Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje Gastronoma
›
Instrukcja Cyrkulator GASTRONOMA SousVide SMART WiFi 18310009
Znaleziono w kategoriach:
Cyrkulatory sous vide
(2)
Wróć
Instrukcja obsługi Cyrkulator GASTRONOMA SousVide SMART WiFi 18310009
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
1831
00
09
Cy
rk
ula
tor
Sous Vide
................................................................
.
2
ww
w.a
dex
i.e
u
WI
EL
K
A
BR
YT
AN
IA
2
WPR
OWADZ
ENIE
Aby jak najlepiej wy
korzystać nowy cyr
kulator sous vide, prz
ed pierwszym
użyciem należy uważ
nie przecz
ytać niniejszą instrukcję. Należy
zwrócić
szczególną uwagę n
a środki ostrożnośc
i. Zalecamy ró
wnież zachowanie
instrukcji do wykorzy
stania w przy
szłości.
OGÓLNE INSTRU
KCJE
BEZPIECZEŃSTWA
•
To urządzenie może być
używane przez dz
ieci w wieku od 8 lat
i starsze oraz
osoby o ograniczonyc
h
zdo
lnościach fizycznyc
h, sensoryczny
ch lub
umysłowych lub nieposi
adając
e doświadczenia i wiedz
y, wyłącznie jeśl
i są
one nadzorowane l
ub otrzymały instruk
cje dotyczące korz
ystania z urządze
nia
w bezpieczny sposób
i rozumieją związan
e z tym zagrożenia. Dzi
ec
i nie
mogą
bawić się urządzeniem.
Czysz
czenie i konserwacja nie mo
gą być
wykonywane prz
ez dzieci bez nadzoru.
•
Nigdy nie pozostawia
j
urządzenia bez
nadzoru. Należ
y pilnować dzieci
przebywającyc
h w pobliżu urz
ądzenia, gdy jest ono uż
ywane.
Urzą
dzenie nie
jest zabawką.
•
Nieprawidłowe użytkow
anie urządzenia może
sp
ow
o
do
w
ać
obrażenia ciał
a lub
uszkodzenie urządzen
ia.
•
Używa
j
wyłącznie zg
odnie z przeznacz
eniem. Producent nie
ponosi
odpowiedzialnośc
i za jakiekolwiek obraże
nia lub uszkodzen
ia wynikające z
niewłaściwego użytk
owania lub obsług
i (patrz również
Warun
ki gwarancji
).
•
Wyłącznie do użytku domo
wego. Nie do uż
ytku zewnę
trznego ani
komercyjnego.
•
Usu
ń
wszystkie
ma
t
er
i
ał
y
opakowaniowe i transportowe
z wnętrza i na
zewnątrz urząd
zenia.
•
Sprawdź, czy urz
ądzenie nie ma widocznyc
h uszkodzeń i czy nie brakuj
e
żadnych części.
•
Nie używa
j
z innymi prz
ewodami niż
dosta
rczon
y.
•
Sprawdź, czy nie ma m
ożliwości pociągn
ięcia lub potk
nięcia się o przewód
lub
przedłużacz.
•
Urządzenie nie może być u
żywane razem z wy
łącznikiem czas
owym lub
oddzielnym systemem
zdalnego sterowa
nia.
•
Wyłącz urządzenie i wyjm
ij wtyczk
ę z gniazdka podczas
czyszczenia lub gdy
nie jest używane.
•
Podczas wyjmowania wtyc
zki z gniazdka
należy unika
ć ciągnięcia za
przewód.
Zamiast te
go należy prz
ytrzymać
za
wtycz
kę
.
•
Przewód i urządzenie n
ależy trzy
mać z dala od źródeł ciepła, g
orących
WI
EL
K
A
BR
YT
AN
IA
3
przedmiotów i otwart
ego ognia
.
•
Upewnij się, że przewó
d jest całkowicie
rozciąg
nięty.
•
Przewód nie może być s
kręcony ani ow
inięty wokół urz
ądzenia.
•
Regularnie sprawdzaj
, czy przewód
lub wtyczka nie są usz
kodzone i nie
używaj urządzenia, jeś
li jest uszkodzone
lub jeśli
zosta
ł upuszczony na
podłogę, zanurzony w wo
dzie lub uszk
odzony w jakikolw
iek inny sposób.
•
Jeśli urządzenie, przew
ód lub wtyczk
a zostały uszkodz
one, należy zlecić
sprawdzenie i ewentu
alną naprawę urządz
enia autoryz
owanemu
serwi
sowi.
