
zwierząt. Ni
gdy nie
pozwalaj obs
ługiwać
wędzarni n
ieletnim
. Kiedy
dzieci
i
zwierzęta
przebywają
w
pobliżu
w
ędzarni,
koniec
zna
jest
ciągła
k
ontrola
oso
by
peł
noletniej.
Nie
pozostawiaj wędzar
ni bez nadzoru.
Nigdy
n
ie
d
opuszczaj
do
wykon
ywania
innych
cz
ynności
w
pobl
iżu
wędzarni
dre
wnianej,
zarówno
podc
zas
prac
y
urządzenia jak
i bezpośrednio po jej u
życiu.
Podczas obsługi węd
zarni dre
wnianej zawsze m
iej pod ręką gaśnicę.
Montażu
i
obsługi
w
ędzarni
nie
należy
do
kon
ywać
po
s
pożyciu
alkoholu,
a
także
po
z
ażyciu
leków,
których
działanie mo
że powodować zaburzen
ia koncentracji c
zy równow
agi.
W
ędz
arnia
po
dczas
prac
y
ro
zgrzewa
się
i p
ozostaje
ci
epła
prze
z
pewien
c
zas
tak
że
po
zakończeniu
u
żytkowania.
Zawsze
zachowuj
ostro
żność
w
pobliżu
gorąc
ych
po
wierzchni.
Pr
zed
schowaniem
wędzarni
u
pewnij
się,
że
urządzenie całko
wicie ostygło.
Nigdy
nie
w
ystawiaj
wędzar
ni
n
a
d
ziałanie
cz
ynników
atm
osferycznych,
które
m
ogłyby
n
iekor
zystnie
odd
ziaływać
na
materiał
y,
z j
akich
została
wykonana.
Przechowuj
węd
zarnię
w
s
uchym
m
iejscu.
Tem
peratura
przechowywa
nia
powinna wynosić od 1
0 do 20°C.
UŻYT
KOWANIE
UWAGA!
W
ędzarnię z zewnątrz zalecam
y zaimpregno
wać preparatem
na bazie wod
y lub olejem, np. lnian
ym.
Przed pierwsz
y
m u
życiem pustą węd
zarnię należy w
ygrzać w temperatur
ze ok. 60
o
C, pr
zez 60 m
inut.
W
ędz
arnia
przystosowana
jest
do
wędzenia
z
wykorzystaniem
drewna.
W
celu
r
ozpalenia
drewna
ułóż
jego
drobne
kawałki
wewnątr
z palenisk
a i
rozn
ieć o
gień. N
astępnie
warstwowo u
łóż
więks
ze szczap
y dre
wna
w t
aki
sposób,
ab
y zajęł
y
się
ogniem.
Cały
proces
rozpal
ania
w
y
konuj
przy
otwart
ych
drzwiczkach
paleniska.
Po
rozpaleniu
drewna
drzwic
zki
paleniska
prz
y
mk
nij
–
p
ozwoli
to
odpo
wiednio
zdusić
ogień
i
rozpoc
znie s
ię
genero
wanie d
ymu.
Poprzez
r
egulację
stopnia
zamknięcia drzwic
zek możes
z regulować stopień zadymieni
a
w wędzarni ora
z tem
peraturę.
5
Kiedy
poziom
zadymienia
i
tem
peratura
wewnątrz
węd
zarni
ustabili
zują
się,
um
ieść
w
niej
przygotowane
wcześniej
produkty.
WAŻNE WSK
AZÓWKI
Pamiętaj,
a
by
u
żywane
dre
wno
b
yło
suche
i
–
na
ile
to
m
ożliwe
–
se
zonowane.
W
celu
dok
ładnego
spra
wdzenia
wilgotności drewna (
wartość ta powinna k
ształtować się
w granicach 11
-
30%) u
żyj miernik
a wilgotności.
Zalecam
y
,
aby
do
wędzenia
używać
dre
wna
z
dr
zew
owocow
y
ch
ora
z
inn
ych
liściastych,
np.
dębu,
olchy,
brzozy,
buku
czy
k
lonu.
Drewno
drzew
iglastych
podczas
spalania
wytwarza
dużą
ilość
sadzy,
a
palona
ży
wic
a
jest
niezdrowa.
