Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje BROWIN
›
Instrukcja Szybkowar i destylator BROWIN 340117 2w1
Znaleziono w kategoriach:
Szybkowary
(4)
Wróć
Instrukcja obsługi Szybkowar i destylator BROWIN 340117 2w1
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
1
INSTRUKC
JA OBSŁUGI
DESTYLATOR I
SZYBKO
WAR 2 W 1 17 L
USER MAN
UAL
DISTILLER AND
PRESSURE
COOKER 2 IN
1 17 L
BEDIENUNGSA
NLEITUN
G
DESTILLATOR
UND SCHNELL
KOCHTOPF
2 IN 1 17 L
NOTICE D’UT
ILISAT
ION
DISTILLATEUR
ET AUTOCUI
SEUR 2 EN 1 17 L
NAUDOJIMO IN
STRUKC
IJA
DISTILIAVIM
O IR SLĖGINIO G
AMINIM
O INGAS, DU
VIENAME 17 L
LIETOŠA
NAS PA
M
Ā
CĪBA
DESTILĒTĀJS
UN SPIEDIENA
KATLS DIVI
VIENĀ 17 L
KASUTU
SJUHEND
DESTILLEERI
JA JA KIIRKEEDU
POTT KAKS ÜH
ES 17 L
NÁVOD K OB
SLUZE
DESTILAČNÍ PŘ
ÍSTROJ A TLA
KOVÝ
HRNEC 2
V 1 17 L
РУКОВОДСТВ
О ПО ЭКСПЛУА
ТА
ЦИИ
ДИСТИЛЛЯТОР И СК
ОРОВАРК
А, 2 В 1 17
Л
INSTRUCȚ
IUNI DE UTILIZA
RE
DISTILATOR Ș
I OALĂ SUB PR
ESIUNE 2 ÎN 1 17
L
NÁVOD NA
POUŽITIE
DESTILÁTOR A
TLAKOVÝ HR
NIEC 2 V 1
17 L
ІНСТРУКЦІЯ
ЕКСПЛУАТА
ЦІЇ
ДИСТИЛЯТОР ТА
СКОРОВАР
КА 2 В 1 17 Л
BRUKSA
NVISNING
DE
STILATÖR OCH TR
YCKKOKA
RE 2 I 1 17 L
*zdjęcie poglądow
e | sample ph
oto for illustra
tive purposes only
No 340117
2
INSTRUKCJ
A
OBSŁUGI
DESTYL
A
TOR I SZYBKO
WAR 2 W 1 17 L
Niniejsza
instruk
cja
zawiera
istotne
informacje
dotyczące
produktu
i
jego
użytko
wania,
należy
się
z
nią
zapoznać
i
zachować
na
przyszłość.
Urządzenie
łączące
funk
cję
destylatora
i
sz
ybkowaru,
o
pojemności
17
L
.
Dzięki
zawartej
w
zestawie
chłodnic
y
świetnie
spraw
dzi
się
podczas
destylacji
wody
i
innych
związków
chemicznych.
Moż
e
być
również
w
ykorzystywane
jako
typowy
szybkowar,
przydatn
y
w
każdej
domowej
kuchni.
Urządz
enie
w
ykonane
je
st
ze
stali
n
ierdzew
nej.
W
k
omplecie
znajduje
si
ę
e
lektroniczny
term
ometr
u
mieszczan
y
w
ramc
e
i
podłączan
y
do
aparatu
destylac
y
jnego
za
pom
ocą
s
ondy
,
um
ożliwiający
łatw
y
i
prec
yzy
jn
y
pomiar tem
peratury cieczy.
Urządzenie p
rzeznaczone jest do stosow
ania w warunkach domow
ych.
Zestaw zaw
iera:
szybkowar (zbiornik
),
aparat
dest
ylacy
jny (odstoj
nik z zaworem i chłodn
icę),
elementy montażo
we,
profesjonaln
y
termom
etr,
wąż do podłączenia odp
ływu i dopływu wod
y,
wąż silikonowy,
gumowy korek
do podłączenia dopł
ywu wody z kranu
złączkę ogrodo
wą
Szybkowar
to
szczelnie
zam
y
kany
garnek,
w
który
m
w
czasie
gotowania
potraw
następuje
wz
rost
ciśnienia.
Powoduje
to
sz
y
bki
wzrost
temperatury
wrzenia
w
ody
i
pr
zyspieszenie
procesu
gotowan
ia.
