Znaleziono w kategoriach:
Opiekacz FEEL MAESTRO MR-711

Instrukcja obsługi Opiekacz FEEL MAESTRO MR-711

Wróć
Керівництво з експлуатації. Cендвічница
Руководство по эксплуатации. Сэндвичница
Owners manual. Sandwich maker
Instrukcja obsługi. Toster kanapkowy
Модель: MR711
Model: MR711
Виріб сертифіковано в Україні
076
16 17
Mapa urządzenia
Rysunek 1
1. Górna pokrywa;
2. Dioda zasilania (czerwona);
3. Dioda gotowości (zielona);
4. Powierzchnie grzejne;
5. Uchwyt izolowany przed przegrzaniem z blokadą;
Środki ostrożności
Szanowny użytkowniku, przestrzeganie powszechnie przyjętych zasad
bezpieczeństwa i warunków, przedstawionych w niniejszej instrukcji,
sprawia, iż, użytkowanie danego urządzenia jest wyjątkowo bezpieczne.
UWAGA! Proszę nigdy nie zanurzać urządzenie elektryczne, jego przewód
zasilający i wtyczkę do wody lub każdego innego płynu. - Proszę nie dopuszczać
przedostania się wody i wilgoci na części elektryczne urządzenia. - Nie należy
brać urządzenia mokrymi rękami.
W przypadku nieprzestrzegania zasad pojawia się niebezpieczeństwo porażenia
prądem elektrycznym!
Dziękujemy za zakup sprzętu AGD rmy
Funkcjonalność, wzornictwo i zgodność standardom jakości gwarantują Państwu
bezpieczeństwo i wygodę eksploatacji niniejszego urządzenia.
Proszę uważnie przeczytać niniejszą instrukcję obsługi i zachować ją, jako
wsparcie informacyjne zapomogi w ciągu całego okresu eksploatacji urządzenia.
Urządzenie przeznaczone jest do przygotowywania tostów w warunkach
domowych.
W przypadku przestrzegania zasad eksploatacji i docelowego przeznaczenia,
części wyrobu nie zawierają substancji szkodliwych dla zdrowia.
Charakterystyki techniczne
Model: MR711
Zasilanie elektryczne:
Rodzaj prądu - zmienny;
Nominalna częstotliwość 50Hz;
Nominalne napięcie (skala) 220-240V;
Nominalna moc: 750W;
Klasa zabezpieczenia przed porażeniem prądowym I;
Wykonanie zabezpieczenia korpusu
przed przedostaniem się wilgoci - zwykłe, odpowiada IPХ0;
18 19
- Nigdy nie pozostawiajcie włączonego urządzenia elektrycznego bez
nadzoru!
- Zawsze należy wyjmować wtyczkę z gniazdka, jeśli już nie korzystacie z
urządzenia, jak również przed oczyszczaniem i przechowaniem.
- Zabroniono wyłączać urządzenie z sieci wyrywaniem wtyczki sieciowej z
gniazdka, ciągnąc za kabel.
- Przed korzystaniem z urządzenia przekonajcie się, że napięcie sieci wskazane
na urządzeniu odpowiada napięciu sieci elektrycznej w Państwa domu.
- Urządzenie należy podłączać tylko do gniazdka elektrycznego, mającego
uziemienie. Należy się przekonać, że napięcie w gniazdkach u Państwa w domu
jest zgodne z wysokością poboru mocy przez urządzenie.
- Wykorzystanie przedłużaczy elektrycznych bądź adapterów sieciowych może
stać się przyczyną uszkodzenia urządzenia i powstania pożaru.
- Jeśli urządzenie jest wniesione z chłodu w ciepłe pomieszczenie, proszę nie
włączać urządzenia w ciągu 2-ch godzin, w celu uniknięcia uszkodzenia poprzez
powstanie kondensatu na wewnętrznej części urządzenia.
