Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje INDESIT
›
Instrukcja Lodówka INDESIT INK25322W4E 183.5cm Biała
Znaleziono w kategoriach:
Lodówki
(36)
Wróć
Instrukcja obsługi Lodówka INDESIT INK25322W4E 183.5cm Biała
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
PL
WSK
A
ZÓ
WK
I DOT
Y
CZ
Ą
CE
BEZPIE
CZE
ŃSTW
A
P
R
ZECZ
Y
T
A
Ć I ŚCIŚLE P
R
ZESTRZ
EGA
Ć
Przed p
rz
yst
ąpieniem do uż
y
tkowan
ia ur
ządzenia
na
leży z
apo
zna
ć si
ę inst
ruk
c
ja
mi bezp
ieczeństwa.
Przec
ho
w
y
wać w pod
ręczn
ym mie
jsc
u w c
elu
sk
orz
ysta
ni
a w prz
yszło
ści
. W in
stru
kc
ji o
raz na sa
mym
urządze
niu z
na
jdu
ją s
ię waż
ne ost
rzeżen
ia do
t
y
c
ząc
e
bezpi
eczeństwa, któr
e nal
eż
y zaw
sze uwzg
lędn
iać
.
Produc
ent urządzenia nie ponosi odpowiedzialnośc
i
za jakie
kol
wiek sz
kody wynikłe z n
iep
rzestrzega
ni
a
ni
nie
jszyc
h inst
ruk
c
ji bezp
ieczeń
st
wa,
nieprawidłow
ego
uż
y
tko
wania urz
ądzenia lub
niewłaściw
ego
ustawienia element
ów sterujących.
Małe dz
ieci (
0
-
3
la
t) n
ie po
win
n
y przeb
y
wać w
pobl
iżu u
rz
ądz
eni
a. Dziec
i (
3-8
la
t) n
ie po
win
n
y
przeb
y
wać w po
bliż
u urządze
nia bez st
ałego
nad
zoru
. Dziec
i w wieku 8 l
at i sta
rsze
, osob
y o
ogr
anic
zon
ej spr
awności
z
yc
znej
, se
nsor
yc
znej
lub
um
ysł
ow
ej or
az osob
y bez odpo
wied
nieg
o
do
świad
c
ze
nia i w
iedzy
, mog
ą k
orz
ystać z u
rz
ądz
eni
a
w
ył
ąc
znie p
od
nadzorem
lub p
o otr
z
y
maniu
odpo
wiedn
ic
h in
struk
c
ji do
t
y
cz
ącyc
h bezpi
ecznego
uż
y
tko
wania urz
ądzenia oraz p
od warunkiem,
że
rozumieją z
agrożen
ia z
wią
zan
e z
obsł
ugą ur
z
ądze
nia.
Nie n
ależy dopu
szczać, by u
rz
ąd
zeni
em ba
wił
y si
ę
dzi
eci. Dz
ieci n
ie mog
ą bez nadz
oru cz
yśc
ić a
ni
k
onse
r
wo
wa
ć urządzen
ia. Dz
ieci w wi
eku od 3 do 8
la
t mogą u
mie
szczać prod
ukt
y w urządzen
iac
h
chłod
niczych o
raz je z ni
ch wyjmo
wać.
PRZEZNA
CZENIE
OSTRZEŻ
EN
IE: U
rz
ądz
eni
e nie j
est prz
yst
oso
wa
ne
do obsługi z
a pomocą
zewnętrznego ur
ządzenia
prz
y
łącz
anego, np
. programat
ora c
z
aso
wego ani
nie
zależneg
o syste
mu zd
al
nego st
ero
wan
ia.
T
o urządz
eni
e jest przez
naczon
e do uży
tku w
gos
poda
rst
wa
ch dom
owych o
raz do podob
ny
c
h
zast
oso
wań t
akich j
ak: kuc
hni
e dla pe
rsonel
u
w
sklep
ach
, biu
rac
h i
inn
y
ch ś
rodo
wi
skac
h pracy;
gos
poda
rst
wa wi
ej
skie
; samodz
iel
na ob
sługa p
rzez
klientó
w hoteli, moteli
, p
ens
jonató
w oferujących
noc
leg ze śn
iad
an
iem i i
nn
yc
h obi
ek
t
ów mi
eszka
ln
y
ch.
Urządze
nie n
ie je
st przezn
aczone do u
ż
y
tku
pr
zemysłowego. Nie uż
y
w
ać ur
ządzenia
na zewnątrz
.
Żar
ówka st
oso
wa
na w
urządze
niu j
est
przeznac
zona do urz
ądzeń domow
yc
h i
nie jest
odpo
wiedn
ia do og
ólneg
o oświ
etle
nia po
mie
szczeń
w
go
spoda
rstwie domo
w
ym (R
oz
porządzen
ie WE
24
4
/
2
0
0
9
).
Urządze
nie z
ostało za
pro
jektow
ane d
o pracy w
mie
js
cach o t
em
perat
urze z
godne
j z podan
ym
i
poniżej
zak
resami,
zale
żnie od
klas
y k
limatyc
znej
po
danej na
tablic
zce znami
onowej. Ur
z
ądzenie
może
nie d
ziała
ć pra
widło
w
o, j
eśl
i przez dłuższy c
zas będzi
e
poz
osta
wało w po
mie
szczeni
u o te
mpera
tu
rze
pr
zek
rac
z
ającej podany z
ak
res.