Dno
nacz
y
nia
pobiera
błyskawicznie
już
n
ajmniejszą
ilość
energii
,
k
tóra
jes
t
rozdzielana
r
ównomiernie
na
c
ałą
po
wierzchnię
d
na.
Tak
ie
zoptymalizowanie
procesu
gotowania
pozwala
zaos
zczędzić
czas
i
energię
ora
z
zachować
w
potrawie
większą
ilość
zdrowych składnik
ów.
Przystosowan
y jest do kuchenek gazow
ych, elektrycznych, ceramiczn
ych i indukcyjnych.
W
y
sokiej jakości stal nierd
zewna.
Ciśnienie roboc
z
e: 0,7 bar
ów.
Ciśnienie otwarcia zawor
u roboczego: 0,7 bar
ów.
Ciśnienie otwarcia zawor
u bezpieczeństwa: 1,1 baró
w.
N
apełnienie:
mak
sy
malnie
⅔
dla
żywności
i
p
łynów
nie
zwiększających
swojej
objętości,
maks
y
malnie
½
dla
żywności i płynów zwięk
szających swoją objętość
.
Minimalne dopuszcza
lne napełnienie: 0,5 L, a pr
zy destylacji 2 L.
Maks
y
malne dopuszczalne
napełnienie prz
y
destylacji 15 L.
Aparat destylac
yjny:
odstojnik oraz chłodnic
a
wężownica o średnic
y 8 mm
złączka podłączen
iowa do kranu
Profesjonalny termometr
:
elektroniczn
y
termom
etr w ramce, wyposażony w w
y
świetlac
z LCD i sondę.
Term
ometr
elek
troniczny
t
o
urz
ądzenie
niezbędne
w
procesie
destylacji,
k
tóre
dzięki
bezpośredniemu,
ciągłemu
pomiarowi
temperatury
samego
destylatu
lub/
i
tem
peratury
par
y,
um
ożliwia
jego
f
rakcjonowanie.
Co
istotne
,
pozwala
na
wyjątkowo
prec
yzy
jn
y
i
do
kładn
y
odcz
y
t
–
ze
sk
alą
co
0,1°
i
w
zakresie
od
-
50
°C
do
+110°C.
Term
ometr
umieszczon
y
jest
w
porę
cznej
ram
ce
z
e
st
ali
n
ierdzewnej,
k
tórą
bez
problem
u
z
amocujes
z
na
ws
zystkich
destylatorach m
arki BROW
IN. Urządzenie
zasilisz dwiem
a bateriam
i LR44, k
tóre otrzymas
z
(pr
zy zakupie ter
mometru
pierwszy kom
plet baterii jest zestawie).
Uwaga!
Podczas dokon
ywania
pomiaru nie
należy zanurzać przewodu
w cieczy!
Sonda o długości 10
0 cm pasuje do otworów n
ie mniejszych niż 6 mm
x 21 mm.
SPOSÓB UŻYT
KOWANIA
MONT
A
Ż ZEST
A
WU W C
ELU DESTYL
A
CJI
Przykręcić
chłodnicę
z
odstojnik
iem
do
pok
rywy s
zybkowaru
–
w
miejsce
z
aworu
bezpieczeństwa
(1).
N
ależy
zwrócić
uwagę,
ab
y
ni
e
wykonywać
tej
czynności
s
iłowo,
gdyż
zbyt
mocne
dokręcenie
chłodnic
y
może
uszkodzić gwint.
3
Podłączyć
ch
łodnicę
do
źródła
zim
nej
wody
w
przeciwprądzie
do
odbieranego dest
ylatu -
prze
z
otwór dolneg
o króćca (2).
Odpływ wod
y
–
podłączyć popr
zez otwór górnego k
róćca (3).
Term
ometr
zamontuj
w
dogodn
y
m
m
iejscu
na
kolumnie
dest
ylacyjnej
(np.
4) i za po
m
ocą sondy (5) podłącz poprze
z otworek szczycie kolum
ny.
*
Do
więk
szości
kranów
domowych
m
ożna
zam
ontować
dołączon
y
do
zestawu
korek
syntetyczny.
Należy
pr
zed
użyciem
dokładnie
wy
m
y
ć
go
ciepłą
wodą
z
płynem
do
my
cia
naczyń,
następnie
d
okładnie
osus
zyć.
