1 Aby wyeliminować ryzyko zadławienia u małych dzieci, należy natychmiast po rozpakowaniu wyrzucić wszystkie
materiały opakowaniowe.
2 To urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego na zewnątrz. NIE używaj tego urządzenia do
celów innych niż jego przeznaczenie. NIE stosować w poruszających się pojazdach lub łodziach. Niewłaściwe
użycie może spowodować obrażenia.
3 NIE używać w pomieszczeniach zamkniętych. Grill ten jest przeznaczony WYŁĄCZNIE do użytku na zewnątrz, w
dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Jeśli jest używany pod jakiejkolwiek osłony górnej, mogą gromadzić się
toksyczne opary, w tym tlenek węgla, powodując poważne obrażenia ciała lub śmierć.
4 To urządzenie może być używane przez osoby, w tym dzieci, o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej
lub umysłowej możliwości lub brak doświadczenia i wiedzy, jeżeli sprawuje się nad nimi nadzór lub instruktaż
dotyczące bezpiecznego korzystania z urządzenia i rozumieją związane z tym zagrożenia.
5 ZAWSZE przed użyciem upewnij się, że urządzenie jest prawidłowo zmontowane. NIE używać bez
zamontowanych uchwytów bocznych.
6 Aby uniknąć uszkodzeń mienia spowodowanych płomieniem lub ciepłem, należy zachować minimalną odległość
92 cm (3 stopy) od tyłu i po bokach i górą do ścian, szyn lub innych palnych konstrukcji.
7 Upewnij się, że powierzchnia jest równa, stabilna, czysta i sucha. NIE umieszczaj urządzenia w pobliżu krawędzi
powierzchni grill jest włączony podczas pracy.
8 Dzieci należy nadzorować, aby mieć pewność, że nie bawią się urządzeniem. Zachowaj urządzenie i jego
elementy przewód poza zasięgiem dzieci. NIE pozwalaj, aby urządzenie było używane w pobliżu dzieci, czyszczone
lub konserwowane.
9 Urządzenie powinno być zasilane poprzez wyłącznik różnicowoprądowy (RCD) o znamionowym działaniu
resztkowym prąd nie większy niż 30mA. Urządzenie należy podłączyć do gniazdka elektrycznego posiadającego
styk uziemiający.
10 Aby zmniejszyć ryzyko, że dzieci w wieku poniżej 8 lat złapią za przewód lub zaplątania się i zmniejszenia ryzyka
potknięcia się o dłuższy przewód do urządzenia został dołączony krótki przewód. Dłuższe, odłączane przewódy
zasilające lub przedłużacze są dostępne i mogą być dostępne stosowane, jeśli przy ich użyciu zachowana zostanie
ostrożność.
11 Aby uniknąć szkód materialnych i poparzeń spowodowanych płomieniem lub ciepłem, ZAWSZE utrzymuj
minimalną bezpieczną odległość podczas palenia znajdować się co najmniej 1 stopę (30 cm) od pojemnika na pellet.
Ze zbiornika na pelet może wydobywać się niewielki płomień przy wietrznej pogodzie jeżeli pokrywa grilla jest
podnoszona.
12 Aby uniknąć poparzeń, ZAWSZE używaj łyżki do pelletu podczas dodawania pelletu. NIE dodawać pelletu ręką.
13 Aby uniknąć poparzeń i szkód materialnych, upewnij się, że pokrywa jest całkowicie zamknięta.
14 Pelety mogą się palić po zakończeniu gotowania. Nie dotykaj ani nie wyjmuj pojemnika na pellet aż, pellet
całkowicie się wypalił, a komora wędzarnicza ostygła.
15 Aby uniknąć obrażeń ciała i oparzeń, poczekaj, aż ostygnie przed czyszczeniem, demontażem, montażem lub
demontażem części i przechowywanie.
SPECYFIKACJA TECHNICZNA
Napięcie: 220-240 V ~ 50-60 Hz
Moc: 2000-2400W
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PROSZĘ UWAŻNIE PRZECZYTAĆ PRZED UŻYCIEM • WYŁĄCZNIE DO UŻYTKU DOMOWEGOCZĘŚCI I AKCESORIA
AB
CD
E
J
F
I
G
POWIETRZE
HODGRZAĆ
K
L (Rys. A)
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
mi
R
I
F
D
O
O
W
R
U
O
V
A
L
F
16 NIE dopuszczaj do przepełnienia pojemnika na pellet. Spowoduje to wprowadzenie tlenu prowadzącego do
spalania, płomienia i uszkodzenia urządzenia, co może skutkować oparzeniami.
17 NIE dotykaj gorących powierzchni. Powierzchnie urządzenia są gorące podczas pracy i po jej zakończeniu. Aby
zapobiec poparzeniom lub obrażeń ciała, ZAWSZE używaj gorących podkładek ochronnych lub izolowanych rękawic
kuchennych i używaj dostępnych uchwytów i gałki.