- Nigdy nie należy używać urządzenia, jeśli uszkodzony jest kabel sieciowy lub
wtyczka, jeśli urządzenie nie pracuje jak należy, jeśli urządzenie jest uszkodzone
bądź dostało się do wody. Proszę nie remontować samodzielnie urządzenia, a
zwrócić się do najbliższego centrum serwisowego.
- Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do wykorzystania przez dzieci i ludzi
z ograniczonymi możliwościami zycznymi lub umysłowymi, a także przez ludzi
nieposiadających wiedzy i doświadczenia w korzystaniu ze sprzętów domowych,
jeśli oni nie są pod kontrolą lub nie są przeszkoleni przez osoby, odpowiedzialne
za ich bezpieczeństwo.
- Nie pozwalać dzieciom grać z opakowaniami.
- Nie dopuszczać dotknięcia przewodu zasilającego do nagrzanych i ostrych
powierzchni.
- Nie dopuszczać silnego natężenia, zwisania z brzegu stołu, mocnych zagięć i
przekręcania się przewodu zasilającego.
- Nie rzucać urządzenia.
- Nie używać urządzenia poza pomieszczeniami.
- Nie używać urządzenia podczas burzy, mocnego wiatru. W tym okresie możliwe
są skoki napięcia sieciowego.
Działania w sytuacjach ekstremalnych:
- Jeśli urządzenia spadło do wody, należy natychmiast wyjąć wtyczkę z kontaktu,
nie dotykając samego urządzenia lub wody.
- W przypadku pojawienia się z urządzenia dymu, iskrzenia, silnego zapachu
palącej się izolacji, należy natychmiast przestać korzystać z urządzenia, wyjąć
wtyczkę z gniazdka, zwrócić się do najbliższego centrum serwisowego.
UWAGA! Wewnętrzne części urządzenia mocno się nagrzewają podczas pracy.
Proszę zachować ostrożność, gdyż można się poparzyć dotykając nagrzanych
powierzchni. - Urządzenie ustawiać należy tylko na suchej, stabilnej, równej,
nieślizgającej się powierzchni.
W przypadku nieprzestrzegania powyższych zasad pojawia się
NIEBEZPIECZEŃSTWO POPARZENIA SIĘ!
Chleb w opiekaczu/tosterze może się przypalić, nie należy używać tostera w
pobliżu przedmiotów łatwopalnych (na przykład w pobliżu ranek lub pod nimi).
Odległość urządzenia od mebli, ranek i innych przedmiotów łatwopalnych musi
być nie mniej niż 50 cm.
- Nie stawiać opiekacza na grzejniki bądź w pobliżu nich, nie wkładać do
gorącego pieca lub piekarnika.
- Nie używać opiekacza w innych celach oprócz tych, dla których jest on
przeznaczony.
W celu wykorzystania komercyjnego proszę nabyć sprzęt wykonany przemysłowo
Eksploatacja urządzenia
Przygotowanie do eksploatacji
- Należy usunąć opakowanie i naklejki reklamowe. Całkowicie rozwinąć przewód
zasilania. Należy szczegółowo obejrzeć urządzenie, przekonać się o braku
uszkodzeń mechanicznych części urządzenia, przewodu zasilania i wtyczki.
- Ustawić opiekacz na równej, żaroodpornej, nieślizgającej się powierzchni,
zapewniając wolną przestrzeń ze wszystkich stron dla wystarczającej cyrkulacji
powietrza. Odległość urządzenia od mebli, ranek i innych przedmiotów
łatwopalnych musi być nie mniej niż 50 cm.
- Dla powierzchni, które mogą być uszkodzone od oddziaływania ciepła, zalecane
jest użycie izolującej niepalnej podstawki.
- Przetrzeć powierzchnie grzejne urządzenia wilgotną tkaniną lub gąbką.
UWAGA! Podczas pierwszego włączania urządzenia może pojawić się
specyczny zapach lub nieznaczna ilość dymu, spowodowane przedostaniem
się kurzu bądź smarów na elementy grzejne. To normalne zjawisko, po kilku
minutach eksploatacji urządzenia powinno zniknąć.
