Znaleziono w kategoriach:
Cyrkulator GASTRONOMA SousVide SMART WiFi 18310009

Instrukcja obsługi Cyrkulator GASTRONOMA SousVide SMART WiFi 18310009

Wróć
18310009
Cyrkulator Sous Vide ................................................................. 2
www.adexi.eu
WI
EL
KA
BR
YT
AN
IA
2
WPROWADZENIE
Aby jak najlepiej wykorzystać nowy cyrkulator sous vide, przed pierwszym
użyciem należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję. Należy zwrócić
szczególną uwagę na środki ostrożności. Zalecamy również zachowanie
instrukcji do wykorzystania w przyszłości.
OGÓLNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie może być używane przez dzieci w wieku od 8 lat i starsze oraz
osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych lub nieposiadające doświadczenia i wiedzy, wyłącznie jeśli są
one nadzorowane lub otrzymały instrukcje dotyczące korzystania z urządzenia
w bezpieczny sposób i rozumieją związane z tym zagrożenia. Dzieci nie mogą
bawić się urządzeniem. Czyszczenie i konserwacja nie mogą być
wykonywane przez dzieci bez nadzoru.
Nigdy nie pozostawiaj urządzenia bez nadzoru. Należy pilnować dzieci
przebywających w pobliżu urządzenia, gdy jest ono używane. Urządzenie nie
jest zabawką.
Nieprawidłowe użytkowanie urządzenia może spowodow obrażenia ciała lub
uszkodzenie urządzenia.
Używaj wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem. Producent nie ponosi
odpowiedzialności za jakiekolwiek obrażenia lub uszkodzenia wynikające z
niewłaściwego użytkowania lub obsługi (patrz również Warunki gwarancji).
Wyłącznie do użytku domowego. Nie do użytku zewnętrznego ani
komercyjnego.
Usuń wszystkie materiy opakowaniowe i transportowe z wnętrza i na
zewnątrz urządzenia.
Sprawdź, czy urządzenie nie ma widocznych uszkodzeń i czy nie brakuje
żadnych części.
Nie używaj z innymi przewodami niż dostarczony.
Sprawdź, czy nie ma możliwości pociągnięcia lub potknięcia się o przewód lub
przedłużacz.
Urządzenie nie może być używane razem z wyłącznikiem czasowym lub
oddzielnym systemem zdalnego sterowania.
Wyłącz urządzenie i wyjmij wtyczkę z gniazdka podczas czyszczenia lub gdy
nie jest używane.
Podczas wyjmowania wtyczki z gniazdka należy unikać ciągnięcia za
przewód. Zamiast tego należy przytrzymać za wtycz.
Przewód i urządzenie należy trzymać z dala od źródeł ciepła, gorących
WI
EL
KA
BR
YT
AN
IA
3
przedmiotów i otwartego ognia.
Upewnij się, że przewód jest całkowicie rozciągnięty.
Przewód nie może być skręcony ani owinięty wokół urządzenia.
Regularnie sprawdzaj, czy przewód lub wtyczka nie są uszkodzone i nie
używaj urządzenia, jeśli jest uszkodzone lub jeśli został upuszczony na
podłogę, zanurzony w wodzie lub uszkodzony w jakikolwiek inny sposób.
Jeśli urządzenie, przewód lub wtyczka zostały uszkodzone, należy zlecić
sprawdzenie i ewentualną naprawę urządzenia autoryzowanemu serwisowi.
Podłączać wyłącznie do napięcia 230 V, 50 Hz. Gwarancja nie obowiązuje,
jeśli urządzenie było podłączone do niewłaściwego napięcia.
Nigdy nie próbuj naprawiać urządzenia samodzielnie. W celu dokonania
naprawy gwarancyjnej należy skontaktować się ze sklepem, w którym
urządzenie zostało zakupione.
Nieautoryzowane naprawy lub modyfikacje spowodują utratę gwarancji.
Uwaga! Niektóre części tego urządzenia mogą stać się bardzo gorące i
spowodować oparzenia. Szczególną uwagę należy zwrócić na dzieci i osoby
szczególnie narażone.
Urządzenie i jego przewód należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla
dzieci w wieku poniżej 8 lat.
SPECJALNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Garnek używaną z urządzeniem należy umieścić na suchej, równej, twardej i
odpornej na ciepło powierzchni, z dala od krawędzi. Nie wolno jej umieszcz
na płycie grzejnej.
Urządzenie należy zawsze umieszczać w bezpiecznej odległości od
łatwopalnych przedmiotów, takich jak zasłony, obrusy itp.
Urządzenia nie wolno umieszczać ani przechowywać w pobliżu innych źródeł
ciepła.
Nie zakrywaj.
Podczas użytkowania powierzchnie stają się bardzo gorące. Nie należy
dotykać gorących powierzchni ze względu na niebezpieczeństwo poparzenia.
Nie należy przenosić urządzenia, gdy jest ywane.
