Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Jak działa płyta indukcyjna?

Data dodania: 30-08-2023
płyta indukcyjna na 230v z wtyczką do gniazdka

Nie ma żadnego innego rozwiązania, które byłoby tak skuteczne, tak ekonomiczne i tak racjonalnie zużywało energię. Wynika to z faktu, że ciepło poprzez indukcję jest wytwarzane bezpośrednio w naczyniu i nie ucieka na boki. Stąd tak łatwo czyści się płytę indukcyjną, nic na jej powierzchni się nie przypala. Do tego dochodzi także klasyczna estetyka, zgodnie z aktualnymi trendami wyposażenia wnętrz, która ewoluuje w kierunku nieszablonowych paneli sterowania czy detali wskazujących strefy grzewcze. Producenci biorą pod lupę także programy automatyczne ułatwiające obsługę urządzeń i skracające czas przygotowania potraw. Jak działa kuchenka indukcyjna i jaką ma moc?

Płyta indukcyjna - jak działa i czy jest bezpieczna?

Zasada działania płyty indukcyjnej opiera się na wytwarzaniu w naczyniu ciepła za pomocą prądów wirowych (indukcja magnetyczna). Przybliżając nieco temat, jak działa płyta indukcyjna, warto wiedzieć, że wyposażona jest w specjalne induktory, które w kontakcie z dnem metalowego naczynia ferromagnetycznego, tworzą pola wirowe o wysokich częstotliwościach (nawet do 50 kHz). Prądy te są w pełni bezpieczne dla człowieka, a ciekawostką jest fakt, że ten sam przedział częstotliwości wykorzystują delfiny do echolokacji; porozumiewania się. Ogromną zaletą płyt indukcyjnych jest fakt, iż energia powstaje w dnie garnka (naczynia), tylko w tym miejscu, gdzie znajdują się pod nim induktory. Pozostała powierzchnia płyty indukcyjnej zawsze pozostaje chłodna. Warto w tym miejscu raz jeszcze podkreślić, że pole magnetyczne wytwarzane przez płytę indukcyjną nie jest szkodliwe dla ludzkiego zdrowia, co potwierdzono licznymi badaniami, ale należy pamiętać, że osoby z urządzeniami stymulującymi życie (np. rozrusznik serca, pompa insulinowa) muszą zachować ostrożność i koniecznie dokładnie zapoznać się z instrukcją obsługi danej płyty.

Płyty indukcyjne w naszej ofercie:

Kuchnia indukcyjna - zasilanie

Płyty indukcyjne z racji swojej mocy, przystosowane są zwykle do prądu zmiennego 400 V (25A), zasilanego zazwyczaj z dwóch obiegów fazowych (np. L1 i L2). Oczywiście można spotkać także modele do instalacji jednofazowej (230 V, 16A), ale należy pamiętać, że ma wtedy ona pewne ograniczenia. Nie są dostępne lub nie jest możliwe używanie na raz wszystkich pól w opcji maksymalnej mocy, tzw. boostera. Należy też pamiętać, że,ze względu na to jak działa płyta indukcyjna nie potrzebuje tzw. siły. Żadne domowe urządzenie AGD (tak nawiasem mówiąc) nie wykorzystuje napięcia trójfazowego. To nagminny, często spotykany błąd, wynikający z niewiedzy technicznej. Jedynym determinantem do przyłączenia płyty indukcyjnej do sieci jest przydział mocy do lokalu lub domu. Można np. wymienić licznik jednofazowy niskiej mocy na dużą moc, o ile poradzi sobie z tym domowa instalacja i bez problemu korzystać z modeli wielostrefowych o ogromnych zaletach funkcjonalnych, które mają jednak znaczną moc przyłączeniową (zwykle powyżej 10-15 kW). 


Mówiąc o innych „parametrach” jak wymiary to spotkamy standardowe płyty indukcyjne o szerokości i głębokości 60 cm, choć dziś coraz chętniej wybierane są modele szersze 75 lub nawet 90 cm. Jeśli klient chce połączyć dwie techniki wykorzystując płytę gazową i indukcyjną, warto przemyśleć połączenie modułowych, 30-centymetrowych płyt typu domino (tzw. combi set).

