Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje VESTFROST
›
Instrukcja Piekarnik VESTFROST VO-65W19MAVMC
Znaleziono w kategoriach:
Piekarniki do zabudowy
(2)
Wróć
Instrukcja obsługi Piekarnik VESTFROST VO-65W19MAVMC
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
4
Dzi
ę
kujemy
za
wybranie
niniejszego
produktu.
Niniejsza
instrukcja
obs
ł
ugi
za
wiera
w
a
ż
ne
inf
ormac
je
doty
cz
ą
ce
be
zpiecz
e
ń
stwa
i
wytyc
zne
u
ż
yt
kowan
ia
oraz
konse
rwacj
i
urz
ą
dzenia.
Prosi
my
o
po
ś
w
i
ę
cenie
c
zasu
na
z
apozn
anie
si
ę
z
niniejsz
ą
instrukcj
ą
obs
ł
ugi
pr
zed
u
ż
yciem
urz
ą
dzeni
a
i
zacho
wanie
j
ej
w
celu
p
ó
ź
niej
szego
w
ykorz
ystan
ia.
Symbol
Typ
Znaczenie
OSTRZE
Ż
ENIE
Ryzyko
powa
ż
nych
obra
ż
e
ń
lub
ś
mierci
RYZYKO
PORA
Ż
ENIA
PR
Ą
DEM
ELEKTRYCZNYM
Ryzyko
dotycz
ą
ce
niebezpieczne
go
napi
ę
cia
PO
Ż
AR
Ostrze
ż
enie;
ryzyko
po
ż
a
ru
/
materia
ł
y
ł
atwopalne
PRZESTROGA
Ryzyko
urazu
lub
uszkod
zenia
mienia
WA
Ż
NE
/
UWAGA
Prawid
ł
owe
korzystanie
z
system
u
5
S
P
I
S
T
R
E
Ś
C
I
1.
INSTRUKCJE
BEZPIECZE
Ń
STWA
1.1
Ogó
lne
zas
ady
bez
piecz
e
ń
stwa
1.2
W
prz
ypadk
u
gotow
ania
na
p
arze
1.3
Ostrze
ż
enia
do
tycz
ą
c
e
insta
lacji
1.4
Pod
czas
pr
acy
urz
ą
dzeni
a
1.5
Pod
czas
cz
yszcz
enia
i
ko
nserw
acji
2.
INSTALACJA
I
PRZYGOTOWANIE
DO
U
Ż
YTKO
WANIA
2.1
Ins
trukc
je
dla
ins
talat
ora
2.2
Mon
ta
ż
pie
karni
ka
2.3
Prz
y
łą
cze
elektryczne
i
bezpiecze
ń
s
two
3.
CECH
Y
PRODU
KTU
4.
U
Ż
YTKOWANIE
PRODUKTU
4.1
Tab
ela
pie
czeni
a
4.2
W
prz
ypadk
u
gotow
ania
na
p
arze
4.3
Kor
zysta
nie
z
cyfr
owego
t
imera
4.4
Akc
esori
a
5.
CZYSZ
CZEN
IE
I
KONS
ERWA
CJA
5.1
Czy
szcze
nie
5.2
Kon
serwa
cja
6.
ROZWI
Ą
ZYWANIE
PROBLEMÓW
I
TRANSPORT
6.1
Roz
wi
ą
zyw
anie
pr
oblem
ów
6.2
Tra
nspor
t
7.
SPECY
FIKA
CJA
TEC
HNICZ
NA
7.1
Ety
kieta
e
nerget
yczna
6
6
7
8
8
9
10
10
10
12
13
14
17
18
19
23
25
25
28
29
29
29
30
30
PL
EN
RO
SK
LT
CZ
6
1
.
I
N
S
T
R
U
K
C
J
E
B
E
Z
P
I
E
C
Z
E
Ń
S
T
W
A
•
Przed
u
ż
yciem
ur
z
ą
dzenia
nale
ż
y
uwa
ż
nie
przeczyta
ć
c
a
łą
inst
rukcj
ę
i
z
achow
a
ć
j
ą
w
dogod
nym
miejs
cu
do
wgl
ą
d
u,
gdy
zaj
dzie
tak
a
potrze
ba.
