Znaleziono w kategoriach:
Zamrażarka LIEBHERR GT 6122 Comfort

Instrukcja obsługi Zamrażarka LIEBHERR GT 6122 Comfort

Powrót
GT
Instrukcja obsługi strona 26
Zamrażarka skrzyniowa PL
7083 048-00
26
Opis urządzenia
Oświetlenie we-
wnętrzne (wyjątek
stanowią modele
GT 2122, GT 2132)
Tabliczka
znamionowa
Komora silnika -
kratka wentyla-
cyjna
Elementy obsługowe
i kontrolne
Odpływ wody kondensacyjnej
Zakres zastosowania urządzenia
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do chło-
dzenia produktów spożywczych w środowisku
domowym lub podobnym. Zalicza się do tego np.
użytkowanie
- w kuchenkach dla personelu, pensjonatach ze
śniadaniem,
- przez gości w domach gościnnych, hotelach,
motelach i na innych kwaterach,
- w ramach cateringu i podobnych usług świad-
czonych przez handel hurtowy.
Urządzenie ywać wyłącznie w ramach gospodarstwa domowe-
go. Każde inne zastosowanie jest niedopuszczalne. Urządzenie
nie jest przeznaczone do przechowywania i chłodzenia leków,
osocza krwi, preparatów laboratoryjnych oraz innych materiałów
i produktów wymienionych w dyrektywie dotyczącej produktów
medycznych 2007/47/WE. Użytkowanie urządzenia niezgodne
z przeznaczeniem może doprowadzić do uszkodzenia lub zepsu-
cia się przechowywanych towarów. Ponadto urządzenie nie jest
przeznaczone do pracy w obszarach zagrożonych wybuchem.
Wskazówka dot. usuwania odpadów
Urządzenie zawiera wartościowe materiały. Należy je
utylizować oddzielnie od niesortowanych odpadów do-
mowych. Zuż yte ur ządzenia należ y utylizować w spo-
s ó b w ł a ś c i w y i f a c h o w y, z g o d n i e z p r z e p i s a m i i u s t a w a m i
obowiązującymi w danym kraju.
Podczas transportu zużytego urządzenia w celu jego utylizacji nie
dopuścić do uszkodzenia obiegu chłodniczego, aby znajdujący s
w nim czynnik chłodniczy (informacje na tabliczce znamionowej)
oraz olej nie mogły wydostawać się w niekontrolowany sposób.
Urządzenie należy doprowadzić do stanu nieużywalności.
Wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
Przeciąć przewód przyłączeniowy.
OSTRZEŻENIE
Niebezpieczeństwo uduszenia materiałami opakowania i folią!
Nie pozwolić dzieciom na zabawę materiałami opakowania.
Materiał opakowania należy oddać w najbliższym punkcie zbiórki
surowców wtórnych.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
Aby zapobiec szkodom osobowym i rzeczowym
wymagane jest aby urządzenie rozpakowywały
i ustawiały dwie osoby.
Przy stwierdzeniu uszkodzenia urządzenia
należy powiadomić dostawcę. Nie podłącz
urządzenia do sieci.
Dla zapewnienia bezpiecznej eksploatacji urzą-
dzenie należy montowi podłączać wyłącznie
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji
obsługi.
W razie wystąpienia nieprawidłowości odłączyć
urządzenie od sieci - wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego lub wyłączyć (wykręcić) bezpiecznik.
Przy odłączaniu od sieci nie ciągnąć za kabel
tylko za wtyczkę.
Naprawy i czynności konserwacyjne w obrębie
urządzenia należy powierzać wyłącznie serwi-
sowi technicznemu, w przeciwnym wypadku
powstają poważne zagrożenia dla użytkownika.
Ta sama uwaga dotyczy wymiany przewodu
zasilającego.
Do wnętrza urządzenia nie wkładać płonących
przedmiotów lub źródeł zapłonu. Podczas trans-
portu i czyszczenia urządzenia, nie uszkodzić
obiegu czynnika chłodniczego. W przypadku
uszkodzenia trzymać z dala od źródeł zapłonu
i dobrze przewietrzyć pomieszczenie.
