Znaleziono w kategoriach:
Kostkarka do lodu HISENSE IMC2000A

Instrukcja obsługi Kostkarka do lodu HISENSE IMC2000A

Wróć
79
ZÁRUKA A OPRAVY
V případěproblémůpro více informací prosím kontaktuje call centrum Hisense ve Vaší krajině
(telefon čísla jsou uvedena v Mezinárodním záručm seznamu). Pokud se takové centrum ve Vaší
krajiněnenaczí prosím kontaktuje místního prodejce značky Hisense nebo oddělení ma domácí
techniky Hisense.
Pouze pro osob použití!
PŘEJE VÁM HODNĚRADOSTI PŘI POUŽÍVÁNÍ VAŠEHO ZAŘÍZENÍ.
Vyhrazujeme si právo na úpravu podmínek.
PL
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy dokładnie przeczytaćniniejsząinstrukcję.
1. Przed użyciem należy przeczytaćinstrukcję!
2. Usuńwszystkie elementy opakowania i dokładnie sprawdź, czy kostkarka oraz
kabel zasilający z wtyczkąsąw dobrym stanie i nie posiadają żadnych
uszkodzeń.
3. Aby uniknąć zagrożenia, w przypadku uszkodzenia przewodu zasilającego,
musi on zostaćwymieniony przez producenta, jego przedstawiciela
serwisowego lub osoby o podobnych kwalifikacjach.
4. Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytkowania przez osoby (w
tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, lub z brakiem doświadczenia i wiedzy, chyba że zostały one
poddane nadzorowi lub instruktażowi dotyczącemu użytkowania urządzenia
przez osobęodpowiedzialnąza ich bezpieczeństwo. Dzieci podczas
użytkowania urządzenia powinny znajdowaćsiępod opiekąi nie należy im
pozwolić, aby siębawiły urządzeniem.
5. To urządzenie może byćużywane przez dzieci w wieku od 8 lat i starsze oraz
osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych lub bez doświadczenia i wiedzy, o ile sąone pod nadzorem lub
zostały poinstruowane jak korzystaćz urządzenia w bezpieczny spob i
rozumiejązwiązane z tym zagrożenia. Dzieciom nie wolno bawićsięz
urządzeniem. Dzieci nie mogączyścići konserwowaćurządzenia bez nadzoru.
6. Urządzenie jest przeznaczone do użytku domowego i podobnych zastosowań,
np.:
- w kuchniach/stołówkach przeznaczonych dla personelu sklepowego,
biurowego itp.
80
- w gospodarstwach agroturystycznych i miejscach noclegowych, jak np.
hotele, motele itp.
-w obiektach oferujących noclegi ze śniadaniem.
-Ostrzeżenie: W urządzeniu nie należy przechowywać żadnych materiałów
wybuchowych, takich jak pojemniki z aerozolem zawierające gaz pędny.
-Ostrzeżenie: Należy zadbaćo to, aby szczeliny wentylacyjne lub otwory w
obudowie urządzenia czy elementu kuchennego, w którym jest ono
wbudowane, były otwarte.
-Ostrzeżenie: Nie stosowaćurządzeńmechanicznych lub innych środków
przyśpieszających proces rozmrażania, z wyjątkiem środków zalecanych przez
producenta.
-Ostrzeżenie: Należy uważać, aby nie uszkodzićobiegu układu chłodzenia.
-Ostrzeżenie: Nie należy używać żadnych urządzeńelektrycznych wewnątrz
urządzenia, chyba że ich użycie zaleca producent.
-OSTRZEŻENIE: Podczas ustawiania urządzenia należy upewnićsię,że
przewód zasilający nie jest uwięziony lub uszkodzony.
-OSTRZEŻENIE: Z tyłu urządzenia nie należy umieszczaćlistew zasilających
ani przenośnych zasilaczy.
-OSTRZEŻENIE: Urządzenia przeznaczone do utylizacji należy przekazaćdo
autoryzowanego centrum utylizacji odpadów. Nie wystawiaćna działanie
ognia.
WARNING: Do kostkarki do lodu należy wlewaćwyłącznie wodępitną.
7. Czynnik chłodniczy (R600a) jest łatwopalny.
Ostrzeżenie: Ryzyko pożaru/materiałyłatwopalne
Czynnik chłodniczy, izobuten (R600a), znajdujący sięw obwodzie chłodzenia
urządzenia, to naturalny czynnik chłodniczy o wysokim stopniu
kompatybilności środowiskowej; niemniej jednak jest łatwopalny. Podczas
transportu i instalacji urządzenia należy zadbaćo to, aby żaden z elementów
obwodu chłodniczego nie zostałuszkodzony.
Jeśli obwód czynnika chłodniczego zostałuszkodzony:
Unikaćotwartych płomieni i źródełzapłonu.
Dokładnie przewietrzyćpomieszczenie, w którym znajduje sięurządzenie.
8. Przed pierwszym użyciem kostkarki odczekaj 2 godziny po umieszczeniu jej w
prawidłowej pozycji i zostaw otwartąprzedniąpokrywkęprzez co najmniej 2
godziny.
9. W tym urządzeniu nie wolno używaćczystej wody, zalecana jest woda
źródlana.
81
10. Upewnij się,że napięcie w gniazdku elektrycznym odpowiada napięciu
