Znaleziono w kategoriach:
Szybkowar i destylator BROWIN 340117 2w1

Instrukcja obsługi Szybkowar i destylator BROWIN 340117 2w1

Wróć
1
INSTRUKCJA OBSŁUGI
DESTYLATOR I SZYBKOWAR 2 W 1 17 L
USER MANUAL
DISTILLER AND PRESSURE COOKER 2 IN 1 17 L
BEDIENUNGSANLEITUNG
DESTILLATOR UND SCHNELLKOCHTOPF 2 IN 1 17 L
NOTICE D’UTILISATION
DISTILLATEUR ET AUTOCUISEUR 2 EN 1 17 L
NAUDOJIMO INSTRUKCIJA
DISTILIAVIMO IR SLĖGINIO GAMINIMO INGAS, DU VIENAME 17 L
LIETOŠANAS PAMĀCĪBA
DESTILĒTĀJS UN SPIEDIENA KATLS DIVI VIENĀ 17 L
KASUTUSJUHEND
DESTILLEERIJA JA KIIRKEEDUPOTT KAKS ÜHES 17 L
NÁVOD K OBSLUZE
DESTILAČNÍ PŘÍSTROJ A TLAKOVÝ HRNEC 2 V 1 17 L
РУКОВОДСТВО ПО ЭКСПЛУАТАЦИИ
ДИСТИЛЛЯТОР И СКОРОВАРКА, 2 В 1 17 Л
INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE
DISTILATOR ȘI OALĂ SUB PRESIUNE 2 ÎN 1 17 L
NÁVOD NA POUŽITIE
DESTILÁTOR A TLAKOVÝ HRNIEC 2 V 1 17 L
ІНСТРУКЦІЯ ЕКСПЛУАТАЦІЇ
ДИСТИЛЯТОР ТА СКОРОВАРКА 2 В 1 17 Л
BRUKSANVISNING
DESTILATÖR OCH TRYCKKOKARE 2 I 1 17 L
*zdjęcie poglądowe | sample photo for illustrative purposes only
No 340117
2
INSTRUKCJA OBSŁUGI
DESTYLATOR I SZYBKOWAR 2 W 1 17 L
Niniejsza instrukcja zawiera istotne informacje dotyczące produktu i jego użytkowania, należy się z nią zapoznać i
zachować na przyszłość. Urządzenie łączące funkcję destylatora i szybkowaru, o pojemności 17 L. Dzięki
zawartej w zestawie chłodnicy świetnie sprawdzi się podczas destylacji wody i innych związków
chemicznych. Może być również wykorzystywane jako typowy szybkowar, przydatny w każdej domowej
kuchni. Urządzenie wykonane jest ze stali nierdzewnej. W komplecie znajduje się elektroniczny termometr
umieszczany w ramce i podłączany do aparatu destylacyjnego za pomocą sondy, umożliwiający łatwy i precyzyjny
pomiar temperatury cieczy. Urządzenie przeznaczone jest do stosowania w warunkach domowych.
Zestaw zawiera:
szybkowar (zbiornik),
aparat destylacyjny (odstojnik z zaworem i chłodnicę),
elementy montażowe,
profesjonalny termometr,
wąż do podłączenia odpływu i dopływu wody,
wąż silikonowy,
gumowy korek do podłączenia dopływu wody z kranu
złączkę ogrodo
Szybkowar to szczelnie zamykany garnek, w którym w czasie gotowania potraw następuje wzrost ciśnienia.
Powoduje to szybki wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania. Dno naczynia pobiera
błyskawicznie już najmniejszą ilość energii, która jest rozdzielana równomiernie na całą powierzchnię dna. Takie
zoptymalizowanie procesu gotowania pozwala zaoszczędzić czas i energię oraz zachować w potrawie większą ilość
zdrowych składników.
Przystosowany jest do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych.
Wysokiej jakości stal nierdzewna.
Ciśnienie robocze: 0,7 barów.
Ciśnienie otwarcia zaworu roboczego: 0,7 barów.
Ciśnienie otwarcia zaworu bezpieczeństwa: 1,1 barów.
Napełnienie: maksymalnie dla żywności i płynów nie zwiększających swojej objętości, maksymalnie ½ dla
żywności i płynów zwiększających swoją objętość.
Minimalne dopuszczalne napełnienie: 0,5 L, a przy destylacji 2 L.
Maksymalne dopuszczalne napełnienie przy destylacji 15 L.
Aparat destylacyjny:
odstojnik oraz chłodnica
wężownica o średnicy 8 mm
złączka podłączeniowa do kranu
Profesjonalny termometr: elektroniczny termometr w ramce, wyposażony w wyświetlacz LCD i sondę.