T
em
pera
tur
a ot
oc
ze
nia w zal
eżno
ści od kl
asy
k
lima
t
yc
z
nej:
SN
: Od 1
0
°C do 3
2°C;
N: Od 1
6
°C do 3
2°C
ST
: Od 1
6
°C do 3
8°C;
T
: Od 1
6
°C do 4
3°C
T
o ur
ządzenie nie z
awiera
chloro
uorow
ęglowodoró
w (C
FC)
. W uk
ładzie
chłod
niczym w
ykorz
ysty
wan
y je
st R600a (
HC)
.
Urz
ądzenia zawierając
e izobutan (R60
0a
):
iz
obuta
n jest g
azem n
atu
ral
n
ym i nie
szk
odl
iw
ym
dl
a środ
owi
ska, a
le je
st łatwopa
ln
y
. Dla
tego
na
leży uważać, ab
y prze
wody ru
ro
we ob
wod
u
chłod
zen
ia ni
e uległy uszk
odzen
iu
, z
własz
cz
a
podczas opr
óżn
ia
nia o
bw
odu chł
odzen
ia.
OSTRZEŻ
E
NIE: N
ie usz
kodz
ić prze
wodó
w ob
wod
u
chło
dnicze
go ur
ząd
zenia.
OSTRZ
EŻE
NIE
: Nie zatykać otwo
ró
w
went
ylac
yjnych znajdując
ych się
wewnątr
z
urz
ądzenia lu
b w je
go obudowie.
OSTRZ
EŻE
NIE
: W cel
u prz
ys
piesz
eni
a proc
e
su
ods
zraniania nie
stosować
środków me
chanicz
n
ych,
ele
k
tr
yc
znych lub
chem
ic
znych innych niż z
ale
can
e
przez
produc
enta.
OSTRZ
EŻE
NIE
: Nie uży
wać a
ni ni
e umi
eszczać
urz
ądzeń el
ek
tr
ycznych w komorach urz
ądzenia,
jeż
eli n
ie zo
stał
y one w
yraź
nie d
opusz
czone do t
ego
celu przez producen
ta.
OSTRZ
EŻE
NIE
: Ko
stka
rki do lodu
lub d
oz
own
iki
wody
, któr
e nie są podłą
czone bez
pośr
edni
o do
in
stal
acj
i wod
nej
, napełni
ać w
yłą
cznie w
odą pi
tną
.
O
STRZEŻ
ENI
E: K
ost
karki do lod
u lu
b dystrybut
or
y
wody po
wi
nn
y by
ć podłą
c
zo
ne w
yłączn
ie do
dopr
ow
adze
nia w
ody pi
tne
j, o ci
śn
ien
iu od 0
,
1
7 do
0,8
1MPa (
od 1
,7 do 8,
1 bar
)
.
W p
obliżu ur
ządze
nia nie pr
zechow
y
wać
ma
te
riałó
w w
ybuc
ho
w
yc
h takic
h, ja
k pusz
ki
aer
oz
olo
we i n
ie skład
owa
ć, an
i nie u
ż
y
wać be
nz
yn
y
lub innych mater
iał
ów łat
wop
alnych.
Płyn (
nie
toksyczn
y
) zn
ajd
uj
ący się w
e wkłada
ch
chłod
ząc
y
ch (
w n
iektórych m
odela
ch
) nie na
daj
e się
do pi
cia
. Nie s
poży
wać k
ost
ek lodu a
ni l
izak
ów
lodo
w
yc
h zaraz po wyjęci
u z zamra
żarki, gdyż mo
że
to s
pow
odo
wać od
mro
że
nia.
W
pr
zypadku pr
oduktó
w
, w k
tóryc
h lt
r zna
jdu
je
si
ę we
wną
trz pokr
y
w
y wen
tylat
ora, m
us
i on by
ć
zaw
sze na sw
oi
m mie
jsc
u podcz
as p
racy chłodz
iar
ki.
Nie p
rz
echow
y
wać s
zk
lany
ch p
ojemników
z
pł
ynami w
k
om
orze zamraża
rki, pon
iewa
ż mogą
pękną
ć. Ni
e zasłan
iać w
en
t
yla
t
ora (
jeśl
i jest w
w
yposaż
eni
u
) pr
odu
k
tam
i spoży
wcz
ymi
. P
o włoż
eni
u
ż
y
wności spra
wdzić, cz
y drz
wic
zki
k
omór z
am
ykają
si
ę pra
widło
wo
, zwłaszcza drz
wiczki zam
rażarki.
U
szk
odzon
ą usz
c
ze
lk
ę na
leż
y ja
k na
jszybcie
j
w
y
mienić.
K
omora c
hłodzi
arki po
win
na b
yć u
ż
y
wan
a
w
yłączn
ie do przec
ho
w
y
wan
ia świ
eż
y
ch pr
oduktó
w
ż
y
wnościowych, nat
omiast k
omora z
amrażarki
w
y
łąc
znie
do p
rze
chow
y
wania
mrożonek
,
z
amraż
ania św
ież
ych p
roduk
tów ora
z
prz
ygotowy
wania kostek lodu.
Nie przechow
y
wać nieopakowa
nej ż
y
wności w
k
omorze c
hłodzi
arki lu
b k
omorze zam
rażarki, a
by
unikać
b
ezpośre
dnieg
o kontak
tu z
ich p
owier
zc
hniami
we
wnęt
rznym
i. U
rz
ądz
eni
e moż
e by
ć w
yposaż
one
w
s
pecjalne k
omor
y (komora na świeżą ż
y
wność,
k
omora „Ze
ro Degr
ee” it
d.
