Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje MIELE
›
Instrukcja Urządzenie do gotowania na parze MIELE DGM 7440 Parowar Czarny
Znaleziono w kategoriach:
Piekarniki do zabudowy
(61)
Wróć
Instrukcja obsługi Urządzenie do gotowania na parze MIELE DGM 7440 Parowar Czarny
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
Instrukcja użytkowania imontażu
Urządz
enie do gotowania na parz
e
zkuchnią mikr
ofalową
Pr
oszę
k
oniecznie
przeczytać instrukcję użytk
owania imontażu
przed ustawieniem –instalacją – pierwszym uruchomieniem. Dzięki te-
mu można uniknąć zagr
oż
eń iuszkodz
eń.
pl-PL
M.-Nr 11 265 940
Spis treści
2
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrz
eżenia
......................................................
7
Ochrona środowiska natur
alnego
...................................................................
21
Prz
egląd
.............................................................................................................
22
Urządzenie do got
owania na parze
.....................................................................
22
Wyposażenie dostar
czone wr
az z urządzeniem
..................................................
23
Elementy sterowania
.........................................................................................
25
Przycisk wł./w
ył.
..................................................................................................
26
Wyświetlacz
.........................................................................................................
26
Przyciski dotyk
owe
..............................................................................................
26
Symbole
..............................................................................................................
28
Zasady obsługi
...................................................................................................
29
Wybieranie punktu menu.....................................................................................
29
Zmiana ustawienia na liście wyboru
....................................................................
29
Zmiana ustawienia za pomocą paska segmentowego
.......................................
29
Wybieranie pr
ogr
amu lub funkcji
.........................................................................
30
Wprowadzanie wartości liczbow
ych
...................................................................
30
Wprowadzanie lit
er
..............................................................................................
30
Aktywacja MobileStart
........................................................................................
31
Opis działania
....................................................................................................
32
T
ryb gotowania na parze
.....................................................................................
32
Zbiornik wody
.................................................................................................
32
T
emperatur
a
...................................................................................................
32
Czas trwania
...................................................................................................
32
Hałasy
.............................................................................................................
32
Nagrzewanie
...................................................................................................
33
Gotowanie
......................................................................................................
33
Redukcja pary
................................................................................................
33
T
ryb mikrofalowy
.................................................................................................
34
Sposób działania
............................................................................................
34
Wybór naczyń.................................................................................................
34
T
aca szklana
........................................................................................................
39
Oświetlenie komory gotowania
...........................................................................
39
Pierwsze uruchomienie
....................................................................................
40
Miele@home
........................................................................................................
40
Ustawienia podstawowe
.....................................................................................
41
Pierwsze czyszcz
enie urządzenia do gotowania na parz
e
..................................
42
Dostosowywanie t
emperatury wrz
enia
................................................................
43
Spis treści
3
Ustawienia
..........................................................................................................
44
Prz
egląd ustawień
...............................................................................................
44
Wywoływanie menu „Ustawienia“
.......................................................................
46
Język
................................................................................................................
46
Godzina
...............................................................................................................
46
Data
.....................................................................................................................
47
Oświetlenie
..........................................................................................................
47
Wyświetlacz
.........................................................................................................
48
Głośność
.............................................................................................................
48
Jednostki
.............................................................................................................
49
Quick Mikrofale
...................................................................................................
49
P
opcorn
...............................................................................................................
49
Utrzymywanie ciepła
...........................................................................................
50
Redukcja pary
.....................................................................................................
50
T
emperatury pr
oponowane
.................................................................................
51
Moce proponowane
............................................................................................
51
T
wardość wody
...................................................................................................
52
Bezpieczeństwo
..................................................................................................
53
Miele@home
........................................................................................................
54
Zdalne ster
owanie
...............................................................................................
55
Aktywacja MobileStart
...................................................................................
55
Aktualizacja zdalna
..............................................................................................
55
Wersja opr
ogr
amowania......................................................................................
56
Handel
.................................................................................................................
56
Ustawienia fabryczne
..........................................................................................
57
Minutnik
..............................................................................................................
58
Menu główne i podmenu
..................................................................................
59
Obsługa
..............................................................................................................
60
Zmiana wartości i ustawień dla procesu przyrządzania
......................................
61
Zmiana temper
atury
.......................................................................................
62
Zmiana mocy mikrofal
....................................................................................
62
Ustawianie czasów przyrządzania
.................................................................
63
Zmiana ustawionych czasów przyrządzania
..................................................
64
Kasowanie ustawionych czasów przyrządzania
............................................
64
Wstrzymywanie procesu przyrządzania w pr
ogr
amach z mikrofalami
................
65
Wstrzymywanie procesu przyrządzania w pr
ogr
amach z parą
...........................
65
Prz
erywanie procesu przyrządzania
....................................................................
66
Quick Mikrofale i P
opcorn
................................................................................
67
Spis treści
4
Co warto wiedzieć o gotowaniu na parze
.......................................................
69
Cechy szczególne got
owania na parze
...............................................................
69
Naczynia do gotowania
.......................................................................................
69
T
aca szklana
........................................................................................................
69
P
o
ziom wsuwania
................................................................................................
70
Pr
odukty głęboko mr
ożone
.................................................................................
70
T
emperatur
a
........................................................................................................
70
Czas trwania
........................................................................................................
70
Gotowanie z płynem
............................................................................................
70
Prz
episy własne
...................................................................................................
70
Gotowanie na parze
..........................................................................................
71
Gotowanie na parz
e Eco
.....................................................................................
71
Wskazówki dotyczące tabel z ustawieniami
.......................................................