Termometr elektroniczny to urządzenie niezbędne w procesie destylacji, które dzięki bezpośredniemu, ciągłemu
pomiarowi temperatury samego destylatu lub/i temperatury pary, umożliwia jego frakcjonowanie. Co istotne, pozwala
na wyjątkowo precyzyjny i dokładny odczyt ze skalą co 0,1° i w zakresie od -50°C do +110°C. Termometr
umieszczony jest w poręcznej ramce ze stali nierdzewnej, którą bez problemu zamocujesz na wszystkich
destylatorach marki BROWIN. Urządzenie zasilisz dwiema bateriami LR44, które otrzymasz (przy zakupie termometru
pierwszy komplet baterii jest zestawie).
Uwaga!
Podczas dokonywania pomiaru nie należy zanurzać przewodu w cieczy!
Sonda o długości 100 cm pasuje do otworów nie mniejszych niż 6 mm x 21 mm.
SPOSÓB UŻYTKOWANIA
MONTAŻ ZESTAWU W CELU DESTYLACJI
Przykręcić chłodnicę z odstojnikiem do pokrywy szybkowaru w miejsce zaworu bezpieczeństwa (1). Należy
zwrócić uwagę, aby nie wykonywać tej czynności siłowo, gdyż zbyt mocne dokręcenie chłodnicy może
uszkodzić gwint.
3
Podłączyć chłodnicę do źródła zimnej wody w przeciwprądzie do
odbieranego destylatu - przez otwór dolnego króćca (2).
Odpływ wody podłączyć poprzez otwór górnego króćca (3).
Termometr zamontuj w dogodnym miejscu na kolumnie destylacyjnej (np.
4) i za pomocą sondy (5) podłącz poprzez otworek szczycie kolumny.
* Do większości kranów domowych można zamontować dołączony do
zestawu korek syntetyczny. Należy przed użyciem dokładnie wymyć go
ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, następnie dokładnie osuszyć. Ma
to na celu usunięcie warstwy silikonu pozostałego po etapie produkcji,
który może przyczynić się do zsuwania się korka z kranu.
Uwaga! Po zmontowaniu zestawu, przed pierwszym użyciem, wlać do
szybkowaru ok. 2 litry wody i przedestylować w celu wyczyszczenia
zestawu.
BUDOWA SZYBKOWARU:
1) naczynie
2) zawór roboczy
3) poprzeczka
4) rękojeść pokrywy
5) zawór bezpieczeństwa
6) pokrywa
7) uszczelka (pod górną krawędzią naczynia)
8) uchwyt
UŻYTKOWANIE SZYBKOWARU
Przed pierwszym użyciem garnek dokładnie um ynem do naczyń i
wysuszyć. Nie używać tzw. druciaków ani proszków czyszczących.
Przed każdym użyciem należy sprawdzić zawór roboczy oraz zawór
bezpieczeństwa. Ramię zaworu roboczego ustawić w położeniu poziomym i
kilkakrotnie nacisnąć do dołu. Rammusi swobodnie powracać do położenia
poziomego.Zawór bezpieczeństwa należy kilkakrotnie pociągnąć do góry.
Zawór musi swobodnie powracać do pierwotnego położenia.
Maksymalne dopuszczalne napełnienie:
1/2 objętości naczynia w przypadku potraw, które podczas gotowania
pęcznieją;
2/3 objętości w przypadku potraw, które podczas gotowania nie zmieniają swojej objętości.
W SZYBKOWARZE NIE NALEŻY GOTOWAĆ BEZ UŻYCIA WODY!
Zamykanie szybkowaru
Podczas zamykania pokrywy szybkowaru należy przestrzegać kilku
podstawowych zasad:
1) Rękojeść pokrywy odchylić do położenia „otwarte”.
2) Pokrywę wsunąć do garnka pod kątem w taki sposób, aby obydwa
końce poprzeczki opierały się na krawędzi szybkowaru.
3) Rękojeść odchylić w drugą stronę do położenia zamknięte”. Należy
upewnić się, że pokrywa szczelnie przylega do krawędzi szybkowaru.
4) Szybkowar po zamknięciu ma rękojeść położoną poziomo. Nie wolno naciskać na kojeść po zamknięciu,
ponieważ może to doprowadzić do utraty szczelności.
Otwieranie szybkowaru
Przed otwarciem szybkowaru należy całkowicie obniżyć ciśnienie wewnątrz naczynia.
1. Ciśnienie obniża się poprzez wypuszczenie pary nacisnąć kilkukrotnie ram zaworu roboczego lub schłodzić
szybkowar pod strumieniem zimnej wody.