)
.
Jeś
li w
brosz
urze da
nego pr
odu
k
tu n
ie okreś
lono
inac
zej,
można j
e w
y
jąć, z
achowując
równowa
żne
poziom
y w
ydajno
ści.
C
-pentan j
est st
oso
wan
y j
ak
o cz
ynni
k
poro
twórczy w
pia
nc
e izo
lacyjne
j i
jest g
azem
paln
ym.
Najbardzi
ej odp
owiedni
e komor
y ur
z
ądzenia
, w
k
tór
yc
h należ
y pr
zechowy
wać określone rodz
aje
ż
y
wno
śc
i, bio
rąc pod uw
agę r
óżn
y r
oz
kład te
mpera
tu
r
w ró
żn
y
ch k
omor
ach u
rz
ądz
eni
a, są na
st
ępuj
ąc
e
:
- Komora chłodziarki:
1
) Górn
y obsza
r drz
wi k
omory lodów
ki - strefa
te
mpera
tu
r
y: Przec
ho
wać o
woc
e tr
opi
kalne
, pu
szki,
na
poje
, ja
jka, so
sy
, pikle
, masł
o, d
żem
y
2
) Ś
rodk
o
wa część k
om
or
y chłod
zia
rki - stre
fa nis
kiej
temper
atur
y:
Prze
chow
y
wać
ser
y
, mleko, nabiał,
art
ykuł
y del
ika
te
sow
e, j
ogurt
y
3
) Dol
na st
refa k
omory chłodz
iar
ki - strefa
na
jchł
odni
ejsza
: Przec
ho
w
y
wać w
ędl
in
y
, dese
r
y
,
mię
so i r
yb
y
, serni
k, śwież
y ma
karo
n, kwaśn
ą
śmietanę
, p
esto
/ salsę, domo
we jedzenie, masę do
ci
asta, b
udyń i ser ś
mie
tank
o
w
y
4
) Sz
uad
a na o
woc
e i wa
r
zy
wa na dole k
om
or
y
chłod
zia
rki: P
rzech
owy
wać warzy
wa i ow
oce (
z
w
yjątk
iem
owoców tropik
alnych
)
5
) K
omora c
hłodzi
arki
: Mię
so i r
yb
y przecho
w
y
wa
ć
w
yłączn
ie w na
jzi
mn
iej
szej sz
uad
zie - K
omo
ra
z
amraż
ark
i.
K
omora st
refy 4
-
gwiaz
dk
ow
ej (
****
) jest od
powi
edni
a
do z
amra
żania
ż
y
w
ności o
temperatur
ze
otoc
zenia i
do pr
zechowy
wania mrożonek, p
onieważ
temperat
ura jest równomiernie ro
zprowadzon
a w
całej komorze.
Zak
upion
e mrożonk
i p
osiadają datę
ważnoś
ci po
daną
na op
ak
owa
ni
u. Da
ta ta uwzg
lędn
ia rod
zaj
prze
cho
w
y
wanej ż
y
wności, dlat
ego należ
y jej
przest
rzegać
. Ś
wieża ży
wność po
win
na b
yć
przech
owy
wana w n
ast
ępu
ją
c
yc
h t
ermi
nac
h
: 1
-
3
mie
si
ąc
e dl
a sera, o
woc
ó
w morza, lodó
w
, szynki/
kiełbasy
, mleka
, świeżyc
h p
ł
ynó
w; 4 mi
esi
ąc
e dl
a
ste
kó
w lu
b ko
tle
tó
w (
w
o
ło
w
yc
h, ja
gn
ięcych
,
wiep
rzowych
)
; 6 mie
sięcy dl
a masł
a lub m
arg
aryny
,
dr
obiu (
kur
cz
aka
, indyka
); 8-
1
2 mie
si
ęc
y dl
a ow
ocó
w
(z wyją
tkiem cy
tru
sów
), p
ieczonego m
ięsa
(
w
o
ło
wego
, wi
eprzo
wego
, ja
gni
ęceg
o
)
, wa
rz
y
w
. D
aty
waż
ności
na op
akowaniach ż
y
w
ności
przech
owy
wane
j w stre
e 2
-
gwi
azdk
o
we
j mu
szą by
ć
pr
zestr
zegane.
Aby unik
nąć z
aniec
z
ys
zc
zenia ż
y
w
ności, nale
ż
y
przest
rzegać n
ast
ępu
jącyc
h zasad
:
– Ot
wie
ran
ie drzwi na długi czas mo
że s
pow
odow
ać
znaczny w
zrost temperatur
y w
komorach urz
ądzenia.
– Re
gularnie
c
z
yścić p
owier
zchnie, k
tóre
mogą
wejść
w k
onta
k
t z ży
wnośc
ią i do
stę
pn
ymi syst
em
ami
odw
adniając
ymi
.
– Cz
yśc
ić zbi
orni
ki wody
, je
śli n
ie b
ył
y uż
ywane przez
48 godzi
n
; przepłukać syst
em w
odn
y podłączo
ny d
o
źr
ódła wody
, je
śli w
oda n
ie by
ła pobier
ana p
rzez 5
dni.
– Su
ro
we m
ięso i ryby przec
ho
w
y
wać w od
powi
edni
ch
poje
mni
kac
h w lodó
wc
e, t
ak ab
y nie
miały kon
taktu z
in
n
ymi pr
oduktami s
poży
wcz
ymi i a
by n
ie kapało z
ni
ch na t
e pr
odukt
y
.