•
Podłączać wyłącznie do n
apięcia 230
V, 50 Hz. Gwarancj
a nie obowiązuje,
jeśli urządzenie by
ło
podł
ączo
ne
do niewłaściwego napięcia.
•
Nigdy nie próbuj napr
awiać urządzenia sam
odzielnie. W cel
u dokonania
naprawy gwarancyj
nej należy s
kontaktować się ze sklepem, w k
tórym
urządzenie zostało
za
ku
p
io
n
e.
•
Nieautoryzowane naprawy
lub modyfikacj
e spowodują
utratę
gwarancji.
•
Uwaga! Niektóre częśc
i tego urządzenia
mogą stać się
bardzo gorące
i
spowodować oparzen
ia. Szcz
ególną uwagę należy z
wrócić
na
dzieci i osoby
szczególnie narażone
.
•
Urządzenie i jego przew
ód należy przec
howywać w miejs
cu niedostępnym d
la
dzieci w wieku poniżej 8
lat.
SPECJALNE INSTRU
KCJE
BEZPIECZEŃ
STWA
•
Garnek
używaną z urz
ądzeniem należy u
mieścić na su
chej, równej, twardej i
odpornej na ciepło
powierzchni, z dala od
krawędzi.
Nie wolno jej u
mieszcz
ać
na płycie grzejnej.
•
Urządzenie należy zawsz
e umieszc
zać w bezpiecznej odległ
ości od
łatwopalnych przedmi
otów, takich
ja
k
zasłony, obrusy
itp.
•
Urządzenia nie wolno u
mieszc
zać ani przechowywać
w pobliżu innych źr
ódeł
ciepła.
•
Nie zak
rywa
j.
•
Podczas
u
ży
tk
o
wa
n
i
a
powier
zchnie stają się bardz
o gorące. Nie n
ależy
dotykać gorących powierz
chni ze wz
ględu na niebezp
ieczeństwo poparz
enia.
•
Nie należy przenosić urzą
dzenia, gdy jes
t
uż
ywa
ne.
•
Należy pamiętać, że urz
ądzenie pozostanie
gorące prz
ez pewien czas po
wyłączeniu. Prz
ed przechowywaniem
należy zawsz
e odczekać, aż urządzen
ie
całkowicie ostygnie.
•
Żywność pakowaną pr
óżniowo należy umi
eszczać wy
łącznie w wodzie
w
garnku. Nie próbuj
got
ow
a
ć
nieopakowanej ży
wności! Dotycz
y to również
WI
EL
K
A
BR
YT
AN
IA
4
gotowania lub po
dgrzewani
a
zup i innych płynnyc
h
potra
w!
•
W wodzie można umieszc
zać wyłącznie dys
zę i przewód cyrk
ulacyjny
urządzenia wykonane ze s
tali nierdzewn
ej. Pozostałyc
h części
urządz
enia
nie
wolno narażać na dz
iałanie wody ani rozpry
sków.
•
Poziom wody musi zawsz
e znajdować się po
między oznaczeniam
i MIN i MAX
na
rur
ze cyrkulacyjnej.
•
Urządzenia nie wolno w
łączać, dopók
i rura nie znajdzi
e się w wodzie!
UWAGA! Jeśli urządz
enie przypadkow
o wpadnie do miski z w
odą, należy
odłączyć je od zasilania p
rzed wyjęciem z
wody!
O
GOT
OWAN
IU SOUS VIDE
Sous vide od
dawn
a jest popularną
metodą gotowania
wśród profesjonalny
ch
szefów kuchni.
"Sous vide" to po francusk
u "pod próżnią". Op
isuje metodę
gotowania, w
której żywność
jest umieszczana w szcz
elnych workach próżni
owych i
gotowana w kąpieli wod
nej. Ży
wność jest gotowana w
stałej niskiej
temperaturze prz
ez długi czas, aby była
s
oczysta i aro
matyczna. Po
szczelnym zamknięc
iu żywność
w opakowan
iu próżniowym,
gotuje się we
własnych sokach wraz z d
odanymi m
arynatami lub przy
prawami. Witaminy,
minerały i soki zostają zach
owane, a smak ż
ywności z
ostaje wzmocniony.
Dzięki temu żywność
jest zdrowsz
a, bardz
iej soczysta i aromaty
czna.
