Znaleziono w kategoriach:
Płyta indukcyjna SIEMENS EU611BEB5D

Instrukcja obsługi Płyta indukcyjna SIEMENS EU611BEB5D

Powrót
Indukcyjna płyta grzewcza
EU...BE...
pl Instrukcja obsługi
Register your product on My Siemens and discover exclusive se-
rvices and offers.
siemens-home.bsh-group.com/welcome
The future moving in.
Siemens Home Appliances
pl Bezpieczeństwo
2
Więcej informacji na ten temat można znaleźć w
cyfrowym podręczniku użytkownika.
Spis treści
1 Bezpieczeństwo ...................................................2
2 Zapobieganie szkodom materialnym..................4
3 Ochrona środowiska i oszczędność...................5
4 Odpowiednie naczynia do gotowania.................6
5 Poznawanie urządzenia .......................................7
6 Podstawowy sposób obsługi ..............................8
7 Funkcje zegara.....................................................9
8 powerBoost ..........................................................9
9 Zabezpieczenie przed dziećmi ............................9
10 Ustawienia podstawowe....................................10
11 Test naczyń do gotowania.................................11
12 Czyszczenie ipielęgnacja..................................11
13 Usuwanie usterek...............................................12
14 Utylizacja ............................................................13
15 Serwis .................................................................13
16 Potrawy testowe.................................................14
1 Bezpieczeństwo
Przestrzegać poniższych wskazówek bezpie-
czeństwa.
1.1 Wskazówki ogólne
¡Należy dokładnie przeczytać niniejszą in-
strukcję.
¡Instrukcje, paszport urządzenia i informacje
o produkcie należy zachować i starannie
przechowywać jako źródło informacji oraz z
myślą o innych użytkownikach.
¡Jeżeli w trakcie transportu urządzenie zo-
stało uszkodzone, nie wolno go podłączać.
1.2 Użytkowanie zgodne zprzeznaczeniem
Urządzenie bez wtyczki może podłączyć wy-
łącznie specjalista z odpowiednimi uprawnie-
niami elektrycznymi. Gwarancja nie obejmuje
szkód wynikających z nieprawidłowego podłą-
czenia urządzenia.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania zapew-
nione jest tylko po prawidłowym zamontowa-
niu zgodnie z instrukcją montażu. Monter jest
odpowiedzialny za prawidłowe działanie w
miejscu instalacji urządzenia.
Urządzenia należy używać wyłącznie:
¡do przygotowywania potraw i napojów.
¡pod nadzorem. Nieprzerwanie nadzorować
krótkotrwałe procesy gotowania.
¡w prywatnym gospodarstwie domowym i
zamkniętych pomieszczeniach domowych.
¡do wysokości 4000 metrów nad poziomem
morza.
Nie używać urządzenia:
¡z zewnętrznym timerem lub osobnym zdal-
nym sterowaniem. Nie dotyczy to sytuacji,
w której praca została ukończona przy po-
mocy urządzeń objętych EN 50615.
W przypadku stosowania aktywnego implantu
medycznego (np. rozrusznika serca lub defi-
brylatora) należy zasięgnąć opinii lekarza, czy
urządzenie to spełnia wymogi dyrektywy Rady
90/385/EWG z dnia 20 czerwca 1990 r. oraz
normy EN 45502-2-1 i normy EN 45502-2-2
oraz zostało dobrane, wszczepione i zapro-
gramowane zgodnie z regułami VDE-AR-E
2750-10. Jeżeli są spełnione powyższe wa-
runki i używane są niemetalowe przybory oraz
naczynia kuchenne z niemetalowymi uchwyta-
mi, użytkowanie indukcyjnej płyty grzewczej
zgodnie z przeznaczeniem jest całkowicie
bezpieczne.