– Dwugwiazdkow
e komor
y mroż
onej ż
y
wności są
odpowiednie do pr
zechowy
wania wst
ępnie
zamrożone
j ż
y
w
nośc
i, pr
zechowy
wania lu
b robienia
lodó
w i k
ost
ek lodu
.
– Nie zam
rażać świ
eże
j ż
y
wno
ści w k
om
orac
h o klas
ie
mrożenia jedn
o
-, dwu-
lub tr
z
ygwiazdkowej.
– Jeś
li urządz
eni
e chłodn
icze po
zosta
ni
e pust
e przez
dłuższ
y czas, na
leży je w
yłącz
yć
, ro
zmr
oz
ić, wycz
yśc
ić,
os
uszyć, a ta
k
że zo
staw
ić otwarte d
rz
wi, a
by zapob
iec
roz
wojowi pl
eśni wewnątr
z
ur
ząd
zenia.
I
N
S
TA
L
A
C
J
A
Urządze
nie m
us
i by
ć prz
y
trzymy
wa
ne oraz
mon
to
wa
ne przez c
o na
jmn
ie
j dwie o
sob
y – r
yz
yko
obra
żeń
. Pod
cz
as wypak
owy
wani
a i in
stala
cj
i
sto
so
wać r
ękaw
ic
e och
ron
ne - r
yz
yko s
kaleczen
ia.
I
nsta
lac
je
, w t
ym in
stal
ac
je wod
ne (
jeżel
i dotycz
y
)
,
podłączen
ia el
ek
tryczne i wsz
elkie n
apr
awy powin
n
y
by
ć pr
zeprowadzane przez
w
yk
walik
owanego
technika
. Nie
naprawiać ani
nie w
ymi
eniać ż
adnej
częśc
i urządze
nia j
eśl
i nie j
est t
o w
yraźn
ie do
z
w
olone
w in
stru
kc
ji o
bsług
i. Ni
e nal
eż
y po
z
wal
ać dz
ieci
om
zbl
iżać si
ę do mi
ej
sca in
stal
acj
i. P
o ro
zpa
k
owa
ni
u
urządze
nia n
ale
ż
y spr
aw
dzi
ć, cz
y nie zo
stało
usz
kodz
one podczas tr
an
sportu. W prz
ypad
ku
pro
blemó
w
, należy sk
on
taktow
ać s
ię z na
jbl
iższ
ym
serwise
m tec
hni
cznym
. Po za
ko
ńczeni
u in
stala
cj
i,
niep
otrze
bne e
leme
nty
opakowania (p
lastik
,
elementy
ze st
yropianu, it
d.) należy
przechow
y
wać
poza zas
ięgi
em dzi
eci - ry
z
yk
o udu
szen
ia. P
rzed
prz
ystąpieniem do
jakichk
olwiek c
z
ynności
mon
tażo
w
y
ch urządz
enie n
ale
ż
y odłącz
y
ć od
zasilan
ia elek
tr
yczne
go – r
y
z
yko porażenia prądem.
P
odczas in
stala
cj
i dopi
lno
wa
ć, ab
y urządzen
ie ni
e
usz
kodz
iło prze
wod
u zasi
laj
ąc
ego - ry
z
yk
o pożaru
lub porażenia prądem. Urz
ądzenie moż
na uruchomić
dopiero po
zakończeniu instalacji.
Na
leży uważać, a
by n
ie usz
kod
zić podłog
i (
np
.
parkietu) podc
zas pr
zenoszenia urz
ądzenia.
Urządze
nie n
ależy zain
stalo
wa
ć na podłoż
u
o
odpo
wiedn
ie
j w
y
trz
ymało
ści i
w
m
ie
jsc
u
odpo
wiedn
im do j
ego ma
sy
, roz
mia
ró
w
i
przezn
aczen
ia. U
sta
wia
ją
c urządzen
ie odpo
wied
nio
,
na
leży upewni
ć si
ę, ż
e nie zn
aj
duj
e się o
no w pobl
iżu
źr
ódeł ciepła i że st
oi sta
bil
nie n
a podłodze
, na
wszystkic
h cz
ter
ech nó
żka
ch. Na
leży równ
ież
spr
aw
dzi
ć za pomocą poz
iom
nicy
, c
z
y je
st ono
dokła
dnie w
ypoziomowane. Przed wł
ączeniem
ur
ząd
zenia nale
ż
y o
dc
zek
ać co najmniej d
wie
godz
in
y
, aby o
bw
ód chłodz
eni
a by
ł w pe
łni ef
ek
ty
wny
.
OST
RZEŻE
NIE
: Ust
awi
aj
ąc u
rz
ądz
eni
e, upe
wni
ć się
,
że prze
wód zas
il
an
ia ni
e jest zabl
oko
wa
n
y lub
uszkodzon
y
.
O
STRZEŻ
ENI
E: Ab
y un
ikną
ć r
yz
yka z
wiąza
nego
z
brakiem st
abil
ności, pozycjono
wanie lub
moco
wanie urz
ądzenia należy pr
zeprowadzi
ć
zgod
nie zi
nst
ruk
c
jam
i prod
uc
en
ta.
Nie w
oln
o umi
eszczać chł
odzia
rki w taki spo
sób
, ab
y
przew
ód meta
lowy kuch
enki gaz
ow
ej
, rury
kan
ali
zac
yj
ne lu
b przew
ody elektr
y
czne st
ykał
y si
ę z
t
ylną
ścianką
chło
dziark
i (skrapla
cz
em
)
.
