Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Piekarnik parowy – co to jest?

 2023-08-31 

Piekarnik jest jednym z podstawowych sprzętów w każdej kuchni. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje: taki, który można zabudować w kuchennych meblach oraz taki, który jest integralną częścią kuchni wolnostojącej. Wybór konkretnego modelu warto poprzedzić określeniem naszych potrzeb w zakresie przygotowywania posiłków, a zwłaszcza ich częstotliwość. Bez względu na rodzaj, warto również przyjrzeć się jego dodatkowym funkcjom. Oprócz rozmaitych paneli sterowania, programów pieczenia czy gotowania, a także możliwości łatwego czyszczenia, nowoczesne piekarniki wyposażone są w funkcje parowe. Warto zaznaczyć, że coraz większym zainteresowaniem cieszy się piekarnik parowy. Co to jest i jaką ma zasadę działania – wyjaśniamy w naszym poradniku.

Piekarnik parowy, czyli jaki?

Dla kogo będzie odpowiedni piekarnik parowy? Co to jest system parowy? Czy taka inwestycja się opłaca? To najczęstsze pytania, które pojawiają się u użytkowników, poszukujących standardowych rozwiązań w zakresie sprzętów gospodarstwa domowego, ale podczas zapoznawania się z ofertą producentów obserwują rozwój techniczny urządzeń i nowe funkcje, które im oferują. Jedną z takich funkcji jest w piekarniku para. System pary oferują sprzęty elektryczne AGD. W praktyce są to piekarniki elektryczne posiadające zwykle dodatkowe funkcje takie jak timer, termoobieg czy rozmaite programy pieczenia i gotowania automatycznego oraz dodatkowo funkcja pary poszerza zakres jego możliwości.

Piekarniki parowe w naszej ofercie:

Piekarnik parowy a sposób podawania pary

Jeśli szukamy odpowiedzi na pytanie, co to jest piekarnik parowy, warto najpierw zapoznać się z jego rodzajami. Rozpoznanie rodzajów tych urządzeń i określenie naszych potrzeb będzie najlepszym wyznacznikiem zakupu odpowiedniego dla nas i naszych domowników sprzętu.

Para podawana w określonym czasie przygotowania potrawy

Jeden z rodzajów piekarników elektrycznych z funkcją pary rozróżniamy ze względu na czas podawania pary do komory piekarnika. W tym wypadku para dodawana jest w ściśle określonym czasie i na konkretnym etapie przygotowywania potrawy. Uwalnianie pary jest tak zaprogramowane w automatycznych funkcjach piekarnika, aby następowało dokładnie w wyznaczonym czasie trwania procesu pieczenia.

Para dodawana przez cały proces przygotowania potrawy

Piekarniki elektryczne oznaczone pojęciem „fullsteam” to urządzenia wyposażone w systemy parowe, które uwalniają parę do komory piekarnika podczas całego procesu przygotowywania potrawy. Temperatura, gęstość i ilość pary mogą być zróżnicowane w zależności od rodzaju produktu, który jest poddawany obróbce termicznej, niemniej jest ona podawana bez przerwy.

Budowa piekarników z funkcją pary

Piekarniki parowe podlegają również innym podziałom. Jednym z nich jest rozróżnienie urządzeń ze względu na ich budowę. Nie dotyczy to samej konstrukcji piekarnika, która w zasadzie nie różni się od budowy standardowych piekarników elektrycznych, a wyposażenia, które generuje parę oddawaną do komory pieczenia.

Piekarnik z parownikiem statycznym

Parowanie statyczne w piekarnikach elektronicznych odbywa się w bardzo prosty sposób. Polega na odparowaniu wody, która umieszczana jest wewnątrz komory pieczenia. W wielu modelach woda może być nalewana na dolną blachę, w której jest na to przeznaczone specjalne wgłębienie. W urządzeniach bardziej zaawansowanych technologiczne wyznaczony jest do tego specjalny pojemnik na wodę, który w łatwy sposób możemy uzupełnić. W obu przypadkach woda zamienia się w parę podczas nagrzewania się piekarnika, a następnie oddawana jest do jego wnętrza.

Piekarnik z generatorem pary

Najnowocześniejsze, najbardziej zaawansowane i zarazem najbardziej efektywne są piekarniki z systemem parowym wyposażone w generator pary. Jak wskazuje nazwa, para jest generowana stale i wtłaczana do wnętrza komory podczas przygotowywania potrawy za pomocą specjalnej pompy z grzałką. Szczególną cechą takiej pracy jest to, że system działa na zasadzie obiegu zamkniętego, dzięki czemu nie musimy martwić się, że nawet długo pieczone mięsa będą pieczone bez dodatku pary, ponieważ jest ona wytwarzana w sposób ciągły. Cechą tego typu rozwiązania jest najwyższa stabilność termiczna i znaczny wpływ na zakres temperatur oraz ciśnienie i wilgotność.