Ma
to
na
celu
usu
nięcie
w
arstw
y
s
ilikonu
po
zostałego
po
etapie
produkcji,
któr
y
może przyczynić się d
o zsuwania się kork
a z kranu.
Uwaga!
Po
z
montowan
iu
zestawu,
pr
zed
p
ierwszym
użyciem,
wlać
do
szybkowaru
ok
.
2
litr
y
wody
i
pr
zedestylować
w
celu
w
y
czyszcze
nia
zestawu.
BUDOW
A
SZYBKOW
ARU:
1)
naczynie
2)
zawór roboc
zy
3)
poprzeczka
4)
ręk
ojeść pokrywy
5)
zawór bezpiec
zeństwa
6)
pokr
y
wa
7)
uszczelk
a (pod górną krawędzią nac
zynia)
8)
uchwyt
UŻYTKOW
ANIE SZYBKOW
A
RU
Przed
pierw
szym
użyci
em
garnek
dok
ładni
e
um
yć
pł
y
nem
do
nac
zy
ń
i
wysuszyć. Nie używać t
zw.
druciaków ani pros
zków czyszczących.
Przed
każdym
użyciem
należy
s
prawdzić
zawór
roboc
zy
ora
z
zawór
bezpieczeństwa.
Ramię
zaw
oru
roboczego
ustawić
w
położeniu
po
ziomym
i
kilkakrotnie
nacis
nąć
do
dołu.
Ram
ię
m
usi
swobodnie
powracać
do
po
łożenia
poziomego.Zawór
bezpieczeństwa
należy
kilkak
rotni
e
poc
iągnąć
do
gór
y
.
Zawór mus
i swobodnie powracać do pierwotne
go położenia.
Maksy
malne dopu
szczalne napełnienie:
1/2
objęt
ości
nac
zynia
w
przypadku
potraw,
które
podczas
gotowania
pęcznieją;
2/3 objętości w pr
zypadku potraw, które podc
zas gotowania nie zmie
niają swojej objętości.
W SZYBKOW
ARZE NIE NALEŻY GOT
OWAĆ BEZ UŻYCI
A
WODY!
Zamykanie sz
ybkowaru
Podczas
zam
y
kania
pok
rywy
s
zybkowaru
nale
ży
pr
z
estrzegać
k
ilku
podstawow
y
ch zasad:
1)
Rękoj
eść pokrywy odchylić do położenia „ot
warte”.
2)
Pokr
ywę
wsunąć
do
garnk
a
pod
kątem
w
taki
sposób,
aby
ob
y
dwa
końce poprzeczki opi
erały się na kr
awędzi szybkowaru.
3)
Rękoj
eść
odchylić
w
drugą
stronę
do
położenia
„
zamkn
ięte”.
Należy
upewnić się, że pok
rywa szczelnie prz
y
lega do k
rawędzi szybkowaru.
4)
Szybkowar
po
zamk
nięciu
m
a
rękojeść
położoną
poziom
o.
Nie
wolno
n
aciskać
na
rę
kojeść
po
zamknięciu,
ponieważ mo
że to doprowadzić do
utraty szczelności.
Otwieranie sz
ybkowaru
Przed otwarciem sz
ybkowaru należy całkow
icie obniżyć ciśnienie
w
ewnątrz naczynia
.
1.
Ciśnienie
obni
ża
się
popr
zez
w
ypuszczenie
pary
–
nacisnąć
k
ilkukrotnie
ram
ię
zaworu
roboc
zego
lu
b
schł
odzić
szybkowar pod strum
ieniem zimnej wody.
2.
Następnie dla w
y
równan
ia ciśnienia zawór r
oboczy odch
y
lić do poz
y
cji pionowej
.
3.
Po ustaniu syczenia
otworzyć pokr
ywę.
ŚRODKI OST
ROŻNOŚCI:
Używać
szybkowaru
tylko
po
pr
zeczytaniu
instrukcji,
zgodnie
z
inform
acja
mi
dotycząc
y
mi
bezpieczeńst
wa
jego
użytkowania.
Przed
każdym
użyciem
sprawdzić,
cz
y
szybko
war
jest
kompletny
oraz
czy
be
zpiec
zniki
(wentyle)
są
cz
y
ste
i
drożne.
W
s
zy
bkowarze
gotowanie
pr
zebiega
pod
ciśnieniem
.
