Znaleziono w kategoriach:
Okap MPM 54-OWS-02 Czarny 68dB klasa C

Instrukcja obsługi Okap MPM 54-OWS-02 Czarny 68dB klasa C

Wróć
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM ZAPOZNAJ S
ZINSTRUKCJĄ OBSŁUGI
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Okap kuchenny
MPM-54-OWS-02
3
PL
Przy przeprowadzaniu instalacji urządzenia należy postępować według wskazówek poda-
nych wniniejszej instrukcji. Producent uchyla się od wszelkiej odpowiedzialności za uszko-
dzenia wynikłe na skutek instalacji niezgodnej zinformacjami podanymi wniniejszej inst-
rukcji. Okap został zaprojektowany wącznie do użytku domowego. Okap może różnić
się pod względem wyglądu od okapu przedstawionego na rysunkach niniejszej inst-
rukcji, ale zalecenia dotyczące obsługi, konserwacji imontażu pozostają niezmienione.
-
Należy zachować instrukcję obsługi aby móc zniej skorzystać wkażdej chwili. Wprzypadku
sprzedaży urządzenia lub przeprowadzki, należy upewnić się, że dołączono do niego instrukc
obsługi.
-
Uważnie zapoznać się ztreścią instrukcji obsługi, która dostarcza dokładne informacje dotyczące
instalacji, użytkowania ipielęgnacji urządzenia.
-
Nie dokonywać zmian elektrycznych czy mechanicznych wurządzeniu lub na przewodach
odprowadzających.
Uwaga!
Elementy oznaczone symbolem “(*)”wchodzą wyłącznie wskład wybra-
nych modeli, wpozostałych przypadkach powinny być zakupione osobno.
OSTRZEŻENIA
-Nie podłączać urządzenia do sieci elektrycznej przed ukończe-
niem montażu.
-
Przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności czyszczenia lub kon-
serwacji należy odłączyć okap od zasilania, wyjmując wtyczkę
zgniazdka lub wyłączając główny wyłącznik zasilania.
-
Wszelkie czynności montażowe ikonserwacyjne wykonywać
wrękawicach ochronnych.
-Niniejszy sprzęt może być użytkowany przez dzieci wwieku co
najmniej 8 lat iprzez osoby oobniżonych możliwościach fizycz-
nych, umysłowych iosoby obraku doświadczenia iznajomości
sprzętu, jeżeli zapewniony zostanie nadzór lub instruktaż odnośnie
do użytkowania sprzętu wbezpieczny sposób, tak aby związane
ztym zagrenia były zrozumiałe.
-Dzieci nie powinny bawić się sprzętem.
-Dzieci bez nadzoru nie powinny wykonywać czyszczenia ikon-
serwacji sprzętu.
-
Nie należy nigdy używać okapu bez prawidłowo zamontowanych
filtrów!
-
Okap nie powinien być NIGDY używany jako płaszczyzna oparcia
chyba, że taka możliwć została wyraźnie wskazana. Pomieszc-
zenie, wktórym okap jest używany łącznie zinnymi urządzeniami
spalającymi gaz lub inne paliwo powinno posiadać odpowiednią
wentylację.
4
PL
-
Powietrze nie może być odprowadzane do kanu wykorzystywa-
nego do odprowadzania spalin wytwarzanych przez urządzenia
gazowe lub na inne paliwo. Surowo zabrania się przygotowywania
pod okapem potraw zużyciem otwartego ognia (flambirowanie).
-
Użycie otwartego ognia jest groźne dla filtrów istwarza ryzyko
pożaru, azatem nie wolno tego robić pod żadnym pozorem. Pod-
czas smażenia należy zachować ostrożność, aby nie dopuścić do
przegrzania oleju, aby nie uległ samozapaleniu. Dostępne części
mogą ulec znacznemu nagrzaniu, jeżeli będą używane razem
zurządzeniami przeznaczonymi do gotowania.
-
Wzakresie koniecznych do zastosowania środków technicznych
ibezpieczeństwa dotyczących odprowadzania spalin należy ściśle
przestrzegać przepisów wydanych przez kompetentne władze
lokalne.
-Okap powinien być często czyszczony zawno na zewnątrz jak
iod wewnątrz (PRZYNAJMNIEJ RAZ WMIESIĄCU, zzachowa
-
niem wskazówek dotyczących konserwacji podanych wniniejszej
instrukcji).
