Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje LIEBHERR
›
Instrukcja Lodówka LIEBHERR CTELE 2131 124.1cm Srebrna
Znaleziono w kategoriach:
Lodówki
(160)
Wróć
Instrukcja obsługi Lodówka LIEBHERR CTELE 2131 124.1cm Srebrna
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
Instruk
cja obsługi
Ch
ł
odziarko-
zamra
ż
ark
a
20240325
7086289 - 00
CT
.. 21../25
../29
..
Zawartość
1
Prezen
tacja urządzenia.........................................
2
1.1
Przegląd urządzenia i wyposa
ż
enia..........................
2
1.2
Zakres zast
osowania urządzenia..............................
2
1.3
Z
godno
ś
ć.......................................................................
3
1.4
Substancje SVHC zgodnie z r
ozporządzeniem
REACH............................................................................
3
1.
5
Baza danych produktów EPREL.................................
3
1.6
Wymiary do zabudowy................................................
3
1.7
Osz
czędzanie energii...................................................
3
2
Ogólne zasady bezpieczeństwa............................
4
3
Elementy obsługi i wskaźniki...............................
5
3
.1
Elementy obs
ł
ugi i ster
owania..................................
5
4
Uruchomienie........................................................
5
4.1
T
ransportowanie urządzenia......................................
5
4.2
Ustawianie urządzenia................................................
5
4.3
Zmiana kierunku otwier
ania drzwi............................
7
4.4
Zabudowa w ciągu szaf
ek kuchennych...................
8
4.
5
Utylizacja opakowania................................................
8
4.6
Pod
ł
ączanie urządzenia..............................................
8
4.7
W
ł
ączanie urządzenia.................................................
9
5
Obsługa.................................................................
9
5
.1
Ch
ł
odziarka...................................................................
9
5
.2
Zamra
ż
alnik...................................................................
10
6
K
onserwacja..........................................................
10
6.1
Rozmra
ż
anie r
ęczne.....................................................
10
6.2
Czyszczenie urządzenia..............................................
11
6.3
Wymiana o
ś
wietlenia wewnętrznego.......................
11
6.4
Serwis............................................................................
12
6.
5
Klasa efektywno
ś
ci energetycznej o
ś
wie
tlenia......
12
7
Us
terki...................................................................
12
8
Wyłączanie urządzenia.........................................
14
8.1
Wy
ł
ączanie urządzenia...............................................
14
8.2
Wy
ł
ączenie urządzenia...............................................
14
9
Utylizacja...............................................................
14
9
.1
Przygotowanie urządzenia do utylizacji...................
14
9
.2
Utylizacja urządz
enia w sposób przyjazny dla
ś
rodowiska....................................................................
1
4
Producent ciągle pr
acuje nad ulepszaniem wszystkich
typów i modeli urządze
ń
. Dlatego prosim
y o zrozumienie,
i
ż
jeste
ś
my zmuszeni zas
trzec sobie prawo wpr
owadzenia
zmian kszta
ł
tu, wyposa
ż
enia i r
ozwiąza
ń
techniczny
ch.
W celu zapoznania się ze wszystkimi zale
tami nowego urzą‐
dzenia zalecamy uwa
ż
ne przeczytanie wsk
azówek zawar
‐
tych w niniejsz
ej instruk
cji.
Instruk
cja zosta
ł
a opracow
ana dla kilku modeli urządze
ń
.
Mogą zatem występować pewne r
ó
ż
nice pomiędzy opisem
i urządzeniem. F
ragmenty dotyczące tylk
o okre
ś
lonych urzą‐
dze
ń
są zaznaczone gwiazdk
ą (*
).
Instruk
cje robocze są wyr
óżnione symbolem
, a wyniki
działań symbolem
.
1
Pre
zentacja urządz
enia
1.1
Przegląd urządzenia i wyposaż
enia
Wsk
azówka
u
Produkty spo
ż
ywcz
e podzielić zgodnie
z
ilustr
acją.
W
ten
sposób urządzenie pracuje ener
gooszczędnie.
u
Pó
ł
ki, szuflady lub kosz
e
w
stanie dostawy są r
ozmie‐
szczone tak, by uzysk
ać optymalną ef
ektywno
ś
ć energe‐
tyczną.
Fig.
