Znaleziono w kategoriach:
Ekspres DELONGHI Dedica Duo EC890.M (Cold Brew)

Instrukcja obsługi Ekspres DELONGHI Dedica Duo EC890.M (Cold Brew)

Wróć
EC890
EKSPRES DO KAWY
Instrukcja użytkowania
DEDICA DUO logo
D D
DU
DU
2
A1
A2
A3
A4
A6
A5
A11 A12 A13
A14 A15 A16 A17
A9 A10
A7
A8
B1B5
B2
B3
B4
3
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia należy zawsze
przeczytać ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa.
1. OPIS URZĄDZENIA
A1. Pokrywka zbiornika na wodę
A2. Zbiornik na wodę
A3. Podgrzewacz do liżanek
A4. Pokrętło pary
A5. Dysza gorącej wody/pary
A6. Wyłącznik On/O
A7. Automat zaparzający
A8. Tacka na skropliny
A9. Łyżka
A10. Igła do czyszczenia
A11. Praska
A12. Pasek kontrolny twardości wody
A13. Dzbanek na mleko (tylko w niektórych modelach)
A14. Uchwyt ltra
A15. ltr na 2 liżanki
A16. ltr na 1 liżankę
A17. Filtr do kawy w kapsułkach (brak w zestawie)
1.1 Panel sterowania
B1. Ikona Cold Brew z kontrolką
B2. Ikona Steam z kontrolką
B3. Ikona Espresso z kontrolką
B4. Ikona 2 x Espresso z kontrolką
B5. Kontrolka odkamieniania
Zwróć uwagę: Akcesoria mogą żnić się typem i liczbą w za-
leżności od modelu.
Opcjonalne akcesoria czyszczące zalecane przez producenta:
więcej informacji na stronie www.delonghi.com.
2. PIERWSZE UŻYCIE
Przed użyciem ekspresu do kawy przepłukać jego wewnętrzne
obwody. Postępować w następujący sposób:
Umyć w ciepłej wodzie (40-50°C) i wysuszyć zbiornik na
wodę (A1+A2), uchwyt ltra (A14), ltr na 1 liżankę
(A15), ltr na 2 liżanki (A16), igłę czyszczącą (A10);
Myć przez co najmniej 30 minut w ciepłej wodzie (40-50°C)
z płynem tackę ociekową (A8), łyżkę (A9) i dzbanek na mle-
ko (A13);
Wyczyść praskę (A11) szmatką;
Wyjąć zbiornik na wodę, pociągając go do góry (rys. 1).
1
Otworzyć pokrywkę (A1) i napełnić zbiornik na wodę (A2)
świeżą, wodą pitną, nie przekraczając wskazanego pozio-
mu MAX (rys. 2).
Zwróć uwagę: Używać wyłącznie świeżej wody pitnej. Nie sto-
sować wody gazowanej ani destylowanej.
2
Zwróć uwagę: Nigdy nie używać ekspresu z pustym zbiorni-
kiem lub, jeżeli nie został włożony.
Włożyć zbiornik na wodę do urządzenia, lekko naciskając,
aby otworzyć zawory znajdujące się na dnie.
Podłączyć urządzenie do gniazdka sieciowego. Włączyć
urządzenie, wciskając wyłącznik On/O (A6)(rys. 3).
3
Migają kontrolki Cold Brew (B1), Steam (B2), Espresso (B3)
i 2 x Espresso (B4) migają (sekwencyjnie).
Gdy kontrolka Steam (B2) świeci się światłem ciągłym,
urządzenie jest gotowe do przeprowadzenia cyklu płuka-
nia.
4
Umieść pojemnik o minimalnej pojemności 500 ml pod
dyszą gorącej wody/pary (A5).
Przekręcić pokrętło pary (A4) do pozycji (rys. 4).
4
Kontrolka steam (B2) miga, a urządzenie wykonuje cykl
płukania. Po zakończeniu operacji wylać wodę. Funkcją
tego cyklu jest oczyszczenie obwodu pary przed spienia-
niem lub spienianiem parą mleka.
Poczekać, kontrolki Espresso (B3) i 2 x Espresso (B4)
zaczną migać, a następnie ustawić pokrętło pary (A4) w
pozycji ”.
