Znaleziono w kategoriach:
Duży grill węglowy ogrodowy ruszt z pokrywą szuflada na popiół termometr

Instrukcja obsługi Duży grill węglowy ogrodowy ruszt z pokrywą szuflada na popiół termometr

Wróć
GRILL model SM6146B / S
INSTRUKCJA MONTAŻU I OBSŁUGI
UWAGA! Przed przystąpieniem do montażu należy zapoznać się z niniejszą instrukcją. Zachować instrukcję na
przyszłość, np. na wypadek ewentualnego demontażu/montażu.
Nieprzestrzeganie ostrzeżeń oraz zaleceń pozwalających na uniknięcie niebezpieczeństw zawartych w
niniejszej instrukcji może być przyczyną pożaru lub wybuchu i doprowadzić do poważnych obrażeń ciała,
śmierci oraz uszkodzenia mienia.
ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA:
- Grill należy ustawić na płaskim, poziomym, twardym, niepalnym podłożu. Zawsze należy ustawiać grill w
bezpiecznej odległości od przedmiotów łatwopalnych np. gałęzi, drewnianych płotów lub podłóg, paliwa itp.
- Należy zwrócić uwagę na gorące części grilla, których dotknięcie może wywołać poparzenia. Nie dotykać grilla
nieosłoniętą dłonią. Podczas użytkowania zakładać rękawicę ochronną oraz używać odpowiednich przyborów z
odpornymi na ciepło uchwytami.
- Nigdy nie pozostawiać rozpalonego grilla bez dozoru!
- Nie dopuszczać do gromadzenia na ruszcie nadmiernych resztek żywności bądź tłuszczu, które mogą zapalić
się podczas grillowania.
- Usuwanie popiołu gdy jest gorący grozi poparzeniem lub pożarem! Zawsze należy upewnić się przed
usunięciem, że grill jest zimny, a popiół wygaszony.
- Nie należy używać grilla przy silnym wietrze czy deszczu.
- Nie gasić grilla wodą, ani nie dolewać jej dla kontroli żarzenia, sugerowany jest do tego celu piasek.
- W miejscu grillowania nie mogą znajdować się palne opary i substancje palne takie jak benzyna, alkohol.
OSTRZEŻENIE! Ten grill może stać się bardzo gorący, nigdy nie przemieszczać grilla, gdy jest rozpalony!
Grozi poparzeniem lub pożarem!
OSTRZEŻENIE! Nie używać grilla w pomieszczeniach zamkniętych!
OSTRZEŻENIE! Nie używać spirytusu ani benzyny do rozpalania oraz ponownego rozpalania po
zgaśnięciu! Używać wyłącznie podpałek zgodnych z normą EN 1860-3!
OSTRZEŻENIE! Dzieci i zwierzęta muszą przebywać w bezpiecznej odległości od grilla!
SPOSÓB ROZPALANIA:
Nie napełniać nadmiernie misy paliwem przed rozpaleniem oraz stale uważać aby nie przepełnić paleniska lub
popielnika popiołem podczas użytkowania. Zalecana ilość paliwa to 1,5 kg, maksymalna dopuszczalna ilość
paliwa wynosi 2,0 kg.
- Zdejmij ruszt a następnie nasyp do misy węgiel drzewny lub brykiet (nie więcej niż 1,5 kg).
- Dodaj podpałkę, która jest zgodna z normami, a następnie podpal ją zapalarką lub zapałkami.
- Po pojawieniu się popiołu, pogrzebaczem rozprowadź węgiel w misie tworząc równomierną warstwę.
- Poświęć odpowiednią ilość czasu na właściwe rozpalenie ognia zanim przystąpisz do grillowania. W
niedostatecznie rozgrzanym grillu nie uda Ci się prawidłowo grillować, nie będziesz również w stanie
utrzymać właściwej temperatury gdy zajmuje Cię grillowanie.
- Grill wyposażony jest w zamykane otwory wentylacyjne - pozwalają one na sterowanie przepływem
powietrza wewnątrz grilla a w efekcie na dobranie właściwej temperatury. Po osiągnięciu odpowiedniej
temperatury grillowania otwory wentylacyjne mogą pozostać całkowicie otwarte zapewniając tym samym
pełny przepływ powietrza dla wyższej temperatury, lub w razie potrzeby zamknięte dla obniżenia temperatury.
Pełne otwarcie otworu wentylacyjnego na pokrywie pozwoli uzyskać efekt konwekcji wewnątrz grilla gdy
pokrywa będzie zamknięta. Umożliwia to zastosowanie dłuższych czasów grillowania dla potraw tego
wymagających.
- W razie potrzeby przedłużenia czasu grillowania dodatkowy węgiel lub brykiet może być dołożony po
uprzednim zdjęciu rusztu do grillowania (używać rękawic aby uniknąć poparzenia!); szczypcami o długim
uchwycie lub pogrzebaczem przemieszać węgiel, następnie szczypcami lub przez rękawice ochronne dodać
węgiel lub brykiet i nałożyć ponownie ruszt.
Przy pierwszym użyciu grill powinien być rozgrzany a paliwo służące do grillowania utrzymane w formie
rozżarzonej przez co najmniej 30 minut przed włożeniem potraw na ruszt.
Jako paliwa do grillowania potraw używać wyłącznie węgla drzewnego lub brykietu z węgla drzewnego.
Nie przyrządzać potraw zanim paliwo nie pokryje się warstwą popiołu.
ZALECENIA ODNOŚNIE MONTAŻU:
- Przed rozpoczęciem montażu sprawdzić czy wszystkie części są dostępne.
- Podczas montażu i użytkowania należy postępować ostrożnie, aby uniknąć wypadków lub okaleczeń
spowodowanych ostrymi krawędziami.
- Dla bezpieczeństwa należy postępować zgodnie z zaleceniami dotyczącymi montażu opisanymi na
schematach w dalszej części instrukcji obsługi.
- Nie należy używać grilla do momentu poprawnego zainstalowania wszystkich jego części.
KONSERWACJA:
- Czyścić ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego detergentu do mycia.
- Nie stosować do czyszczenia żadnych rozpuszczalników czy wybielaczy.
- Używanie ostrych przedmiotów do czyszczenia może doprowadzić do uszkodzenia warstwy wierzchniej grilla.
- Składować w suchym i czystym miejscu.
Nie używać grilla w zamkniętych i/lub mieszkalnych pomieszczeniach, np. domach , namiotach, przyczepach
kempingowych, kamperach i łodziach. Zagrożenie dla życia z powodu zatrucia tlenkiem węgla!
USZKODZENIA SPOWODOWANE UŻYTKOWANIEM NIEZGODNIE Z INSTRUKCJĄ A TAKŻE STWIERDZONE SAMODZIELNE
MODYFIKACJE PRODUKTU ZWALNIAJĄ PRODUCENTA i DYSTRYBUTORA Z ODPOWIEDZIALNOŚCI PRAWNEJ.
IMPORTER: KATHAY-HASTER
UL. LUTYCKA 3
POZNAŃ
www.kathay.com.pl
Sunding Co.,Ltd Add:RM218,No.315, ZhongCheng Road, China

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756