1.3 Ograniczenie grupy użytkowników
To urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci powyżej lat 8 oraz przez osoby oogra-
niczonych zdolnościach fizycznych, sensorycz-
nych lub umysłowych albo osoby nieposiada-
jące wymaganego doświadczenia i/lub wiedzy
Bezpieczeństwo pl
3
tylko pod warunkiem, że znajdują się one pod
nadzorem lub zostały dokładnie poinformowa-
ne o sposobie bezpiecznej obsługi urządzenia
oraz zrozumiały wynikające stąd zagrożenia.
Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem.
Dzieciom nie wolno wykonywać żadnych prze-
widzianych dla użytkownika czynności z zakre-
su czyszczenia i konserwacji urządzenia, chy-
ba że są wieku co najmniej 15 lat i wykonują
te czynności pod nadzorem.
Urządzenie i jego przewód sieciowy należy
trzymać poza zasięgiem dzieci poniżej 8 roku
życia.
1.4 Bezpieczne użytkowanie
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko pożaru!
Gotowanie na tłuszczu lub oleju na płycie
grzewczej bez nadzoru może być niebezpiecz-
ne i prowadzić do pożaru.
Nigdy nie pozostawiać gorących olejów i
tłuszczów bez nadzoru.
Nigdy nie próbować gasić ognia wodą, tyl-
ko wyłączyć urządzenie a następnie przy-
kryć płomienie pokrywką lub kocem gaśni-
czym.
Powierzchnia grzewcza bardzo się nagrzewa.
Nigdy nie kłaść łatwopalnych przedmiotów
na powierzchnię grzewczą ani w jej pobliżu.
Nigdy nie przechowywać przedmiotów na
powierzchni grzewczej.
Urządzenie silnie się nagrzewa.
Nie przechowywać przedmiotów łatwopal-
nych ani sprayów w szufladach znajdują-
cych się bezpośrednio pod płytą grzewczą.
Pokrywy płyt grzewczych mogą powodować
wypadki, np. wskutek przegrzania, zapalenia
czy rozpryskania materiałów.
Nie używać pokryw na płyty grzewcze.
Po każdym użyciu wyłączyć płytę grzejną
włącznikiem głównym.
Nie czekać, aż płyta grzewcza samo się wy-
łączy, ponieważ nie stoją już na nim żadne
naczynia.
Produkty spożywcze mogą się zapalić.
Proces gotowania należy nadzorować. Krót-
ki proces gotowania należy stale nadzoro-
wać.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko oparzeń!
Podczas używania urządzenie i jego części
dotykowe nagrzewają się, zwłaszcza rama pły-
ty grzewczej, jeżeli taka istnieje.
Zachować ostrożność, aby uniknąć do-
tknięcia gorących elementów.
Nie pozwalać, aby dzieci poniżej 8 roku ży-
cia zbliżały się do urządzenia.
Kratka ochronna płyty grzewczej może prowa-
dzić do wypadków.
Nigdy nie używać kratki ochronnej płyty
grzewczej.
Urządzenie silnie nagrzewa się podczas pra-
cy.
Przed przystąpieniem do czyszczenia od-
czekać, aż urządzenie ostygnie.
Metalowe przedmioty bardzo szybko nagrze-
wają się na płycie grzejnej.
Nigdy nie odkładać na płytę grzejną meta-
lowych przedmiotów, takich jak noże, widel-
ce, łyżki i pokrywki.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko porażenia
prądem!
Nieprawidłowo przeprowadzane naprawy sta-
nowią poważne zagrożenie.
Naprawy urządzenia mogą być wykonywa-
ne wyłącznie przez wykwalifikowany perso-
nel.
Do naprawy urządzenia należy używać wy-
łącznie oryginalnych części zamiennych.
W przypadku uszkodzenia przewodu zasila-
jącego tego urządzenia należy go wymienić
na specjalny przewód przyłączeniowy do-
stępny u producenta lub w jego serwisie.
pl Zapobieganie szkodom materialnym
4
Uszkodzone urządzenie lub uszkodzony prze-
wód przyłączeniowy stanowią zagrożenie.
Nigdy nie włączać uszkodzonego urządze-
nia.
