Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje MIELE
›
Instrukcja Urządzenie do gotowania na parze MIELE DG 2840 Czarny
Znaleziono w kategoriach:
Piekarniki do zabudowy
(61)
Wróć
Instrukcja obsługi Urządzenie do gotowania na parze MIELE DG 2840 Czarny
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
Instrukcja użytkowania i montażu
Urządz
enie do got
owania na parz
e
Pr
oszę
k
oniecznie
przeczytać instrukcję użytkowania i montażu prz
ed
ustawieniem - instalacją - pierwszym uruchomieniem. Dzięki temu moż-
na uniknąć zagro
żeń i uszkodz
eń.
pl-PL
M.-Nr 11 266 270
Spis treści
2
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrz
eżenia
..........................................................
5
Ochrona środowiska natur
alnego
.....................................................................
14
Prz
egląd
...............................................................................................................
15
Urządzenie do got
owania na parze
.......................................................................
15
Wyposażenie dostar
czone wr
az z urządzeniem
....................................................
16
Elementy sterowania
...........................................................................................
17
Wyświetlacz
...........................................................................................................
18
Przyciski dotyk
owe
................................................................................................
18
Symbole
................................................................................................................
18
Opis działania
......................................................................................................
19
Zbiornik wody
........................................................................................................
19
T
aca ociekowa
.......................................................................................................
19
T
emperatur
a
..........................................................................................................
19
Czas trwania
..........................................................................................................
19
Hałasy
....................................................................................................................
20
Nagrzewanie
..........................................................................................................
20
Gotowanie
.............................................................................................................
20
Redukcja pary
.......................................................................................................
20
Pierwsze uruchomienie
......................................................................................
21
Pierwsze czyszcz
enie urządzenia do gotowania na parz
e
....................................
21
Ustawianie twardości wody
..................................................................................
21
Dostosowywanie t
emperatury wrz
enia
..................................................................
22
Ustawienia
............................................................................................................
23
Obsługa
................................................................................................................
26
Obsługa urządzenia do got
owania na parze
.........................................................
26
Zmiana wartości dla pr
ocesu przyrządzania
.........................................................
28
Wstrzymywanie procesu przyrządzania
................................................................
29
Progr
amy automatyczne
.....................................................................................
30
Wart
o wiedzieć...
.................................................................................................
32
Cechy szczególne got
owania na parze
.................................................................
32
Naczynia do gotowania
.........................................................................................
32
T
aca ociekowa
.......................................................................................................
33
P
o
ziom wsuwania
..................................................................................................
33
Pr
odukty głęboko mr
ożone
...................................................................................
33
T
emperatur
a
..........................................................................................................
33
Czas trwania
..........................................................................................................
34
Spis treści
3
Gotowanie z płynem
..............................................................................................
34
Prz
episy własne
.....................................................................................................
34
Gotowanie na parze
............................................................................................
35
Gotowanie na parz
e Eco
.......................................................................................
35
Wskazówki dotyczące tabel z ustawieniami
.........................................................
35
Warzywa
................................................................................................................
36
Ryby
......................................................................................................................
39
Mięso
.....................................................................................................................
42
Ryż.........................................................................................................................
44
Zboża.....................................................................................................................
45
Makarony/Wyr
oby mączne....................................................................................
46
Knedle
...................................................................................................................
47
Warzywa str
ączkowe, suszone
.............................................................................
48
Jajka kurze
............................................................................................................
50
Owoce
...................................................................................................................
51
Wędliny
..................................................................................................................
51
Skorupiaki..............................................................................................................
52
Małże
.....................................................................................................................
53
Gotowanie z
estawu obiadowego
..........................................................................
54
P
ozostałe zastosowania
.....................................................................................
56
P
odgrz
ewanie
........................................................................................................
56
Rozmr
ażanie
..........................................................................................................
59
Blanszowanie
........................................................................................................
62
P
asteryzacja
..........................................................................................................
62
Dezynfekcja naczyń
..............................................................................................
65
Wyrastanie ciasta dr
o
żdżowego............................................................................