Niepra
widłowe
używanie
może
spowodować
opa
rzenia!
Przed rozpoczęciem
gotowania należ
y
upe
wnić się, czy szybkowar j
est s
zczelnie zamknięty!
4
W
tra
kcie używania sz
y
bkowaru dziec
i nie powinny znajdować się
w jego pobliżu.
Nie kierować otworó
w do odprowadzania par
y w kierunku u
ży
tkownika.
Nie należy wkładać garnk
a do rozgrzanego piek
arnika.
Szybkowar
nale
ży us
tawiać
na
s
tabilnie
stojącej
k
uchence.
Nie
usta
wiać
na
palnik
ach
o
większej
średnic
y
n
iż
dno
szybkowaru.
Do podgrzania u
żywać tylko dozwolonych źródeł ciep
ła.
Garnek wymaga m
aksymalnej ostrożności w obsł
udze
–
nie dotykać nagrzan
ych powierzchni be
z
ochron
y dłoni.
Należy
obserwować
szybkowar,
dostosowywać
podgrzewanie
oraz
czas
gotowania,
utrzymywać
i
k
ontrolować
ciśnienie w sz
y
bkowar
ze za pomocą zaworu roboc
zego ograniczającego ciśnienie we
wnątrz szybkowaru.
Nie ingerować w s
ystemy bezpieczeństwa inac
zej niż wskazuje in
struk
cja.
Nie używać garnk
a do innych celów niż ten, do k
tórego jest przeznac
zony.
Szybkowar otwierać
dopiero po obniżeniu ciś
nienia –
nie na
leży w tym celu używać sił
y.
Nie należy używać garnk
a bez wody, gd
y
ż może ulec
uszkodzeniu bądź znis
z
czeniu.
Maks
y
m
alne napełnien
ie szybkowaru: 2/3 objętoś
ci dla żywności nie zwięk
szającej swojej objętoś
ci.
Przy
gotowaniu
żywności
zwięk
szającej
swą
objętoś
ć
w
trak
cie
gotowania
,
np.
ryżu
lub
od
wodnionych
war
zyw,
należy wypełnić s
zybkowar tylko do 1/2 jego objętośc
i.
Przy
gotowan
iu
mięsa
(ze
sk
órą),
które
m
oże
napęcznieć
(np.
wołow
y
język),
nie
przekłuwać
go
–
m
oże
to
spowodować opar
zenia.
Przy
gotowaniu
miękk
ich
potraw
pr
zed
ot
warciem
szybk
owaru
lekk
o
nim
potrząsnąć,
aby
uniknąć
ewentu
alnego
opryskania.
Nie wolno używać
garnka do sm
aż
enia potraw pod ciś
nieniem!
Nie wymuszać otwarci
a szybkowaru.
W
przypadku
uchodzenia
pary
przez
zawór
bezpieczeństwa
lub
pierścień
usz
czelniający
n
atychmiast
wyłączyć
palnik k
uchenki.
Należy
zaws
ze
got
ować
w
czysty
m
szybkowarze.
Pr
zypalone
nac
zynie
należy
najpier
w
odmoc
zy
ć,
a
następnie
umyć.
W
szy
stkie
części
zamienne
powinn
y b
yć
oryginalne
i
od
autor
yzowanego
producenta.
Pokrywka
i
g
arnek
powinn
y
być tego samego t
ypu i od tego samego p
roducenta.
NIGDY NIE OTW
IERAĆ GARNK
A
NA SIŁĘ
!!!
Przechowywać w
czystym i suchym miejscu.
W
ieczko naczynia nie po
winno być zamknięte.
UWAGA!
Z
urządzenia
m
ogą
korzystać
wyłącznie
os
oby
dorosłe
.
Nie
nal
eży
nigd
y
pozostawiać
prac
ującego
urządzenia
bez
nad
zoru.
Należy
upewnić
s
ię,
że
miejsce
przechow
ywania
urzą
dzenia
jest
odpowiednio
zabezpieczone prze
d dostępem dzieci i os
ób niepożądanych.
Producent
nie
od
powiada
za
ewentu
alne
s
zkody
s
powodowane
zastosowaniem
niezgodnym
z
pr
zeznaczeniem
urządzenia lub jego n
iewłaściwą obsługą
.