Jeżeli powierzchnia została przerwana, wy-
łączyć urządzenie, aby uniknąć potencjal-
nego zwarcia elektrycznego. W tym celu
wyłączyć urządzenie nie za pomocą prze-
łącznika głównego a za pomocą bezpiecz-
nika w skrzynce bezpiecznikowej.
Nigdy nie ciągnąć za przewód przyłączenio-
wy, aby odłączyć urządzenie od sieci. Za-
wsze ciągnąć za wtyczkę przewodu przyłą-
czeniowego.
W przypadku uszkodzenia urządzenia lub
przewodu przyłączeniowego należy natych-
miast wyłączyć bezpiecznik w skrzynce
bezpiecznikowej.
Wezwać serwis. →Strona13
Wnikająca wilgoć może prowadzić do poraże-
nia prądem.
Nie używać do czyszczenia urządzenia my-
jek parowych ani ciśnieniowych.
Izolacja przewodu urządzenia elektrycznego
może się stopić w pobliżu gorących części
urządzenia.
W żadnym wypadku nie może dojść do
kontaktu przewodu przyłączeniowego z go-
rącymi częściami urządzenia.
Kontakt z metalowymi przedmiotami przez
wentylator znajdujący się na spodzie płyty
grzewczej może spowodować porażenie prą-
dem.
Nie trzymać długich, ostro zakończonych
metalowych przedmiotów w szufladach pod
płytą grzewczą.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko odniesienia
obrażeń!
Jeśli powierzchnia między polem grzewczym
a spodem garnka jest mokra, garnki mogą
nagle podskakiwać.
Pole grzewcze i spód garnka muszą być
zawsze suche.
Nigdy nie używać zamrożonych naczyń do
gotowania.
W przypadku gotowania w kąpieli wodnej mo-
że dojść do rozpryśnięcia płyty grzejnej i na-
czynia w wyniku przegrzania.
Naczynie w kąpieli wodnej nie powinno
bezpośrednio dotykać dna wypełnionego
wodą garnka.
Używać wyłącznie żaroodpornych naczyń
do gotowania.
Urządzenie posiadające porysowaną lub pęk-
niętą powierzchnię może spowodować skale-
czenie.
Nie używać urządzenia, jeżeli wykazuje ono
porysowaną lub pękniętą powierzchnię.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko uduszenia się!
Dzieci mogą sobie naciągnąć materiały opa-
kowania na głowę lub zawinąć się w nie i udu-
sić się.
Materiały z opakowania należy trzymać po-
za zasięgiem dzieci.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę opako-
waniem, aszczególnie folią.
Dzieci mogą połknąć drobne części lub zadła-
wić się nimi, co może doprowadzić do udu-
szenia.
Drobne części należy trzymać poza zasię-
giem dzieci.
Nie należy pozwalać dzieciom na zabawę
drobnymi częściami.
2  Zapobieganie szkodom materialnym
Tutaj znajduje się opis najczęstszych przyczyn uszkodzeń i sposobów ich unikania.
Uszkodzenie Przyczyna Rozwiązanie problemu
Plamy Niezamierzony proces gotowania. Obserwować proces gotowania.
Plamy, odpryski Rozlane artykuły spożywcze, przede wszyst-
kim takie, które zawierają cukier. Natychmiast usuwać skrobaczką do szkła.
Plamy, odpryski i
pęknięcia szkła Uszkodzone naczynia do gotowania, naczy-
nia do gotowania ze stopioną emalią lub na-
czynia do gotowania z miedzianym lub alumi-
niowym spodem.
Używać odpowiedniego naczynia do gotowa-
nia i w dobrym stanie.
Plamy, przebarwienia Niedozwolone metody czyszczenia. Używać wyłącznie środków czyszczących,
które są odpowiednie i czyścić płytę grzew-
czą tylko wtedy, gdy jest ostygnięta.
Ochrona środowiska i oszczędność pl
5
Uszkodzenie Przyczyna Rozwiązanie problemu
Odpryski i pęknięcia
szkła Uderzenia lub spadające naczynie kuchenne,
akcesoria kuchenne lub inne twarde lub
ostre przedmioty.