65
P
odgrz
ewanie wilgotnych ręczników
....................................................................
66
T
opienie żelatyny
...................................................................................................
66
Dekrystalizacja miodu
...........................................................................................
67
T
opienie czek
olady
................................................................................................
67
Wytwarzanie jogurtu
..............................................................................................
68
Wytapianie słoniny
................................................................................................
69
Duszenie cebuli
.....................................................................................................
69
Odsokowywanie
....................................................................................................
70
Obieranie z
e skórki
................................................................................................
71
Konserwacja jabłek
..............................................................................................
71
Informacje dla instytutów testowych
................................................................
72
Czyszczenie i k
onserwacja
................................................................................
73
Czyszczenie fr
ontu urządzenia do got
owania na parze
........................................
74
Czyszczenie k
omory urządzenia
...........................................................................
75
Spis treści
4
Czyszczenie zbiornika wody
.................................................................................
76
Wyposażenie
........................................................................................................
76
Czyszczenie pr
owadnic bocznych
........................................................................
77
Odkamienianie urządzenia do got
owania na parze...............................................
77
Co robić, gdy...
....................................................................................................
79
Wyposażenie dodatk
owe
....................................................................................
82
Serwis
...................................................................................................................
83
Kontakt w przypadku wystąpienia ust
erki
.............................................................
83
Gwarancja
.............................................................................................................
83
Instalacja
..............................................................................................................
84
Wskazówki bezpieczeństwa do zabudow
y
...........................................................
84
Wymiary do zabudowy
..........................................................................................
85
Zabudowa w wysokiej szafce stojącej
.............................................................
85
Zabudowa w szafce podblatowej
....................................................................
86
Widok z boku....................................................................................................
87
P
odłącz
enie i wentylacja
..................................................................................
88
Zabudowa urządzenia do got
owania na parze
.....................................................
89
P
odłącz
enie elektryczne
.......................................................................................
90
Wskazówki bezpiecz
eństwa i ostrzeż
enia
5
T
o urządz
enie do gotowania na parz
e spełnia wymagania obowią-
zujących przepisów be
zpieczeństwa. Niepr
awidłowe użytk
owanie
moż
e jednak dopr
owadzić do wyrządz
enia szkód osobowych i
rzeczow
ych.
Prz
ed uruchomieniem urządz
enia do gotowania na parz
e należy
uważnie przeczytać instrukcję użytk
owania i montażu. Zawier
a ona
ważne wskazówki dotyczące montażu, bezpiecz
eństwa, użytko-
wania i konserwacji. Dzięki temu mo
żna uniknąć zagr
oż
eń i uszko-
dzeń urządz
enia.
Zgodnie z normą IEC60335-1 firma Miele wyr
aźnie zwr
aca uwagę
na to, ż
e należy koniecznie prz
eczytać r
ozdział dotyczący instalacji
urządzenia or
az wskazówki bezpiecz
eństwa i ostrz
eż
enia i bez-
względnie się do nich stosować.
Firma Miele nie moż
e zostać pociągnięta do odpowiedzialności za
szkody, kt
óre zostaną spowodowane w wyniku nieprz
estrz
egania
tych wskazówek.
Instrukcję użytkowania i montażu należy zachować do pó
źniejsz
e-
go wykorzystania i prz
ekazać ewentualnemu następnemu posiada-
czowi wr
az z urządzeniem!
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking laptopów [TOP10]
Ranking smartwatchy [TOP10]
Ranking odkurzaczy [TOP10]
Ranking słuchawek bezprzewodowych [TOP10]
4 dyski SSD w kieszeni? Sprawdź, co potrafi obudowa OWC Express 4M2
Ranking gier planszowych [TOP10]
Wyprawka do szkoły - ranking przyborów dla ucznia [TOP20]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Do czego służą pierścienie pośrednie?
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Uszkodzony termostat – objawy w przypadku lodówki
Ranking piekarników do zabudowy [TOP10]
Wędkarstwo spinningowe – na czym polega?
Ranking proszków do prania [TOP10]
Sprawdź więcej poradników