Piekarnik ze stałym podłączeniem wody

Warto podkreślić, że wspomniane powyżej, najnowocześniejsze piekarniki elektryczne z systemem pary wyposażone są w wygodne, stałe podłączenie wody. Oznacza to, że nie dolewamy wody ani do wnętrza piekarnika, ani do specjalnego zbiornika na wodę. Woda w tego rodzaju urządzeniach pobierana jest na bieżąco i w miarę potrzeb z zewnętrznej sieci wodociągowej. Dla zachowania higieny nierzadko podłączenia te wyposażone są w dodatkowe systemy filtracji, a także wskaźniki przepływu wody i oznaczenia sygnalizujące potrzebę okresowego odkamieniania.

Sposoby wykorzystania pary w piekarnikach parowych

Piekarniki z systemem pary podlegają jeszcze innemu podziałowi. Chodzi o zasadę działania systemu parowego, a mówiąc szczegółowo – o sposoby wykorzystywania pary podczas nie tylko pieczenia i gotowania, ale również czyszczenia. Jaki wybrać piekarnik parowy? Co to jest generowanie pary w piekarniku i czy warto szukać nowoczesnego rozwiązania w tym zakresie, czy skupić się na podstawowych funkcjach? Znając wspomniany podział łatwiej nam będzie wybrać urządzenie odpowiednie do naszych potrzeb.

Piekarniki z funkcją pary

Piekarnik z funkcją pary to nic innego, jak tradycyjny piekarnik elektryczny, który dodatkowo wzbogacony jest o możliwość uwalniania pary wodnej do komory piekarnika. W dolnej blaszce piekarnika jest specjalne wgłębienie, do którego nalewamy wodę, która potem pod wpływem temperatury paruje i uwalnia się. Nierzadko też spotkamy w tych piekarnikach specjalny zbiornik na wodę, który okresowo uzupełniamy.

Piekarniki z generatorem pary

Generator pary jest urządzeniem zaawansowanym technologicznie i wyposażenie piekarnika w tego typu sprzęt znacznie poodnosi komfort jego użytkowania. Również przygotowywanie potraw jest o wiele łatwiejsze, ponieważ w większości urządzenia te są wyposażone w automatyczne programy przygotowywania określonych potraw, a rolą użytkownika jest umieszczenie produktu w komorze piekarnika, naciśnięcie odpowiedniego przycisku i oczekiwanie na rezultat, który zwykle jest idealny.

Piekarniki Sous Vide

Ostatnim rodzajem piekarników są tak zwane urządzenia sous vide. Nazwa pochodzi od specjalnej obróbki żywności, która polega najpierw na jej próżniowym pakowaniu, a następnie odpowiedniej obróbce termicznej. Rolą piekarników jest pieczenie, a przygotowanie potraw metodą sous vide polega na ich gotowaniu. Połączenie piekarnika i gotowania może się odbyć nie inaczej, jak w wyposażenie go w system pary, która osiągając odpowiednio wysoką temperaturę i gęstość, a także uwalniając się w określonym czasie, pozwala na przygotowanie potraw metodą sous vide we wnętrzu komory pieczenia.

Zalety systemu pary w piekarniku

Nie od dziś wiadomo, że gotowanie na parze jest jedną z najzdrowszych form obróbki produktów spożywczych. Potrawy przygotowywanie w ten sposób zachowują minerały i wartości odżywcze, nie tracą koloru, są mniej kaloryczne, a także smaczniejsze. Gotowane warzywa mogą stracić smak i kolor, a smażone mięso nie będzie chrupiące, jeśli nie dodamy do obróbki tłuszczu. Te czynniki możemy wyeliminować w piekarnikach, które wyposażone są w funkcję pary. Z wykorzystaniem pary przygotujemy w piekarniku odpowiednio zarumieniony i chrupiący chleb czy bułeczki, soczyste mięsa z przypieczoną skórką, a także wolno gotowane potrawy, np. z wykorzystaniem metody sous vide. To nie jedyne zalety systemu parowego w tym urządzeniu. Wszystkie modele piekarników stosujące do obróbki potraw parę wodą wykorzystują ją również do czyszczenia i odkażania komory piekarnika. Para o odpowiedniej temperaturze i gęstości działa bakteriobójczo i odkażająco, a do tego rozpuszcza nawet najtrudniejsze zabrudzenia na tyle, że po skończonym procesie automatycznego oczyszczania wystarczy, że przetrzemy wnętrze piekarnika gąbką, aby był idealnie czysty.


Wybierając piekarnik elektryczny warto zwrócić uwagę na to, czy jest wyposażony w system parowy, niezależnie od stopnia jego zaawansowania. To znacznie poprawia komfort przygotowywania potraw, a także utrzymanie piekarnika w czystości.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756