Znaleziono w kategoriach:
Płyta ceramiczna LIN LC-B47200

Instrukcja obsługi Płyta ceramiczna LIN LC-B47200

Wróć
PRZECZYTAJ I ZACHOWAJ INSTRUKCJĘ
LIN LC-B47200
LIN Płyta ceramiczna do zabudowy
Model : LIN LC-B47200
Instrukcja Obsługi
str. 1
INSTRUKCJA OBSŁUGI – SPIS TREŚCI
WAŻNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA.................................................................................................2
NIEBEZPIECZEŃSTWO……………………………………………………………………………………………………………..………....2
OSTRZEŻENIE……………………………………………………………………………………………………………………..……………….4
PODSTAWOWE INFORMACJE…...............................................................................................................5
PRZED UŻYCIEM PŁYTY CERAMICZNEJ………………………………………………………………………………………….....…6
WYBÓR ODPOWIEDNIEGO NACZYNIA DO GOTOWANIA…………………………………………………………………..…6
KORZYSTANIE Z PŁYTY CERAMICZNEJ………………………………………………………………………………………………….7
BLOKOWANIE PANELU STERUJĄCEGO……………………………………………………………………………………..………9
KORZYSTANIE Z FUNKCJI TIMER………………………………………………………………………………………………..…......9
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE GOTOWANIA………………………………………………………………………………………..….10
USTAWIENIA TEMPERATURY……………………………………………………………………………………………………....…..10
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE…………………………………………………………………………………………………...…….11
PPRADY I WSKAZÓWKI……………………………………………………………………………………………………………..………12
SPECYFIKACJA TECHNICZNA………………………………………………………………………………………………………...…..12
INSTALACJA INSTRUKCJA INSTALACJI…………………………………………………………………………………………..…12
GWARANCJA I SERWIS...........................................................................................................................15
Gratulujemy zakupu nowej płyty ceramicznej marki LIN.
Zalecamy poświęcić czas na przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi / instalacji, aby w pełni zrozumieć, jak
prawidłowo zainstalować i obsługiwać urządzenie.
W celu prawidłowej instalacji przeczytaj część poświęconą instalacji.
str. 2
WAŻNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Twoje bezpieczeństwo osobiste i bezpieczeństwo innych są najważniejsze.
Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie wskazówki dotyczące bezpieczeństwa związanego z tym urządzeniem.
Przeczytaj je i postępuj zgodnie z nimi.
To jest znak ostrzegawczy niebezpieczeństwa:
Wszystkie alerty dotyczące bezpieczeństwa są zgodne
ze słowami „niebezpieczeństwo” i „ostrzeżenie”.
Jeśli nie przestrzegasz tych wskazówek, możesz zostać poważnie ranny.
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa.
Przed użyciem płyty ceramicznej LIN przeczytaj poniższe informacje.
Instalacja
Zagrożenie porażeniem elektrycznym
• Odłącz urządzenie od sieci elektrycznej przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac lub konserwacji.
• Podłączenie urządzenia może być wykonywane wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka.
• Nieprzestrzeganie tej porady może spowodować porażenie prądem, śmierć lub zniszczenie urządzenia.
Wyeliminuj zagrożenie
• Uważaj - krawędzie panelu mogą być ostre.
• Nieprzestrzeganie zalecenia może spowodować obrażenia ciała lub skaleczenia.
Ważne instrukcje bezpieczeństwa
• Przeczytaj uważnie instrukcję przed instalacją lub korzystaniem z tego urządzenia.
• Nie wolno na płycie grzewczej umieszczać materiałów łatwopalnych, oraz niczego co może ulec
zapaleniu pod wpływem temperatury.
• Aby uniknąć zagrożenia, urządzenie należy zainstalować zgodnie z niniejszą instrukcją instalacji.
• To urządzenie powinno być zainstalowane i uziemione wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka
posiadającego stosowne uprawnienia.
To urządzenie powinno być podłączone do instalacji, która zawiera przełącznik izolujący, zapewniający
pełne odłączenie od zasilania.
str. 3
Niewłaściwe zainstalowanie urządzenia może spowodować unieważnienie wszelkich roszczeń
gwarancyjnych lub odpowiedzialności producenta.
Obsługa i konserwacja
Zagrożenie porażeniem elektrycznym
Nie gotuj na pękniętej lub popękanej płycie grzewczej. Jeśli powierzchnia płyty jest zbita lub pęknięta,
natychmiast wyłącz urządzenie z zasilania sieciowego i skontaktuj się z wykwalifikowanym technikiem.
• Należy wyłączyć kuchenkę przed czyszczeniem lub konserwacją.
• Nieprzestrzeganie tej porady może spowodować porażenie prądem lub śmierć.
