Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje MIELE
›
Instrukcja Piekarnik MIELE H 7162 B Elektryczny Czarno-stalowy
Znaleziono w kategoriach:
Piekarniki do zabudowy
(61)
Wróć
Instrukcja obsługi Piekarnik MIELE H 7162 B Elektryczny Czarno-stalowy
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
Instrukcja użytkowania i montażu
Piekarnik
Pr
oszę
k
oniecznie
przeczytać instrukcję użytkowania i montażu
przed ustawieniem - instalacją - pierwszym uruchomieniem. Dzięki te-
mu można uniknąć zagr
oż
eń i uszkodz
eń.
pl-PL
M.-Nr 11 651 670
Spis treści
2
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrz
eżenia
......................................................
5
Ochrona środowiska natur
alnego
...................................................................
14
Prz
egląd
.............................................................................................................
15
Elementy sterowania
.........................................................................................
16
Przycisk wł./w
ył.
..................................................................................................
17
Wyświetlacz
.........................................................................................................
17
Przyciski dotyk
owe
..............................................................................................
17
Symbole
..............................................................................................................
19
Zasady obsługi
...................................................................................................
20
Wybieranie punktu menu.....................................................................................
20
Zmiana ustawienia na liście wyboru
....................................................................
20
Zmiana ustawienia za pomocą paska segmentowego
.......................................
20
Wybieranie pr
ogr
amu lub funkcji
.........................................................................
21
Wprowadzanie wartości liczbow
ych
...................................................................
21
Wyposażenie
......................................................................................................
22
T
abliczka znamionowa
........................................................................................
22
Zakres dostawy
...................................................................................................
22
Wyposażenie dostar
czone wraz z urządz
eniem i wyposaż
enie dodatkowe
.......
22
Zabezpieczenia
...................................................................................................
30
P
owierzchnie uszlachetnione powłoką P
erfectClean
..........................................
30
Pierwsze uruchomienie
....................................................................................
31
Ustawienia podstawowe
.....................................................................................
31
Pierwsze nagrz
ewanie piekarnika
.......................................................................
32
Ustawienia
..........................................................................................................
33
Prz
egląd ustawień
...............................................................................................
33
Wywoływanie menu „Ustawienia“
.......................................................................
34
Język
................................................................................................................
34
Godzina
...............................................................................................................
34
Oświetlenie
..........................................................................................................
34
Wyświetlacz
.........................................................................................................
35
Głośność
.............................................................................................................
35
Jednostki
.............................................................................................................
36
Booster
................................................................................................................
36
T
emp. proponowane
...........................................................................................
36
Prz
edłuż. pracy wentyl.
.......................................................................................
36
Bezpieczeństwo
..................................................................................................
37
Wersja opr
ogr
amowania
......................................................................................
37
Handel
.................................................................................................................
37
Ustawienia fabryczne
..........................................................................................
37
Minutnik
..............................................................................................................
38
Spis treści
3
Menu główne i podmenu
..................................................................................
39
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii
..................................................
40
Obsługa
..............................................................................................................
42
Zmiana wartości i ustawień dla procesu przyrządzania
......................................
42
Zmiana temper
atury i temper
atury wewnętrznej
............................................
42
Ustawianie czasów przyrządzania
.................................................................
42
Zmiana ustawionych czasów przyrządzania
..................................................
43
Kasowanie ustawionych czasów przyrządzania
............................................
43
Prz
erywanie procesu
..........................................................................................
44
Wstępne r
ozgrz
ewanie komory urządzenia
.........................................................
44
Booster
...........................................................................................................
44
Progr
amy automatyczne
...................................................................................
45
Kategorie
.............................................................................................................
45
Korzystanie z pr
ogramów aut
omatycznych
........................................................
45
Wskazówki użytkowe
..........................................................................................
45
P
ozostałe zastosowania
...................................................................................
46
Rozmr
ażanie
........................................................................................................
46
Pieczenie delikatne
..............................................................................................
47
P
asteryzacja
........................................................................................................
48
Pr
odukty głęboko mr
ożone/Dania gotowe
..........................................................
50
P
odgrzewanie naczyń
.........................................................................................
50
Pieczenie wypiek
ów
..........................................................................................
51
P
or
ady dotyczące wypieków
...............................................................................
51
Wskazówki dotyczące tabel zustawieniami
.......................................................
51
Wskazówki dotyczące progr
amów......................................................................
52
Pieczenie mięs
...................................................................................................
53
P
or
ady dotyczące pieczenia mięs
.......................................................................
53
Wskazówki dotyczące tabel zustawieniami
.......................................................
54
Wskazówki dotyczące progr
amów......................................................................
55
Pieczeniomierz
....................................................................................................
56
Grillowanie
.........................................................................................................
59
P
or
ady dotyczące grillowania
..............................................................................
59
Wskazówki dotyczące tabel zustawieniami
.......................................................
59
Wskazówki dotyczące progr
amów......................................................................
60
Czyszczenie i k
onserwacja
..............................................................................
61
Nieodpowiednie środki czyszczące
....................................................................
61
Usuwanie normalnych zabrudzeń
.......................................................................
62
Usuwanie mocno przywartych zabrudzeń (za wyjątkiem wysuw Fle
xiClip)
........
