Znaleziono w kategoriach:
Okap MAAN Vela 2 50 Biały

Instrukcja obsługi Okap MAAN Vela 2 50 Biały

Powrót
Instrukcja obsługi okapu przyściennego
VELA 2 50 / 60
MAAN Sp. z o.o.
Podole 9, 05-600 Grójec
Tel./fax + 48 6645056
E-mail: info@maan.pl
www.maan.pl
Strona 2
Wer V2.9
Szanowni Państwo,
Dziękujemy za zaufanie i zakup naszego wyrobu. Nasze urządzenie zaprojektowane zostało z myślą
o spełnieniu Państwa oczekiwań w zakresie funkcjonalności oraz estetyki. Z pewnością stanowić
będzie element zarówno praktyczny jak i dekoracyjny każdej kuchni. Mamy nadzieję, że urządzenie
to będzie Państwu służyć przez wiele lat.
Przed przystąpieniem do prac montażowych okapu należy dokładnie zapoznać się z treścią
niniejszej obsługi. Dzięki temu unikną Państwo błędów podczas instalacji oraz problemów z obsługą
okapu.
Okap kuchenny przeznaczony jest do stosowania w indywidualnych gospodarstwach domowych,
służy on do eliminowania oparów i zapachów powstałych podczas przyrządzania potraw.
Firma MAAN posiada certyfikat zarządzania jakością ISO 9001.
UWAGA: Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia powstałe wskutek
niepoprawnego montażu lub użytkowania niezgodnego z niniejszą instrukcją obsługi.
- Ostrzeżenie, należy zwrócić szczególną uwagę na wyróżniony zapis.
Ogólne warunki bezpieczeństwa i montażu
Niniejszą instrukcję obsługi należy zachować, aby móc z niej skorzystać w
każdej chwili.
Należy zapoznać się z treścią niniejszej instrukcji obsługi, która zawiera
dokładne informacje dotyczące instalacji, montażu i konserwacji okapu.
Okap może różnić się pod względem wyglądu od okapu przedstawionego na
rysunkach w niniejszej instrukcji, ale zalecenia dotyczące obsługi, konserwacji i
montażu okapu pozostają niezmienione.
Nie należy dokonywać zmian elektrycznych czy mechanicznych w okapie.
Nie należy podłączać urządzenia do sieci przed ukończeniem montażu.
Wszelkie czynności montażowe i konserwacyjne należy wykonywać
w rękawicach ochronnych.
Nie należy używać okapu bez prawidłowo zamontowanego filtra.
Montaż niezgodny z instrukcją obsługi może powodować zagrożenie
porażeniem elektrycznym.
Pod okapem kuchennym nie wolno używać otwartego ognia.
Strona 3
Wer V2.9
Posiłki przygotowywane na bazie tłuszczu powinny być stale nadzorowane,
gdyż przegrzany tłuszcz może się łatwo zapalić.
Zasysane powietrze przez okap nie może być odprowadzane do kanału
kominowego służącego do odprowadzania spalin z urządzeń spalających gaz lub
inne paliwo (nie dotyczy to okapów z obiegiem zamkniętym).
Jeżeli w gospodarstwie domowym oprócz okapu, eksploatuje się inne
urządzenia o zasilaniu nieelektrycznym (np. piece na paliwa ciekłe, grzejniki
przepływowe, termy) należy zadbać o wystarczającą wentylację pomieszczeń
(dopływ powietrza).
Nie należy wyciągać wtyczki z gniazda sieciowego pociągając za przewód
zasilający.
Przewód zasilający nie może dotykać gorącej powierzchni.
Nie należy uruchamiać urządzenia, jeśli przewód zasilający jest uszkodzony.
Wymiana uszkodzonego przewodu zasilającego może być wykonana
wyłącznie przez producenta, serwis lub wykwalifikowanego specjalistę.
Okap powinien być czyszczony zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz
przynajmniej raz w miesiącu lub co 35 godzin pracy okapu. Każdorazowo przed
czyszczeniem okapu, zasilanie okapu musi być odłączone (należy wyjąć wtyczkę
zasilającą lub wyłączyć bezpieczniki).
Niniejszy sprzęt może być użytkowany przez dzieci w wieku co najmniej 8 lat
i przez osoby o obniżonych możliwościach fizycznych, umysłowych i osoby o
braku doświadczenia i znajomości sprzętu, jeżeli zapewniony zostanie nadzór lub
instruktaż odnośnie użytkowania sprzętu w bezpieczny sposób, tak aby związane z
tym zagrożenia były zrozumiałe.
Dzieci nie mogą bawić się sprzętem.
Dzieci bez nadzoru nie mogą wykonywać czyszczenia i konserwacji.
Niezgodne z instrukcją zastosowanie śrub lub elementów mocujących może
grozić porażeniem prądem elektrycznym.
UWAGA: Dostępne części mogą być gorące w czasie pracy kuchenki.
Niezgodne z instrukcją zastosowanie śrub lub elementów mocujących może grozić
porażeniem prądem elektrycznym.
Strona 4
Wer V2.9
Ochrona środowiska
To urządzenie zostało zaprojektowane i wykonane z materiałów oraz komponentów wysokiej jakości, które
nadają się do ponownego wykorzystania. Symbol przekreślonego kontenera na odpady umieszczony na wyrobie
(Rys. A) oznacza, że produkt podlega selektywnej zbiórce zgodnie z postanowieniami Dyrektywy Parlamentu
Europejskiego i Rady 2012/19/UE.