71
Warzywa
..............................................................................................................
72
Ryby
....................................................................................................................
75
Mięso
...................................................................................................................
78
Ryż.......................................................................................................................
80
Zboża...................................................................................................................
81
Makarony/Wyr
oby mączne..................................................................................
82
Knedle
.................................................................................................................
83
Warzywa str
ączkowe, suszone
...........................................................................
84
Jajka kurze
..........................................................................................................
86
Owoce
.................................................................................................................
87
Wędliny
................................................................................................................
87
Skorupiaki............................................................................................................
88
Małże
...................................................................................................................
89
Zestaw obiadow
y – ustawienia ręczne
................................................................
90
Sous-vide
...........................................................................................................
92
P
ozostałe zastosowania
...................................................................................
100
P
odgrz
ewanie parą
..............................................................................................
100
Rozmr
ażanie par
ą
................................................................................................
103
Blanszowanie
......................................................................................................
106
Zestaw obiadow
y – ustawienia automatyczne
....................................................
106
P
asteryzacja
........................................................................................................
107
Dezynfekcja naczyń
............................................................................................
110
Wyrastanie ciasta dr
o
żdżowego..........................................................................
110
P
odgrz
ewanie wilgotnych ręczników
..................................................................
111
T
opienie żelatyny
.................................................................................................
111
Dekrystalizacja miodu
.........................................................................................
112
T
opienie czek
olady
..............................................................................................
112
Wytwarzanie jogurtu
............................................................................................
113
Spis treści
5
Wytapianie słoniny
..............................................................................................
114
Duszenie cebuli
...................................................................................................
114
Odsokowywanie
..................................................................................................
115
Obieranie z
e skórki
..............................................................................................
116
Konserwacja jabłek
............................................................................................
116
Szybkie gotowanie
............................................................................................
117
Gotowanie ziemniaków w mundurkach (twar
dych)
.............................................
118
Gotowanie ryżu
...................................................................................................
119
Rozmr
ażanie i podgrzewanie mikrofalami
......................................................
120
Rozmr
ażanie
........................................................................................................
121
P
odgrz
ewanie
......................................................................................................
125
Progr
amy automatyczne
...................................................................................
130
Kategorie
.............................................................................................................
130
Korzystanie z pr
ogramów aut
omatycznych
........................................................
130
Progr
amy własne
...............................................................................................
132
Informacje dla instytutów testowych
..............................................................
135
Czyszczenie i k
onserwacja
..............................................................................
138
Nieodpowiednie środki czyszczące
....................................................................
139
Czyszczenie fr
ontu
..............................................................................................
139
Czyszczenie k
omory urządzenia
.........................................................................
140
Czyszczenie zbiornika wody
...............................................................................
140
Czyszczenie wyposaż
enia
...................................................................................
140
Czyszczenie pr
owadnic bocznych
......................................................................
141
Konserwacja
........................................................................................................
141
Odkamienianie urządzenia do got
owania na parze........................................
141
Namaczanie
....................................................................................................
142
Co robić, gdy
...
...................................................................................................
143
Komunikaty wpolach wskazań/na wyświetlaczu................................................
143
Nieoczekiwane zachowania
................................................................................
144
Hałasy
..................................................................................................................
145
Niezadowalające re
zultaty
...................................................................................
146
Pr
oblemy ogólne lub usterki t
echniczne
.............................................................
147
Wyposażenie dodatk
owe
..................................................................................
148
Serwis
.................................................................................................................
149
Kontakt w przypadku wystąpienia ust
erki
...........................................................
149
Gwarancja
...........................................................................................................
149
NOWOŚCI
Motorola Edge 70
Yanosik Go
Apple MacBook Pro 2025
iPhone 17 PRO
Philips OneUp
Iphone 17
Iphone 17 AIR
Samsung S25 FE
APPLE MacBook Pro 2025
Samsung Fold 7
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Czajnik na gaz
Zgrzewarka próżniowa
Garnki
Mop elektryczny
Termometr elektroniczny
Pistolet do masażu
Masażer do stóp
Myjka do okien
Maszynka do makaronu
Myjka parowa
PORADNIK MEDIA EXPERT
Ranking odkurzaczy pionowych
Ranking smartwatchy damskich
Ranking parownic do ubrań
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Ranking gier planszowych
Ranking robotów sprzątających
POMYSŁ NA PREZENT
Prezenty Świąteczne
Zabawki
LEGO
Pomysł na prezent
Sprzęty fitness
Gry planszowe
Prezent dla Niego
Prezent dla Niej
Prezent dla Dzieci
Prezent dla Seniorów
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking elektrycznych maszynek do golenia [TOP10]
Wykorzystaj telefon jako router – sprawdzone sposoby!
Hulajnoga elektryczna – przepisy i zasady bezpiecznej jazdy
Ranking bieżni domowych [TOP10]
Polskie studio tworzy nowego Tomb Raidera! Zapowiedziano Tomb Raider: Legacy of Atlantis
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Pozwolenie na latanie dronem – przepisy
Klawiatura i myszka do telefonu. Wszystko, co musisz wiedzieć!
Ranking słuchawek do 500 zł [TOP10]
Ranking proszków do prania [TOP10]
Jaka stacja pogodowa do domu – na co zwrócić uwagę?
Czego nie może jeść pies? Szkodliwe produkty dla pupila
Ranking wiertarko-wkrętarek z udarem [TOP10]
Jak usunąć kamień z czarnej baterii?
Jakie biurko gamingowe wybrać? Praktyczny poradnik dla gamera
Sprawdź więcej poradników