Szybkość i skuteczność działania płyt indukcyjnych

Płyta indukcyjna z pewnością zrewolucjonizowała sposób gotowania. Rozwiązania zastosowane w niej pozwoliły otrzymać miano najszybszej, ale także najbezpieczniejszej metody gotowania. Nie tylko szybkość, ale także skuteczność to podstawowy atut indukcji. Dla przykładu zestawiając płytę indukcyjną z płytą ceramiczną czy płytą gazową, ta pierwsza nie tylko dwa, trzy razy szybciej zagotuje litr wody, ale i zużyje o 50, a niekiedy nawet o 80 proc. energii mniej! Tak dobre wyniki uzyskuje się dzięki wspomnianej, wysokiej, bo blisko 90-procentowej sprawności tego typu urządzeń. Zaletą działania płyty indukcyjnej jest z pewnością także błyskawiczne reagowanie na zmiany poziomu mocy, nieporównywalne ze zmniejszaniem płomieni w płytach gazowych czy płytach elektrycznych ceramicznych. Te ostatnie znacznie dłużej muszą też schładzać garnek, aby zmniejszyć temperaturę gotowania. Oczywiście co dla jednych będzie wadą, dla innych staje się czasem zaletą.


Korzystając z płyt indukcyjnych, pamiętajmy, że proces przygotowania potraw to „praca zespołowa” nie tylko sprzętu, ale także naczyń. Zadbajmy o to, aby oprócz dobrej jakości AGD, w naszej kuchni pojawiły się także wysokiej jakości garnki do płyt indukcyjnych, patelnie czy akcesoria. Pamiętajmy, że płyta indukcyjna wykorzystuje specjalne naczynia ferromagnetyczne. I to kolejna ważna rzecz: wcale nie muszą one charakteryzować się grubym dnem. Oczywiście, jeśli garnek ma wiele warstw, to ekonomia oraz komfort użytkowania wzrasta, ale grubość dna nie jest wcale najważniejsza. Najistotniejsze jest, czy garnek jest ferromagnetyczny, czyli mówiąc potocznym językiem, czy przywiera do niego magnes. I jest to najlepszy test! Wystarczy przyłożyć magnes do naczynia, aby mieć pewność czy nadaje się do gotowania. Niestety na płycie indukcyjnej nie zadziałają inne naczynia, np. porcelanowe, szklane, aluminiowe czy niektóre z uszlachetnianej stali nierdzewnej, choć istnieją pewne wyjątki ze specjalnymi spodami czy podkładkami. Producenci garnków oznaczają na dnie zazwyczaj informacje o możliwości użytkowania naczynia na płycie indukcyjnej.

Płyta indukcyjna - działanie i design

Zastanawiając się nad wyborem urządzenia, warto przyjrzeć się także estetyce modelu. Standardowe płyty elektryczne mają tę przewagę, że pozwalają na intuicyjne sterowanie urządzeniem za pośrednictwem sensorowego panelu sterowania, obsługiwanego dotykiem palca. Dziś coraz chętniej stosowane są proste w obsłudze i wyjątkowo wygodne panele sterowania przeznaczone do każdego pola grzewczego osobno. Niemniej, nadal popularne okazują się być panele sterowania typu slider z dodatkowymi funkcjami. Wychodząc naprzeciw klientom lubiącym tradycyjne pokrętła, producenci stosują coraz to nowsze metody działania płyt indukcyjnych – najnowszym są magnetyczne krążki, które można np. wyjmować – ma to aspekt nie tylko designerski, ale także służy zabezpieczeniu urządzenia przed niepożądaną zmianą ustawień (np. przez dzieci). Wszystkie wspomniane możliwości, pozwalają szybko programować urządzenie oraz zachować czystość powierzchni. Nawet podczas pracy, możemy przetrzeć powierzchnię, łącznie z panelem sterowania.