- Otworzyć górną pokrywkę, delikatnie posmarować powierzchnie grzejne
niedużą ilością oleju spożywczego.
- Zamknąć pokrywę opiekacza. Włączyć przewód zasilający do sieci i dać mu
popracować do 10 min.
- Odłączyć urządzenie od sieci, dać mu wystygnąć z otwartą pokrywą.
- Dokładnie przetrzeć wilgotną czystą ścierką formy dla kanapek.
20 21
- Teraz urządzenie jest gotowe do eksploatacji.
Pierwsza porcja przygotowanych tostów nie nadaje się do spożycia.
Przygotowanie tostów
- Podłączyć kabel zasilania do sieci. Zapali się czerwona dioda, urządzenie
zacznie się rozgrzewać. Podczas rozgrzewania się pokrywa opiekacza powinna
być zamknięta.
-Jak tylko osiągnięta zostanie właściwa temperatura, zapali się zielona dioda,
można zaczynać przygotowywanie.
UWAGA! Czerwona dioda będzie się świecić na przeciągu całego procesu
przygotowania, póki urządzenie jest podłączone do sieci. Zielona dioda będzie
zapalać się i gasnąć, to normalny tryb pracy urządzenia.
- Proszę otworzyć pokrywę, włożyć kawałki chleba grubością 1 cm. I nadzienie
zgodnie z wybranym przepisem (patrz Przepisy).
- Ostrożnie zamknąć pokrywę, delikatnie naciskając na nią aż do zatrzasku.
Jeśli pokrywa urządzenia ledwo się zamyka, to oznacza, że urządzenia jest
zbyt mocno wypełnione. Nie należy zamykać pokrywy urządzenia z wysiłkiem,
ponieważ to może doprowadzić do uszkodzenia urządzenia. W tym przypadku
należy zmniejszyć ilość produktów w opiekaczu lub zamienić zbyt grube kawałki
chleba.
Czas przygotowania - do podsmażenia się kanapek według gustu, zwykle to 3 -
6 min.
- Proszę otworzyć pokrywę i wyciągnąć gotowe kanapki. Żeby nie uszkodzić
powłoki teonowej, proszę nie używać ostrych metalowych przedmiotów. Należy
korzystać z plastikowej lub drewnianej łopatki.
- Po zakończeniu korzystania z urządzenia, należy odłączyć go z sieci, dać mu
ostygnąć i oczyścić.
W opiekaczu można również przygotować wae bądź naleśniki z płynnego ciasta.
W tym celu należy posmarować i rozgrzać urządzenie, jak wskazano wyżej.
- Otworzyć pokrywę, do otworów powierzchni grzejnej łyżką należy wlać płynne
ciasto w ilości, wystarczającej dla podziału na całą powierzchnię otworu, ale żeby
nie wyciekało z niego.
- Zamknąć pokrywę, żeby ciasto rozłożyło się po całej powierzchni otworu. Nie
dołączać trzymać pokrywy siłą, żeby nie przeszkadzać podniesieniu się ciasta
podczas zapiekania.
Średnio na przygotowanie potrzeba 6-8 minut. Należy ustawić czas
przygotowania zgodnie z przepisem i wykonać pierwszy próbny wypiek.
Pożyteczne rady
Przed rozpoczęciem przygotowania zawsze należy rozgrzać powierzchnie
grzejne urządzenia do roboczej temperatury.
- Można używać jak czarny, tak i biały chleb.
- Ciąć chleb należy na kawałki, które pasują wielkością do otworu w powierzchni
urządzenia. Części wystające zostaną skruszone.
- Dla osiągnięcia złocistej skórki proszę posmarować niedużą ilością masła lub
margaryny zewnętrzną stronę chleba.
- Proszę używać tylko masła lub zwykłej margaryny, ponieważ inne tłuszcze
przypalają się. Proszę nie wkładać do sandwiczy zbyt dużo nadzienia, inaczej
będzie ono wyciekać.