Podczas
wędzenia
można
do
p
alenisk
a
do
rzucać
zrębki
wędzarnicze,
czasam
i
równie
ż
wilgotne,
np.
w
c
elu
wygaszenia ognia i u
zyskania gęsts
zego dymu.
Haki przed pier
wszym użyciem
należy um
yć.
Mięso
nie
powinno
b
yć
wyjmowane
z
lodó
wki
bezpośrednio
pr
zed
jego
węd
zeniem.
Najlepiej,
ab
y
miało
temperaturę pow
yżej 15
o
C.
Mięso poddawane
proceso
wi wędzenia
należ
y odpowiednio
wcześniej osus
zyć (osuszanie ręc
znikiem
papierowym
nie
wy
starcz
y).
Można
to
zrobić
bezpośrednio
w
wędzarni:
po
rozpaleniu
drewna
należy
pozostawić
otw
arte
drzwiczki
pale
niska
ora
z
otwor
zy
ć
drzwiczki
wędzarni
i
uchylić
das
z
ek
.
Innym
spos
obem
osuszania
m
oże
być
powieszenie
m
ięsa
po
procesie
peklowania,
w
tem
peraturze
pokoj
owej
(ok.
18
-
20
o
C)
i
po
ddanie
go
owiewowi,
np.
za pomocą zim
nego powietrza z went
ylatora –
przez k
ilka-
k
ilkanaście godzin.
Długość
czasu
wędze
nia
zależy
od
dobrego
wysuszenia,
rodzaju
i
wagi
wędzon
ych
produktów,
z
adanej
temperatur
y
wędzenia
ora
z
s
topnia
zadymienia. W
ędzenie
na
c
iepło
r
óżnych
pro
duktów
tr
wa
zazw
yczaj
od
1,5
do
7 godzin.
Przykładowo
:
Szynkę i schab wiepr
zowy m
ożna uwędzić w ciągu 4
-5 god
zin, w tem
peraturze 40-
60
o
C.
Kiełbasę najczęściej
wędzim
y w temperaturze ok. 55
o
C, pr
zez 2-3 godzin
y.
Boczek m
ożna uwędzić w tem
peraturze ok. 50
-
65
o
C
–
w ciągu ok. 3
-4 go
dzin.
Ryby wędzi się ok. 2
-3 godzin
y, w temperaturze ok
. 50-
65
o
C.
Należy pam
iętać,
że
po
u
wędzeniu
mięso
m
ożna jes
zcze do
datkowo
sparz
yć: mo
żna je
podpiec
w
wędzarni
lub
sparzyć
w
wodzie
o
temperaturze
75-
85
o
C
(
w
zależności
od
r
odzaju
mięsa).
W
yparzanie
należy
zakońc
zy
ć,
gd
y
m
ięso
wewnątr
z
osiągnie
właści
wą
tem
peraturę
–
przykładowo
d
la
sz
ynki
będzie
to
68
o
C
,
dla
sc
habu
65
o
C,
dla
boc
zku
70
o
C
,
a
dla
drob
iu
72
o
C.
Należy
wziąć
pod
uwagę,
że
sk
rzynia
wędzarni
wy
ko
nana
jest
z
surowego
drewna,
którego
naturalnymi
właściwościam
i
może być zmiana
barwy w
trakcie uż
ytkowania, a tak
że pojawienie się
drobn
ych pęknięć c
zy wypaczanie się poje
dynczych
elementów.
E
wentualne
rdzewienie
m
etalowych
elem
entów
jest
efek
tem
naturalnego
zużycia
podcza
s
użytkowania
wędzarni.
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na Dzień Taty
Prezent na komunię
Prezent na Dzień Dziecka
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking czytników e-booków [TOP10]
Wiedźmin 4 oficjalnie zaprezentowany! Gra zachwyca i wprowadza nowy standard w jakości RPG
Jak odkręcić nóż od kosiarki?
Ranking hulajnóg wyczynowych [TOP10]
Ranking karm dla kotów [TOP10]
Ranking mikrofonów do śpiewania [TOP10]
Ranking patelni [TOP10]
Ranking smartwatchy do 300 zł [TOP10]
Ranking pralek ładowanych od góry [TOP10]
Ranking gier na PS4 [TOP10]
Jak wybrać butelkę dla psa na podróż?
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking orbitreków [TOP10]
Ranking piekarników do zabudowy [TOP10]
Ranking kaw ziarnistych [TOP10]
Sprawdź więcej poradników