Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje SMEG
›
Instrukcja Płyta ceramiczna SMEG SE232TD
Znaleziono w kategoriach:
Płyty do zabudowy
(67)
Wróć
Instrukcja obsługi Płyta ceramiczna SMEG SE232TD
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
Płyta cer
amiczna
Instruk
cja ob
sługi/Instruk
cja ins
talacji
MODEL: SE
232TD
PL
-2
Spis tr
eści
1
.
W
s
t
ę
p
..................................................................................................
3
1.1
Ostrz
eż
enia dotyczące bezpie
czeńs
twa
......................................................
3
1.2
Instalacj
a
......................................................................................
3
1.2.1
Zagroż
enie poraż
enia prądem elektrycznym
....................................
3
1.2.2
Ryzyk
o przecięcia
................................................................
3
1.2.3
Ważne ins
trukcje be
zpieczeńs
twa
...............................................
3
1.3
Obsługa i k
onserwacja
........................................................................
4
1.3.1
Zagroż
enie poraż
enia prądem elektrycznym
....................................
4
1.3.2
Ryzyk
o dotyczące zdr
owia
.......................................................
4
1.3.3
Ryzyk
o dotyczące gorącej powierz
chni
..........................................
4
1.3.4
Ryzyk
o przecięcia
................................................................
5
1.3.5
Ważne ins
trukcje be
zpieczeńs
twa
...............................................
5
2
.
Prez
entacja produk
tu
.................................................................................
6
2.1
Widok z góry
..................................................................................
6
2.2
Panel s
ter
owania
..............................................................................
6
2.3
Inf
ormacje o produkcie
.........................................................................
6
2.4
Zasada działania
.................................................................................
7
2.5
Przed uż
yciem nowej płyty cer
amicznej
........................................................
7
2.6
Dane techniczne
................................................................................
7
3
.
Działanie pr
oduktu
....................................................................................
7
3.1
Dotyk
owe elemen
ty ster
owania
................................................................
7
3.2
Wybór od
powiedniego naczynia
...............................................................
8
3.3
Obsługa urz
ądzenia
.............................................................................
8
3.3.1
Ro
zpoczęcie go
towania
............................................................
8
3.3.2
Zak
ończenie g
otowania
............................................................
9
3.3.3
Korzy
stanie z funk
cji podwójneg
o obszaru
.......................................
10
3.3.4
Blok
owanie element
ów ster
owania
..............................................
11
3.3.5
Element st
erow
ania minutnikiem
................................................
11
3.3.6
Zabezpiecz
enie prze
d przegrz
aniem
..............................................
14
3.3.7
Ostrz
eż
enie o resztk
owej energii cieplnej
........................................
14
3.3.8
Domy
ślne czasy pr
acy
.............................................................
14
4
.
W
skaz
ówki dotyczące got
owania
..................................................................
14
4.1
Por
ady dotyczące gotow
ania
..................................................................
14
4.1.1
Gotowanie na w
olnym ogniu, got
owanie ryżu
...................................
14
4.1.2
Passer
owanie s
tek
ów
.............................................................
15
4.
1.3
Szybkie smaż
enie
..................................................................
15
5
.
Ustaw
ienia poziomu ciepła
.........................................................................
15
6
.
Pielęgnacja i czyszcz
enie
............................................................................
16
7
.
Por
ady i wskazówki
.................................................................................
17
8
.
In
st
alacja
.............................................................................................
18
8.1
Wybór sprz
ętu instalacyjnego
................................................................
.
18
8.2
Przed umies
z
czeniem uchwytów mocujący
ch
................................................
20
8.3
Ostrz
eż
enia
.....................................................................................
20
8.4
Podłącz
a
nie pły
ty kuchennej do zas
ilania sieciowego
........................................
21
PL
-3
1
.
W
s
t
ę
p
1.1
Ostrz
eżenia dotyczące bezpieczeństwa
P
aństwa
bezpiecz
eństwo
jest
dla
nas
ważne.
Prosim
y
przecz
ytać
niniejszą
inf
ormację
przed
użyc
iem
swoj
ej płyty kuchennej.
1.2
Instalacja
1.2.1
Zagroż
enie porażenia prądem elektrycznym
•
Prz
ed
przys
tąpieniem
do
jakichk
olwiek
prac
lub
k
onserwacji
urządz
enia
n
ależy
odłączyć
je
od
zasilania elek
trycznego.
•
Należy
obowiązk
owo
wykonać
połączenie z odpo
wiednią inst
alacją uziemiającą.
•
Zmian
y
w
domo
wej
inst
alacji
elek
trycznej
mus
zą
by
ć
dok
onywane
wyłącznie
prze
z
wykwalifik
owanego elek
tryka.