1
(1)
Zamra
ż
alnik, pó
ł
ka
szklana
(8)
Szuflada na warzywa
(2)
Pó
ł
ka na drzwiach,
przemieszczalna, ilo
ś
ć
zale
ż
na od modelu
(9)
T
abliczk
a znamionowa
(3)
Pó
ł
ka
ś
r
odkowa, prz
e‐
mieszczalna, ilo
ś
ć
zale
ż
na od modelu
(10)
Nó
ż
ki przednie
(4)
Obudowa termos‐
tatu, o
ś
wietlenie
wewnętrzne
(11)
Pojemnik na jajka
(5)
Otwór odp
ł
ywowy
(12)
Pojemnik na lód
(6)
Najzimniejsza stre
fa
(13)
Ruszt na butelki *
(7)
Pó
ł
ka w
drzwiach na
wysokie butelki
(14)
Uchwyt wpuszczany
1.2
Zakres zas
tosowania urządz
enia
Użytk
owanie zgodne z prz
eznaczeniem
Urządzenie jest prz
eznaczone wy
ł
ącznie do
ch
ł
odzenia pr
oduktów spo
ż
ywczych
w
ś
r
odo‐
wisku domowym lub podobnym. Zalicza się
do tego np. u
ż
ytk
owanie
-
w
prywatnych kuchniach, pensjonatach z
e
ś
niadaniem,
-
przez go
ś
ci
w
dworkach, ho
telach, mote‐
lach oraz inny
ch miejscach noclegowych,
-
przy cateringach oraz podobn
ych us
ł
ugach
w handlu hurtowym.
Urządzenie nie jest prz
eznaczone do st
oso‐
wania w formie urządz
enia do zabudowy
.
Ka
ż
de inne zast
osowanie jest niedopusz
‐
czalne.
Przewidziane użytk
owanie niezgodne
z
prze‐
znaczeniem
Stanowczo zabr
ania się:
-
Przechowywania i ch
ł
odzenia lek
ów
,
plazmy krwi, prepar
atów laboratoryjny
ch
oraz inny
ch materia
ł
ów i produktów
Pre
zentacja urządz
enia
2
* zależne od modelu i wyposażenia
wymienianych w dyr
ektywie dotyczącej
produktów medy
cznych 2007
/
47
/WE
-
Stosowania na obszar
ach zagro
ż
onych
wybuchem
U
ż
ytkow
anie urządzenia niezgodne z prz
ezna‐
czeniem mo
ż
e dopr
owadzić do uszkodzenia
lub zepsucia przechowywan
ych towar
ów
.
Klasy klimatyczne
Zale
ż
nie od klasy klimatycznej urządz
enie jest
przeznaczone do pr
acy
w obrębie wsk
azanych
granic temper
atury otoczenia. Klasa klima‐
tyczna obowiązująca dla danego urządzenia
podana jest na tabliczce znamionowej.
Wsk
azówka
u
Aby zagwar
antować pr
awid
ł
ową pracę,
przestrz
egać podanych temper
atur
otoczenia.
Klasa klima‐
tyczna
T
emperatura otocz
enia
SN
10°C do 32°C
N
16°C do 32°C
ST
16°C do 38°C
T
16°C do 43°C
SN-ST
10°C do 38°C
SN-
T
10°C do 43°C
1.3
Z
godność
Szczelno
ś
ć obiegu czynnika ch
ł
odnicz
ego zosta
ł
a poddana
kontr
oli. Urządzenie jest zgodne
z
odpowiednimi przepisami
bezpiecze
ń
stwa i odpowiednimi dyr
ektywami.
Na rynek UE:
Urządzenie jest zgodne
z
dyr
ektywą
2014/53/EU
.
Na rynek GB:
Urządzenie jest zgodne
z
Radio E
quipment
Regulations 2017 SI 2017 No. 1206.
Pe
ł
ny teks
t deklaracji zgodno
ś
ci UE jes
t dostępny pod
następującym adr
esem: www
.Liebherr
.com
1.4
Substancje SVHC z
godnie z ro
zpo‐
rządzeniem REACH
W poni
ż
szym linku mo
ż
na sprawdzić, czy urzą‐
dzenia zawiera subs
tancje SVHC zgodnie z r
ozporzą‐
dzeniem REACH:
home.liebherr
.com/
de/
deu/
de/liebherr
-
erleben/
nachhaltigk
eit/
umwelt/
scip/
scip.html
1.5
Baza dan
ych pr
oduktów EPREL
Od 1 marca 2021 inf
ormacje odno
ś
nie etykietow
ania ener
‐
getycznego or
az wymaga
ń
dotyczących ek
oprojektu mo
ż
na
znale
ź
ć
w
europejskiej bazie dan
ych produkt
ów (EPREL).