Podczas gotowania nie uderzać w szkło ani
nie upuszczać przedmiotów na płytę grzew-
czą.
Zadrapania, przebar-
wienia Szorstkie dno naczynia do gotowania lub
przesuwanie naczynia do gotowania po pły-
cie grzewczej.
Sprawdzić naczynia. Unosić naczynie do go-
towania przy przesuwaniu.
Zarysowania Sól, cukier albo piasek. Nie używać płyty grzewczej jako blatu robo-
czego lub miejsca do odstawiania.
Uszkodzenie urządze-
nia Gotowanie w zamrożonym naczyniu. Nigdy nie używać zamrożonych naczyń do
gotowania.
Uszkodzenie naczy-
nia lub urządzenia Gotowanie bez zawartości. Nigdy nie stawiać naczyń do gotowania bez
zawartości na gorącą płytę grzewczą ani nie
rozgrzewać ich.
Uszkodzenia szyby Stopiony materiał na gorącej strefie grzew-
czej lub gorąca pokrywka garnka na szkle. Nie kłaść na płytę grzewczą papieru do pie-
czenia lub folii aluminiowej ani naczyń z two-
rzyw sztucznych.
Przegrzanie Gorące naczynie do gotowania na pulpicie
obsługi lub na ramce. Nigdy nie stawiać naczyń do gotowania na
tych obszarach.
UWAGA!
Ta płyta grzewcza wyposażona jest w części spodniej
w wentylator.
Jeśli pod płytą grzewczą znajduje się szuflada, nie
należy w niej przechowywać małych ani spiczastych
przedmiotów, papieru ani ściereczek do naczyń.
Przedmioty te mogą zostać zassane i uszkodzić
wentylator lub mieć negatywny wpływ na chłodzenie.
Pomiędzy zawartością szuflady a wentylatorem nale-
ży zachować odstęp minimum 2cm.
3  Ochrona środowiska i oszczędność
3.1 Usuwanie opakowania
Materiały opakowaniowe są przyjazne dla środowiska i
nadają się do recyklingu.
Poszczególne elementy utylizować zgodnie z rodza-
jem materiału.
3.2 Oszczędzanie energii
Urządzenie użytkowane zgodnie z tymi wskazówkami
zużywa jeszcze mniej energii.
Wybierać strefy grzewcze dostosowane do wielkości
garnków. Stawiać naczynia do gotowania pośrodku
pól grzewczych.
Używać naczyń o średnicy dna zgodnej ze średnicą
pola grzewczego.
Wskazówka:Producenci naczyń często podają górną
średnicę garnków. Jest ona często większa od średni-
cy dna.
¡Niedopasowane naczynia do gotowania i niecałko-
wicie przykryte pola grzewcze zużywają dużo ener-
gii.
Zamykać garnki dopasowanymi do nich pokrywkami.
¡Gotowanie bez pokrywki wymaga znacznie większej
ilości energii.
Pokrywkę należy podnosić jak najrzadziej.
¡Przy podnoszeniu pokrywki następuje utrata dużej
ilości energii.
Używać szklanych pokrywek.
¡Przez szklaną pokrywkę można widzieć zawartość
garnka bez podnoszenia pokrywki.
Używać garnków i patelni z płaskim dnem.
¡Nierówne dna zwiększają zużycie energii.
Używać naczyń do gotowania dopasowanych do ilości
artykułów spożywczych.
¡Podgrzanie dużego naczynia z niewielką zawartości
zużywa większą ilość energii.
Gotować w niewielkiej ilości wody.
¡Im większa ilość wody w naczyniu, tym większa
ilość energii potrzebna do jego podgrzania.
Jak najszybciej zmniejszać stopień mocy grzania. Sto-
sować pasujący stopień mocy grzania podczas dogo-
towywania.
¡Zbyt wysoki stopnień mocy grzania podczas dogo-
towywania powoduje marnowanie energii.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756