•
Instrukcja
zosta
ł
a
przyg
otowa
na
dla
wi
ę
c
ej
ni
ż
jed
nego
mod
elu,
dla
tego
da
ne
urz
ą
dz
enie
mo
ż
e
nie
mie
ć
niektó
rych
opi
sanych
f
unkcji
.
Z
tego
pow
odu
wa
ż
n
e
jest,
ab
y
zwróc
i
ć
szcze
góln
ą
uw
ag
ę
na
wszy
stkie
il
ustrac
je
podcz
as
czyta
nia
tej
in
strukc
ji.
Urz
ą
dzeni
a
mog
ą
u
ż
ywa
ć
dzieci
w
wieku
o
d
8
lat
oraz
o
soby
o
og
ranicz
onej
spr
awno
ś
ci
fi
z
ycznej
,
czuciowej
lub
psychicznej
oraz
bez
do
ś
wiad
czenia
i
w
iedzy
,
ale
tylk
o
pod
nadz
orem
lub
zgodn
ie
z
udzielonymi
instrukcjami
dotycz
ą
cymi
j
ej
u
ż
ytkowania
w
sposób
bezpieczny
i
przy
zrozumieniu
zwi
ą
za
nych
z
tym
z
agro
ż
e
ń
.
Dz
ieci
nie
m
og
ą
si
ę
b
awi
ć
urz
ą
dze
niem.
D
zieci
be
z
nadzor
u
nie
mog
ą
czy
ś
ci
ć
urz
ą
dzenia
ani
wykonywa
ć
czynno
ś
ci
kons
erwacy
jnych
.
OSTRZE
Ż
ENIE:
K
uchenk
a
i
jej
dos
t
ę
pne
cz
ę
ś
ci
nagr
zewaj
ą
si
ę
podc
zas
u
ż
ytkowania.
Nale
ż
y
uwa
ż
a
ć
,
aby
nie
d
otkn
ąć
elementów
grzejnych.
Dzieci
poni
ż
ej
8.
rok
u
ż
ycia
nie
n
ale
ż
y
dop
uszcza
ć
w
pobli
ż
e
kuchen
ki,
je
ś
li
n
ie
znajd
uj
ą
si
ę
one
po
d
sta
ł
ym
na
dzorem
.
OSTRZE
Ż
ENIE:
Niebezpiecze
ń
s
two
po
ż
a
ru:
Nie
pr
zechow
ywa
ć
ż
adnych
przedm
iotów
na
p
ł
ycie
do
g
otowan
ia.
OSTRZE
Ż
ENIE:
Je
ż
e
li
powie
rzchni
a
jest
p
ę
kni
ę
ta
,
wy
łą
czy
ć
kuchenk
ę
,
a
by
unikn
ąć
zagro
ż
enia
po
ra
ż
enie
m
pr
ą
dem
e
lektry
cznym.
•
Nie
w
łą
cza
ć
urz
ą
dzenia
z
a
pomoc
ą
zewn
ę
trznego
cza
somierza
lub
odr
ę
bnego
s
ystemu
z
dalneg
o
sterow
ania.
•
W
czasie
pracy
urz
ą
dzenie
si
ę
nagr
zewa.
Na
le
ż
y
uwa
ż
a
ć
,
aby
nie
do
tkn
ąć
el
ementó
w
grzejn
ych
wewn
ą
t
rz
pieka
rnika.
•
Uchwy
ty
mog
ą
si
ę
nagrza
ć
po
krót
kim
czas
ie
u
ż
ytko
wania.
•
Do
czys
zczeni
a
szklan
ych
drzw
iczek
p
iekarn
ika
i
inny
ch
powie
rzchni
n
ie
u
ż
ywa
ć
ś
ciernych
ś
rodkó
w
czyszcz
ą
cych
an
i
skrob
aczek.
M
og
ą
one
zarysowa
ć
powierzchni
ę
,
co
mo
ż
e
s
powod
owa
ć
p
ę
kni
ę
ci
e
szk
ł
a
drzwi
l
ub
uszko
dzenie
p
owier
zchni.
•
Do
czyszczenia
kuchenki
nie
u
ż
ywa
si
ę
urz
ą
dze
ń
czyszcz
ą
cyc
h
przy
u
ż
yc
iu
pary
.
Przed
w
ymian
ą
lampki
nale
ż
y
s
i
ę
upewn
i
ć
,
ż
e
kuche
nka
jes
t
wy
łą
cz
ona,
aby
u
nikn
ą
ć
pora
ż
en
ia
pr
ą
dem
.
