Znaleziono w kategoriach:
Płyta indukcyjna GORENJE IK640CLB

Instrukcja obsługi Płyta indukcyjna GORENJE IK640CLB

Powrót
Instrukcja obsługi
PL
473197
Płyta indukcyjna zrobiona została z myślą o prawdziwych
amatorach gotowania. Gotowanie na indukcyjnej płycie
kuchennej ma liczne zalety. Jest proste ponieważ płyta się
szybko rozgrzewa, można ją ustawić również na bardzo
niski poziom mocy grzewczej. Ustawienie jej na bardzo
wysoki poziom mocy grzewczej pozwala na szybkie
zagotowanie potraw. Gotowanie na płycie jest bardzo
wygodne dzięki dużej przestrzeni pomiędzy polami
grzejnymi.
Pola grzejne można szczegółowo kontrolować,
przekręcając pokrętłami. Szybki wybór ustawienia
umożliwiają wskaźniki pozycji ustawień.
Gotowanie na płycie indukcyjnej różni się od gotowania
na zwykłym polu grzejnym. Na płycie indukcyjnej ciepło
powstaje w wyniku działania pola magnetycznego. Z
tego powodu na tej płycie nie można używać wszystkich
naczyń. Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo w
rozdziale o naczyniach.
Dla optymalnego bezpieczeństwa indukcyjna płyta
kuchenna wyposażona jest w kilka bezpieczników
temperatury oraz wskaźnik ciepła resztkowego, które
wskazują, że płyta jest nagrzana.
W niniejszym podręczniku opisane jest optymalne
użytkowanie indukcyjnej płyty kuchennej. Znajdują się w
nim również dodatkowe informacje, które ułatwią Państwu
korzystanie z produktu oraz tabele gotowania i wskazówki
do konserwacji.
Przed użytkowaniem urządzenia należy zapoznać
się z treścią niniejszego podręcznika, który należy
przechowywać tak, aby był zawsze pod ręką.
Podręcznik służy również jako materiał referencyjny dla
pracowników serwisu. W związku z tym należy wstawić
kartę identyfi kacyjną urządzenia w przeznaczone miejsce
na ostatniej stronie podręcznika. Karta identyfi kacyjna
zawiera wszystkie informacje dla pracownika serwisu, aby
mógł on pomóc Państwu w razie potrzeby.
Życzymy Państwu dużo przyjemności podczas gotowania!
Wstęp
2
INDUKCYJNA PŁYTA KUCHENNA
473197
INDUKCYJNA PŁYTA KUCHENNA ................................................................................ 4
Opis ......................................................................................................................................................4
BEZPIECZEŃSTWO .......................................................................................................................5
Na co należy zwracać uwagę ..................................................................................................5
Podłączenie i naprawa ................................................................................................................5
Użytkowanie ...................................................................................................................................5
Kontrola temperatury ..................................................................................................................7
Ograniczenia czasu gotowania ..............................................................................................7
Zabezpieczenie przed przegrzaniem ..................................................................................8
UŻYTKOWANIE ................................................................................................................ 9
Gotowanie indukcyjne ...............................................................................................................9
Jak działa indukcja .......................................................................................................................9
Naczynia ..........................................................................................................................................10
SPOSÓB DZIAŁANIA PŁYTY KUCHENNEJ .............................................................. 12
Włączenie płyty kuchennej i ustawienie mocy grzewczej .......................................12
Funkcja gotowania Easy Cook ...............................................................................................12
Ustawienie P (Power boost) ...................................................................................................12
Wskaźnik ciepła resztkowego ............................................................................................... 13
Zabezpieczenie przed dziećmi ............................................................................................. 13
GOTOWANIE ....................................................................................................................14
Zdrowe gotowanie ...................................................................................................................... 14
Ustawienia gotowania ............................................................................................................... 14
KONSERWACJA ..............................................................................................................16
Czyszczenie.................................................................................................................................... 16
USUWANIE ZAKŁÓCEŃ ................................................................................................ 17
Informacje ogólne ........................................................................................................................17
Tabela usuwania zakłóc.......................................................................................................17
MONT............................................................................................................................19
Na co należy zwrócić uwagę ................................................................................................. 19
Wentylacja .......................................................................................................................................21
Szafka kuchenna z szufladą ....................................................................................................21
Szafka kuchenna z piekarnikiem ......................................................................................... 22
Schemat podłączenia ............................................................................................................... 23
Zabudowa ...................................................................................................................................... 24
Dane techniczne ......................................................................................................................... 25
EKOLOGIA .......................................................................................................................26
Utylizacja opakowania i urządzenia .................................................................................. 26
3
SPIS TREŚCI
473197
1. Pole grzejne przód lewo
2. Pole grzejne tył lewo
3. Pole grzejne tył prawo
4. Pole grzejne przód prawo
5. Pokrętło ustawień mocy
grzewczej
4
INDUKCYJNA PŁYTA KUCHENNA
Opis
473197
Gotowanie indukcyjne jest bardzo bezpieczne. W płytę
kuchenną wbudowano liczne urządzenia zabezpieczające,
jak np. wskaźnik ciepła resztkowego i ograniczenie czasu
gotowania. Mimo tego należy stosować się do wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa i ostrzeżeń.
TUrządzenie może zostać podłączone tylko przez
upoważnionego i doświadczonego fachowca. Pod żadnym
warunkiem nie należy otwierać obudowy. Może tego
dokonać jedynie upoważniony pracownik serwisu.
Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek naprawy urządzenie
należy odłączyć z sieci elektrycznej, wyciągając wtyczkę z
gniazda sieciowego, odkręcając automatyczne bezpieczniki
lub, w przypadku trwałego podłączenia, ustawiając
przełącznik energii elektrycznej na zero.
Płyty kuchennej nie należy użytkować w temperaturze
poniżej 5°C.
Płyta kuchenna przeznaczona jest do stosowania w
gospodarstwie domowym. Można ją użytkować jedynie w
celu przygotowania żywności.
Podczas pierwszego zastosowania płyty kuchennej czuć
będzie „zapach nowości”, co jest zupełnie normalne. Po
dokładnym wywietrzeniu kuchni zapach szybko zginie.
Ostrzegamy, że czas nagrzewania się płyty na
najwyższym stopniu mocy grzewczej jest bardzo krótki.
Płyty na najwyższym stopniu mocy grzewczej nie należy
pozostawiać bez nadzoru.
Użytkując płytę, należy zapewnić wystarczające
wietrzenie. Wszystkie naturalne otwory wentylacyjne
powinny być nieprzerwanie otwarte.
Nie należy pozwolić, aby zawartość naczynia wyparowała.
Płyta jest co prawda zabezpieczona przed przegrzaniem,
lecz naczynia mimo tego się nagrzewają, przez co mogą
ulec uszkodzeniu. Gwarancja nie obejmuje szkody, nastałej
na skutek przegrzania się pustych naczyń lub naczyń,
których zawartość się wygotowała.
Płyty kuchennej nie należy użytkować jako powierzchni
do odkładania przedmiotów.
Zadbać należy, aby pomiędzy płytą kuchenną i
zawartością szuflady, znajdującej się pod płytą, była
kilkucentymetrowa odległość.
W szufladzie pod płytą kuchenną nie należy
przechowywać przedmiotów/materiałów
zapalnych.
Na co należy zwracać
uwagę
Podłączenie i naprawa
Użytkowanie
5
BEZPIECZEŃSTWO

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756