Opróżnić pojemnik. Kontrolka Cold brew (B1) świeci świa-
tłem ciągłym, a kontrolki Espresso (B3), 2x Espresso (B4) i
Pary (B2) migają.
Zaczepić uchwyt ltra (A14) w ekspresie, ustawiając go w
pozycji „INSERT”; następnie obrócić uchwyt w prawo, do
momentu ustawienia w pozycji „CLOSE” (rys. 5).
5
Umieść pojemnik pod uchwytem ltra (A14).
Gdy kontrolki Espresso (B3), 2 x Espresso (B4) i Steam (B2)
przestaną migać, a wszystkie kontrolki na panelu sterowa-
nia (z wyjątkiem B5) będą włączone, wcisnąć ikonę 2 x
Espresso (B4). Urządzenie dostarczy wodę z uchwytu ltra.
Powtórzyć czynność 5 razy.
Napełnić zbiornik wody świeżą wodą pitną.
Urządzenie jest gotowe do użycia.
3. PARZENIE KAWY ESPRESSO
Zwróć uwagę: Co trzy dni należy opróżnić zbiornik na wodę
(A2), dokładnie go wypłukać i napełnić świeżą wodą pitną.
Włączyć urządzenie, wciskając wyłącznik On/O (A6). Jeśli
urządzenie znajduje się w trybie stand-by, wcisnąć dowol-
ną ikonę (B1, B2, B3 lub B4) na panelu sterowania.
Gdy wszystkie kontrolki na panelu sterowania (z wyjąt-
kiem B5) zaświecą się światłem ciągłym, urządzenie
będzie gotowe do pracy.
Sztuczki Barmana:
zalecamy podgrzanie liżanki/liżanek
przed przygotowaniem kawy espresso poprzez zaczepienie
uchwytu ltra (A14) w urządzeniu z włożonym ltrem liżanki
(A15 lub A16), ale bez dodawania kawy mielonej. Użyć tej samej
liżanki/liżanek, do których zostanie później przygotowana
kawa espresso, wcisnąć ikonę Espresso (B3) i wlać do niej/nich
gorącą wodę w celu podgrzania. Pozwoli to również przepłukać
wylewki kawy i ustabilizować temperaturę przed ekstrakcją.
Umieść ltr na 2 liżanki (A15) lub ltr na 1 liżankę (A16)
w uchwycie ltra (A14) (rys. 6).
6
Przed napełnieniem ltra kawą mieloną upewnić się, że
nie pozostały w nim resztki kawy z ostatniego parzenia.
Napełnić wybrany ltr kawą mieloną za pomocą łyżki (A9).
Upewnić się o stosowaniu drobno zmielonej kawy, prze-
znaczonej do parzenia kawy espresso.
Kilka razy delikatnie stuknąć uchwytem ltra, aby równo-
miernie rozprowadzić kawę w ltrze.
Mocno ubić praską (A11). Po ubiciu upewnić się, że kawa znaj-
duje się na zalecanym poziomie (rys. 7).
7
Może być konieczne dodanie odrobiny kawy. Prawidłowe
ubicie kawy mielonej jest niezbędne do zaparzenia dobre-
go espresso. Jeśli zostanie ubita zbyt mocno, kawa wypły-
5
nie powoli i będzie bardzo mocna. Jeśli zostanie ubita zbyt
słabo, kawa wypłynie szybko i będzie słaba.
Usuń nadmiar kawy z obrzeży uchwytu ltra i zamocować
go w urządzeniu (rys. 5).
Umieść jedną lub dwie liżanki na tacce ociekowej (A8)
pod wylewkami uchwytu na ltr.
Wcisnąć ikonę Espresso (B3) lub 2 x Espresso (B4). Urządze-
nie rozpocznie parzenie kawy, a
jej
wydawanie zostanie za-
trzymane automatycznie. Można przerwać parzenia kawy
w dowolnym momencie, wciskając ikonę kawy, która zo-
stała wciśnięta wcześniej.