podanemu na tabliczce
znamionowej. Upewnij się,że gniazdko jest odpowiednio uziemione.
11. Nie przewracaćtego produktu ani nie przechylaćpod kątem większym niż
45°.
12. W celu ochrony przed porażeniem prądem elektrycznym, nigdy nie zanurzaj
przewodu, wtyczki lub podstawy w wodzie lub innych cieczach.
13. Odłącz urządzenie po użyciu lub przed czyszczeniem.
14. Trzymaj urządzenie w odległości co najmniej 8 cm od innych przedmiotów, aby
zapewnićprawidłowe uwalnianie ciepła.
15. Nie wolno używaćakcesoriów, które nie sązalecane przez producenta.
16. Nie używaj urządzenia w pobliżu otwartego ognia, gorących płyt lub kuchenek.
17. Nie należy często przełączaćprzycisku zasilania (należy zachowaćodstęp
czasowy co najmniej 5 minut), aby uniknąć uszkodzenia sprężarki.
18. Nie używaćna zewnątrz.
19. Nigdy nie należy czyścićurządzenia proszkami do szorowania ani twardymi
narzędziami.
20. Należy zachowaćtęinstrukcję.
21. Aby uniknąć zanieczyszczenia żywności, należy przestrzegaćponiższych
wskazówek:
-Otwarcie drzwi na dłuższy czas może spowodowaćznaczny wzrost
temperatury w komorach urządzenia.
-Należy regularnie czyścićpowierzchnie, które mogąmiećkontakt z
żywnością, oraz dostępne systemy odprowadzania skroplin.
-Należy czyścićzbiorniki na wodę, jeśli nie były używane przez 48 godzin;
instalacjęwodnąpodłączonądo sieci wodociągowej należy przepłukać, jeśli
woda nie była pobierana przez 5 dni.
-Jeśli urządzenie chłodnicze ma byćprzez dłuższy czas nieużywane, należy je
wyłączyć, rozmrozić, wyczyścić, osuszyći pozostawićotwarte drzwi, aby
zapobiec rozwojowi pleśni wewnątrz urządzenia.
22. Informacje dotyczące użytkowania urządzenia znajdująsięw poniższych
punktach.
Niniejsze urządzenie zostało oznaczone zgodnie z dyrektywąeuropejską2012/19/WE w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE). Dyrektywa ta określa wymagania
dotyczące zbiórki i ponownego przetwarzania zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego w całej Unii Europejskiej.
82
Opis ogólny
1. Górna pokrywa
2. Okno
3. Pojemnik na lód
4. Parownik
5. Łopatka do lodu
6. Wyświetlacz
7. Przycisk
8. Dioda podczerwieni (czujnik ilości
lodu)/ odbiornik
9. Dioda podczerwieni (czujnik ilości
lodu)/ nadajnik
10. Maksymalny poziom wody
11. Pojemnik na wodę
12. Wylot powietrza
13. Korek spustowy
14. Kosz na lód
15. Łyżka do lodu
83
Instrukcje dotyczące korzystania z panelu sterowania
Przycisk Start/Stop
Wybór rozmiaru
Przycisk
cz
y
szczenia
1. Podłącz zasilanie. Urządzenie najpierw uruchomi funkcjęodladzania. Po zakończeniu pracy
urządzenie automatycznie przejdzie w tryb gotowości.
2. : Funkcja czyszczenia. Naciśnij przycisk CLEAN, a następnie naciśnij przycisk Start/Stop.
Urządzenie automatycznie uruchomi funkcjęczyszczenia na około 2,5 minuty. Nie wyłączaj
zasilania podczas czyszczenia. Po czyszczeniu urządzenie automatycznie przejdzie w tryb
gotowości.
3. : Wybór trybu wielkości kostek lodu; domyślnym trybem po uruchomieniu sąduże kostki
lodu. Dla wybranego trybu wyświetlana jest odpowiednia ikona.
4. Start/Stop: Po podłączeniu zasilania naciśnij przycisk Start/Stop, a urządzenie uruchomi
funkcjęwytwarzania lodu. Domyślnym trybem jest tryb wytwarzania dużych kostek lodu.
5. Wyświetlanie czasu: po rozpoczęciu wytwarzania lodu rozpocznie sięodliczanie czasu. Czas
odliczany jest w minutach i będzie wyświetlany przez cały czas działania urządzenia. Gdy
wyświetlacz osiągnie 99:99, czas zostanie ponownie wyzerowany i będzie liczony od nowa.
6. Alarm braku wody: podczas pompowania, jeśli w ciągu 5 sekund nie zostanie wykryty przepływ
wody, zostanie wyświetlona ikona braku wody, a urządzenie przestanie działać.
7. Lód pełny: Gdy sprężarka urządzenia nie działa, a wskaźnik podczerwieni jest zablokowany
przez ponad 5 sekund, wyświetlona zostanie ikona pełnego lodu. W tym samym czasie
urządzenie przestanie działać, a ikona pełnego lodu będzie migaćprzez 1 / 4 sekundy.
Wykrywanie podczerwieni jest kontynuowane; gdy wykrywanie nie jest jużzablokowane,
urządzenie będzie kontynuowaćpracę.
Postęp wytwarzania
lodu
Cz
y
szczenie
Duże/małe kostki
lodu
Czas przygotowania
lodu
Doda
j
wod
ę
Lód pełn
y

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756