2. Następnie dla wyrównania ciśnienia zawór roboczy odchylić do pozycji pionowej.
3. Po ustaniu syczenia otworzyć pokrywę.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI:
Używać szybkowaru tylko po przeczytaniu instrukcji, zgodnie z informacjami dotyczącymi bezpieczeństwa jego
użytkowania.
Przed każdym użyciem sprawdzić, czy szybkowar jest kompletny oraz czy bezpieczniki (wentyle) czyste i
drożne.
W szybkowarze gotowanie przebiega pod ciśnieniem. Nieprawidłowe używanie może spowodować oparzenia!
Przed rozpoczęciem gotowania należy upewnić się, czy szybkowar jest szczelnie zamknięty!
4
W trakcie używania szybkowaru dzieci nie powinny znajdować się w jego pobliżu.
Nie kierować otworów do odprowadzania pary w kierunku użytkownika.
Nie należy wkładać garnka do rozgrzanego piekarnika.
Szybkowar należy ustawiać na stabilnie stojącej kuchence. Nie ustawiać na palnikach o większej średnicy ndno
szybkowaru.
Do podgrzania używać tylko dozwolonych źródeł ciepła.
Garnek wymaga maksymalnej ostrożności w obsłudze nie dotykać nagrzanych powierzchni bez ochrony dłoni.
Należy obserwować szybkowar, dostosowywać podgrzewanie oraz czas gotowania, utrzymywać i kontrolować
ciśnienie w szybkowarze za pomocą zaworu roboczego ograniczającego ciśnienie wewnątrz szybkowaru.
Nie ingerować w systemy bezpieczeństwa inaczej niż wskazuje instrukcja.
Nie używać garnka do innych celów niż ten, do którego jest przeznaczony.
Szybkowar otwierać dopiero po obniżeniu ciśnienia – nie należy w tym celu używać siły.
Nie należy używać garnka bez wody, gdyż może ulec uszkodzeniu bądź zniszczeniu.
Maksymalne napełnienie szybkowaru: 2/3 objętości dla żywności nie zwiększającej swojej objętości.
Przy gotowaniu żywności zwiększającej swą objętość w trakcie gotowania, np. ryżu lub odwodnionych warzyw,
należy wypełnić szybkowar tylko do 1/2 jego objętości.
Przy gotowaniu mięsa (ze skórą), które może napęcznieć (np. wołowy język), nie przekłuwać go może to
spowodować oparzenia.
Przy gotowaniu miękkich potraw przed otwarciem szybkowaru lekko nim potrząsnąć, aby uniknąć ewentualnego
opryskania.
Nie wolno używać garnka do smenia potraw pod ciśnieniem!
Nie wymuszać otwarcia szybkowaru.
W przypadku uchodzenia pary przez zawór bezpieczeństwa lub pierścień uszczelniający natychmiast wyłączyć
palnik kuchenki.
Należy zawsze gotować w czystym szybkowarze. Przypalone naczynie należy najpierw odmoczyć, a następnie
umyć.
Wszystkie części zamienne powinny boryginalne i od autoryzowanego producenta. Pokrywka i garnek powinny
być tego samego typu i od tego samego producenta.
NIGDY NIE OTWIERAĆ GARNKA NA SIŁĘ!!!
Przechowywać w czystym i suchym miejscu. Wieczko naczynia nie powinno być zamknięte.
UWAGA! Z urządzenia mogą korzystać wyłącznie osoby dorosłe. Nie należy nigdy pozostawiać pracującego
urządzenia bez nadzoru. Należy upewnić się, że miejsce przechowywania urządzenia jest odpowiednio
zabezpieczone przed dostępem dzieci i osób niepożądanych.
Producent nie odpowiada za ewentualne szkody spowodowane zastosowaniem niezgodnym z przeznaczeniem
urządzenia lub jego niewłaściwą obsługą.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA SZYBKOWARU
Aby urządzenie działało prawidłowo, należy przestrzegać zaleceń dotyczących jego czyszczenia i konserwacji po
każdym użyciu.
Szybkowar należy umyć po każdym użyciu w letniej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Nie używać środków zawierających chlor, proszków do czyszczenia czy tzw. druciaków.
Nie przegrzewać garnka, gdy jest pusty.
Garnek nadaje się również do mycia w zmywarce.
Wnętrze oraz zewnętrzną stronę garnka myć myjką kuchenną z dodatkiem środka do mycia naczyń. Podczas
gotowania, wewnątrz urządzenia może powstać naturalny osad / nalot. Myć myjką kuchenną z dodatkiem soku z
cytryny bądź octu.