18 NIE dotykaj akcesoriów podczas gotowania lub bezpośrednio po nim. Kosz będzie bardzo gorący podczas procesu
gotowania. Unikaj kontaktu fizycznego podczas wyjmowania akcesorium z urządzenia. Do zapobiegaj poparzeniom lub
obrażeniom ciała. ZAWSZE zachowuj ostrożność podczas używania produktu. Zalecamy użycie długiego podręczne
przybory kuchenne i podkładki ochronne lub izolowane rękawice kuchenne.
19 ZAWSZE upewnij się, że grill jest całkowicie zimny przed wyjęciem i wyjęciem płyt grzewczych lub przeniesieniem
grilla aby uniknąć oparzeń lub obrażeń ciała.
20 NIE WOLNO używać urządzenia bez zamontowanej płyty grillowej.
21 Aby zabezpieczyć się przed porażeniem prądem, przewód i przedłużacz należy ułożyć tak, aby nie zawijały się nad
blatem roboczym lub stołem, gdzie dzieci mogą je pociągnąć lub się o nie potknąć. NIE zanurzaj przewodu, wtyczek
ani obudowy jednostki głównej w wodzie lub innej cieczy.
22 Regularnie sprawdzaj urządzenie i przewód zasilający. NIE WOLNO używać urządzenia, jeśli występuje
uszkodzenie przewód zasilający lub wtyczka. Jeśli urządzenie działa nieprawidłowo lub zostało w jakikolwiek sposób
uszkodzone, należy natychmiast zaprzestać jego użytkowania i zgłosić się do serwisu.
23 NIGDY nie używaj gniazdka pod powierzchnią blatu.
24 NIGDY nie podłączaj tego urządzenia do zewnętrznego wyłącznika czasowego lub oddzielnego systemu zdalnego
sterowania.
25 NIE STAWIAJ urządzenia na gorących powierchniach i nie pozwól, aby przewód dotykał gorących powierzchni.
26 Używaj wyłącznie zalecanych akcesoriów dołączonych do tego urządzenia lub autoryzowanych przez SharkNinja.
Sposób użycia akcesoria lub dodatki niezalecane przez SharkNinja mogą powodować ryzyko pożaru lub obrażeń.
27 Przed włożeniem jakichkolwiek akcesoriów do kuchenki należy upewnić się, że jest ona czysta i sucha.
28 NIE przesuwaj urządzenia podczas jego używania.
29 NIE zakrywaj otworów wlotowych i wylotowych powietrza podczas pracy urządzenia. Zapobiegnie to nawet
gotowania i może spowodować uszkodzenie urządzenia lub jego przegrzanie.
30 NIE umieszczaj niczego na produkcie, gdy pokrywa jest zamknięta podczas użytkowania.
31 Upewnij się, że płyta grillowa jest prawidłowo włożona i bezpiecznie zablokowana na swoim miejscu.
32 NIE używaj tego urządzenia do smażenia w głębokim tłuszczu.
33 Niektóre produkty spożywcze mogą powodować rozpryskiwanie się oleju lub tłuszczu. Podczas otwierania grilla
należy zachować ostrożność, aby uniknąć poparzeń.
34 Jeżeli dojdzie do pożaru tłuszczu lub z urządzenia zacznie wydobywać się czarny dym, natychmiast odłącz wtyczkę
z gniazdka. Poczekaj, aż płomień się zgasi przed wyjęciem jakichkolwiek akcesoriów kuchennych.
35 Napięcia w gniazdkach mogą się różnić, co ma wpływ na działanie produktu. Aby zapobiec możliwej chorobie,
ZAWSZE użyj zewnętrznego termometru do żywności, aby sprawdzić, czy żywność jest ugotowana w zalecanej
temperaturze.
36 Używaj w swoim urządzeniu WYŁĄCZNIE prawdziwego pelletu drzewnego firmy Ninja przeznaczonego do kontaktu
z żywnością.
37 NIGDY nie należy używać pelletu z paliwem grzewczym, twardego drewna, węgla drzewnego, paliw płynnych lub
innych materiałów palnych w urządzeniu.
38 Trzymaj ręce i twarz z daleka od Smoker Box, gdy urządzenie jest używane i jest gorące.
39 Podczas obsługi Smoker Box ZAWSZE miej pod ręką gaśnicę odpowiednią do pożarów urządzeń elektrycznych.
40 ZAWSZE przechowuj pellet drzewny w suchym miejscu, z dala od urządzeń wytwarzających ciepło i innych
pojemników na paliwo.
41 Utrzymuj grill w czystości i nie pozwalaj, aby nadmiar tłuszczu lub popiołu gromadził się wewnątrz lub na komorze
wędzarniczej nabój. Takie postępowanie znacznie zwiększa ryzyko pożaru tłuszczu i dodatkowego dymu, który może
zepsuć smak jedzenia.