Urządzenie to może być używane przez dzieci
w wieku od 8 lat oraz przez osoby z ograniczo-
nymi zdolnościami zycznymi, sensorycznymi
i mentalnymi lub przez osoby posiadające nie-
dostateczne doświadczenie oraz wiedzę, gdy
znajdują się one pod nadzorem lub jeśli zostały
poinformowane o bezpiecznym stosowaniu urzą-
dzenia oraz o możliwych zagrożeniach. Dzieci
nie mogą się bawić urządzeniem. Czyszczenie
i konserwacja nie mogą być przeprowadzane
przez dzieci nie będące pod nadzorem.
Należy unikać przedłużonego kontaktu skóry
z zimnymi powierzchniami lub oziębionymi/za-
mrożonymi produktami. Może to bprzyczyną
bólu, utraty czucia skórnego oraz odmrożeń.
W przypadku długotrwałego kontaktu ze skórą
należy stosow odpowiednie środki ochron-
ne, np. rękawice.
Nie spożywlodów - a szczególnie tych na bazie
wody lub kostek lodowych - bezpośrednio po
wyjęciu z zamrażarki. Niskie temperatury mogą
spowodować tzw. "zimne oparzenia".
27
PL
Wymiary montażowe (mm)
A B C
GT 2122 915 759 760
GT 2132 915 759 760
GT 2632 915 878 760
GT 3032 915 1004 760
GT 3622 915 1138 760
GT 3632 915 1138 760
GT 4232 915 1294 760
GT 4932 915 1378 809
GT 6122 915 1653 809
Ustawienie
Nie należy ustawiać urządzenia w miejscach narażonych na
bezpośrednie działanie promieni słonecznych ani obok kuchenki,
grzejnika itp.
Podłoga w miejscu ustawienia urządzenia powinna bpozioma
i równa. Urządzenie ustawić w takiej odległości od ściany, aby
można było bez przeszkód otwierać i zamykać jego pokrywę.
1
Nie zakrywszczeliny między dolną krawędzią
zamrażarki a podłogą, poniewdo agregatu
chłodniczego dostarczane musi być powietrze
chłodzące.
2
Odstęp pomiędzy kratką
wentylacyjną a ścianą
musi wynosić co naj-
mniej 20 cm. W żadnym
wypadku nie należy go
czymkolwiek zastawiać
jak również nie należy
zakrywać otworów wen-
tylacyjnych.
3
Nie zastawiać niczym ze-
wnętrznych powierzchni
urządzenia. Dla zapew-
nienia odpowiedniej wymiany ciepła należy
zostawić wokół urządzenia minimum 20 mm
ostępu.
Pomieszczenie, w którym ustawione będzie urządzenie musi
zgodnie z normą EN 378 zapewnić 1 m3 objętości na 8 g czynnika
chłodniczego R 600a, aby w przypadku wystąpienia przecieku
w obiegu czynnika chłodniczego nie doszło w pomieszczeniu do
wytworzenia wybuchowej mieszaniny gazu z powietrzem. Ilość
czynnika chłodniczego podana jest na tabliczce znamionowej.
Nie należy spożywać przeterminowanych pro-
duktów żywnościowych, mogą one doprowadzić
do zatrucia pokarmowego.
W urządzeniu nie wolno przechowywżadnych
wybuchowych materiałów lub puszek zawierają-
cych aerozole z palnymi propelentami, takimi jak:
propan ,butan, pentan itp. Ewentualnie uwolnione
gazy mogą zapalić się w zetknięciu z elektrycz-
nymi częściami urządzenia. Puszki takie można
rozpoznać na podstawie nadrukowanego opisu
zawartości lub symbolu płomienia naniesionego
na puszce.
Wewnątrz urządzenia nie używać żadnych urzą-
dzeń elektrycznych.
W przypadku urządz zamykanych na klucz
nie przechowywkluczy w pobliżu urządzenia
jak również w zasięgu dzieci.
Urządzenie jest przeznaczone do zastosowań
w pomieszczeniach zamkniętych. Nie należy
użytkowurządzenia na zewnątrz lub w miej-
scach wilgotnych albo narażonych na kontakt
z bryzgami wody.
Lampy do celów specjalnych (LED) znajdujące
się w urządzeniu, przeznaczone do oświetla-
nia jego wnętrza i nie nadają się do oświetlania
pomieszczeń domowych.