- Nie używać nadzienia z warzyw, które będą marniały pod oddziaływaniem
temperatury (sałata, ogórek). Wykorzystanie pomidorów i cebuli daje dobre
wyniki.
- Jeśli opiekacz nie jest eksploatowany, należy trzymać go zamkniętym.
PRZEPISy
Sandwicze z serem i szynką
Kromki czarnego lub białego chleba, posmarowane masłem, 2 kawałki
sera, 2 kawałki szynki. Położyć na wewnętrzną powierzchnię kromki chleba
(posmarowaną stroną w dół). Położyć na każdą kromkę chleba kawałek sera i
szynki, nakryć wszystko pozostającymi kromkami chleba (posmarowaną stroną
do góry), opuścić pokrywę i przygotowywać około 2-5 minut.
Szybki sandwicz na śniadanie
Kromki białego lub czarnego chleba, posmarowane masłem, 1 rozciętego
pomidora, 2 kawałki bekonu. Położyć na wewnętrzną powierzchnię kromki
chleba (posmarowaną stroną w dół). Na chleb, położyć na każdą kromkę kawałki
bekonu i pokrojony pomidor, nakryć wszystko pozostającymi kromkami chleba
(posmarowaną stroną do góry), opuścić pokrywę i przygotowywać około 2-5
minut. Podawać na gorąco.
Sandwicze z bananem
Kromki białego lub czarnego chleba, posmarowane masłem, 1 /2 banana, płytka
czekolady.
Położyć na wewnętrzną powierzchnię kromki chleba (posmarowaną stroną
w dół), dodać 2 kawałki czekolady, pokrojony banan, nakryć wszystko
pozostającymi kromkami chleba (posmarowaną stroną do góry), opuścić pokrywę
i przygotowywać około 2-5 minut.
22 23
Czyszczenie i pielęgnacja
UWAGA! Nigdy nie czyścić urządzenia podłączonego do sieci.
- Przed czyszczeniem należy odłączyć urządzenie i dać mu ostygnąć.
- Nie używać żrących i mocno działające środków czyszczących.
- Nie trzeć i nie skrobać urządzenia gąbkami metalowymi lub ostrymi
przedmiotami.
- Nigdy nie zanurzać urządzenia, jego przewód sieciowy i wtyczkę w wodzie lub
innym płynie.
Nie dopuszczać przedostania się wody wewnątrz korpusu urządzenia.
W celu oczyszczenia należy przetrzeć powierzchnie urządzenia miękką ścierką
lub gąbką zmoczoną w neutralnym środku myjącym, później zmoczoną czystą
wodą. Po czym przetrzeć suchą ścierką i dać urządzeniu całkowicie wyschnąć.
Jeśli na powierzchni grzejnej przypaliły produkty, zaleca się przed czyszczeniem
posmarować je oliwą i pozostawić na kilka minut dla rozmiękczenia.
Przechowywanie
Przed przechowywaniem odłączyć urządzenie z sieci i dać mu ostygnąć.
- Oczyścić, przetrzeć na sucho i przesuszyć przed przechowaniem.
- Nie obwijać przewód sieciowy dookoła włączonego lub jeszcze gorącego
urządzenia. Do przechowania złożyć przewód luźną spiralą.
- Przechowywać urządzenie zamkniętym, w suchym, chłodnym, niezakurzonym
miejscu daleko od dzieci i ludzi z ograniczonymi możliwościami zycznymi i
umysłowymi.
Utylizacja
Ten produkt i jego część nie należy wyrzucać razem z jakimikolwiek odchodami.
Należy, dotyczy to również eksploatacji i przechowania, podtrzymywać wtórne
wykorzystanie zasobów materialnych. Jeśli zdecydowaliście wyrzucić urządzenie,
proszę skorzystać ze specjalnych systemów zwrotnych i przechowujących.
Charakterystyki, części składowe i wygląd zewnętrzny urządzenia mogą być
nieznacznie zmieniane przez producenta, bez pogorszenia podstawowych
jakości konsumpcyjnych wyrobu.
NOTATKI
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756