Należy pamiętać, że urządzenie pozostanie gorące przez pewien czas po
wyłączeniu. Przed przechowywaniem należy zawsze odczekać, aż urządzenie
całkowicie ostygnie.
Żywność pakowaną próżniowo należy umieszczać wyłącznie w wodzie w
garnku. Nie próbuj gotować nieopakowanej żywności! Dotyczy to również
WI
EL
KA
BR
YT
AN
IA
4
gotowania lub podgrzewania zup i innych płynnych potraw!
W wodzie można umieszczać wyłącznie dyszę i przewód cyrkulacyjny
urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej. Pozostałych części urządzenia nie
wolno narażać na działanie wody ani rozprysków.
Poziom wody musi zawsze znajdować się pomiędzy oznaczeniami MIN i MAX
na rurze cyrkulacyjnej.
Urządzenia nie wolno włączać, dopóki rura nie znajdzie się w wodzie!
UWAGA! Jeśli urządzenie przypadkowo wpadnie do miski z wodą, należy
odłączyć je od zasilania przed wyjęciem z wody!
O GOTOWANIU SOUS VIDE
Sous vide od dawna jest popularną metodą gotowania wśród profesjonalnych
szefów kuchni.
"Sous vide" to po francusku "pod próżnią". Opisuje metodę gotowania, w
której żywność jest umieszczana w szczelnych workach próżniowych i
gotowana w kąpieli wodnej. Żywność jest gotowana w stałej niskiej
temperaturze przez długi czas, aby była soczysta i aromatyczna. Po
szczelnym zamknięciu żywność w opakowaniu próżniowym, gotuje się we
własnych sokach wraz z dodanymi marynatami lub przyprawami. Witaminy,
minerały i soki zostają zachowane, a smak żywności zostaje wzmocniony.
Dzięki temu żywność jest zdrowsza, bardziej soczysta i aromatyczna.
Ponieważ mięso gotowane metodą sous vide jest delikatniejsze, możliwe jest
użycie tańszych kaww, takich jak filet z karkówki, golonka i łopatka, które
często są smaczniejsze niż droższe kawałki.
Ponieważ gotowanie sous vide wymaga, aby żywność była pakowana
próżniowo pojedynczo, kilka produktów może być gotowanych w tym samym
czasie, o ile ich temperatura gotowania jest taka sama.
W przypadku sous vide trudno jest rozgotować jedzenie, ale jego struktura
może się nieznacznie zmienić podczas gotowania. Jedzenie można
przygotować z dużym wyprzedzeniem przed podaniem, dzięki czemu sous
vide jest idealne, gdy masz gości.
Temperatury
Urządzenie można ustawić na maksymalną temperaturę 90°C. Różne
temperatury są wymagane dla różnych potraw i różnych stopni wysmażenia.
Temperatury i czasy sous vide można sprawdzić w tabeli w dalszej części
niniejszej instrukcji.
Czas gotowania
Czas gotowania nie zależy od wagi potrawy, ale od jej grubości. Temperatury i
WI
EL
KA
BR
YT
AN
IA
5
czasy sous vide można sprawdzić w tabeli w dalszej części instrukcji.
Żywność do gotowania sous vide
Mięso jest szczególnie odpowiednie do gotowania sous vide, ponieważ czyni
je bardziej delikatnym, soczystym i aromatycznym, ale warzywa i ryby również
mogą być gotowane w ten sposób.
Zalecamy gotowanie metodą sous vide naspucych potraw:
Wołowina, cielęcina, jagnięcina, wieprzowina i dziczyzna
Kurczak, indyk i kaczka
Chude i tłuste ryby, ogony homarów i kotlety.
Warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchew, pasternak, buraki i rzepa.
Chrupiące warzywa, takie jak groszek, szparagi, kukurydza, brokuły, kalafior,
winorośl, cebula i kabaczek.
Twarde owoce, takie jak jabłka i gruszki
Owoce miękkie, takie jak mango, śliwki, morele, brzoskwinie, nektarynki,
papaja i truskawki.
GOTOWANIE SOUS VIDE KROK PO KROKU
1. Przyprawa
Przed zamknięciem worka próżniowego można zamarynować żywność lub
dodać do niej przyprawy, zioła, masło lub olej.
2. Uszczelnianie próżniowe
Żywność musi być zamknięta próżniowo w worku, aby usunąć powietrze i
wilgoć. Dzięki temu żywność zachowuje swój naturalny smak i wartości
odżywcze. Zamknięcie próżniowe pomaga również otworzyć pory mięsa,
drobiu, ryb i skorupiaków, dzięki czemu marynata i przyprawy są lepiej
wchłaniane, a żywność jest bardziej aromatyczna.
Tlen i wilgoć w otaczającym powietrzu zmniejszają smak, zawartość
odżywczą i strukturę żywności, dlatego ważne jest, aby używać wysokiej
jakości zgrzewarki próżniowej do usuwania powietrza i wilgoci przed
zamknięciem worka, aby zapewnić optymalne pakowanie próżniowe
żywności.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756