Baza danych pr
oduktów jest dostępna pod adr
esem https:/
/
eprel.ec.
europa.eu/
. Po wej
ś
ciu na str
onę wy
ś
wietli się pole‐
cenie wpisania identyfikator
a modelu. Identyfikator modelu
jest podany na tabliczce znamionowej.
1.6
Wymiary do zabudowy
Fig.
2
A
C
D
E
G
H
CT
... 21..
550
559
1128
x
630
x
616
x
1241
CT
... 25
..
550
559
1128
x
630
x
616
x
1401
CT
... 29
..
550
559
1128
x
630
x
616
x
1571
x
W
przypadku urządze
ń
z
do
ł
ączonymi elementami dy
stan‐
sowymi wymiary zwiększają się
o
35 mm
(patrz
4.2 Usta‐
wianie urządzenia) .
1.7
Osz
czędzanie energii
-
Nale
ż
y zawsze dbać o dobrą wen
tylację. Nie zakrywać
otworów wen
tylacyjnych wzgl. kr
atek wentylacyjnych.
-
Nie nale
ż
y ustawiać urządzenia
w
miejscach nar
a
ż
onych
na bezpo
ś
rednie dzia
ł
anie pr
omieni s
ł
onecznych, ani
obok grzejnika itp.
-
W
przypadku ustawienia urządzenia bezpo
ś
r
ednio przy
piekarniku zu
ż
ycie ener
gii mo
ż
e się nieco zwiększy
ć. Jest
to uzale
ż
nione od okresu
i
in
tensywno
ś
ci u
ż
ytk
owania
piekarnika.
-
Zu
ż
ycie ener
gii jest zale
ż
ne od warunk
ów
w miejscu usta‐
wienia np. od temperatury o
toczenia
(patrz
1.2 Zakres
zastosowania urządzenia) .
W
przypadku podwy
ż
sz
onej
temperatury o
toczenia zu
ż
ycie ener
gii mo
ż
e by
ć większe.
-
Otwierać urządzenie na mo
ż
liwie jak najkrótszy czas.
-
Im ustawiona będzie ni
ż
sza temper
atura, tym zu
ż
ycie
energii będzie wy
ż
sze.
-
Artyku
ł
y spo
ż
ywcze przechowywać posort
owane:
home.liebherr
.com/food
.
-
Wszys
tkie produkty spo
ż
ywcze prz
echowywać dobrze
zapakowane lub pod przykry
ciem. Pozwoli to uniknąć
powstania szronu.
-
Artyku
ł
y spo
ż
ywcze wyciągnąć na jak najkr
ótszy czas, by
zbytnio się nie nagrza
ł
y
.
-
Wk
ł
adanie ciep
ł
ych potraw: odczekać a
ż
os
tygną do
temperatury pok
ojowej.
-
Produkty mr
o
ż
one r
ozmra
ż
ać w
komorze ch
ł
odziarki.
-
Je
ż
eli w urządzeniu wytworzy
ł
a się gruba war
stwa
szronu: r
ozmro
zić urządzenie.
Pre
zentacja urządz
enia
* zależne od modelu i wyposażenia
3
Osady kurzu zwiększają zu
ż
ycie ener
gii:
-
Agregat ch
ł
odziarki wr
az z wymienni‐
kiem ciep
ł
a - metalowa kratk
a z ty
ł
u
urządzenia - nale
ż
y odkurzać raz
w r
oku.
2
Ogólne zasady bezpieczeńs
twa
Niniejszą instruk
cję obs
ł
ugi nale
ż
y starannie
przechowywać, aby zawsz
e mieć do niej
dostęp.
W przypadku przekazania urządz
enia nale
ż
y
równie
ż
prz
ekazać instruk
cję obs
ł
ugi następ‐
nemu u
ż
ytkownik
owi.
