Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje MPM
›
Instrukcja Kuchnia MPM-53-KGE-38
Znaleziono w kategoriach:
Kuchnie
(36)
Wróć
Instrukcja obsługi Kuchnia MPM-53-KGE-38
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
PR
ZED P
IER
WS
Z
YM U
Ż
Y
CIE
M
Z
AP
O
ZNA
J S
IĘ
ZINSTRUK
C
JĄ O
BS
Ł
UGI
INST
RUK
CJ
A OBS
ŁUGI
K
UCHNI
A GAZ
O
W
O
–
EL
EKT
R
Y
CZ
NA
M
P
M-53-K
G
E
-33, M
P
M-53
-K
G
E
-35
,
M
P
M-53-K
G
E
-36
, M
P
M-53-K
GE
-3
8
MPM-53-KGE-33_instrukcja_v04.indd 1
MPM-53-KGE-33_instrukcja_v04.indd 1
16.12.2024 08:03:34
16.12.2024 08:03:34
DROGI UŻY
TK
O
WNIK
U
Nasz
ym celem je
st zap
ewnienie n
ajlepszej w
ydajnoś
ci urzą
dzenia sta
rannie w
y
t
warz
anego w
nasz
ych nowoc
z
esnych obiek
tach
, zgodnie z koncep
cją w
ysokiej ja
k
oś
ci.
Dlatego zal
ecamy za
poznanie się z in
strukcją obs
łu
gi przed p
rz
ystą
pieniem d
o uży
tkowania
urzą
dz
enia i zachowanie je
j na prz
yszłoś
ć.
Uwag
a: Niniejsza in
strukcja obs
ługi p
rz
ygot
owana zos
tał
a dla wię
cej niż jedne
go mode
lu.
Niektóre f
unkcje określo
ne w instr
ukcji mogą nie być do
stępne w T
woim ur
ządzeniu
.
W
sz
ystkie n
asze urz
ądzenia s
ą przezna
czone w
ył
ąc
znie do uż
y
tku domowego, a nie d
o uży
tku
kom
er
c
yjn
eg
o.
„NINIE
JSZE UR
ZĄ
D
ZENIE MUSI BY
Ć INS
T
ALO
W
A
NE Z
GODNIE Z OB
OWIĄ
ZU
JĄCYMI
PRZEPISA
MI I UŻ
Y
W
ANE JEDYNIE W DOBR
ZE WENT
YL
OW
ANYM POM
IESZ
C
ZE
NIU.
PRZED INST
AL
A
C
JĄ L
UB UŻ
Y
CIEM UR
Z
ĄD
ZENIA PRZECZ
Y
T
A
J IN
STRUKCJĘ O
BS
Ł
UGI
”
„
Z
GODNE
Z PRZEPISA
MI WEEE
.
”
MPM-53-KGE-33_instrukcja_v04.indd 2
MPM-53-KGE-33_instrukcja_v04.indd 2
16.12.2024 08:03:34
16.12.2024 08:03:34
3
PL
SPI
S TR
EŚCI
DROGI UŻYTK
OWNIKU
2
W
AŻNE OSTRZEŻENIA
4
BEZPIECZEŃS
TWO ELEK
TRY
CZNE
4
BEZPIECZEŃS
TWO GAZ
OWE
5
PODŁĄCZENIE ELEKTR
YCZNE
6
D
ANE TECHNICZNE K
UCHNI
9
INST
AL
A
CJA TW
OJEJ KUCHNI
10
P
ANEL KONTR
OLNY
12
K
ORZYST
ANIE ZPIEKARNIKA
13
K
ORZYST
ANIE ZP
ALNIK
ÓW
GAZO
WYCH
14
TYPY PR
OGRAMÓ
W
15
K
ONSERW
ACJ
A ICZYSZ
CZENIE
15
MONT
AŻ DRZWI PIEKARNIKA
16
CZYSZ
CZENIE IKONSERW
ACJ
A SZKL
ANY
CH DRZWI PIEKARNIKA
17
WYMIANA ŻAR
ÓWKI
17
RO
ZWIĄZYW
ANIE PROBLEM
ÓW
18
ZASAD
Y PRZENOSZENIA
19
ZALECENIA DO
TYCZĄCE OSZ
CZĘDZANIA ENER
GII
20
PRZY
JAZNA ŚR
ODOWISK
U UTYLIZACJ
A
20
INF
ORM
A
CJE OOP
AKO
W
ANIU
20
MPM-53-KGE-33_instrukcja_v04.indd 3
MPM-53-KGE-33_instrukcja_v04.indd 3
16.12.2024 08:03:34
16.12.2024 08:03:34
4
PL
W
A
ŻNE OS
TRZEŻE
NIA
1.