OSTRZE
Ż
ENIE:
P
odczas
p
ieczen
ia
lub
gr
illowa
nia
dost
ę
pne
cz
ęś
ci
kuch
enki
mog
ą
si
ę
nagrzewa
ć
.
Podcza
s
u
ż
ytkow
ania
ur
z
ą
dzeni
a
w
jego
pob
li
ż
u
nie
m
og
ą
si
ę
zn
ajdowa
ć
dzieci
.
•
Urz
ą
dzeni
e
wyprod
ukowa
no
zgodn
ie
z
wszys
tkimi
o
bowi
ą
zuj
ą
cymi
miejscowymi
i
mi
ę
dzy
narodo
wymi
no
rmami
i
p
rzepis
ami.
•
Prace
konserwacyjne
i
naprawcze
mog
ą
by
ć
przeprowadzane
wy
łą
czni
e
przez
au
toryzo
wanyc
h
techni
ków
ser
wisowy
ch.
Ins
talacj
a
i
napraw
y
przepr
owadz
ane
prze
z
nieaut
oryzow
anych
t
echnik
ów
mog
ą
by
ć
niebezpieczne.
Zabrania
si
ę
do
konywa
nia
wsz
elkich
z
mian
i
mod
y
fi
kacj
i
specy
fi
k
acji
1.1
Og
ólne
za
sady
b
ezpie
cze
ń
st
wa
7
•
Wod
ę
nale
ż
y
wl
a
ć
do
wg
łę
bienia
znajduj
ą
c
ego
si
ę
w
p
odstaw
ie
pieka
rnika
p
rzed
jeg
o
uruch
omieni
em.
•
Nie
dol
ewa
ć
wody
do
wn
ę
ki
zn
ajduj
ą
cej
si
ę
w
podst
awie
pie
karnik
a,
gdy
pi
ekarni
k
jest
gor
ą
cy.
•
Po
otwa
rciu
drz
wiczek
p
iekarn
ika
z
jeg
o
wn
ę
trza
m
o
ż
e
wydos
tawa
ć
s
i
ę
para.
Nale
ż
y
zachowa
ć
ostro
ż
no
ść
po
dczas
ot
wieran
ia
drzw
iczek
pie
karni
ka,
poni
ewa
ż
mo
ż
e
t
o
spowo
dowa
ć
ry
zyko
popar
zenia.
•
W
wynik
u
gotowa
nia
na
par
ze
w
pieka
rniku
m
o
ż
e
pozos
ta
ć
wilg
o
ć
.
Ponie
wa
ż
wil
go
ć
mo
ż
e
powod
owa
ć
kor
ozj
ę
,
nale
ż
y
upewni
ć
si
ę
,
ż
e
wn
ę
t
rze
piek
arnika
w
ysch
ł
o
p
o
zako
ń
cz
eniu
got
owania
.
•
U
ż
ywaj
mi
ę
kkiej
wo
dy
w
piek
arniku
d
o
gotowa
nia
na
pa
rze.
Nie
u
ż
ywaj
ł
atw
opaln
ego
alko
holu
lub
roztw
orów
cz
ą
stek
sta
ł
y
ch
zami
ast
wody
.
•
Nie
u
ż
yw
aj
innyc
h
p
ł
ynów
n
i
ż
woda.
•
Nie
u
ż
yw
aj
gor
ą
ce
j
wody.
•
Do
goto
wania
na
p
arze
na
le
ż
y
u
ż
ywa
ć
naczy
ń
ze
stal
i
nierdz
ewnej.
•
Po
zako
ń
czeniu
k
a
ż
dego
go
towan
ia
na
parz
e,
je
ś
li
we
w
n
ę
ce
znajduj
ą
cej
si
ę
w
podsta
wie
pieka
rnika
po
zosta
ł
o
t
roch
ę
wo
dy,
nale
ż
y
j
ą
wyczy
ś
ci
ć
,
a
pozos
ta
ł
ej
wod
y
nie
nal
e
ż
y
u
ż
ywa
ć
d
o
nast
ę
p
nego
got
owania
..
•
Kamie
ń
to
niero
zpuszc
zalne
o
sady
wap
nia
i
mag
nezu,
kt
óre
pozo
staj
ą
po
o
dparow
aniu
tw
ardej
wody.