Klasa klimatyczna
Klasa klimatyczna wskazuje w jakich
temperaturach pomieszczenia może być
ytkowane urządzenie, aby zapewn
osiągnięcie maksymalnej wydajności
chłodzenia.
Klaklimatyczwskazano na tabliczce
znamionowej.
Rozmieszczenie tabliczki znamionowej wskazano w rozdziale
Opis urządzenia.
Klasa klimatyczna Temperatura pomieszczenia
SN +10 °C do +32 °C
N +16 °C do +32 °C
ST +16 °C do +38 °C
T +16 °C do +43 °C
SN-ST +10 °C do +38 °C
SN-T +10 °C do +43 °C
Niezawodne działanie urządzenia jest zapewnione do temperatury
otoczenia -15 °C.
28
Nastawienie temperatury
Przy pomocy odpowiedniej monety ustawić strzałkę regulatora
temperatury między 1 i 4 przez przekręcenie regulatora.
W położeniu 4 osiągnięta zostaje najniższa tempe-
ratura wewnętrzna.
Na potrzeby dłuższego przechowywania produktów
temperatura winna wynosić min. -18 °C.
Przy napełnieniu skrzyni zamrażarki do poziomu le-
żącego maks. 300 mm poniżej górnej krawędzi koszy
można nastawić wydajność zamrażania 1. Przy tym
nastawieniu można jeszcze dodatkowo zmniejszyć
zużycie energii.
W każdym przypadku należy nastawić regulator temperatury
w taki sposób, aby termometr położony na wierzchu zamrożonych
produktów wskazywał co najmniej -18 °C!
1
Regulator temperatury
2
Lampka sygnalizacyjna pracy
3
Lampka alarmu
4
Przycisk Superfrost
5
Lampka Superfrost
Elementy obsługowe i kontrolne
Załączanie i wyłączanie urządzenia
Przed przystąpieniem do użytkowania urządzenia zalecane jest
jego wyczyszczenie. Bliższe szczegóły zamieszczono w rozdziale
"Czyszczenie".
Włączenie
Wetknąć wtyczkę do gniazda sieciowego > urządzenie zostaje
włączone.
- Pali się zielona lampka sygnalizacyjna pracy.
- Pali się czerwona lampka alarmu.
Czerwona lampka alarmu zgaśnie w momencie osiągnięcia
w komorze zamrażania dostatecznie niskiej temperatury.
Wyłączenie
Wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego lub
obrócić regulator temperatury w położenie 0.
Ważna wskazówka
W pożeniu 0 regulatora temperatury wyłączony jest tyl-
ko układ chłodzenia. Przed przystąpieniem do czynności
czyszczenia naly odłączyć urządzenie od sieci. Wyjąć
wtyczkę z gniazda sieciowego!
Elementy kontrolne
Czerwona lampka alarmu świeci się wtedy,
gdy temperatura w komorze zamrażania nie jest
dostatecznie niska.
Ten stan może wystąpić:
przy dłuższej przerwie w dostawie prądu;
w przypadku uszkodzenia urządzenia.
Należy wówczas koniecznie sprawdzić, czy produkty nie uległy
rozmrożeniu lub zepsuciu.
Lampka Superfrost pali się przy załączonej funkcji
Superfrost do zamrażania większych ilości świeżych
produktów spożywczych. Więcej informacji w rozdzia-
le "Zamrażanie".
Podłączenie elektryczne
Urządzenie użytkować wyłącznie przy zasilaniu prądem prze-
miennym.
Dopuszczalne napięcie i częstotliwość prądu wskazano na
tabliczce znamionowej. Rozmieszczenie tabliczki znamionowej
wskazano w rozdziale Opis urządzenia.
Gniazdo sieciowe musi być prawidłowo uziemione i chronione
odpowiednim bezpiecznikiem.
Prąd zadziałania bezpiecznika musi leżeć w zakresie 10 A i 16 A.
Gniazdo sieciowe nie może b położone za
urządzeniem i musi być łatwo dostępne.
Do podłączenia urządzenia nie stosować przewodu przedłuża-
jącego lub listwy zasilającej.
Nie stosow indywidualnych falowników
(przetworników prądu stałego na prąd prze-
mienny bądź na prąd trójfazowy) albo wtyków
do oszczędzania energii. Niebezpieczeństwo
uszkodzenia układu elektronicznego!
