Zestaw do makaronu KITCHENAID 5KSMPRA

Instrukcja obsługi Zestaw do makaronu KITCHENAID 5KSMPRA

Wróć
W11563948A
PASTA ROLLER AND CUTTER SET
ATTACHMENT 5KSMPRA
5KSMPSA, 5KSMPCA
OWNER’S MANUAL
2
10
18
27
34
41
49
57
65
72
79
85
92
99
113
120
127
134
1
EN
DE
FR
IT
NL
ES
PT
EL
SV
NO
FI
DA
IS
RU
PL
CS
TR
UA
AR
Owner’s Manual
Bedienungsanleitung
Le manuel d'utilisation
Manuale del proprietario
Gebruikershandleiding
El manual del propietario
Manual do proprietário
Εγχειριδιο Κατοχου
Användarhandbok
Brukerhåndbok
Omistajan Opas
Brugervejledning
Notandahandbók
Руководство Пользователя
Instrukcja Obsługi
Uživatelská Příručka
Kullanici Kilavuzu
Посібник з експлуатації
كﻟﺎﻣﻟا لﯾﻟد
PL
113
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Bezpieczeństwo użytkownika tego urządzenia jest dla nas
najważniejsze.
Dlatego w poniższej instrukcji przedstawiamy wiele istotnych informacji na ten
temat. Należy czytać wszystkie zalecenia dotyczące bezpieczeństwa pracy i je
przestrzegać.
Jest to znak symbolizujący zagrożenie.
Ostrzega przed potencjalnym zagrożeniem życia lub zdrowia.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa zawierają oprócz
symbolu zagrożenia, także słowa: ˝NIEBEZPIECZEŃSTWO˝ i
˝UWAGA˝. Te słowa oznaczają, że:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
istnieje zagrożenie dla życia lub
możliwość okaleczenia, w przypadku
niezastosowania się natychmiast do
zaleceń instrukcji.
UWAGA
istnieje zagrożenie dla życia lub
możliwość okaleczenia w przypadku
nieprzestrzegania zaleceń instrukcji.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa, określają rodzaj potencjalnego
zagrożenia, wskazują jak ograniczyć możliwość zranienia i informują, co może się
wydarzyć, jeśli zalecenia instrukcji nie będą przestrzegane.
WAŻNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Podczas korzystania z urządzeń elektrycznych należy
przestrzegać podstawowych środków ostrożności, w tym
poniższych zasad:
1. Należy przeczytać wszystkie instrukcje. Niewłaściwe
korzystanie z urządzenia może spowodować obrażenia ciała.
2. Nie zanurzać miksera stojącego w wodzie i innych płynach,
gdyż grozi to porażeniem prądem.
3. Odłączyć mikser stojący od gniazda sieciowego, gdy nie
będzie używany, a także przed zamontowaniem lub
zdemontowaniem jego elementów oraz przed czyszczeniem.
114
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
(NIEPRZERWANY)
4. Tylko na terenie Unii Europejskiej: Urządzenia mogą być
obsługiwane przez osoby o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych czy umysłowych, a także osoby nie
posiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego
typu urządzeń, o ile będą one nadzorowane lub zostaną
poinstruowane odnośnie bezpiecznego korzystania z tego
urządzenia oraz rozumieją zagrożenia z nim związane. Nie
zezwalać dzieciom na zabawę urządzeniem.
5. Tylko na terenie Unii Europejskiej: Urządzenie nie powinno być
używane przez dzieci. Urządzenie i jego przewód należy
trzymać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
6. To urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby, w
tym również dzieci, o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także osoby nieposiadające
wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego typu urządzeń,
chyba, że będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane
odnośnie do sposobu bezpiecznego korzystania z tego
urządzenia i rozumieją związane z tym zagrożenia.
7. Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez dzieci.
Urządzenie i kabel należy trzymać w miejscu niedostępnym dla
dzieci.
8. Dzieci należy nadzorować, aby nie bawiły się urządzeniem.
9. Nie dotykać elementów urządzenia będących w ruchu. Nie
zbliżać palców do otworu wylotowego.
10. Zabrania się używania urządzeń, których kabel lub wtyczka
uszkodzone, jeżeli nastąpiła awaria urządzenia, bądź jeżeli
zostało ono upuszczone lub w jakikolwiek sposób uszkodzone.
Należy zwrócić urządzenie do najbliższego Autoryzowanego
Centrum Serwisowego w celu sprawdzenia, naprawy albo
regulacji mechanicznej lub elektrycznej.
11. Nie należy używać nieoryginalnych przystawek i akcesoriów,
gdyż może to powodować obrażenia, porażenie prądem lub
wywołać pożar.