Inst
alacja i
napr
awa powinny być zawsze w
ykonywa
ne pr
zez „A
utory
zowany ser
wis”
. Produ
-
cent nie po
nosi odp
owiedzialn
ości za c
zyn
ności w
ykony
wane pr
zez osoby nie
uprawnion
e.
2.
Kuchnia powin
na być uży
wan
a zgodnie zins
trukcją obsł
ugi.
3.
Utr
zym
uj dzieci wwieku po
niżej 8 lat izwie
rzęta do
mowe zdala od ur
zą
dz
enia p
odc
zas jego
p
r
a
c
y.
4.
Ur
ządzenie w
trakcie pr
acy m
oże by
ć gor
ące. Ma
łe dzieci n
ie powinny się zb
liżać do ur
zą
-
dzeni
a.
5.
Po wł
ożeniu ży
wn
ości do piek
arnika up
ewnij się
, że drz
wi są ca
łkowicie za
mknięte.
6.
Nigdy nie p
róbuj gasić o
gnia wodą. Wy
ł
ącz o
bw
ód el
ektr
yczny ur
ządzenia ipr
z
ykr
yj p
łomie
-
nie na
rzut
ą lub kocem przeci
wpożarow
ym.
7
.
P
owinno un
ikać się d
otykan
ia eleme
nt
ów grzejnych.
8.
Proces got
owania m
usi być zawsze nadzorowany.
9
.
Urz
ądzenie może być uż
yw
ane pr
zez dzieci pow
yżej 8 roku ż
ycia, oso
by niepe
ł
nospr
awne
fiz
ycznie ip
sychiczni
e lub osoby zbr
akiem doś
wiadc
zenia lub wie
dzy oile zost
aną one p
oin-
form
owane oistn
iejąc
ych zagrożeniach
.
10.
T
o ur
ządzenie zos
tał
o zaprojek
to
wan
e wy
ł
ączni
e do uży
tku dom
owego.
11.
Dzie
ciom nie wolno uż
y
wać ur
zą
dz
enia do z
abaw
y
. C
zys
z
czeni
e i
konser
wa
cja urzą
dzenia
nie powin
ny by
ć w
ykonywa
ne pr
zez dzieci poniżej 8 roku ż
ycia i
bez n
adzoru oso
by dorosł
ej.
12.
Aby w
ycz
yścić ur
zą
dzenie, nie uż
y
waj wy
t
wornic p
ar
y
.
13.
Nie umies
zczaj zap
alnych lub łat
wopalnych materia
łów na lub wur
zą
dz
eniu
.
14
.
Utr
zym
uj kana
ł
y wenty
lacyjn
e otwa
rte.
15.
Nie po
dgrzewaj za
mknięt
ych puszek i
s
zklanych słoików
. Ciś
nienie może do
prowadzić do
ich eksplo
zji.
16.
Ni
e umieszczaj b
lach, t
aler
zy ani fo
lii aluminiow
ych bezpo
średnio n
a dnie piekar
nika. N
agro-
madzon
e ciep
ło może uszkodzić dn
o piekar
nika.
17
.
Zach
owaj ostrożno
ść, gd
y uży
was
z alkoholu w
ż
ywn
ości. A
lkohol odp
aruje w
w
ysokich
temper
aturach i
może zapali
ć się, p
owodując p
ożar
, jeś
li wejdzie w
kontak
t z
gor
ący
mi po
-
wierzchniami.
18.