L
ekko
bia
ł
awy
kol
or,
twor
zy
si
ę
,
gdy
w
oda
jest
p
odgrze
wana
lu
b
pozost
awion
a
w
pozycj
i
stoj
ą
ce
j.
W
zwi
ą
z
ku
z
tym
na
ob
szara
ch
z
tward
ą
wod
ą
os
adzani
e
si
ę
kami
enia
jes
t
nieuni
knione
i
norma
lne.
Zal
eca
si
ę
st
osowa
nie
mi
ę
kk
iej
wody
,
aby
unik
n
ąć
nad
mierne
j
ilo
ś
ci
os
adów
ka
mienia
na
wn
ę
ce
z
najduj
ą
cej
si
ę
w
podst
awie
pie
karnik
a.
kuche
nki.
Sto
sowani
e
niew
ł
a
ś
ci
wych
os
ł
on
p
ł
yt
grzej
nych
mo
ż
e
p
owodo
wa
ć
wyp
adki.
•
Przed
in
stala
cj
ą
nale
ż
y
si
ę
upew
ni
ć
,
ż
e
loka
lne
war
unki
dys
trybu
cji
(rod
zaj
i
ci
ś
nienie
gazu
oraz
napi
ę
c
ie
i
cz
ę
stotliwo
ść
w
si
eci
elek
tryczn
ej)
s
ą
zg
odne
z
wym
ogami
d
la
daneg
o
urz
ą
dze
nia.
Specy
fi
kacj
ę
tego
urz
ą
d
zenia
po
dano
na
e
tykiec
ie.
Urz
ą
dzeni
e
zosta
ł
o
z
aproje
ktowan
e
wy
łą
c
znie
do
go
towani
a
potraw
i
je
st
przez
naczo
ne
tylko
do
u
ż
ytk
u
w
pomies
zczeni
ach
gosp
odars
tw
domow
ych.
Nie
n
ale
ż
y
go
u
ż
ywa
ć
do
inny
ch
celów
ani
zas
tosowa
ń
,
na
przy
k
ł
ad
do
u
ż
yt
ku
poza
do
mem,
w
cel
ach
kom
ercyjn
ych
lub
do
o
grzewa
nia
pomie
szcze
ń
.
•
Nie
nale
ż
y
u
ż
ywa
ć
uchw
ytów
drz
wiczek
pieka
rnika
do
p
odnosz
enia
lub
p
rzeno
szenia
u
rz
ą
dzen
ia.
•
Podj
ę
to
wszystkie
mo
ż
l
iwe
ś
rod
ki,
aby
za
pewni
ć
bezpiecze
ń
stwo
u
ż
yt
kowni
ka.
Poni
ewa
ż
szk
ł
o
mo
ż
e
p
ę
kn
ąć
,
na
le
ż
y
zachowa
ć
ostro
ż
no
ść
pod
czas
czy
szcze
nia,
aby
u
nikn
ą
ć
zarysowania.
Unika
ć
uderz
ania
lub
t
r
ą
cania
s
zyby
ak
cesori
ami
kuch
ennym
i.
•
Nale
ż
y
s
i
ę
upewn
i
ć
,
ż
e
przew
ód
zasi
laj
ą
cy
ni
e
zaklin
owa
ł
si
ę
ani
n
ie
uszk
odzi
ł
po
dczas
in
stalac
ji.
Je
ś
li
us
zkodzi
s
i
ę
przew
ód
zasil
aj
ą
cy,
nale
ż
y
zleci
ć
jeg
o
wymian
ę
produc
entow
i,
autor
yzowan
emu
serwi
sowi
lub
p
odobni
e
wykwa
li
fi
kowanym
osobom,
aby
unikn
ąć
zagro
ż
e
ń
.
•
Gdy
otw
arte
s
ą
dr
zwiczk
i
pieka
rnika,
n
ie
nale
ż
y
pozwala
ć
d
ziecio
m
wspina
ć
si
ę
na
nie
ani
n
a
nich
siada
ć
.
•
Dzieci
i
zwierz
ę
ta
powi
nny
prz
ebywa
ć
z
d
ala
od
teg
o
urz
ą
dzenia.