Aby z
apew
nić odp
owie
dnią went
ylację, nal
eż
y
poz
osta
wi
ć troc
hę mi
ejs
ca nad i po o
bu stro
nac
h
urządze
nia
. Odległo
ść pomi
ędz
y tylną śc
ia
nką
urządze
nia a ś
ci
aną za urządz
enie
m powi
nn
a w
ynos
ić
co najmniej 50 mm,
aby unik
nąć kontak
tu
z gorąc
ą
pow
ier
zchnią.
Zmniejsz
enie
tej odl
eg
łości
spowo
duje
zwiększenie z
użyci
a ener
gii p
rzez prod
ukt.
Przed podłą
czeni
em urządze
nia d
o źródła za
si
lan
ia
na
leży odłącz
yć prze
wód zas
il
aj
ący od po
łączen
ia
PL
skr
aplac
z
a.
ZASAD
Y BEZPIECZNEGO
POD
ŁĄ
CZEN
IA
ELEKTR
Y
CZNEG
O
Mu
si i
stni
eć moż
liw
oś
ć odłączen
ia urządz
eni
a od
źr
ódła zasi
lan
ia prze
z w
yjęc
ie w
tyczki (
jeś
li wt
yczka
jest dostępna
) lub za p
omocą dostępnego
prze
łąc
znika wielobiegunow
ego, zainstalowanego
w
przew
odzi
e do gn
iazd
a zasi
la
nia z
godn
ie
z
obo
wiąz
uj
ącymi norm
ami kra
jo
w
ymi
; urządze
nie
musi t
ak
że
posiad
ać uz
iemieni
e zgo
dne
z
obowi
ązu
ją
c
ymi no
rma
mi kraj
owymi dotyczącymi
sprzętu elek
tr
yczne
go.
Nie st
os
owa
ć przedłużacz
y
, ro
zdzi
elaczy ani
adapterów
. Po z
akończ
eniu inst
alacji uż
y
tkownik nie
pow
ini
en mieć d
ost
ępu do podz
es
po
łó
w
elektr
y
czny
ch u
rządzen
ia. Ni
e ko
rz
ystać z urządz
eni
a,
będą
c mokr
ym lu
b na bos
o. N
ie uru
cha
mi
ać
urządze
nia
, jeżel
i kabel za
sil
aj
ący lub wt
yczka są
usz
kodz
one
, nie d
ziała o
no pra
widł
ow
o lub z
ostał
o
usz
kodz
one bą
dź upu
szczon
e.
Jeśli p
rzew
ód zasi
la
jący jest u
szk
odzo
ny
, ze
względ
ów bez
pieczeń
stwa jego w
ymi
anę n
a
identyc
zn
y należ
y zlecić pr
zedstawic
ielowi
produc
enta, ser
wiso
wi techn
ic
znemu lu
b innej
w
yk
waliko
wanej osobie – r
y
z
yko porażenia prądem.
OSTR
ZEŻENIE: Nie
umieszc
z
ać gniazd
ek
ruch
omych o k
ilku
wejściach
lub pr
z
enośnych źró
de
ł
energii
z t
y
łu ur
z
ądzenia
.
CZY
SZ
CZENI
E I
K
ONSER
W
A
C
J
A
O
STRZEŻ
EN
IE: S
pra
wdz
ić, cz
y urządze
nie z
ostało
w
yłączo
ne i odłączon
e od źródła za
sil
an
ia przed
prz
ystąpieniem do
cz
y
nnośc
i konser
wac
yjn
ych. Ab
y
un
ikną
ć r
yz
yka obraże
ń ci
ała, na
leży uż
y
wać r
ęka
wic
ochronnych (
r
y
z
yko
skale
c
zenia) i bu
tów ochronnych
(
ry
z
yk
o stłu
c
ze
nia
) pamię
tać o ob
słudz
e przez dwie
oso
by (
zmn
iej
szen
ie obc
iąż
eni
a
)
; w żadn
ym
prz
ypadk
u nie st
os
owa
ć urządzeń p
aro
w
y
ch do
cz
yszczenia (
r
y
z
yko porażenia prądem
)
. Niefachow
e
napraw
y
nieautor
y
zowane
pr
zez
producenta
mogą
spo
wod
owa
ć zagro
że
nie d
la zd
ro
wia i
bezpi
eczeństwa, za które p
rodu
ce
nt n
ie pono
si
odpo
wiedz
ial
noś
ci. W
szelkie w
ady lu
b uszk
odz
eni
a
spowodowan
e niep
rofesjonalnymi naprawami
lub
kon
ser
wacją nie są objęte gwarancją, k
tórej warunki
są przedst
awi
one w dok
umen
cie d
ostar
czon
ym wraz
z ur
ządzeniem.
Do cz
yszczen
ia częś
ci z tworzy
w sz
tuczn
y
ch,
drz
wic
zek wewnętrzny
ch oraz wkł
adek lub uszczelek
nie u
ż
y
wa
ć ostryc
h lub sz
orstkic
h śr
odk
ów
cz
yszczących
, takic
h jak s
pryskiwa
c
ze d
o sz
yb, ś
rod
ki
cz
yszcząc
e do szor
ow
ani
a, pł
yny ła
twopa
lne
, wo
ski
c
z
yszc
z
ące, skoncentrowane de
tergent
y
,
w
y
bielac
ze
lu
b środ
ki cz
yszczące za
wier
aj
ąc
e su
bstan
cj
e
ropo
pochod
ne. N
ie uży
wać pap
iero
w
y
ch r
ęc
zn
ik
ów
,
gą
bek lu
b inn
y
ch o
strych n
arzędz
i do cz
yszczen
ia.