CZYSZCZENIE I KON
SERWACJA SZYBKOW
ARU
Aby
urządzenie
działało
prawidłowo,
należ
y
przestr
z
egać
zaleceń
dotycząc
y
ch
jego
czyszczenia
i
konserwac
ji
po
każdym użyciu.
Szybkowar należy um
yć po każdym użyciu w let
niej wodzie z dodatkiem
płynu
do m
y
cia nacz
y
ń.
Nie używać środkó
w zawierających chlor, pros
zków do czyszczenia c
zy tzw. druciaków.
Nie przegrzewać garnk
a, gdy jest pusty.
Garnek nadaje się ró
wnież do m
y
cia w zmywarce.
Wnętrze
oraz
z
ewnętrzną
stron
ę
garnka
m
y
ć
m
yjką
k
uchenną
z
dodatkiem
środka
do
m
ycia
nacz
y
ń.
Podczas
gotowania,
wewnątrz
ur
ządzenia
może
powstać
naturaln
y
osad
/
nalot.
Myć
m
yjką
kuchenną
z
d
odatkiem
soku
z
cytryny bądź octu.
Pokrywę
m
y
ć pod bieżącą,
letnią wodą za pom
ocą gąbki z dodatkiem
środka do mycia naczyń.
Zawór bezp
ieczeństwa
myć pod bieżącą
wodą z kranu.
Zawór roboczy
c
zyść przepłukując go
wodą. Sprawdź jego dział
anie, lekko nacisk
ając zawór.
NAPRAWY I WYM
IANA
Użytkownik
szybkowaru nie
powinien dok
onywać
żadny
ch n
apraw na
własną ręk
ę, gdyż m
oże być to
równo
znaczne z
utratą
g
warancji.
Prawid
łowo
uż
y
tkowan
y,
czyszczony
i
konserwowan
y
produkt
powin
ien
służyć
pr
zed
długi
czas.
W
szel
kie
naprawy
m
ogą
b
y
ć
wykon
y
wane
jed
y
nie
przez
p
ersonel
firm
y
BROWIN
Spółka
z
o
graniczoną
odpowiedzialnośc
ią
Sp.
k.
z
s
iedzibą
p
rz
y
ul.
Pr
yncypalnej
179/141;
93-
373
Łódź
–
Polsk
a.
Adres
ten
jest
zarazem
adresem
s
erwi
su
naprawc
zego.
W
zestawie
nie
m
a
części
zapasowych.
Firma
BROW
IN
dokonuje
napraw
bądź
wymiany części bąd
ź całych szybkowaró
w po uprzednim
roz
patrzeniu zgłos
zenia.
Producent
zastrzega
s
obie
prawo
m
odyfikacji
wyrobu
w
każdej
chwili,
bez
wcześniejszego
po
wiadamiania,
w
cel
u
dostosowania go d
o przepisów prawn
ych, norm, dyrekt
y
w albo z pr
zyczyn
konstruk
cyjnych, handlowych, estet
y
czn
y
ch
i innych.
5
UWAGA!
Ka
żdy
k
raj
posiada
własn
e
regulacje
pra
wne
dot
y
czące
zasa
d
w
yrobu
alk
oholu
et
yl
owego,
w
yrobów
winiarskich
i
napojów
s
pirytusowych
ora
z
wpro
wadzania
ich
do
obrot
u,
a
tak
że
dot
y
czące
s
ankcji
niestosowania
się
do tych regulacj
i.
Zasady
wyrobu
alkoholu
na
terenie
RP
r
egulują
us
tawy:
z
dn.
02.
03.2001
r.
o
wy
robie
alkoholu
etylowego
ora
z
wytwarzaniu
w
y
robów
t
ytoniowych:
z
dn.
12.05.2011
r.
o
w
yrobie
i
rozlewie
wyrobów
winiarsk
ich,
obrocie
tymi
wyrobami
i
organizacji
rynku
w
ina
oraz
z
dn.
18.10.2006
r.
o
wyrobie
napojów
s
pirytusowy
ch
oraz
o
rejestracji
i
ochronie
oznaczeń
g
eograficzn
y
ch
napojów
spir
ytusowych.
BRO
W
IN
Sp.
z
o.
o.
Sp.
k
.
nie
ponosi
o
dpowiedzialności
za wykorzystanie jej
produktów niezgodnie z obo
wiązującymi przepisam
i prawa.