1.2
Do
g
otowa
nia
na
p
arze
PL
EN
RO
SK
LT
CZ
8
•
Nie
uru
chamia
j
kuchen
ki,
dopó
ki
nie
zo
stanie
c
a
ł
kowic
ie
zains
talowa
na.
•
Urz
ą
dzeni
e
musi
zai
nstalo
wa
ć
auto
ryzow
any
tech
nik.
Pro
ducent
n
ie
odpow
iada
za
ż
ad
ne
szkod
y,
które
mog
ł
o
spowod
owa
ć
umieszczenie
urz
ą
d
zenia
w
ni
eodpow
iedni
m
miejsc
u
i
jego
ins
talacj
a
przez
n
ieupra
wnione
o
soby.
•
Rozpakowuj
ą
c
urz
ą
dzenie
,
nale
ż
y
si
ę
upewni
ć
,
ż
e
nie
zosta
ł
o
ono
uszk
odzon
e
podcza
s
transp
ortu.
W
przyp
adku
jak
iejkol
wiek
wa
dy
nie
nal
e
ż
y
go
u
ż
yw
a
ć
i
nale
ż
y
natyc
hmias
t
skonta
ktowa
ć
s
i
ę
z
wykwali
fi
kowany
m
serwi
santem
.
Ponie
wa
ż
u
ż
yte
do
p
akowa
nia
mate
ria
ł
y
(ny
lon,
zsz
ywki,
styrop
ian
itp
.)
mog
ą
by
ć
niebezpieczne
dla
dzieci,
nale
ż
y
je
bezz
w
ł
oczni
e
zebra
ć
i
w
yrzuci
ć
.
•
Chron
i
ć
urz
ą
dzenie
przed
oddzia
ł
ywan
iami
z
oto
czeni
a.
Nie
wys
tawia
ć
go
na
dzia
ł
a
nie
s
ł
o
ń
ca,
deszc
zu,
ś
nieg
u,
py
ł
u
lub
n
admie
rnej
wil
goci.
•
Sprz
ę
ty
otac
zaj
ą
ce
urz
ą
dze
nie
(np.
s
zafka)
m
usz
ą
by
ć
odporn
e
na
dzia
ł
a
nie
temp
eratur
y
co
najmn
iej
100°
C.
•
Nie
wol
no
insta
lowa
ć
urz
ą
dz
enia
za
d
rzwicz
kami
ozd
obnymi
–
p
ozwol
i
to
unikn
ąć
przegrzania.
•
Wn
ę
ka
znajduj
ą
ca
si
ę
w
podsta
wie
pie
karnik
a
musi
by
ć
czyszc
zona
po
ka
ż
dym
got
owaniu
n
a
parze.
Je
ś
li
po
k
a
ż
dym
go
towani
u
na
parze
n
a
dnie
pi
ekarni
ka
pozos
tanie
wo
da,
po
os
tygni
ę
c
iu
pieka
rnika
nale
ż
y
wytrze
ć
pozosta
łą
wod
ę
such
ą
sz
matk
ą
.
W
pr
zeciwn
ym
razi
e
woda
poz
ostaj
ą
c
a
na
dnie
pieka
rnika
mo
ż
e
spowodowa
ć
osadza
nie
si
ę
ka
mienia
.
•
Podcz
as
pierw
szego
u
ż
y
cia
piek
arnik
a
mo
ż
e
by
ć
wy
czuwa
lny
lekk
i
nieprz
yjemny
zapach
.
To
ca
ł
kow
icie
nor
malne
zj
awisk
o
spowod
owane
p
rzez
mat
eria
ł
y
izolacyjne
znajduj
ą
ce
si
ę
n
a
elementach
grza
ł
ki.
Prz
ed
pierw
szym
u
ż
y
ciem
pie
karnik
a
zaleca
my
w
łą
czy
ć
g
o,
gdy
jes
t
pusty,
i
ustaw
i
ć
maksymaln
ą
tempe
ratur
ę
n
a
45
minu
t.
Nale
ż
y
si
ę
upewni
ć
,
ż
e
m
iejsce
i
nstala
cji
prod
uktu
jest
do
brze
wen
tylowa
ne.
•
Zachowa
ć
ostro
ż
no
ść
,
o
twiera
j
ą
c
drzwi
czki
pie
karnik
a
podcz
as
piecz
enia
i
po
je
go
zako
ń
czeniu.