Ponieważ mięso gotow
ane meto
dą sous vide jest del
ikatniejsz
e, możliwe jest
użycie tańszych kaw
ał
kó
w, takich jak filet z karkówki, g
olonka i łopatka, które
często są smaczniejsz
e niż droższ
e kawałki.
Ponieważ gotowanie
sous vide wym
aga, aby żywność
była pakowana
próżniowo pojedyncz
o, kilka produktów
może być gotowanyc
h w tym samym
czasie, o ile ich temperatur
a gotowania j
est taka sama.
W przypadku sous vid
e trudno jest rozg
otować jedzen
ie, ale jego struktura
może się nieznacznie z
mienić podcz
as gotowania. Je
dzenie można
przygotować z duży
m wyprzedzeniem prz
ed podaniem, dzięk
i czemu sous
vi
de
j
es
t
idealn
e, gdy masz goś
ci.
Tem
pera
tury
Urządzenie można ust
awić na maks
ymalną temperatur
ę 90°C. Różne
temperatury są wym
agane dla różnych
potraw i różnyc
h stopni wysmażeni
a.
Temperatury i czasy s
ous vide można sprawdz
ić w tab
eli
w
dalszej części
niniejszej instrukcj
i.
Cz
as
gotowania
Czas gotowania nie
zależy od wagi potra
wy, ale od jej
grubości. Temperatury
i
WI
EL
K
A
BR
YT
AN
IA
5
czasy sous v
ide można sprawdzić
w
ta
beli w dalszej
części instrukcj
i.
Żywność do
gotow
ania
sous vide
Mięso jest szczególnie o
dpowiednie do g
otowania sous
vide, ponieważ czyni
je bardziej delikatnym
, soczysty
m i aromatycznym, ale
warzywa i ryby równ
ież
mogą być gotowane w
ten sposób.
Zalecamy gotowanie
metodą sous vide
n
as
tę
pu
ją
cy
ch
potraw:
•
Wołowina, cielęcina, jagni
ęcina, wieprz
owina i
dzi
cz
yzna
•
Kurczak, indyk i ka
cz
ka
•
Chude i tłuste ryby, og
ony homarów i
kot
let
y.
•
Warzywa korzeniowe, taki
e jak z
iemniaki, marchew, pas
ternak, buraki i rzepa.
•
Chrupiące warzywa, taki
e jak groszek, sz
paragi, kukurydza, brokuły, ka
lafior,
winorośl, cebula i kabacz
ek.
•
Twarde owoce, takie jak ja
błka i
gruszki
•
Owoce miękkie, takie j
ak mango, śliwki,
morele, brzosk
winie, nektarynki,
papaja i truskawki
.
GOTOWANIE SOUS VI
DE KROK PO
KR
OK
U
1.
P
rzyp
rawa
Przed zamknięciem
wo
rk
a
próżniowego można zam
arynować ż
ywność lub
dodać do niej przyprawy
, zioła,
masło lub olej
.
2.
Us
zczeln
ian
ie pr
óżnio
we
Żywność musi być zamkn
ięta próżniow
o w worku, aby us
unąć powietrze i
wilgoć. Dzięki temu żywn
ość zachowuje s
wój naturalny smak
i wartości
odżywcze. Zamknięcie
próżniowe po
maga również ot
worzyć pory
mięsa,
drobiu, ryb i skorupi
aków, dzięki czemu mary
nata i
przyprawy
są lepiej
wchłaniane, a żywność
jest bardziej aroma
tyczna.
Tlen i wilgoć w otacz
ającym powietrzu z
mniejszaj
ą smak, zawartość
odżywczą i strukturę ży
wności, dlatego ważn
e jest, aby uży
wać wysokiej
jakości zgrzewark
i próżniowej do usu
wania powietrza
i wilgoci przed
zamknięciem worka, a
by zapewnić optyma
lne pakowanie próżn
iowe
żywności.
Pomiń
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Kubek Stanley
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Pomysł na prezent
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking soundbarów [TOP10]
Zalany laptop – co zrobić w takiej sytuacji?
Ranking smartwatchy [TOP10]
Ranking spalaczy tłuszczu [TOP10]
Wuchang: Fallen Feathers - wymagania PC. Gdy pierwszym bossem może stać się twój komputer
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Ranking kaw rozpuszczalnych [TOP10]
Ranking parownic do ubrań [TOP10]
Ranking zabawek dla 4-latka [TOP10]
Premiery gier 2025. Na te tytuły warto czekać
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Sprawdź więcej poradników