Aby wyjąć uchwyt ltra, przekręć go z prawej strony w
lewą. Aby uniknąć rozpryskiwania, nigdy nie wyjmować
uchwytu ltra, gdy urządzenie parzy kawę. Zawsze odcze-
kać kilka sekund po zaparzeniu.
Zwróć uwagę: Podczas całego procesu jest kontrolowana tem-
peratura wody, aby zapewnić jej stabilność podczas etapu pa-
rzenia. Urządzenie posiada 3 temperatury parzenia.
Zastosowana temperatura zależy zazwyczaj od rodzaju ziaren i
sposobu ich prażenia: Ziarna gatunku Robusta wymagają niż-
szej temperatury, a ziarna gatunku Arabica - wyższej. To samo
dotyczy ciemno palonych ziaren, które wymagają niższych tem-
peratur i jasno palonych ziaren, które wymagają odpowiednio
wyższych temperatur parzenia (patrz ustawienia menù, aby
zmienić temperaturę).
Po zakończeniu, kontrolka wciśniętej poprzednio ikony miga
przez 5 sekund. Aby zwiększyć ilość kawy w liżance, w ciągu 5
sekund ponownie wcisnąć poprzednią ikonę kawy przez żądany
okres czasu.
3.1 Jak przygotować kawę espresso przy użyciu
kapsułek ESE
Umieść ltr do kawy w kapsułkach (A17) (brak w zestawie,
do nabycia na stronie delonghi.com) w uchwycie ltra
(A14).
Włożyć kapsułkę do ltra, ustawiając ją na środku. Zawsze
postępować zgodnie z instrukcjami wskazanymi na opako-
waniu kapsułek, aby prawidłowo umieścić ją w ltrze.
Zaczepić ltr w urządzeniu (rys. 5).
Umieść liżankę pod wylewkami uchwytu ltra.
Wcisnąć ikonę Espresso
(B3).
Urządzenie rozpocznie parzenie kawy i jej wytwarzanie
zostanie automatycznie zatrzymane.
Aby wyjąć uchwyt ltra, przekręć go z prawej strony w
lewą.
4.
PRZYGOTOWYWANIE NAPOJÓW MLECZNYCH NA
BAZIE MLEKA LUB NAPOJÓW ROŚLINNYCH
Włączyć urządzenie, wciskając wyłącznik On/O (A6). Jeśli
urządzenie znajduje się w trybie stand-by, wcisnąć dowol-
ną ikonę (B1, B2, B3 lub B4) na panelu sterowania.
Gdy wszystkie kontrolki na panelu sterowania (z wyjąt-
kiem B5) zaświecą się światłem ciągłym, urządzenie
będzie gotowe do pracy.
Aby użyć wysokich liżanek lub szklanek, wyjąć tackę ocie-
kową (A8) i postawić szklanki na tacce (rys. 8).
8
Zaparzyć kawę espresso zgodnie z opisem z poprzednich
punktów, używając odpowiednio dużych liżanek.
Napełnić dzbanek (A13) świeżym zimnym mlekiem lub
napojem roślinnym. Mleko może zwiększyć swoją objętość
nawet trzykrotnie. Aby uzyskać bardziej gęstą i równo-
mierną piankę, użyć zimnego mleka z lodówki (ok. 5°C).
Zwróć uwagę: Należy koniecznie stosować świeże, zimne mle-
ko z lodówki (4-6°C). Gdy dzbanek nie jest używany, należy go
włożyć do lodówki.
Wcisnąć ikonę Steam (B2). Kontrolka Steam miga.
Gdy kontrolka włączy się na stałe, urządzenie będzie goto-
we do wytworzenia pary.
Gdy para jest gotowa, przed spienieniem mleka ustawić
pusty pojemnik pod dyszą gorącej wody/pary (A5) i obrócić
na kilka sekund pokrętło pary (A4) do pozycji , aby
usunąć powietrze z obwodu. Przekręć pokrętło pary (A4)
na pozycję ”.
Umieść dzbanek pod dyszą gorącej wody/pary (A5).
Obrócić pokrętło pary (A4) do pozycji ; urządzenie
zacznie spieniać mleko (rys. 9).
Zwróć uwagę: Nie wytwarzać pary przez dłużej niż 60 sekund.
9

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756