Znaleziono w kategoriach:
Wędzarnia BROWIN 330337 z termometrem 50 x 50 x 120 cm Drewniana

Instrukcja obsługi Wędzarnia BROWIN 330337 z termometrem 50 x 50 x 120 cm Drewniana

Wróć
1
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WĘDZARNIA DREWNIANA Z PALENISKIEM
USER MANUAL
WOODEN SMOKER WITH FIREBOX
BEDIENUNGSANLEITUNG
RÄUCHEROFEN AUS HOLZ MIT FEUERSTELLE
NOTICE D’UTILISATION
FUMOIR EN BOIS AVEC FOYER
*zdjęcie poglądowe / pictorial photo
No 330334
2
─ INSTRUKCJA OBSŁUGI ─
WĘDZARNIA DREWNIANA Z PALENISKIEM
Dziękujemy za wybór wędzarni drewnianej firmy BROWIN. Prosimy o dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi
zakupionego modelu wędzarni pozwoli to na właściwe i bezpieczne użytkowanie urządzenia oraz przedłuży czas, przez
jaki będzie można w pełni wykorzystywać jej możliwości.
WĘDZARNIA DREWNIANA 60 CM I ELEMENTY ZESTAWU
ELEMENTY ZESTAWU
Nr
Opis
Ilość
Nr
Opis
Ilość
1
Palenisko
1
10
Termometr wędzarniczy
1
2
Rura
1
11
Listwy do daszku
4
3
Rura
1
12
Belki drewniane do
zawieszania produktów
3
4
Kolanko
1
13
Haki wędzarnicze
5
5
Podstawa metalowa
1
14
Zestaw wkrętów do
montażu kominka i listew
przydachowych
18
6
Komora wędzarnicza
1
15
Zestaw wkrętów do
montażu zawiasów
10
7
Daszek
1
16
Zawiasy do daszku
2
8
Kominek
1
17
Pręt zabezpieczający
do kolanka
1
9
Deflektor
1
Instrukcja
1
3
DANE TECHNICZNE
Komora wędzarnicza – Wędzarnia drewniana 60 cm z paleniskiem bocznym
wymiar zewnętrzny drewnianej komory wędzarniczej: 50 x 50 x 60 [cm] bez daszku
wymiar daszku z kominkiem: 53 x 58 x 28,5 [cm]
deski: świerkowe, o grubości około 2 [cm]
pojemność wędzarni: 115 [L]
Szacunkowy wsad do wędzarni: 10-15 [kg]
Palenisko
wymiar zewnętrzny: 30 x 30 x 35 [cm]
średnica króćca na rurę: fi 100 [mm]
elementy zestawu malowane są farbą odporną na wysokie temperatury
palenisko wykonane jest z grubej blachy piecowej ok. 1,5 [mm]
drzwiczki paleniska wyposażone są w dwustopniowy system cyrkulacji powietrza
Pozostałe elementy
2 szt. stalowych rur po: 0,5 [m] i fi 100 [mm]
kolanko: 90 stopni, fi 100 [mm]
Stalowa podstawa pod drewnianą komorę wędzarniczą: 50 x 50 x 40 [cm]
Belka drewniana do zawieszania produktów: 45,5 x 2 x 2 [cm]
Listwa ozdobna do daszku wędzarni: 3,3 x 40 [cm]
Pręt metalowy do zabezpieczenia ustawienia kolanka w komorze: 13 [cm]
Wymiary mogą wahać się +/- 0,5 [cm].
MONTAŻ WĘDZARNI
1. Przygotuj miejsce pracy i narzędzia
Przed montażem uważnie przeczytaj instrukcję.
Wybierz odpowiednie miejsce wędzarnię ustaw na czystej, płaskiej powierzchni, która nie jest łatwopalna.
Potrzebne narzędzia: wkrętarka, wiertarka, śrubokręt krzyżakowy.
2. Montaż korpusu wędzarni
Komorę (skrzynię) wędzarni (6) ustaw na metalowej podstawie (5). Daszek wędzarni (7) połóż na płaskim podłożu i odwróć
wewnętrzną stroną do góry. Odrysuj kontur podstawy kominka (8) w miejscu wyfrezowanego w daszku otworu tak, aby
oznaczyć miejsce mocowania kominka. Od spodu daszku, w obrysie kominka wkręć 4 wkręty (14) w taki sposób, aby ich
czubki nieco wystawały poza daszek. Odwróć daszek, nałóż kominek i dociskając go dokręć wkręty. Daszek umieść na
skrzyni. Do przedniej oraz tylnej krawędzi daszku dokręć listwy (11) za pomocą wkrętów (14), używając 3 wkrętów na
4
każdą listwę. Listwy te stanowią jedynie element dekoracyjny. Daszek możesz przymocować do komory wędzarni za
pomocą zawiasów (16), mocowanych najlepiej w równych odstępach od brzegu komory (ok. 2 cm). Do montażu zawiasów
użyj wkrętów (15). Środkowy otwór w zawiasie pozostaw pusty w celu uniknięcia rozwarstwienia drewna.