-
Nieprzestrzeganie zasad dotyczących czyszczenia okapu oraz
wymiany iczyszczenia filtrów powoduje powstanie zagrożenia
pożarem.
-Celem uniknięcia porażenia prądem nie należy używać lub po-
zostawiać okapu bez prawidłowo zamontowanych żarówek.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne
szkody lub pożary spowodowane przez urządzenie awynikające
znieprzestrzegania zaleceń podanych wniniejszej instrukcji.
-
Urządzenie należy podłączać wyłącznie do prawidłowo uziemio-
nego gniazdka. W razie wątpliwości należy zwrócić się o poradę
do odpowiednio wykwalifikowanego inżyniera.
-Nie należy wyciągać wtyczki zgniazda sieciowego pociągając za
przewód zasilający.
-
Nie zastosowanie się do tych instrukcji może spowodować śmierć,
pożar lub porażenie prądem.
-
Nie należy uruchamiać urządzenia, jeśli przewód zasilający jest
uszkodzony.
-Zachowaj szczególna ostrożność, gdy wpobliżu urządzenia zna-
jdują się dzieci.
5
PL
-
Nie wykorzystuj urządzenia do innych celów, niż zostało prze-
znaczone.
-Nie zostawiaj urządzenia bez nadzoru podczas pracy.
-
Nie używaj uszkodzonego urządzenia, również wtedy, gdy uszkod-
zony jest przewód sieciowy lub wtyczka – wtakim wypadku oddaj
urządzenie do naprawy wautoryzowanym punkcie serwisowym.
-Nie korzystaj zurządzenia na wolnym powietrzu.
-
Zawsze przed przystąpieniem do pracy upewnij się, czy wszystkie
elementy urządzenia są prawidłowo zamontowane.
-
Użycie akcesoriów nie polecanych przez producenta może spo-
wodować uszkodzenie urządzenia, pożar lub obrażenia ciała.
-Przechowuj urządzenie ijego przewód wmiejscu niedostępnym
dla dzieci poniżej 8 lat.
-Sprzęt nie jest przeznaczony do pracy zużyciem zewnętrznych
wączników czasowych lub oddzielnego układu zdalnej regulacji.
-Nie podłączaj wtyczki do gniazdka sieci mokrymi rękami.
-Przewód zasilający nie może dotykać gorących powierzchni.
-
Dla bezpieczeństwa dzieci proszę nie zostawiać swobodnie dostęp-
nych części opakowania (torby plastikowe, kartony, styropian itp.).
-
OSTRZEŻENIE! Nie pozwalaj dzieciom bawić się folią. Nie-
bezpieczeństwo uduszenia!
-
UWAGA: Dostępne części mogą być gorące wczasie pracy
kuchenki.
Urządzenie zostało zaprojektowane, przetestowane wyprodukowane zgodnie następu-
jącymi warunkami:
-Bezpieczeństwo: EN/IEC 60335-1; EN/IEC 60335-2-31, EN/IEC 62233.
-Wydajnć: EN/IEC 61591; ISO 5167-1; ISO 5167-3; ISO 5168; EN/IEC 60704-1;
EN/IEC 60704-2-13; ISO 3741; EN 50564; IEC 62301.
-EMC: EN 55014-1; CISPR 14-1; EN 55014-2; CISPR 14-2; EN/IEC 61000-3-2;
EN/IEC 61000-3-3.
Sugestie dotyczące prawidłowego użytkowania celu zmniejszenia wpływu na środowisko:
ączyć okap na minimalne obroty w momencie rozpoczęcia gotowania. Zostawić go
ączony przez kilka minut po zakczeniu gotowania. Zwiększać obroty jedynie wpr-
zypadku dużej ilości dymu, pary oraz używać wysokich obrotów tylko wekstremalnych
sytuacjach. Wrazie potrzeby wymienić filtr/filtry węglowe, aby utrzymać dobrą skutecz-
ność redukcji zapachów. Wrazie konieczności wyczyścić filtr/filtry prze – ciwtłuszczowe,
aby utrzymać dobrą wydajność filtra przeciwuszczowego. Używać maksymalnej średnicy
systemu wentylacyjnego wskazanej wniniejszej instrukcji, wcelu optymalizacji wydajności
iminimalizacji hałasu.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756