Zagrożenie dla zdrowia
• To urządzenie spełnia normy bezpieczeństwa elektromagnetycznego.
Zagrożenie gorącą powierzchnią
• Należy pamiętać, że podczas użytkowania płyta grzewcza urządzenia stanie się wystarczająco gorąca aby
spowodować oparzenia.
• Nie należy dotykać płyty grzewczej dłonią lub inną częścią ciała, przed całkowitym wystygnięciem.
Metalowe przedmioty, takie jak noże, widelce, łyżki lub pokrywki nie powinny być umieszczane na
powierzchni płyty, ponieważ mogą się nagrzewać i spowodować oparzenia.
• Należy pamiętać aby dzieci nie dotykały kuchenki w trakcie jej pracy.
• Uchwyty garnków mogą się nagrzewać w trakcie gotowania. Sprawdź, czy uchwyty nie wystają poza inne
pola grzewcze, które są włączone. Trzymaj naczynia poza zasięgiem dzieci.
• Niezastosowanie się do tej porady może spowodować oparzenia.
Ważne instrukcje bezpieczeństwa
• Nigdy nie zostawiaj urządzenia bez nadzoru podczas użytkowania.
Nigdy nie używaj kuchenki jako powierzchni do pracy lub przechowywania gdyż może to spowodować
zniszczenie lub porysowanie kuchenki.
• Nigdy nie zostawiaj na urządzeniu żadnych przedmiotów ani naczyń.
Nie umieszczaj ani nie zostawiaj żadnych przedmiotów namagnesowanych (np. kart kredytowych, kart
pamięci) lub urządz elektronicznych (np. komputerów, odtwarzaczy MP3) w pobliżu urządzenia,
ponieważ mogą na nie oddziaływać jego pola elektromagnetyczne.
• Nigdy nie używaj urządzenia do ogrzewania pomieszczenia.
Po użyciu zawsze wyłączaj pola grzejne i płytę grzewczgodnie z opisem w niniejszej instrukcji (np. za
pomocą przycisków dotykowych).
• Nie pozwalaj dzieciom bawić się urządzeniem lub siedzieć, stać lub wspinać się na niego.
Nie przechowuj przedmiotów interesujących dla dzieci w szafkach nad urządzeniem. Dzieci wspinające się
na płytę kuchenną mogą zostać poważnie zranione.
• Nie pozostawiaj dzieci w pomieszczeniu lub bez opieki w miejscu, w którym urządzenie jest używane.
str. 4
Nie naprawiaj ani nie wymieniaj żadnej części urządzenia, chyba że wyraźnie zalecono to w instrukcji.
Wszelkie inne czynności serwisowe powinny być wykonywane przez wykwalifikowanego technika.
• Nie używaj odkurzacza parowego do czyszczenia płyty kuchennej.
• Nie umieszczaj ani nie upuszczaj ciężkich przedmiotów na płytę kuchenną.
• Nie stawaj na płycie kuchennej.
Nie należy używać patelni z postrzępionymi krawędziami ponieważ może to spowodować porysowanie
powierzchni płyty.
Do czyszczenia płyty kuchennej nie wolno używać zmywaków ani innych szorstkich środków ściernych,
ponieważ mogą one porysować szkło ceramiczne.
• Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi zostać wymieniony przez producenta, jego przedstawiciela
serwisowego lub podobnie wykwalifikowaną osobę, aby uniknąć zagrożenie porażenia prądem.
To urządzenie jest przeznaczone do użytku w gospodarstwach domowych i podobnych zastosowaniach,
takich jak:
- kuchnie w sklepach, biurach i innych miejscach pracy
- przez klientów w hotelach, motelach i innych pomieszczeniach typu mieszkalnego
W trakcie używania urządzeń elektrycznych należy przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa aby
ograniczyć ryzyko wystąpienia pożaru, porażenia prądem i uszkodzenia lub zniszczenia mienia. Prosimy o
przeczytanie wskazówek dotyczących bezpieczeństwa przed użyciem tego urządzenia.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i jego części nagrzewają się podczas użytkowania.
Należy uważać, aby nie dotknąć elementów grzejnych. Dzieci poniżej 8 roku życia nie powinny
samodzielnie obsługiwać urządzenia.
• OSTRZEŻENIE: Gotowanie bez nadzoru przy wykorzystywaniu tłuszczu lub oleju może być niebezpieczne
i może spowodować pożar. NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz urządzenie, a następnie
przykryj płomień np. z pokrywką lub kocem przeciwpożarowym.
• OSTRZEŻENIE: Niebezpieczeństwo pożaru: nie przechowuj przedmiotów na powierzchniach do
gotowania.
• OSTRZEŻENIE: Jeśli powierzchnia jest pęknięta, wyłącz urządzenie, aby uniknąć porażenia prądem.
• Nie należy używać odkurzacza parowego.
• Urządzenie nie jest przeznaczone do obsługi za pomocą zewnętrznego zegara lub oddzielnego systemu
zdalnego sterowania.
UWAGA: Proces gotowania musi być nadzorowany. Krótkotrwały proces gotowania musi być
nadzorowany w sposób ciągły.
OSTRZEŻENIE

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756