62
Mocno przywarte zabrudzenia na w
ysuwach FlexiClip.......................................
63
Spis treści
4
Czyszczenie ścianki tylnej z emalią katalityczną
.................................................
64
Usuwanie zabrudzeń z przypr
aw
, cukru itp....................................................
64
Usuwanie zabrudzeń z oleju i tłuszczu
...........................................................
64
Zdejmowanie drzwiczek
......................................................................................
65
Rozbier
anie drzwiczek
.........................................................................................
66
Zakładanie drzwiczek
..........................................................................................
68
Demontaż prowadnic bocznych z wysuwami Fle
xiClip
......................................
69
Demontaż ścianki tylnej.......................................................................................
70
Opuszczanie grzałki grzania górnego/grilla.........................................................
71
Co robić, gdy
...
...................................................................................................
72
Serwis
.................................................................................................................
76
Kontakt w przypadku wystąpienia ust
erki
...........................................................
76
Gwarancja
...........................................................................................................
76
Instalacja
............................................................................................................
77
Wymiary do zabudowy
........................................................................................
77
Zabudowa w szafce stojącej lub w szafce podblatowej
................................
77
Widok z boku..................................................................................................
78
Przyłącza i wentylacja
....................................................................................
79
Zabudowa piekarnika
..........................................................................................
80
P
odłączenie elektryczne
.....................................................................................
81
T
abele ustawień
.................................................................................................
82
Ciasto ucier
ane....................................................................................................
82
Ciasto zagniatane
................................................................................................
83
Ciasto dr
ożdżowe
................................................................................................
84
Ciasto ser
owo-olejowe
........................................................................................
85
Ciasto biszkopt
owe
.............................................................................................
85
Ciasto ptysiowe, ciasto fr
ancuskie, wypieki z białka...........................................
86
Pikantne przekąski
..............................................................................................
87
Wołowina
.............................................................................................................
88
Cielęcina
..............................................................................................................
89
Wieprzowina
........................................................................................................
90
Jagnięcina, dziczyzna
.........................................................................................
91
Drób, ryby
............................................................................................................
92
Informacje dla instytutów testowych
..............................................................
93
P
otr
awy testowe wg EN60350-1
........................................................................
93
Klasa efektywności energetycznej
......................................................................
94
Wskazówki bezpiecz
eństwa i ostrzeż
enia
5
T
en piekarnik spełnia w
ymagania obowiązujących przepisów bez-
pieczeństwa. Niepr
awidłowe użytk
owanie moż
e jednak doprowa-
dzić do wyrządz
enia szkód osobowych i rz
eczowych.
Prz
ed uruchomieniem urządz
enia należy uważnie przeczytać in-
strukcję użytkowania i montażu. Zawier
a ona ważne wskazówki
dotyczące montażu, bezpiecz
eństwa, użytkowania i konserwacji.
Dzięki temu mo
żna uniknąć zagro
żeń i uszk
odzeń urządz
enia.
Zgodnie z normą IEC60335-1 firma Miele wyr
aźnie zwr
aca uwagę
na to, ż
e należy koniecznie prz
eczytać ro
zdział dotyczący instalacji
urządzenia or
az wskazówki bezpiecz
eństwa i ostrze
żenia i bez-
względnie się do nich stosować.
Firma Miele nie moż
e zostać pociągnięta do odpowiedzialności za
szkody, kt
óre zostaną spowodowane w wyniku nieprz
estrzegania
tych wskazówek.
Instrukcję użytkowania i montażu należy zachować do pó
źniejsz
e-
go wykorzystania i prz
ekazać ewentualnemu następnemu posiada-
czowi wr
az z urządzeniem!
Użytkowanie zgodne z prz
eznacz
eniem
T
en piekarnik jest prz
eznaczony do stosowania w gospodarstwie
domowym i w otocz
eniu domowym.
T
o urządz
enie nie jest prze
znaczone do użytkowania na z
ewnątrz
pomieszczeń.
Używać piekarnika wyłącznie w warunkach domowych do piecz
e-
nia, grillowania, gotowania, r
ozmr
ażania, pasteryzacji i susz
enia pro-
duktów spo
żywczych.
Wszelkie inne zast
osowania są niedozwolone.
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na Dzień Taty
Prezent na komunię
Prezent na Dzień Dziecka
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking pralek ładowanych od góry [TOP10]
Ranking najlepszych suszarek do włosów [TOP10]
Ranking laptopów [TOP10]
Ranking telefonów do 500 zł [TOP10]
Ranking karm dla psów [TOP10]
Ranking gier na PS4 [TOP10]
Ranking hulajnóg elektrycznych do 2 000 zł [TOP 10]
Cyberpunk 2 w fazie preprodukcji. CD Projekt RED zdradza pierwsze szczegóły kontynuacji
Ranking przenośnych stacji zasilania [TOP10]
Jak wybrać butelkę dla psa na podróż?
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking orbitreków [TOP10]
Ranking piekarników do zabudowy [TOP10]
Ranking słuchawek bezprzewodowych nausznych [TOP10]
Ranking kaw ziarnistych [TOP10]
Sprawdź więcej poradników