Po każdym uż
yciu sprawdź
, cz
y urz
ądzenie jes
t wy
ł
ączon
e.
19
.
Nie dot
ykaj w
t
yczki za
silania mo
kr
ymi rękam
i. Nie ciągnij z
a kabel
, aby odł
ąc
zyć z
asilanie –
zawsze tr
zym
aj za w
tyc
zkę.
20.
Gdy dr
zw
i piekarn
ika są ot
war
te-
nie umieszcz
aj na nich cięż
kich przedm
iot
ów ani nie p
o-
z
walaj dziecio
m na siadan
ie na nich. M
oże t
o spowod
ować pr
zewrócenie się ur
zą
dz
enia lub
uszkodz
enie zawiasó
w drz
wi.
21
.
Podczas uż
ytkowania
wewnętrzne i
zewnętrzne powierzchnie piekarnika nagrzewa
ją się.
Kied
y otwier
asz dr
zwi p
iekarnik
a, cofnij si
ę, aby unikn
ąć gorą
cych opa
rów wydos
tając
ych
się zje
go wnętr
za. Is
tnieje r
y
zyko pop
arzenia
.
BE
ZPIECZEŃS
TWO ELEKTRY
CZNE
1.
Pr
z
ył
ącze ele
ktr
yczne kuch
ni należ
y w
ykonać w
y
łą
cznie pr
z
y użyciu gnia
z
dek z
uziemie
niem
za
łożonych zgodnie z
pr
zepisami
. Jeśli n
ie ma odp
owiedniego gni
azda zuziemi
eniem w
miej-
scu
, gdzie ma znajdowa
ć się kuchnia
, nat
ychmiast skontak
tuj się zw
ykw
alifikowanym ele
ktr
y-
kiem
. Producent wż
adnym w
ypadku nie p
onosi o
dpowiedzialn
ości za s
zkody w
ynikłe zp
od-
łą
czenia u
r
ządzeni
a do gniaz
dek bez uziemienia.
MPM-53-KGE-33_instrukcja_v04.indd 4
MPM-53-KGE-33_instrukcja_v04.indd 4
16.12.2024 08:03:34
16.12.2024 08:03:34
5
PL
2.
K
abel za
silając
y (pr
zewód zw
t
yczką) ni
e powinien s
tyka
ć się z
gorą
cymi c
zęściam
i urzą
dze-
nia.
3.
Uszkodzony kab
el zasilaj
ący m
usi zosta
ć wym
ieniony pr
zez autor
yzowany ser
wis lub w
yk
wa-
lif
ik
owane
go elektr
yka
.
4.
Nie wolno myć prod
uktu, sp
ry
skując go lub p
olewają
c wodą! Istn
ieje r
yz
yko porażen
ia prą
-
dem!
5.
Ostr
zeżenie:
Jeśli p
owierzchnia j
est pę
knięta
, wy
ł
ącz ur
zą
dz
enie, a
by uniknąć p
orażeni
a prą
-
dem.
6.
Nie uż
y
waj pr
z
ecięt
ych lub uszkodzonych pr
zew
od
ów ani przed
ł
użac
zy innych niż or
ygina
lny
pr
zew
ód
.
7
.
Upewnij si
ę, że w
gniazdku, do którego w
łożona jes
t wt
yczk
a urz
ądzenia, ni
e ma ciec
zy ani
wilgo
ci.
8.
Podcza
s instal
acji, konser
wa
cji, cz
yszczenia i
n
apraw
y
, ur
zą
dzenie powinn
o być odł
ąc
z
on
e
od za
silania
.
9
.
Up
ewnij się
, że wt
yczka jes
t solidni
e włożon
a do gniazdka ścien
nego, aby unikn
ąć iskr
zenia.
10.
Nie uż
y
waj w
yt
wornic p
ar
y do cz
yszczenia ur
zą
dz
enia
, wp
rzeciwnym r
azie może dojś
ć do
porażenia prąd
em.
BE
ZPIECZEŃS
TWO GA
ZO
W
E
1.