Pokrywę myć pod bieżącą, letnią wodą za pomocą gąbki z dodatkiem środka do mycia naczyń.
Zawór bezpieczeństwa myć pod bieżącą wodą z kranu.
Zawór roboczy czyść przepłukując go wodą. Sprawdź jego działanie, lekko naciskając zawór.
NAPRAWY I WYMIANA
Użytkownik szybkowaru nie powinien dokonywać żadnych napraw na własną rękę, gdyż może być to równoznaczne z
utratą gwarancji. Prawidłowo ytkowany, czyszczony i konserwowany produkt powinien służyć przed długi czas.
Wszelkie naprawy mogą być wykonywane jedynie przez personel firmy BROWIN Spółka z ograniczoną
odpowiedzialnoścSp. k. z siedzibą przy ul. Pryncypalnej 179/141; 93-373 Łódź Polska. Adres ten jest zarazem
adresem serwisu naprawczego. W zestawie nie ma części zapasowych. Firma BROWIN dokonuje napraw bądź
wymiany części bądź całych szybkowarów po uprzednim rozpatrzeniu zgłoszenia.
Producent zastrzega sobie prawo modyfikacji wyrobu w każdej chwili, bez wcześniejszego powiadamiania, w celu
dostosowania go do przepisów prawnych, norm, dyrektyw albo z przyczyn konstrukcyjnych, handlowych, estetycznych
i innych.
5
UWAGA! Każdy kraj posiada własne regulacje prawne dotyczące zasad wyrobu alkoholu etylowego, wyrobów
winiarskich i napojów spirytusowych oraz wprowadzania ich do obrotu, a także dotyczące sankcji niestosowania się
do tych regulacji.
Zasady wyrobu alkoholu na terenie RP regulują ustawy: z dn. 02.03.2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz
wytwarzaniu wyrobów tytoniowych: z dn. 12.05.2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi
wyrobami i organizacji rynku wina oraz z dn. 18.10.2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i
ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych. BROWIN Sp. z o. o. Sp. k. nie ponosi odpowiedzialności
za wykorzystanie jej produktów niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
USER MANUAL
DISTILLER AND PRESSURE COOKER 2 in 1 17 L
The manual contains vital information about the product and its operation. make sure to read it and keep it for future
reference. An appliance combining the functions of a distiller and pressure cooker, 17 l in capacity. Due to the
condenser included in the set, it will perform superbly at distilling water and other chemical compounds. It
can also be used as a regular pressure cooker, useful in every home kitchen. Made of stainless steel. The
complete set comes with an electronic thermometer inserted into the frame and connected to the distillation apparatus
via a probe, allowing easy and precise measurement of the liquid temperature.The device is intended for domestic
use.
The set includes:
pressure cooker (container),
distillation apparatus (sedimentation tank with a valve and a condenser),
professional thermometer,
water inlet and outlet connecting hose,
connector compatible with household taps.
Pressure cooker is a hermetically sealed pot in which the pressure rises while cooking meals. This causes an
increase in water boiling temperature, and acceleration to the cooking process. The bottom of the vessel instantly
absorbs the slightest amount of energy, which gets distributed evenly onto the entire bottom’s surface. Such
optimisation of the cooking process allows to save time and energy, and preserve a greater amount of healthy
ingredients in meals.
It’s designed for use with gas, electric, ceramic and induction stoves.
High quality stainless steel.
Operating pressure: 0.7 bar.
Main valve release pressure: 0.7 bar.
Safety valve release pressure: 1.1 bar.
Filling: maximum ⅔ for foods and liquids that do not increase in volume, maximum ½ for foods and liquids that
increase in volume.
Minimum acceptable filling: 0.5 L, for distillation 2 L.
Distilling apparatus:
settler and condenser,
serpentine 8 mm in diameter and 2 m in length,
connector for tap.
Professional thermometer: electronic thermometer in a frame, featuring an LCD display and a probe. An electronic
thermometer is a device that in indispensable in the distillation process and which thanks to direct, continuous
measurement of temperature of the distillate and/or its vapours enables fractionation thereof. Importantly, it enables
taking readings with exceptional precision of 0.1° within a wide temperature range, from -50°C to +110°C. The
thermometer comes in handy stainless-steel frame that you can install without any problem on any BROWIN still. The
device is powered by two LR44 batteries, the first pair of which is included in the thermometer set.
Please note!
When taking measurements, the cable should not be immersed in the liquid!
The 100 cm long probe is compatible with openings with dimensions of at least 6 mm x 21 mm.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756