W celu prawid
ł
owego i bezpiecznego
u
ż
ytkow
ania urządzenia nale
ż
y zapoznać
się z niniejszą instruk
cją obs
ł
ugi przed
ro
zpoczęciem eksploatacji. Stosow
ać się
stale do zawartych w niej ins
truk
cji, wska‐
zówek bezpiecze
ń
s
twa i wskaz
ówek ostrze‐
gawczych. Są one isto
tne, aby prawid
ł
owo
i bezpiecznie zainstalować i ek
sploatować
urządzenie.
Zagro
żenia dla użytk
ownika:
-
Urządzenie to mo
ż
e być u
ż
yw
ane przez
dzieci oraz prz
ez osoby
z
ogr
aniczonymi
zdolno
ś
ciami fizycznymi, sensory
cznymi
i
mentalnymi lub prze
z osoby posiadające
niedostateczne do
ś
wiadczenie or
az wiedzę,
gdy znajdują się one pod nadzor
em lub
je
ś
li zosta
ł
y poin
formowane
o
bezpieczn
ym
stosowaniu urządz
enia oraz
o
mo
ż
liwych
zagro
ż
eniach. Dzieci nie mogą się bawić
urządzeniem. Czyszcz
enie
i
k
onserwacja
nie mo
ż
e by
ć przeprowadzane przez dzieci
nie będące pod nadzor
em. Dzieci
w
wieku
3-8 lat mogą umieszczać pr
odukty
w
urzą‐
dzeniu or
az je
z
niego wyjmować. Dzieci
w
wieku poni
ż
ej 3 lat nie mogą przebyw
ać
w pobli
ż
u urządzenia, je
ż
eli nie są w sposób
nieprzerwany nadz
orowane.
-
Gniazdk
o sieciowe musi być zawsz
e
ł
atwo
dostępne, aby w s
ytuacji awaryjnej mo
ż
liwe
by
ł
o jak najszybsze od
ł
ącz
enie urządzenia
od zasilania elektrycznego. Musi się znaj‐
dować poza obszar
em tylnej
ś
ciany urzą‐
dzenia.
-
Podczas od
ł
ączania urządzenia od sieci,
zawsze chwytać za wtyczk
ę. Nie ciągnąć
kabla.
-
W
razie us
terek wy
ciągnąć wtyk
z
gniazda
sieciowego bąd
ź
wy
ł
ączyć bezpiecznik.
-
Nie uszkodzić prz
ewodu zasilającego. Nie
eksploatować urządz
enia
z
uszk
odzonym
przewodem zasilającym.
-
Naprawy
, ingerencje w urządzenie or
az
wymianę przewodu zasilającego nale
ż
y
powierzać wy
ł
ącznie placówce serwi‐
sowej lub odpowiednio wykwalifik
owanemu
personelowi.
-
Montować, pod
ł
ączać
i
utyliz
ować urzą‐
dzenie zgodnie z
e wskazówk
ami zawartymi
w ins
truk
cji.
Zagro
żenie pożar
owe:
-
Zawarty
w
urządzeniu czynnik ch
ł
odniczy
(dane na tabliczce znamionowej) jest przy
‐
jazny dla
ś
rodowisk
a, ale
ł
atwopalny
.
Wyp
ł
ywający czynnik ch
ł
odniczy mo
ż
e ulec
zap
ł
onowi.
•
Nie wolno dopu
ś
cić do uszkodz
enia prze‐
wodów obiegu czynnika ch
ł
odniczego
.
•
W
ewnątrz urządzenia nie wolno manipu‐
lować
ź
ród
ł
ami zap
ł
onu.
•
W
ewnątrz urządzenia nie wolno u
ż
ywać
ż
adnych urządze
ń
elektry
cznych (np.
myjek parowy
, grzejników
, lodziar
ek itp).
•
Je
ż
eli wydos
taje się czynnik ch
ł
odniczy:
Usunąć ogie
ń
lub
ź
ród
ł
a zap
ł
onu, znajdu‐
jące się w pobli
ż
u miejsca nieszczelno
ś
ci.
Dobrze przewie
trzyć pomieszczenie.
Powiadomić serwis techniczny
.