Montaż termometru zalecamy, by termometr umieścić na drzwiczkach wędzarni. W tym celu wywierć otwór o średnicy fi
8,5 mm, na wysokości ok. 20 cm od zewnętrznego brzegu drzwiczek oraz ok. 20 cm od ich górnego brzegu. W otworku
umieść termometr (10), wkręcając go zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara. Uwaga nakrętka znajdująca się w
komplecie z termometrem nie będzie potrzebna przy montażu.
3. Montaż paleniska
Rury (2) i (3) połącz ze sobą w taki sposób, aby niemalowany koniec jednej rury dymnej całkowicie wszedł w pomalowany
koniec drugiej rury. Dołącz kolanko (4), nasuwając je na rurę pomalowanym końcem. Niemalowany koniec kolanka umieść
od spodu w otworze znajdującym się w środkowej części podstawy wędzarni (5) w taki sposób, aby część kolanka
weszła do wnętrza komory wędzarniczej. Drugi koniec połączonych rur dymnych połącz z paleniskiem (1) niemalowany
koniec rury osadź w otworze paleniska. Palenisko (wyposażone w nóżki) należy dla bezpieczeństwa ustawić na stabilnym,
niepalnym podłożu. Po zmontowaniu wędzarni umieść w jej wnętrzu deflektor (9) w taki sposób, by znajdował się nad
otworem kanału dymnego. Pomiędzy deflektorem a wylotem kolanka musi pozostać nieco wolnej przestrzeni,
zapewniającej przedostawanie się dymu do komory wędzarniczej. By zabezpieczyć rurę z kolankiem przed ewentualnym
wypadnięciem ze skrzyni wędzarniczej, użyj metalowego prętu (17) przełóż go przez otworki w kolanku tak, by opierał s
o dno komory i nie kolidował ze stabilnym ustawieniem deflektora.
WAŻNE ZALECENIA I OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
UWAGA! Przed użyciem wędzarni uważnie przeczytaj zawarte w tej instrukcji ostrzeżenia i wskazówki dotyczące
przygotowania wędzarni do pracy oraz jej użytkowania, a następnie postępuj zgodnie z zaleceniami.
OSTRZEŻENIE: Niewłaściwe użytkowanie urządzenia grozi zatruciem, bowiem podczas spalania sdrewna emitowany
jest tlenek węgla gaz lotny szkodliwy dla zdrowia i życia.
Używając wędzarni bezwzględnie przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i stosuj sdo wymogów dotyczących zapewnienia
odpowiedniej wentylacji podczas całego procesu wędzenia.
To urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku na otwartej przestrzeni. Nigdy nie używaj go w
pomieszczeniu.
Wędzarnia musi być ustawiona na płaskiej, równej, stabilnej i niepalnej powierzchni. Zapobiegnie to jej
ewentualnemu wywróceniu się, które może spowodować potencjalne obrażenia ciała lub uszkodzenie mienia.
Nigdy nie stawiaj urządzenia na stole lub blacie.
Nigdy nie stawiaj urządzenia na palnikach gazowych czy elektrycznych, ani też w pobliżu innych źródeł ciepła.
Nigdy nie używaj wędzarni drewnianej jako grzejnika (zobacz ostrzeżenie dotyczące tlenku węgla).
Należy zachować szczególną ostrożność przy przenoszeniu złożonej wędzarni i jej części.
Rozpalanie można rozpocząć dopiero po całkowitym złożeniu wędzarni i dokładnym sprawdzeniu, czy jest gotowa
do użycia.
Nigdy nie używaj urządzenia, które działa nieprawidłowo lub jest uszkodzone.
Rozpalonej wędzarni nie wolno poruszać ani przestawiać.
Zabezpiecz urządzenie przed dostępem dzieci i zwierząt. Nigdy nie pozwalaj obsługiwać wędzarni nieletnim. Kiedy
dzieci i zwierzęta przebywają w pobliżu wędzarni, konieczna jest ciągła kontrola osoby pełnoletniej. Nie
pozostawiaj wędzarni bez nadzoru.
Nigdy nie dopuszczaj do wykonywania innych czynności w pobliżu wędzarni drewnianej, zarówno podczas pracy
urządzenia jak i bezpośrednio po jej użyciu.
Podczas obsługi wędzarni drewnianej zawsze miej pod ręką gaśnicę.
Montażu i obsługi wędzarni nie należy dokonywać po spożyciu alkoholu, a także po zażyciu leków, których
działanie może powodować zaburzenia koncentracji czy równowagi.
Wędzarnia podczas pracy rozgrzewa się i pozostaje ciepła przez pewien czas także po zakończeniu użytkowania.