Oszczędzanie energii
- Należy zawsze dbać o dobrą wentylację. Nie zakrywać otworów
wentylacyjnych wzgl. kratek wentylacyjnych.
- Nie należy ustawiać urządzenia w miejscach narażonych na
bezpośrednie działanie promieni słonecznych ani obok kuchenki,
grzejnika itp.
- Zużycie energii jest zależne od warunków w miejscu ustawienia
np. od temperatury otoczenia.
- Otwierać urządzenie na możliwie jak najkrótszy czas.
- Artykuły spożywcze przechowywać posortowane.
- Wszystkie produkty spożywcze przechowywdobrze zapako-
wane lub pod przykryciem. Pozwoli to uniknąć powstania szronu.
- Wkładanie ciepłych potraw: pozwolić najpierw wystygnąć do
temperatury pokojowej.
- Jeżeli w urządzeniu wytworzyła się gruba warstwa szronu: roz-
mrozić urządzenie.
Osady kurzu zwiększają zużycie energii:
- Z otworów wentylacyjnych komory silnika należy regularnie
usuwać kurz.
2 3 5
41
29
PL
Zamrażanie
Świeże produkty należy w moż-
liwie jak najkrótszym czasie
zamrozić na wskroś. Umożliwia
to funkcja Superfrost.
W ciągu 24 godz. można
zamrozić maksymalną ilość
(w kg) świeżych produktów jaką
podano na tabliczce znamiono-
wej - "Zdolność zamrażania".
Wskazówka
Graniczny maksymalny poziom
napełnienia stanowi górna krawędź
zawieszonych koszy!
Zamrażanie przy pomocy Superfrost
Nacisnąć przycisk funkcji Superfrost - zapala się
lampka Superfrost.
Odczekać 24 godziny.
Automatyka Superfrost wyłącza czynność zamrażania au-
tomatycznie po upływie 72 godzin po naciśnięciu przycisku
Superfrost.
Uwaga
Po naciśnięciu przycisku Superfrost sprężarka może ulec włą-
czeniu z opóźnieniem do 8 minut pod działaniem układu zwłoki
załączenia. To opóźnienie załączenia zapewnia przedłużenie
trwałości użytkowej agregatu chłodniczego.
Funkcji Superfrost nie trzeba aktywować
w przypadku
- wkładania produktów już zamrożonych;
- przy zamrażaniu do ok. 2 kg świeżych produktów spożywczych
dziennie.
Wskazówki dotyczące zamrażania
Produkty przeznaczone do zamrożenia o podobnym charakterze
należy zamrażać razem.
Produkty, które sami zamrażamy powinno się opakowywać
jako porcje przydatne w naszym gospodarstwie. Aby produkty
żywnościowe zamrozić szybko na wskroś, nie powinno się
przekracznastępujących ilości / porcję: owoce, warzywa do
1 kg, mięso do 2,5 kg.
Włożyć świeże produkty żywnościowe. Dla zapewnienia szyb-
kiego zamrożenia produktów spożywczych na wskroś, należy
przy ich wkładaniu zadbać, aby stykały się one ze ścianami
wewnętrznymi.
Do opakowania produktów nadają się dostępne w handlu wo-
reczki foliowe do zamrażania, pojemniki z tworzyw sztucznych,
metalu i aluminium do wielorazowego użycia.
Należy zapobiec stykaniu snowo włożonych produktów z pro-
duktami już zamrożonymi. Opakowanie produktów powinno być
suche, aby zapobiec zmrożeniu się z innymi opakowaniami.
Na opakowaniu należy zapisać datę i zawartość aby nie prze-
kroczyć zaleconego czasu przechowywania.
Nie wolno zamrażać butelek i puszek z napojami gazowanymi
(niebezpieczeństwo pęknięcia lub rozerwania).
Rozmrażamy tylko takie ilości produktów, które możemy w szyb-
kim czasie zużyć. Rozmrożone produkty należy jak najszybciej
wykorzystać do przygotowania potraw.
Zamrożone produkty można rozmrażać:
- w piekarniku z nawiewem gorącego powietrza
- w kuchence mikrofalowej
- w temperaturze pokojowej
- w komorze chłodziarki

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756