Urządze
nie c
hłodząc
e ni
e zo
stało przezn
aczone d
o
uż
y
tku w for
mie urz
ądzenia wbudowanego.
Drz
wi i pokr
y
w
y urządz
eni
a chłod
niczego po
win
n
y
by
ć us
un
ięt
e przed w
yrzuc
eni
em ic
h na wysypisk
o
,
ab
y un
ikną
ć uwię
zien
ia w n
ich d
ziec
i lub zwierząt.
Zalecane
ustawienie
:
•
K
omora c
hłodzi
arki
: +4°C lu
b ME
D
•
K
omora zam
rażarki
: -
1
8
°C lu
b -
20°C
Aby zopt
ymalizować
prędkość z
amra
żania
i uz
yskać
dodatk
ową przestr
zeń do prze
cho
w
y
wania, z komor
y
zamra
żarki moż
na wyjąć sz
uad
y i umie
śc
ić ży
wność
bezpo
śred
nio n
a dn
ie k
omory
. Il
ość św
ieże
j ż
ywnośc
i,
k
t
órą mo
żna
zamro
zi
ć w
w
yznaczon
ym czasi
e
po
dana jes
t na
tablic
zce znamio
nowej. Limit
y
za
ładunku ży
wności są zdetermin
owane przez
k
osze,
klapki
, szua
dy
, pó
łki it
d. Nal
eż
y upe
wnić s
ię
, cz
y po
załado
wan
iu mo
żn
a nada
l k
orz
ystać z n
ich be
z
utrudni
eń. Aby unik
nąć mar
nowania ż
y
wności,
na
leży spra
wdz
ić zaleca
ne usta
wi
eni
a i cz
as
prze
cho
w
y
wania produk
tó
w
. Informac
je te znaleźć
mo
żna w i
nst
ruk
cj
i obsł
ugi n
a stro
nie i
nt
ernet
o
we
j.
Wypełnić 2/3 tac
ki na lód w
odą i
wło
ż
yć j
ą z
powr
ot
em
do k
omory zamrażar
ki. Nigd
y nie uży
wać o
strych l
ub
ostro
zakońc
zonych pr
zedmi
otów do w
yjmowania
lodu
. Inf
orma
cj
e o model
u moż
na uzyskać p
r
zy
pomocy QR-
Cod
e wskazan
ego na etykieci
e
energet
ycznej. Et
yk
ieta z
awiera również identy
kator
model
u, któr
ego mo
żna użyć d
o zna
lezie
nia
in
form
ac
ji na portal
u z bazą dan
y
ch h
ttps:/
/
eprel
.ec.
europa.eu. Zasady
,
standardo
wą dokumentację
,
zamó
wien
ia częś
ci zam
ienn
y
ch o
raz dod
atk
o
we
in
form
ac
je o prod
uk
ci
e moż
na zn
aleź
ć pod t
ym
adresem:
ht
tps : /
/ par
ts - s
elf
ser
v
ice . europeanapp
liances . com
UT
YLIZ
ACJA OP
AKO
WANIA
Materiał, z k
tóre
go zrobi
one jest o
pakowanie, w 1
00
% nadaje się do
rec
yk
lingu i jest ozna
czony sy
mbol
em
. Częś
ci opakowania nie nal
eż
y
w
yr
zucać, l
ec
z zut
ylizować zgo
dnie z pr
zepisam
i w zak
resie usuwania
odpadów
, określon
ymi przez lokalne władze.
UT
YLIZ
ACJA UR
Z
ĄDZEŃ AGD
Urz
ądzeni
e został
o w
ykonane z materia
łów nadając
ych się do rec
yk
lingu
lub do po
nowneg
o uż
ycia. Urz
ądzenie na
leż
y ut
ylizować zgo
dnie z
miejscowy
mi przep
isami dot
ycząc
ymi gosp
odarki o
dpadami.
Aby uz
yskać w
ięcej inform
acji na temat ut
yliz
acji, odz
ysk
iwania ora
z
rec
yk
lingu urz
ądzeń AGD, należ
y skontak
tować się z lo
kalnym ur
zędem,
punk
tem skupu złomu lub sklep
em, w k
tóry
m zakupio
no urz
ądzenie.
Urz
ądzeni
e jest oznac
zone zgo
dnie z dy
rek
ty
w
ą Unii Europejski
ej 20
1
2
/
1
9/
UE w spra
wie zuży
tego sprzętu elektrotechn
iczne
go i elektronicznego
(WEEE) oraz z przepisam
i dotyc
zącymi sprzętu elek
trycznego i
elek
troni
czn
ego z 20
1
3 r
. (
w br
zmieniu zmi
enionym)
. Właś
ciwa ut
yliz
acja
urz
ądzeni
a pomoże z
apob
iec ewentualnym ne
gat
y
wnym skutkom dla
środowis
ka oraz zdrowia
ludzkiego.
S
ymbol
na urz
ądze
niu lub w doł
ączo
nej do nieg
o dokume
ntacji oznac
za,
że urz
ądze
nia nie wolno trak
tować jak z
w
yk
łego o
dpadu do
mowego.
Należ
y je p
rzek
az
ać do punk
tu z
ajmującego się ut
yliz
acją i rec
yk
lingiem
urządzeń elek
trycznych i
elek
troniczny
ch.