Także panele sterowania nierozerwalnie wiążą się z estetyką czy wzornictwem urządzeń. Dzisiejsza płyta indukcyjna to zazwyczaj stylowa, klasyczna szklana powierzchnia w połączeniu z kontrastującymi, np. czerwonymi lub niebieskimi podświetleniami. Uzupełniając wzornicze aspekty tych sprzętów grzewczych, producenci stosują dekoracyjne ramki czy także specjalne szlify. Należy w tym miejscu także wspomnieć o możliwości montażu płyty na równi z blatem, co jest dziś popularnym i bardzo minimalistycznym rozwiązaniem nowoczesnej kuchni. Obok klasycznej czerni, oferta płyt indukcyjnych rozszerzana jest o kolory białe, beżowe lub szare. 

Zaawansowane działanie kuchenki indukcyjnej

Coraz częściej płyta indukcyjna wyposażana jest w specjalne programy gotowania, które mają ustawioną moc początkową, idealnie dostosowaną do przygotowania danego typu dania. Takim przykładem może być program do smażenia steków, rozpuszczania czekolady, przygotowania sosów czy też gotowania makaronu. Wiele płyt wykorzystuje także specjalne czujniki, regulujące oprócz mocy także temperaturę grzania. Tuż obok automatyki, warte wspomnienia są rozwiązania spotykane wyłącznie w płytach z induktorami. Płyta indukcyjna może stosować automatyczne rozpoznawanie garnka, jego rozmiaru i kształtu oraz samoczynne aktywowanie pola na panelu sterowania. 


Funkcja wykrywania postawionego naczynia, polega na zastosowaniu pełnopowierzchniowego pola indukcyjnego z wykorzystaniem połączonych cewek magnetycznych tworzących jeden duży obszar (tzw. flexi zone). Ta możliwość daje użytkownikowi komfort użytkowania niewymiarowych brytfann, większych patelni do hiszpańskiej paelli czy też zdecydowanie mniejszych naczyń takich jak litrowy garnek czy kawiarka. Pomijając aspekty czysto użytkowe, takie rozwiązanie zapewnia szalenie istotną oszczędność energii elektrycznej. Nagrzewana jest dokładnie taka powierzchnia, jaką chcemy użytkować. Pełnopowierzchniowe gotowanie jest następstwem popularnej kiedyś i dziś funkcji stosowanej w płytach ceramicznych, mianowicie łączenia dwóch mniejszych pól w jedno większe (tzw. brytfanna).

Rozwiązania dostępne w każdym niemal modelu

Standardowe urządzenia indukcyjne mogą mieć szereg funkcji pozwalających skutecznie zwiększyć komfort użytkowania za pośrednictwem jednego przycisku na panelu sterowania. Mowa m.in. o szybkim zwiększeniu mocy typu Booster, PowerBoost, itp. funkcjach czasowych, tj. ustawienia timera czy minutnika ale także funkcji podtrzymania potrawy w cieple. W wielu modelach dostępne są też takie rozwiązania jak Stop & Go, które zatrzymuje grzanie lub zmniejsza moc, kiedy użytkownik odejdzie od płyty lub zostanie zmuszony przetrzeć powierzchnię płyty (np. po wykipieniu potrawy). Płyta indukcyjna jest także wyposażona w blokadę uruchomienia oraz ochronę przed przegrzaniem.

Jaka płyta indukcyjna do domu?

Płyta indukcyjna stała się prekursorką innowacyjnych rozwiązań w kontekście integracji z innymi urządzeniami. Jako pierwsza została połączona z okapem, który automatycznie regulować dziś może moc wyciągu, dostosowując pracę do poziomu mocy ustawionej na płycie. Takie rozwiązanie wpływa nie tylko na szybkość pochłaniania oparów kuchennych, bowiem okap reaguje na zmianę parametrów płyty natychmiastowo, ale także wpływa na łatwość i komfort obsługi. Co ciekawe, niedawno na rynku pojawiły się także płyty zintegrowane np. z wagą kuchenną, pozwalającą odmierzać i dodawać składniki w trakcie przygotowania potrawy.

Płyty indukcyjne dwupalnikowa w naszej ofercie:

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 943 750,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756