Gor
ą
ca
para
z
pi
ekarni
ka
mo
ż
e
sp
owodow
a
ć
opar
zenia.
•
Nie
umieszcza
ć
mate
ria
ł
ów
pa
lnych
an
i
ł
atwop
alnych
w
u
rz
ą
dzen
iu
ani
w
jeg
o
pobli
ż
u
,
gdy
urz
ą
dzeni
e
pracuj
e.
•
Do
wsta
wiania
i
w
yjmow
ania
pot
raw
z
piek
arnik
a
zawsze
u
ż
ywa
ć
r
ę
ka
wic
kuch
ennyc
h.
•
W
ż
adnym
w
ypadku
p
iekar
nika
nie
w
olno
wyk
ł
ada
ć
foli
ą
aluminiow
ą
,
pon
iewa
ż
mo
ż
e
do
j
ść
do
przegrzania.
•
Podcz
as
piecz
enia
nie
u
mieszc
za
ć
naczy
ń
ani
blach
do
pieczenia
bezpo
ś
red
nio
na
spo
dzie
pieka
rnika.
S
pód
bard
zo
si
ę
nag
rzewa
i
m
o
ż
e
doj
ść
d
o
uszko
dzenia
p
rodukt
u.
1.3
Ostrze
ż
enia
d
otycz
ą
ce
inst
alac
ji
1.4
Podczas
u
ż
ytkow
ania
Nie
poz
ostawi
a
ć
pieka
rnika
b
ez
nadzo
ru
podcz
as
gotow
ania
z
u
ż
yciem
sta
ł
y
ch
lub
p
ł
ynnyc
h
olejów
.
W
warun
kach
skr
ajnej
te
mperat
ury
mog
ą
si
ę
one
zapa
li
ć
.
Pal
ą
c
ego
si
ę
ol
eju
nie
wolno
gasi
ć
,
polew
aj
ą
c
wod
ą
.
Zamias
t
tego
na
le
ż
y
wy
łą
czy
ć
pieka
rnik
i
prz
ykry
ć
naczynie
pokrywk
ą
lub
koce
m
ga
ś
niczym.
•
Je
ś
li
pr
odukt
ni
e
jest
u
ż
ywany
przez
d
ł
u
ż
s
zy
czas
,
wy
łą
czy
ć
wy
łą
czn
ik
g
ł
ówny.
•
Je
ś
li
ku
chenka
n
ie
jest
u
ż
ywana,
u
pewni
ć
si
ę
,
ż
e
j
ej
pokr
ę
t
ł
a
zawsze
s
ą
w
pozycj
i
„0”
(sto
p).
Pomiń
NOWOŚCI
Motorola Edge 70
Apple MacBook Pro 2025
iPhone 17 PRO
Iphone 17
Iphone 17 AIR
Samsung S25 FE
APPLE MacBook Pro 2025
Samsung Fold 7
Samsung Flip 7
Philips OneUp
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Czajnik na gaz
Zgrzewarka próżniowa
Garnki
Mop elektryczny
Termometr elektroniczny
Pistolet do masażu
Masażer do stóp
Myjka do okien
Maszynka do makaronu
Myjka parowa
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Ranking odkurzaczy pionowych
Ranking smartwatchy damskich
Ranking parownic do ubrań
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Ranking gier planszowych
Ranking robotów sprzątających
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Black Weeks
Fotele i biurka Mad Dog
Zabawki
Pomysł na prezent
Sprzęty fitness
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking małych smartfonów [TOP10]
Ranking gier na PS4 [TOP10]
Ranking książek dla 8-latka [TOP10]
Te ekrany wydłużą czas pracy laptopów bez ładowania. Intel i BOE opracowały nowe rozwiązania
Ranking pralek ładowanych od góry [TOP10]
Ranking suszarek do włosów [TOP10]
Ranking telewizorów dla dzieci [TOP10]
Ranking małych laptopów [TOP10]
Ranking multicookerów [TOP10]
Co to jest trójkąt ekspozycji?
Ranking zmywarek do zabudowy 60 cm [TOP10]
Ranking trenażerów rowerowych [TOP10]
Ranking suchych karm dla psa [TOP10]
Ranking pił stołowych [TOP10]
Ranking kaw ziarnistych 100% arabica [TOP10]
Sprawdź więcej poradników