•
Nieprz
estrz
eg
anie tej wsk
az
ó
wki moż
e spowodować por
ażenie prądem elektrycznym lub śmier
ć.
1.2.2
Ryzyk
o przecięcia
•
Zachować os
tro
żność
-
kraw
ędzie pły
ty są ostr
e.
•
Nieprz
estrz
eg
anie ostrz
eż
eń moż
e spowodować
obraż
e
nia lub sk
aleczenia.
1.2.3
W
ażne instrukcje bezpieczeństw
a
•
Pr
ze
d
przys
tąpieniem
do
instalac
ji
lub
używania
niniejsz
ego
urządz
enia
należy
uważnie
prz
eczytać
niniejsz
e instruk
cje.
•
W
żadnym
wypadku
nie
należ
y
umies
zcz
ać
na
niniejsz
ym
urządz
eniu
łatw
opaln
ych
materiałó
w
ani
produk
tów
.
•
Udost
ępnić niniejsz
e inf
ormacje osobie
odpowiedzialnej
za ins
talację
urządz
enia, poniew
aż mo
że
to obniż
yć k
oszty instalacji
.
•
Aby
uniknąć
zagro
żeń,
urządz
enie
musi
zos
tać
zainst
alowa
ne
zg
odnie
z
niniejszą
instruk
cją
inst
alacji.
•
Niniejsz
e
urządz
enie
musi
z
ostać
właściwie
zainst
alowane
i
uziemione
wyłącznie
prz
ez
odpowiednio wykwalifik
owaną osobę.
•
Niniejsz
e
urządz
enie
powinno
być
podłącz
one
do
obwodu,
który
zaw
iera
wyłącznik
izolacyjn
y
zape
wniający całk
owite odłącz
enie od źródł
a zasilania.
•
Niepr
awidłowa
instalac
ja
urządz
e
nia
może
spowodow
ać
unie
ważnienie
gwarancji
lub
wyc
ofanie
odpowiedzia
lności.
•
Niniejsze
ur
ządzenie
może
być
używane
pr
zez
dzieci
w
wi
eku
od
8
lat
oraz
przez
oso
by
o
ograniczonych
zdolnościach
f
izycznych,
sensorycznyc
h
lub
umysłowych
bądź
nieposiadające
doświadczenia
i
wiedzy,
jeżeli
zostały
one
objęte
nadzorem
lub
jeśli
instrukcja
zezwala
na
użytkowanie
przez
niniejsze
osoby
w
bezpiec
zny
sposób,
a
także
gdy
rozu
mieją
one
istniejące
zagrożenia.
•
Dzieci
nie
mogą
b
awić
się
urządzeniem.
Czyszczenie
i
konserwacja
nie
mogą
być
wykonywane
przez dzieci bez na
dzoru
.
•
Jeż
e
li
prze
wód
zasilając
y
jest
uszk
odz
ony
,
musi
zos
tać
wymieniony
prz
ez
producent
a,
jego
prz
edsta
wiciela
serwisowego
lub
osobę
o
podobny
ch
kwalifik
acjach,
w
celu
uniknięcia
zagr
oż
enia.
PL
-4
•
Ostrzeżenie:
w
przypadku
płyty
z
powierzchnią
z
m
ateriału
szklano
-
ceramicznego
lub
podobnego,
który chroni
części zn
ajdujące się
pod napięciem,
w razie
pęknięcia
powierzchni należy
wyłączyć
urządzenie w celu uniknięcia poraż
enia prądem elektrycznym.
•
Prz
edmioty
metalow
e,
takie
jak
noż
e,
widelce,
łyżki
i
p
okrywy
,
nie
mogą
być
umiesz
czane
na
powierz
chni płyty grz
ewcz
ej, poniew
aż mogą się nagrz
ać.
•
Nie używać p
arowych urządzeń do c
zyszczenia.
•
Do czy
sz
cz
enia płyty kuch
ennej nie używ
ać urządz
eń paro
wych.
•
Urządzenie
nie
moż
e
być
obsług
iwane
za
pom
ocą
zew
nętrznego
minutnik
a
lub
oddziel
nego
systemu zdalnego sterowania.
•
OSTRZEŻENIE:
niebezp
ieczeństwo
pożaru:
nie
kłaść
przedmiotów
na powierzchniach
grzewczych.
•
Proces
gotowania
musi
być
nadzorowany.
Krótkoterminowy
proces
gotowania
musi
być
stale
nadzorowany.