12. Przed czyszczeniem i gdy urządzenie nie jest używane, należy
je wyłączyć “0”, odłączyć od zasilania i zdjąć z niego
wałkowarkę oraz krajarki do makaronu. Przed włożeniem lub
zdjęciem elementów upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone “0” i silnik nie pracuje.
PL
115
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
(NIEPRZERWANY)
13. Zabrania się używania miksera stojącego na wolnym
powietrzu.
14. Przewód miksera nie powinien zwisać ze stołu lub blatu.
15. Nie dopuszczać do kontaktu przewodu miksera stojącego z
gorącymi powierzchniami, takimi jak np. piec.
16. Zabrania się pozostawiania działającego urządzenia bez
nadzoru.
17. Należy również zapoznać się z ważnymi środkami ostrożności
podanymi w instrukcji obsługi miksera stojącego.
18. Przed przystąpieniem do zdejmowania lub zakładania części,
a także przed czyszczeniem urządzenia należy poczekać,
całkowicie ostygnie.
19. Instrukcje dotyczące czyszczenia powierzchni wchodzących w
kontakt z żywnością podano w sekcji „Konserwacja i
czyszczenie”.
20. Omawiane urządzenie jest przeznaczone do użytku
domowego oraz w podobnych zastosowaniach, takich jak:
- pomieszczenia socjalne w sklepach, biurach i innych
miejscach pracy;
- budynki gospodarskie;
- przez klientów w hotelach, motelach i innych miejscach
zamieszkania;
- miejsca oferujące noclegi i wyżywienie.
NINIEJSZE INSTRUKCJE NALEŻY
ZACHOW
Szczegółowe informacje na temat produktu, instrukcje oraz filmy, w tym informacje dotyczące
gwarancji, można znaleźć na stronie www.KitchenAid.pl lub www.KitchenAid.eu. Może to
pomóc uniknąć kontaktu z serwisem. Aby otrzymać bezpłatną, drukowaną kopię informacji
dostępnych w Internecie, zadzwoń pod numer 00 800 381 040 26.
116
PRZEWODNIK WYBORU PRĘDKOŚCI
PRZYSTAWKA PRĘDKOŚĆ SZEROKOŚĆ MAKARONU
Wałkowarka do makaronu 2 do 140 mm
Wykrojnik do makaronu
lasagnette 3 12 mm
Wykrojnik do fettuccine 56,5 mm
Wykrojnik do spaghetti
7
2 mm
Wykrojnik do makaronu
capellini 1,5 mm
MONT PRODUKTU
MONT WAŁKOWARKI I WYKROJNIKÓW DO MAKARONU
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem wałkowarki i wykrojników do makaronu należy umyć wszystkie
części i akcesoria ręcznie (patrz rozdział „Pielęgnacja i czyszczenie”).
Aby uniknąć uszkodzenia, nie myć i zanurzać przystawki w wodzie ani innych płynach. Nie
myć w zmywarce.
UWAGA: te przystawki przeznaczone wyłącznie do ciasta na makaron. Aby uniknąć
uszkodzenia wałkowarki i wykrojników do makaronu, nie należy wykrajać ani zwijać niczego
innego niż makaron.
1. Wyłączyć mikser stojący (pozycja „0” wyłączone) i wyjąć wtyczkę z gniazda.
2. W mikserach stojących z zaślepką gniazda przystawek na zawiasie: Otworzyć,
podnosząc do góry.
W mikserach stojących z demontowaną zaślepką gniazda przystawek: Obrócić śrubę
przystawki przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, aby zdemontować zaślepkę gniazda
przystawek.
3. Wprowadzić mocowanie przystawki do gniazda przystawek, upewniając się, że wał
napędowy został prawidłowo osadzony w kwadratowym gnieździe przystawek. W razie
potrzeby obrócić wałkowarkę do makaronu i wykrojnik w przód i w tył. W prawidłowym
położeniu sworzeń na obudowie przystawki pasuje do wycięcia w obrzeżu gniazda.
4. Dokręcić śrubę mocującą gniazda przystawek miksera, przystawka będzie dokładnie
zamocowana do miksera.
UŻYTKOWANIE PRODUKTU
WYRABIANIE MAKARONU
WAŻNE: podczas korzystania z wałkowarki i wykrojników do makaronu nie należy nosić
krawatów, szali, luźnych ubrań ani długich naszyjników. Długie włosy należy spiąć klamrą.
1. Przygotować ciasto na makaron (patrz rozdział „Przepisy” w podręczniku online). Wykroić
ciasto na kawałki, które zmieszczą się w wałkowarce do makaronu.
2. Pociągnąć pokrętło regulacji wałkowarki do góry i włączyć ustawienie 1. Zwolnić pokrętło,
pilnując, by sworzeń na obudowie wałkowarki połączył się z otworem z tyłu pokrętła
regulacyjnego, umożliwiając dopasowanie pokrętła do obudowy rolki.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756