USER M
A
NU
A
L
DISTILLER
A
ND PRES
SURE COOKER 2 in 1 1
7 L
The
m
anual
co
ntains
vital
inform
ation
about
the
prod
uct
and
its
operation.
m
ake
sure
to
rea
d
it
and
k
eep
it
for
f
uture
reference.
An applian
ce comb
ining th
e functions
of a
distiller and
pressure
cooker,
17 l
in
capacity. Due
to
the
condenser
included
in
the
set,
it
will
perform
sup
erbly
at
distilling
water
and
other
chemical
compounds.
It
can
also
be
used
as
a
regular
pressure
cooker,
u
seful
in
every
home
kitc
hen.
M
ade
of
stain
less
steel.
T
he
complete s
et comes
with an
electronic th
ermom
eter in
serted into
the fram
e and c
onnected to
the distillat
ion apparatus
via
a
probe,
allowin
g
easy
and
precise
measurement
of the
liquid
temperature.
T
he
device
is
intended
for
domestic
use.
The set includes:
pressure cooker (container),
di
stillation app
aratus (sedim
entation tank with a valve and a con
denser),
professional thermometer,
wate
r inlet and out
let connecting hose,
conne
ctor com
patible with household ta
ps.
Pressure
cooker
is
a
herm
etically
sealed
pot
i
n
wh
ich
the
pressure
rises
while
cook
i
ng
m
eals.
T
his
ca
uses
an
increase
in
water
boi
ling
tem
perature,
an
d
accel
eration
to
the
cook
ing
proces
s.
The
bottom
of
the
vess
el
insta
ntly
absorbs
the
sl
ightest
amount
of
en
ergy,
which
ge
ts
distributed
evenl
y
onto
the
entire
bottom
’s
surface.
Such
optimisation
of
the
cook
ing
process
allows
to
save
time
and
energ
y
,
and
preserve
a
greater
am
ount
of
healthy
ingredients in m
eals.
It’s designed for use w
ith gas, electric, ceramic and
induction stov
es.
High quality stainles
s steel.
Operating pressure: 0.
7 bar.
Main valve release press
ure: 0.7 bar.
Safety valve release pres
sure: 1.1 bar.
Filling: m
aximum ⅔ for foods
and liquids that do n
ot increase in
volume, max
i
mum
½ for foods and liquids
that
increase in volum
e.
Minimum ac
ceptable filling: 0.5 L, for distillati
on 2 L.
Distilling apparatus:
settler and condens
er,
serpentine 8 mm
in diameter and 2 m
in length,
connector for tap.
Professional
thermometer:
electronic
therm
o
meter
in
a
fram
e,
featuring
an
LCD
displa
y
and
a
pro
be.
An
electronic
thermom
eter
is
a
de
vice
that
in
indispensable
in
the
distillat
ion
process
and
which
tha
nks
to
direct,
continuous
measurem
ent
of
tem
perature
of
the
disti
llate
and/or
its
vapours
enables
fractionation
thereof.
Importantly,
it
enables
taking
readings
with
exceptional
precisio
n
of
0.1°
with
in
a
wide
tem
perature
range,
f
rom
-
50°C
to
+110°C.
The
thermom
eter comes
in
handy st
ainless
-steel f
rame
that
you can
install
without
any
problem
on a
ny B
RO
W
IN still.
The
device is powered b
y two LR44 batteries, the f
irst pair of which is incl
uded in the therm
ometer set.
Please note!
W
hen ta
king m
easurements, the cable should not b
e immersed in the liquid!
The 100 cm
long probe is compatible
with openings with dim
ensions of at least 6 m
m x 21 mm.
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na Dzień Taty
Prezent na komunię
Prezent na Dzień Dziecka
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking opiekaczy do kanapek [TOP10]
Ranking telewizorów 65 cali [TOP10]
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Ranking antywirusów [TOP10]
Jak dobrać rower do wzrostu?
Kontroler light gun GAIME i renesans klasycznych strzelanek – poznaj funkcje urządzenia
Jak działa myjka ciśnieniowa i do czego można jej użyć?
Ranking smartwatchy do 1000 zł [TOP10]
Ranking gier PC [TOP10]
Ranking karm dla kotów [TOP10]
Ranking pralek ładowanych od góry [TOP10]
Jak wybrać butelkę dla psa na podróż?
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking orbitreków [TOP10]
Ranking kaw ziarnistych [TOP10]
Sprawdź więcej poradników