W
SK
AZ
ÓW
KI D
OTY
CZĄ
CE O
SZ
CZĘD
ZA
NIA
ENERGII
Zainstalować
urz
ądzenie
w such
ym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu,
z dala od źró
de
ł ciepł
a (takich jak gr
zejnik
, kuche
nka itp.) oraz w mi
ejscu
niew
yst
awionym na be
zpośredni
e światło sł
onec
zne. J
eśli to koniec
zne,
uż
yć pł
y
t
y izola
cyjn
ej. Aby zap
ewnić od
powied
nią wenty
lację, postęp
ować
zgodni
e z
ins
trukcją instalacji. Ni
edost
atec
zna went
ylacja z t
yłu pro
duk
tu
z
więk
sz
a zuż
ycie energii i z
mniejsz
a efek
t
y
wność ch
łodze
nia. C
zęste
otwieranie drzwic
zek urządzenia może
spowodować
z
większone zuż
yc
ie
energii. Na tempe
raturę wewnątrz urz
ądzenia ora
z na zużycie energii
może wp
ł
y
wać tempe
ratura otoc
zenia, j
ak również miejs
ce, w któr
ym
urz
ądzeni
e jest us
tawione. C
z
ynnik
i te należ
y uw
zględnić p
odc
zas
ustawiania temperatur
y. Ogranicz
yć otw
ieranie drz
wi do minimum.
Rozmraż
ane potraw
y umieszc
zać w chło
dziarce. Zamrożone produk
t
y
dzięk
i swojej nisk
iej temper
aturze b
ędą chł
odzić p
otraw
y w chło
dziarce.
Potrawy i napoje nal
eży p
ozostawić do ost
ygnięcia pr
zed umieszc
zeniem
ich w ur
ządze
niu. Rozmiesz
czeni
e pó
łek w chł
odziarce nie ma w
pł
y
wu na
efek
t
y
wność w
ykorz
ys
tania energii. Żyw
ność powinna być umieszczo
na na
pó
łka
ch w taki sp
osób, aby zap
ewnić od
powied
nią cy
rkulację p
owietr
za:
potraw
y nie p
owinny dot
ykać się naw
zaj
em, należ
y równi
eż pozost
awić
trochę mi
ejsca międ
zy p
roduk
tami sp
oży
wc
z
ymi a t
ylną ścian
ką. Można
z
więk
sz
yć poje
mność pr
zechow
y
wania z
amrożonej ż
y
wnoś
ci, usuwając
kosze i, jeże
li jest na w
y
posa
żeniu, pó
łkę Stop Frost.
Nie nale
ży ni
epokoić się dź
wi
ękami w
ydawanymi pr
zez sprę
żarkę,
ponie
waż są to nor
malne odg
łosy pr
ac
y
.
Cechy produktu
Design T
otal no frost
Układ chłodzenia z wielostrumieniowym przepływem powietrza
Elektroniczna regulacja temperatury Wewnętrzne
oświetlenie LED
Nazwa części:
Ze względu na innowacje technologiczne, opisy produktów w niniejszej instrukcji mogą nie być w pełni zgodne z Państwa chło
-
dziarką.Szczegółowe informacje są zgodne z produktem końcowym.
Przygotowanie do użycia
Miejsce montażu:
1.
Stan wentylacji
Wybrane miejsce montażu chłodziarki powinno być dobrze wentylowane i nie powinno być narażone na kontakt z gorącym
powietrzem.Proszę nie umieszczać chłodziarki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kuchenka, bojler i unikać jej bezpośredniego
nasłonecznienia, co zagwarantuje efekt chłodzenia przy jednoczesnym oszczędzaniu energii.Nie umieszczać chłodziarki w wil
-
gotnym miejscu, aby zapobiec jej rdzewieniu i upływowi prądu.Wynik podzielenia ilości czynnika chłodniczego chłodziarki przez
całkowitą powierzchnię pomieszczenia, w którym chłodziarka jest zamontowana, powinien być mniejszy niż 8 g/m³.
Uwaga: Ilość czynnika chłodniczego zastosowanego w chłodziarce można znaleźć na tabliczce znamionowej.
2.
Przestrzeń rozpraszania ciepła
Podczas pracy chłodziarka oddaje ciepło do otoczenia.W związku z tym należy pozostawić co najmniej 30 mm wolnej przestrzeni
na górze, ponad 100 mm po obu stronach i ponad 50 mm z tyłu chłodziarki.
Wymiary w mm:
W
D
H
A
B
C (°)
E
F
595
635
1855
966
1
176
130
50
100
Rys. 1
Rys. 2
Uwaga: Rysunki 1 i 2 ilustrują jedynie zapotrzebowanie urządzenia na miejsce.
3.
Równe podłoże
Umieścić chłodziarkę na twardym i płaskim podłożu (podłodze), aby zapewnić jej stabilność, w przeciwnym razie będzie ona źró
-
dłem wibracji i hałasu.Jeśli chłodziarka jest umieszczona na takich materiałach podłogowych jak dywan, mata słomiana, polichlo
-
rek winylu, pod chłodziarką należy zastosować masywne płytki, aby zapobiec zmianie koloru z powodu rozpraszania ciepła.
Wokół urządzenia lub w konstrukcji wbudowanej należy zapewnić niezakłóconą wentylację.