•
OSTRZEŻEN
IE:
nienadzorowane
przygotow
ywanie
potraw
na
płycie grzewczej
z
wykorzy
staniem
tłuszczu lub oleju
może być niebezpieczne i
stwarzać ryzyko pożaru. NIGDY nie
wykonywać prób
gaszenia
ognia wodą,
lecz
wyłączyć
urządzenie, a
następni
e
przykryć
płomień, np.
pok
ry
wką
lub
kocem gaśniczym.
1.3
Obsłu
ga i k
onserwacja
1.3.1
Zagroż
enie porażenia prądem elektrycznym
•
Nie
goto
wać
na
uszk
odz
onej
lub
pę
kniętej
płycie
kuchennej
.
W
prz
ypadku
potłuczenia
lub
pęknięcia
powierz
chni
płyty
kuchennej natychmia
st
odłączy
ć
urządze
n
ie
od zasilania
sieciowego
(prz
ełącznik ścienny) i sk
ont
aktow
ać się z wykwalifik
owanym
technikiem.
•
Prz
ed
przyst
ąpieniem
do
cz
ysz
czenia
lub
kons
erwacji
odłączy
ć
płyt
ę
kuchenną
od
gniazdk
a
ściennego.
•
Nieprz
estrz
eg
anie tej wsk
az
ówki moż
e spowodow
ać poraż
enie
prądem elektrycznym lub śmierć.
1.3.2
Ryzyk
o dotyczące
zdr
owia
•
Niniejsze urządz
e
nie jest zgodne z normami bezpiecz
eństwa elektr
omagnetycznego.
•
Niemniej
jednak
osoby
z
ro
zrusznika
mi
serca
lub
innymi
elektryczn
ymi
implant
ami
(takimi
jak
pompy
insulinow
e)
muszą
skons
ultow
ać
się
z
lekarz
em
lub
producente
m
implantu
przed
przys
tąpieniem
do
eksploat
acji
niniejsz
ego
urządz
enia
w
celu
upewnienia
się,
że
pole
elektromagnetyczne nie będzie wywierało wpływu na ich implanty
.
•
Nieprz
estrz
eg
anie tej por
ady moż
e
spow
odow
ać śmierć.
1.3.3
Ryzyk
o dotyczące
gorącej powierzchni
•
P
odczas
użytk
owania
dost
ępne
części
niniej
sz
ego
urządzenia
będą
wyst
arcz
ająco
gorące,
aby
spowodo
wać oparz
enia.
•
Nie z
ezwalać,
by cz
ęści ciała,
odzież lu
b prz
edmioty inne niż
odpowiednie
naczynia do
tykały
szkła
induk
cyjnego
, dopóki po
wierzc
hnia nie ochłodzi się.
•
T
rzymać z da
la od dzieci.
•
Uchwyty
rondli
mogą
być
gorące.
Spr
awdzić,
czy
uchwyty
ro
ndla
nie
prz
echodzą
nad
innymi
str
efami got
owania, któr
e są włączone. T
rzymać uchwyty w miejscu niedo
st
ępnym dla
dzieci.
•
Nieprz
estrz
eg
anie tej wsk
az
ówki moż
e spowodow
ać poparzenia i
oparzenia.
PL
-5
1.3.4
Ryzyk
o przecięcia
•
Ostr
e jak brzytwa ostrze skr
obaka jest odsłonięt
e po zdjęciu osłony bezpiecz
eństwa. Stosow
ać ze
sz
cz
ególną
ostr
ożnośc
ią
i
zaw
sz
e
przecho
wywać
w
bezpieczny
m
miejscu,
niedostępn
ym
dla
dzieci.
•
Nieprz
estrz
eg
anie ostrz
eż
eń moż
e spowodować
obraż
e
nia lub sk
aleczenia.
1.3.5
W
ażne instrukcje bezpieczeństw
a
•
Nigdy
nie
po
zos
tawiać
urządz
enia
bez
nadz
oru
podczas
użytk
owania.
Kipienie
po
woduje
dymienie i tłust
e plam
y
, któr
e mogą zapalić s
ię.
•
Nigdy
nie
używać
swojego
urzą
dze
nia
jak
o
p
owierz
chni
prz
eznacz
onej
do
pracy
lub
do
prz
echowywania.
•
Nigdy nie poz
ostawiać na urządz
eniu żadn
ych przedmiot
ów ani przyboró
w kuchenn
ych.
•
Nie
umiesz
czać
ani
nie
poz
ostawiać
żadn
ych
namag
nesowany
ch
prz
edmiotów
(
np.
kart
kredyto
wych,
kart
pamięci) ani
urządzeń
el
ektr
oniczny
ch (np.
k
omputeró
w
,
odtwarzacz
y
MP3)
w
pobliżu
urządz
enia,
ponieważ
mo
że
na
nie
neg
atywnie
wpły
wać
jego
pole
elektro
magnetyczne.