Jeżeli na wyrobie umieszczony jest symbol przekreślonego kontenera na odpady (Rys. B) oznacza, że produkt
zawiera baterie, które podlegają selektywnej zbiórce zgodnie z postanowieniami Dyrektywy Parlamentu
Europejskiego i Rady 2006/66/WE.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt elektryczny i elektroniczny oraz baterie (jeżeli występują) po okresie
użytkowania, nie mogą być wyrzucone wraz z innymi odpadami pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania zużytego sprzętu oraz baterii (jeżeli występują) prowadzącym punkty
zbiórki zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego oraz baterii. Prowadzący punkty zbiórki, w tym lokalne
punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni system umożliwiający oddanie tego sprzętu oraz
baterii (jeżeli występują). Prawidłowa utylizacja zużytego sprzętu oraz baterii (jeżeli występują) przyczynia się do
uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji, wynikających z możliwości
obecności w sprzęcie i bateriach składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i przetwarzania
takiego sprzętu i baterii. Gospodarstwo domowe spełnia ważną rolę w przyczynianiu się do ponownego użycia i
odzysku, w tym recyklingu, zużytego sprzętu, na tym etapie kształtuje spostawy, które wpływana zachowanie
wspólnego dobra jakim jest czyste środowisko naturalne. Gospodarstwa domowe także jednym z większych
użytkowników drobnego sprzętu i racjonalne gospodarowanie nim na tym etapie wpływa na odzyskiwanie
surowców wtórnych. W przypadku niewłaściwej utylizacji tego produktu mogą zostać nałożone kary zgodnie z
ustawodawstwem krajowym.
Dane techniczne
Dane techniczne zawarte w niniejszej instrukcji obsługi oraz na dołączonych do okapu etykietach zostały
uzyskane poprzez wykonanie pomiarów i obliczeń zgodnie z wymogami rozporządzenia UE nr 65/2014 oraz
66/2014.
Filtr aluminiowy
przeciwtłuszczowy
Rys.1 Rysunek pogdowy okapu kuchennego.
Przewód zasilający
Osłona kominowa
Sterowanie
mechaniczne
Oświetlenie LED
Rys. 2 Rysunek gabarytowy.
Rys. A
Rys. B
Li-FeS2
Strona 5
Wer V2.9
Obsługa
Okap jest przeznaczony do zasysania oparów podczas przygotowywania posiłków. Urządzenie może pracować
w dwóch trybach:
1. Jako wyciąg: opary usuwane na zewnątrz pomieszczenia za pomocą rury odprowadzającej. Rura
odprowadzająca nie jest dostępna w komplecie z urządzeniem i należy ją zakupić oddzielnie.
UWAGA:
Należy używać jak najkrótszego przewodu odprowadzającego opary.
Należy używać przewodu odprowadzającego o jak najgładszej powierzchni wewnętrznej (nie
zaleca się stosowania rur typu spiro).
Stosować przewód o jak najmniejszej liczbie zagięć (kąty zgięć nie powinny być większe niż 90o).
Nie zaleca się stosowania zmian przekroju przewodu (większego na mniejszy np. wylot powietrza
Ø150 mm na wylot powietrza Ø120mm).
UWAGA: Przewód odprowadzający należy zamontować na zewnętrzną część
kołnierza turbiny, zamontowany do wewnątrz - może przyczynić się do powstania
pożaru.
2. Jako pochłaniacz: opary oczyszczane z tłuszczu i zapachów zanim zostaną zwrócone do
pomieszczenia przez kratki w rnej osłonie komina. Aby okap pracował jako pochłaniacz należy
zainstalować filtr węglowy (Rys. 9). Filtr węglowy nie jest wyposażeniem standardowym, należy
dokupić go u sprzedawcy.
Instalacja okapu
UWAGA: Niezgodne z instrukcją zastosowanie śrub lub elementów
mocujących może grozić porażeniem prądem elektrycznym.
Minimalna odległość zawieszenia okapu między
powierzchnią, na której znajdują się naczynia na
urządzeniu grzewczym (kuchenka gazowa, elektryczna),
a najniższą częścią okapu kuchennego (Rys.3) powinna
wynosić, nie mniej niż 45 cm dla kuchenek o zasilaniu
elektrycznym i nie mniej niż 65 cm dla kuchenek
gazowych. Jeżeli w instrukcji obsługi urządzenia
grzewczego podana jest większa odległość instalowania
okapu kuchennego niż wskazana powyżej, należy
dostosować się do takich wskazań. Montaż okapu i
osłony kominowej okapu przedstawiony jest na
rysunkach (Rys.4 - Rys.8). Okap wyposażony jest w
kołki mocujące odpowiednie do większości ścian i
sufitów. Podczas montażu należy przestrzegać ogólnie
obowiązujących przepisów dotyczących odprowadzenia
powietrza z pomieszczeń.
Przed przystąpieniem do instalacji należy:
Sprawdzić, czy wymiary zakupionego produktu są dostosowane do wybranego miejsca docelowego.
Odłączyć i usunąć (jeżeli istnieje taka możliwość) meble znajdujące się w obszarze instalacji okapu,
aby uzyskać łatwy dostęp do sufitu lub ściany, na której ma być zamontowany okap. Jeśli nie jest to
możliwe należy zabezpieczyć elementy znajdujące się w pobliżu wykonywanych prac.
Sprawdzić, czy w pobliżu strefy montowania okapu znajduje się gniazdko wtykowe i czy można
podłączyć okap do przewodu wentylacyjnego odprowadzającego opary na zewnątrz.
Kuchenki gazowe L 65cm
Kuchenki elektryczne L 45cm
L
Rys. 3 Minimalna odległość od płyty grzewczej.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756