Nie
Opis
1
T
ryby temperatury i lampka LED
2
Szklane półki chłodziarki
3
Pokrywa szuady na owoce i warzywa
4
Pojemnik na sałatę
5
SZUFLADY ZAMRAŻARKI
6
Nóżki poziomujące
7
Stojaki na butelki
8
Taca do szuflad
Przygotowanie do użycia
1.1 Ustawianie temperatury
T
emperaturę można regulować, naciskając przycisk "UST
A
W". Za każdym razem, gdy naciśnięty zostanie przycisk „UST
AW”,
wskaźnik bieżącego trybu zgaśnie, a wskaźnik następnego trybu zaświeci się, a dane ustawienie trybu zostanie zatwierdzone,
jeśli w ciągu 5 sekund nie zostanie naciśnięty żaden przycisk (w przeciwnym razie ustawienie trybu będzie nieważne). Po wpro
-
wadzeniu ustawienia temperatura będzie natychmiast regulowana zgodnie z ustawieniem trybu.
Zmiana trybów temperatury odbywa się w następujący sposób: “5→4→3→2→1→F
AST
COOL→5”
NAJZIMNIEJSZE
ZIMNE
5
Gdy użytkownik potrzebuje niższej temperatury
.
4
3
Podczas normalnego użytkowania.
2
Gdy użytkownik nie potrzebuje niższej temperatury
.
1
•
Gdy tryb temperatury pozostaje niezmieniony
, należy ustawić regulator powietrza od lewej do prawej, temperatura lodówki
zostanie obniżona, a temperatura zamrażarki wzrośnie.
•
Gdy tryb temperatury pozostaje niezmieniony
, należy ustawić regulator powietrza od prawej do lewej, temperatura w lodówce
wzrośnie, a temperatura w zamrażarce spadnie.
1.
Czas bezczynności
Po prawidłowym zamontowaniu i wyczyszczeniu chłodziarki nie należy jej od razu włączać.Upewnić się, że chłodziarka została
włączona po ponad 1 godzinie bezczynności, aby zapewnić jej normalne działanie.
2.
Czyszczenie
Sprawdzić części akcesoriów wewnątrz chłodziarki i wytrzeć wnętrze miękką ściereczką.
3.
Włączanie zasilania
Włożyć wtyczkę do stabilnego gniazdka, aby uruchomić sprężarkę.Po upływie 1 godziny otworzyć drzwi chłodziarki, jeśli tempe
-
ratura wewnątrz komory chłodziarki wyraźnie spadnie, oznacza to, że układ chłodzenia działa prawidłowo.
4.
Przechowywanie artykułów spożywczych
Po pewnym czasie pracy chłodziarki, jej temperatura wewnętrzna będzie automatycznie regulowana zgodnie z ustawieniami
temperatury dokonanymi przez użytkownika.Po całkowitym schłodzeniu chłodziarki, włożyć żywność, która zwykle potrzebuje 2~3
godzin do całkowitego schłodzenia.Latem, gdy temperatura jest wysoka, pełne schłodzenie żywności zajmuje ponad 4 godziny
(proszę starać się otwierać drzwi chłodziarki jak najrzadziej, zanim temperatura wewnętrzna ulegnie obniżeniu).
Jeśli chłodziarka jest zamontowana w miejscu narażonym na wilgoć, sprawdzić, czy przewód uziemiający i wyłącznik
różnicowoprądowy działają prawidłowo.Jeśli w wyniku kontaktu chłodziarki ze ścianą słychać wibracje lub jeśli ściana czernieje
w wyniku konwekcji powietrza wokół sprężarki, należy odsunąć chłodziarkę od ściany
.Ustawienie chłodziarki może powodować
zakłócenia lub zakłócenia obrazu w znajdujących się w pobliżu telefonach komórkowych, telefonach stacjonarnych, odbiornikach
radiowych i telewizyjnych, dlatego w takim przypadku należy trzymać chłodziarkę jak najdalej.
Funkcje
1.
Funkcje
Pomiń
NOWOŚCI
Motorola Edge 70
Apple MacBook Pro 2025
iPhone 17 PRO
Iphone 17
Iphone 17 AIR
Samsung S25 FE
APPLE MacBook Pro 2025
Samsung Fold 7
Samsung Flip 7
Philips OneUp
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Czajnik na gaz
Zgrzewarka próżniowa
Garnki
Mop elektryczny
Termometr elektroniczny
Pistolet do masażu
Masażer do stóp
Myjka do okien
Maszynka do makaronu
Myjka parowa
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Ranking odkurzaczy pionowych
Ranking smartwatchy damskich
Ranking parownic do ubrań
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Ranking gier planszowych
Ranking robotów sprzątających
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Black Friday
Prezent na Mikołajki
Zabawki
Pomysł na prezent
Prezenty Świąteczne
LEGO
Prezent dla Niego
Prezent dla Niej
Prezent dla Dzieci
Prezent dla Seniorów
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking stacji pogodowych [TOP10]
Ranking tabletów do pracy [TOP10]
Gamerzy od stóp do głów! Nowy gadżet Xboxa to... klapki przypominające kontroler?
Ranking telewizorów do 2000 zł [TOP10]
Ranking lodówek side by side [TOP10]
Ranking LEGO Technic do 500 zł [TOP10]
Ranking telefonów [TOP15]
Ranking zabawek dla 3-letniego chłopca [TOP10]
Ranking orbitreków [TOP10]
Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Jak fotografować las?
Ranking multicookerów [TOP10]
Ranking trenażerów rowerowych [TOP10]
Ranking suchych karm dla psa [TOP10]
Ranking pił stołowych [TOP10]
Sprawdź więcej poradników