Zawsze zachowuj ostrożność w pobliżu gorących powierzchni. Przed schowaniem wędzarni upewnij się, że
urządzenie całkowicie ostygło.
Nigdy nie wystawiaj wędzarni na działanie czynników atmosferycznych, które mogłyby niekorzystnie oddziaływać
na materiały, z jakich została wykonana. Przechowuj wędzarnię w suchym miejscu. Temperatura przechowywania
powinna wynosić od 10 do 20°C. UŻYTKOWANIE
UWAGA! Wędzarnię z zewnątrz zalecamy zaimpregnować preparatem na bazie wody lub olejem, np. lnianym.
Przed pierwszym użyciem pustą wędzarnię należy wygrzać w temperaturze ok. 60oC, przez 60 minut.
Wędzarnia przystosowana jest do wędzenia z wykorzystaniem drewna. W celu rozpalenia drewna ułóż jego drobne
kawałki wewnątrz paleniska i roznieć ogień. Następnie warstwowo ułóż większe szczapy drewna w taki sposób, aby zajęły
się ogniem. Cały proces rozpalania wykonuj przy otwartych drzwiczkach paleniska. Po rozpaleniu drewna drzwiczki
paleniska przymknij pozwoli to odpowiednio zdusić ogień i rozpocznie sgenerowanie dymu. Poprzez regulację stopnia
zamknięcia drzwiczek możesz regulować stopień zadymienia w wędzarni oraz temperaturę.
5
Kiedy poziom zadymienia i temperatura wewnątrz wędzarni ustabilizują się, umieść w niej przygotowane wcześniej
produkty.
WAŻNE WSKAZÓWKI
Pamiętaj, aby używane drewno było suche i na ile to możliwe sezonowane. W celu dokładnego sprawdzenia
wilgotności drewna (wartość ta powinna kształtować się w granicach 11-30%) użyj miernika wilgotności.
Zalecamy, aby do wędzenia używać drewna z drzew owocowych oraz innych liściastych, np. dębu, olchy, brzozy,
buku czy klonu. Drewno drzew iglastych podczas spalania wytwarza dużą ilość sadzy, a palona żywica jest
niezdrowa.
Podczas wędzenia można do paleniska dorzucać zrębki wędzarnicze, czasami również wilgotne, np. w celu
wygaszenia ognia i uzyskania gęstszego dymu.
Haki przed pierwszym użyciem należy umyć.
Mięso nie powinno b wyjmowane z lodówki bezpośrednio przed jego wędzeniem. Najlepiej, aby miało
temperaturę powyżej 15oC.
Mięso poddawane procesowi wędzenia należy odpowiednio wcześniej osuszyć (osuszanie ręcznikiem papierowym
nie wystarczy). Można to zrobić bezpośrednio w wędzarni: po rozpaleniu drewna należy pozostawić otwarte
drzwiczki paleniska oraz otworzyć drzwiczki wędzarni i uchylić daszek. Innym sposobem osuszania może być
powieszenie mięsa po procesie peklowania, w temperaturze pokojowej (ok. 18-20oC) i poddanie go owiewowi, np.
za pomocą zimnego powietrza z wentylatora – przez kilka-kilkanaście godzin.
Długość czasu wędzenia zależy od dobrego wysuszenia, rodzaju i wagi wędzonych produktów, zadanej
temperatury wędzenia oraz stopnia zadymienia. Wędzenie na ciepło różnych produktów trwa zazwyczaj od 1,5 do
7 godzin.
Przykładowo:
Szynkę i schab wieprzowy można uwędzić w ciągu 4-5 godzin, w temperaturze 40-60oC.
Kiełbasę najczęściej wędzimy w temperaturze ok. 55oC, przez 2-3 godziny.
Boczek można uwędzić w temperaturze ok. 50-65oC w ciągu ok. 3-4 godzin.
Ryby wędzi się ok. 2-3 godziny, w temperaturze ok. 50-65oC.
Należy pamiętać, że po uwędzeniu mięso można jeszcze dodatkowo sparzyć: można je podpiec w wędzarni lub sparzyć w
wodzie o temperaturze 75-85oC (w zależności od rodzaju mięsa). Wyparzanie należy zakończyć, gdy mięso wewnątrz
osiągnie właścitemperaturę przykładowo dla szynki będzie to 68oC, dla schabu 65oC, dla boczku 70oC, a dla drobiu
72oC.
Należy wziąć pod uwagę, że skrzynia wędzarni wykonana jest z surowego drewna, którego naturalnymi właściwościami
może być zmiana barwy w trakcie użytkowania, a także pojawienie się drobnych pęknięć czy wypaczanie się pojedynczych
elementów. Ewentualne rdzewienie metalowych elementów jest efektem naturalnego zużycia podczas użytkowania
wędzarni.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756