G
otując n
a gazie: wp
omieszc
z
eniu w
y
t
warz
ane s
ą produkt
y spa
lania, w
ilgoć i
ciep
ło. Pr
zede
wsz
ystkim up
ewnij się
, że kuchnia jest do
brze went
ylowana p
odc
zas obs
ługi ur
zą
dz
enia
iutr
zym
uj wcz
ystości natur
alne ot
wor
y wentyla
cyjn
e lub zains
taluj me
chanic
zny sprzęt wen
-
tyla
cyjny
.
2.
Po intens
yw
nym uży
tkowaniu ur
ządzenia pr
zez dł
użs
zy c
zas
, może być wym
agana do
datko-
wa went
ylacja
. Na prz
ykł
ad ot
wórz ok
no lub ust
aw wy
żs
zą prędkoś
ć dla wenty
lacji mech
a-
niczn
ej.
3.
Przed ustawieniem urządzenia upewnij
się, że warunki sieci lokalnej (
rodzaj i
ciśnienie gazu
)
odpowiadają wym
aganiom urządzenia.
4.
Mech
anizm zapa
larki nie m
oże b
yć uru
chamiany na d
łużej niż 15 s
ekund. J
eśli paln
ik nie za-
pali si
ę po 15 sekund
ach, na
leży z
atrz
yma
ć mechan
izm iodczeka
ć co najmniej j
edną min
utę
pr
zed ponown
ą próbą z
apaleni
a palnika
.
5.
W
szelkie c
zyn
ności w
ykony
wane pr
z
y instal
acji gazowej muszą być w
ykony
wane pr
zez upo
-
ważnione ikompet
entne osoby
.
6.
T
o ur
ządzenie je
st dostosowa
ne do gazu zie
mnego (NG). Jeśli mu
sisz uż
yw
ać ur
ządzenia
zinnym rodzajem g
azu, mus
isz w
ystą
pić do autor
yzowan
ego ser
wisu oje
go k
onwersj
ę – wy
-
mian
ę dysz
.
7
.
A
by zapewni
ć prawid
łowe dział
anie: oka
p, rura gazowa i
zacisk p
owinny być okresowo wy-
mienia
ne zgodni
e zzalecen
iami produ
centa iwrazie p
otrzeby
.
8.
G
az powinien do
brze pali
ć się wurz
ądzeniach gazow
ych. Dob
rze pal
ący si
ę gaz ma nieb
ieski
p
łomi
eń i
pali s
ię niepr
zer
wanie. J
eśli gaz nie s
pala się w
ys
tarcza
jąco dobr
ze, może w
yt
wa
-
r
zać się tl
enek węgl
a (
C
O
). Tlenek wę
gla jest b
ezbar
wnym, b
ezwonnym ib
ardzo t
oks
ycznym
gazem: nawet ma
łe iloś
ci mają śm
ier
telne skutki.
9
.
Z
apyta
j lokalne
go dostawcę gazu o
num
er
y telefonów w
nag
ł
ych wypa
dkach z
wiąza
ny
ch
zgazem ora
z ośrodkach
, jakie na
leż
y podją
ć po w
ykr
yciu zapa
chu gazu.
MPM-53-KGE-33_instrukcja_v04.indd 5
MPM-53-KGE-33_instrukcja_v04.indd 5
16.12.2024 08:03:34
16.12.2024 08:03:34
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na dzień mamy
Prezent na komunię
Prezent na dzien dziecka
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking rowerów elektrycznych trekkingowych [TOP10]
Ranking gier planszowych [TOP10]
Co to jest procesor? Za co odpowiada i jak działa?
Ranking pralek [TOP10]
Ranking odkurzaczy [TOP10]
Ranking smartwatchy damskich [TOP10]
Obroże dla kociąt – od kiedy i czy warto?
Chłodzenie, które nie tylko działa, ale też mówi. Zobacz, co potrafi Antec Vortex View
Ranking telewizorów [TOP20]
Jaki pistolet do malowania ścian wybrać?
Jaki aparat do vlogowania wybrać?
Rodzaje i zastosowanie obroży dla kota
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Ranking inhalatorów dla dzieci [TOP10]
Sprawdź więcej poradników