•
Nigdy nie używ
ać urządzenia do ogrz
ewania
lub nagrz
ewania
pomiesz
czeń.
•
P
o
użyciu
zaw
sz
e
wyłączać obsz
ary
grzew
cze
i
płytę kuchenną zgodnie z
opisem
zaw
artym
w
niniejsz
ej
ins
truk
cji
(np.
za
pomocą
dotyk
owych
elementów
ster
owania)
.
Nie
należy
poleg
ać
na funk
cji wykrywania g
arnka w c
elu wyłączenia
obsz
arów
gotow
ania po zdjęc
iu garnk
a.
•
Nie
z
ezw
alać
dzieciom na
zabawę urządz
eniem
or
az
na
siadanie,
sta
wanie i
wspinanie
się
na
nie.
•
Nie
przechowywać
przedmiotó
w
interesujący
ch
dzieci
w
szafk
ach
nad
urządzeniem.
Dzieci
wspinające s
ię na płytę kuchenną
mogą
doznać pow
ażny
ch obraż
eń.
•
Nie po
zos
tawiać dzieci sam
ych lub nienadz
orow
anych w mie
jscu wyk
orzys
tania urządz
enia.
•
Dzieci
lub
osoby
niepe
łnospra
wne
z
ogr
aniczoną
możliwością
k
orzyst
ania
z
urządz
e
nia
powinn
y przebywać z odpowiedzialną i k
ompetentną osobą, któr
a będzie uczyć ich używania
urządzenia.
Instruktor
powinien
mieć
pewność,
ż
e
osoby
takie
mogą
k
orzyst
ać
z
urządz
enia
bez z
agro
ż
enia dla siebie or
az otocz
enia.
•
Nie
napr
awiać
ani
nie
wymieniać
żadnej
części
urządz
enia,
ch
yba
ż
e
jest
to
z
alecane
w
instruk
cji
obsługi.
W
sz
elkie
inne
czynno
ści
serwisow
e
powinn
y
by
ć
wyk
on
ywane
prz
ez
wykwalifik
owanego t
echnik
a.
•
Nie umiesz
czać ani nie upus
zcz
ać ciężkich prz
edmiotów na płytę k
uchenną.
•
Nie st
aw
ać na płycie k
uchennej.
•
Nie uż
ywać g
arnk
ów z
poszarpan
ymi kra
wędziami
ani nie prz
eciągać
garnk
ów po
powierz
chni
szkła induk
cyjnego
, ponieważ mo
że t
o zaryso
wać szkło.
•
Do czy
sz
czenia płyty k
uchennej nie używ
ać skrobak
ów ani inn
ych os
trych i ściern
ych śr
odk
ów
czy
sz
czących
, poniew
aż
mogą one porysować s
zkło indukcyjne.
•
Niniejsz
e urządz
enie jest
prze
znaczo
ne do
użytku domow
ego
i podobn
ych
zast
osowań,
takich
jak:
-
zaple
cza
kuch
enne
dla
perso
nelu
w
sklepach,
biurach
i
inn
ych
miejscach
pr
acy;
-
gospodar
stwa
rolne;
-
użytk
owanie
prze
z
kl
ientó
w
w
hotelach,
motelach
i
inny
ch
miejscach
mieszk
alny
ch;
-
użytk
owanie w obiektach typu bed and br
eakfas
t.
•
OSTRZEŻENI
E: urządzeni
e i jego dost
ępne cz
ęści nagrz
ewają się p
odczas uż
ytk
owania.
•
Należ
y zach
ować o
str
ożność, ab
y nie dotyk
ać elemen
tów
grzewczych
.
•
Dzieci
w
wiek
u
poniżej
8
lat muszą
b
yć
trzymane
z
dala
od
urządzenia,
chyba że
znajdują
się
pod st
ałym nadzor
em.
Pomiń
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Kubek Stanley
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Pomysł na prezent
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking soundbarów [TOP10]
Zalany laptop – co zrobić w takiej sytuacji?
Ranking smartwatchy [TOP10]
Ranking spalaczy tłuszczu [TOP10]
Wuchang: Fallen Feathers - wymagania PC. Gdy pierwszym bossem może stać się twój komputer
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Ranking kaw rozpuszczalnych [TOP10]
Ranking parownic do ubrań [TOP10]
Ranking zabawek dla 4-latka [TOP10]
Premiery gier 2025. Na te tytuły warto czekać
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Sprawdź więcej poradników