-
W urządzeniu nie wolno przechowywać
ż
adnych materia
ł
ów wybuchowy
ch ani
puszek zawier
ających aer
ozole z palnymi
propelen
tami, takimi jak butan, propan,
pentan itp. T
akie puszki z aero
zolami mo
ż
na
ro
zpoznać na podstawie nadruk
owanego
opisu zawarto
ś
ci lub symbolu p
ł
omienia na
puszce. Ewen
tualnie ulatniające się gazy
mog
ł
yby zapalić się w zetknięciu z cz
ę
ś
‐
ciami elektrycznymi.
-
Palące się
ś
wiece, lampy i inne przedmio
ty
z otwartym p
ł
omieniem trzymać z dala od
urządzenia, aby go nie podpalić.
-
Butelki
z
napojami alk
oholowymi lub inne
pojemniki
z
alkoholem nale
ż
y przecho‐
wywać wy
ł
ącznie szcz
elnie zamknięte.
Ewentualnie wyp
ł
ywający alk
ohol móg
ł
by
zapalić się w zetknięciu z cz
ę
ś
ciami elek
‐
trycznymi.
Niebezpieczeństw
o spadnięcia lub wywró‐
cenia:
-
Coko
ł
u, szuflad, drzwi it
d. nie wolno
u
ż
ywać jak
o podnó
ż
k
ów
, nie wolno
stosować ich jak
o podparcia. Dotyczy t
o
zw
ł
aszcza dzieci.
Niebezpieczeństw
o zatrucia żywnością:
-
Nie spo
ż
ywać
ż
ywno
ś
ci z przekr
oczoną
datą przydatno
ś
ci do spo
ż
y
cia.
Ogólne zasady bezpieczeńs
twa
4
* zależne od modelu i wyposaż
enia
Niebezpieczeństw
o odmroż
eń, utraty czucia
lub bólu:
-
Unikać d
ł
ugo
trwa
ł
ego k
ontaktu sk
óry
z zimnymi powierzchniami lub z ch
ł
o‐
dziarko-
zamra
ż
ark
ą albo przedsięwziąć
odpowiednie
ś
rodki os
tro
ż
no
ś
ci, np. u
ż
yć
ręk
awic.
Niebezpieczeństw
o zranienia osób
i uszk
odzenia urządzenia:
-
Gorąca par
a mo
ż
e spowodować obra
ż
enia.
Do ro
zmra
ż
ania nie wolno u
ż
ywać urządz
e
ń
elektryczny
ch do ogrzewania, urządze
ń
do
czyszczenia par
ą pod ci
ś
nieniem, otwar
‐
tego ognia ani spray
ów rozmra
ż
ający
ch.
-
Nie u
ż
ywać ostrych prz
edmiotów do
usuwania lodu.
Ryzyk
o zgniecenia:
-
Nie sięgać do zawiasu podczas otwier
ania
i
zamykania drzwi. Mo
ż
e doj
ś
ć do zakle‐
szczenia się palców
.
Symbole na urządzeniu:
Symbol ten mo
ż
e się znajdować na spr
ę‐
ż
arce. Odnosi się do oleju umieszcz
onego
w
sprę
ż
ar
ce
i
wskazuje na następujące
niebezpiecze
ń
stwo: Mo
ż
e być
ś
miertelny
w
przypadku po
ł
knięcia
i
przedostania
się do dróg oddechowych. W
skazówka
ta jest isto
tna jedynie
w
przypadku recy‐
klingu. Brak niebezpiecze
ń
s
twa
w
trak
cie
normalnej eksploatacji.
Symbol ten znajduje się na sprę
ż
ar
ce
i
wskazuje na zagro
ż
enie związane
z
substancjami palnymi. Nie usuwać
naklejki.
T
ak
a lub podobna naklejka mo
ż
e znaj‐
dować się
z
ty
ł
u urządzenia. W
skazuje
ona,
ż
e na drzwiach i/lub
w
obudowie znaj‐
dują się pró
ż
niowe panele iz
olacyjne (VIP)
lub panele perlitowe. Wsk
azówka ta jest
istotna jedynie
w
przypadku r
ecyklingu. Nie
usuwać naklejki.
Należy przestrz
egać wskaz
ówek ostrzega‐
wczych or
az innych specjalnych wsk
azówek
podanych w
innych ro
zdziałach:
NIEBEZPIE‐
CZE
Ń
STWO
inf
ormuje o bezpo
ś
rednio niebez
‐
piecznej sytuacji, która w r
azie
zlekcewa
ż
enia spowoduje
ś
mierć
lub cię
ż
kie obra
ż
enia cia
ł
a.
OSTRZE
‐
Ż
ENIE
informuje o niebezpiecznej
sytuacji, która w r
azie zlekcewa‐
ż
enia mo
ż
e spowodować
ś
mier
ć
lub cię
ż
kie obra
ż
enia cia
ł
a.
OSTRO
Ż
NIE
in
formuje o niebezpiecznej
sytuacji, która w r
azie zlekcewa‐
ż
enia mo
ż
e spowodować lekkie lub
ś
rednie obr
a
ż
enia cia
ł
a.
UW
AGA
informuje o niebe
zpiecznej
sytuacji, która w r
azie zlekcewa‐
ż
enia mo
ż
e spowodować szk
ody
rzeczowe.
Wska‐
zówka
oznacza ogólne u
ż
yt
eczne wska‐
zówki i porady
.
3
Elementy obsługi i wsk
aźniki
3
.1
Elementy obsługi i ster
owania
Fig.
3
(1)
T
ermos
tat
(2)
Przycisk SuperCool
4
Uruchomienie
4.1
T
ransport
owanie urządzenia
u
T
r
ansportować urządzenie w
opakowaniu.
u
T
r
ansportować urządzenie w
pozycji st
ojącej.
u
Nie transportować urządz
enia wjedną osobę.
4.2
Ustawianie urządzenia
OSTRZEŻENIE
Niebezpiecze
ń
stwo po
ż
aru na skut
ek wilgoci!
W razie zwil
ż
enia elemen
tów znajdujących się pod napię‐
ciem lub przewodu zasilającego mo
ż
e doj
ś
ć do zwar
cia.
u
Urządzenie jest prze
znaczone do zastosowa
ń
w pomie‐
szczeniach zamknięty
ch. Nie nale
ż
y u
ż
ytkować urzą‐
dzenia na zewnątrz lub w miejscach wilgotn
ych albo
nara
ż
on
ych na kon
takt z rozpry
skami wody
.
OSTRZEŻENIE
Niebezpiecze
ń
stwo po
ż
aru
z
powodu niepr
awid
ł
owego
ustawienia!
Je
ś
li kabel sieciowy lub wtyczk
a dotyka tylnej
ś
ciany urzą‐
dzenia, wibracje urządz
enia mogą uszkodzić k
abel sieciowy
lub wtyczk
ę, powodując zwarcie.
u
Podczas ustawiania urządzenia nale
ż
y upewnić się,
ż
e
pod urządzeniem nie jest zakleszcz
ony
ż
aden kabel
sieciowy
.
u
Urządzenie ustawić
w
ten sposób, b
y nie styka
ł
o się
z
ż
adną wtyczką lub k
ablem sieciowym.
u
Nie pod
ł
ączać urządze
ń
do gniazdek w obszarze tylnej
ś
ciany urządzenia.
u
Listew zasilających lub r
ozdzielaczy or
az innych elektr
o‐
nicznych urządze
ń
(jak np. tr
ansformat
or halogenów)
nie
wolno umieszczać i eksploatować za urządz
eniami.
Elementy obsługi i wsk
aźniki
* zależne od modelu i wyposażenia
5
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na dzień mamy
Prezent na komunię
Ranking smartwatchy
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
NVIDIA wypuściła RTX 5090! Star Wars vs. Star Trek – Która strona wygra w walce o przyszłość technologii
Jaki aparat do vlogowania wybrać?
Do czego służy parownica do ubrań - jaką wybrać?
Technologia No Frost – nowoczesne chłodzenie bez szronu
Rodzaje i zastosowanie obroży dla kota
Gdzie ustawić kuwetę dla kota?
Czym jest MagSafe? Poznaj technologię, która upraszcza życie
Kody do The Forest – przedmioty, mutanty, budowanie i wiele więcej
Zewnętrzna karta graficzna - sposób działania i zastosowanie
Ranking hulajnóg elektrycznych dla dzieci [TOP10]
Telewizor w sypialni - czym się kierować podczas wyboru?
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Ranking inhalatorów dla dzieci [TOP10]
Kawa ziarnista 100% arabica – ranking 2025 [TOP10]
Sprawdź więcej poradników