42 Informacje na temat regularnej konserwacji urządzenia można znaleźć w rozdziale Czyszczenie i konserwacja.
43 Aby odłączyć, naciśnij przycisk zasilania w celu wyłączenia urządzenia, a następnie odłącz go od gniazdka, gdy nie
jest używane przed sprzątaniem.
44 NIE czyścić tego produktu strumieniem wody lub podobnym środkiem.
45 NIE czyścić metalowymi czyścikami. Kawałki mogą odłamać podkładkę i dotknąć części elektrycznych, tworząc
ryzyko porażenia prądem.
46 Jeżeli nie jest używany, przechowywać w pomieszczeniu zamkniętym – poza zasięgiem dzieci.
47 NIE trzymaj otwartego grilla narażonego na działanie czynników atmosferycznych. ZAWSZE używaj osłony grilla,
jeśli przechowujesz go na zewnątrz.
A Płyta Grillowa
B Kosz Crisper
C Smoker Box (wstępnie
zainstalowany)
D Taca na tłuszcz
E Lewy i prawy
Uchwyt montażowy
F Śruba
3,5 mm x 16 mm (4x)
(wstępnie zamontowany na
uchwytach)
G Klucz Hex
H Łyżka do pelletu
I Zmontowana jednostka główna
(nie pokazano przewodu
zasilającego)
J Pokrywka
K Panel sterowania
L WŁ./WYŁ.
1 Usuń i wyrzuć wszelkie materiały opakowaniowe i taśmę z urządzenia. Niektóre naklejki mają być na stałe
przechowywane na urządzeniu, usuwaj WYŁĄCZNIE naklejki z oznaczeniem „peel here”.
2 Wyjmij wszystkie akcesoria z opakowania i dokładnie przeczytaj niniejszą instrukcję. Proszę zwrócić szczególną uwagę
instrukcje obsługi, ostrzeżenia i ważne zabezpieczenia, aby uniknąć obrażeń lub szkód materialnych.
3 Umyj płytę grillową i kosz Crisperw ciepłej wodzie z mydłem, następnie opłucz i dokładnie osusz. Płyta grillowa,
kosz Crisper i podstawa NIE nadają się do mycia w zmywarce. NIGDY nie myj jednostki głównej w zmywarce.
UWAGA: Wykładzina podstawy pod dolnym elementem grzejnym może mieć widoczne odbarwienie.
Jest to wynikiem naszego normalnego procesu produkcyjnego. Urządzenie nie było wcześniej używane.
4 NIE używaj szorstkich szczotek ani gąbek na powierzchniach grzewczych, ponieważ mogą one spowodować uszkodzenie powłoki
5 Podłącz do gniazdka elektrycznego i wciśnij przełącznik znajdujący się pod lewą stroną panelu sterowania do pozycji
Pozycja WŁĄCZONA. (Patrz rys. A powyżej).
6 Aby wyłączyć produkt, upewnij się, że pokrętło jest obrócone do pozycji WYŁĄCZONEJ, a wyłącznik jest wyłączony.
Zalecamy umieszczenie wszystkich akcesoriów wewnątrz grilla i uruchomienie go w trybie GRILL, z temperaturą ustawioną na HI, na
20 minut bez dodawania jedzenia. Spowoduje to usunięcie wszelkich pozostałości. Jest to całkowicie bezpieczne i nie wpływa
negatywnie na działanie grilla.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM - KONTYNUACJAPOZNAJ ELEKTRYCZNY GRILL I WĘDŹ NA DREWNO
MONTAŻ UCHWYTU
1Upewnij się, że po lewej i prawej stronie używany jest właściwy uchwyt. (Patrz rys. A i zwróć uwagę, że uchwyty
mają naklejki L i R na spodzie). Klucz Hex jest przyklejony taśmą do lewego uchwytu (patrz rys. A).
2Umieść urządzenie na krawędzi stołu (rys. B) LUB z pokrywą wciąż przyklejoną do dołu, ostrożnie umieść grill do góry
nogami, przytrzymując boki urządzenia i pokrywę w dół. Jeśli taśma została usunięta, zdejmij wszystkie akcesoria z grilla i
trzymając boki urządzenia oraz pokrywę w dół, umieść grill na górnej części tacy na miąższ, aby zabezpieczyć urządzenie
(rys. C).
3Dopasuj każdy uchwyt do wypustek na podstawie, a następnie popchnij do góry, aby ustawić każdy uchwyt na miejscu
(rys. D). Użyj dołączonego kluczasześciokątnego, aby dokręcić wstępnie zmontowane śruby (2x) na każdym uchwycie
(rys. E).
Ryc.ARyc. B
Rys. CRyc.D
Ryc. E
PRZEDŁUŻACZ
1Jeśli używasz przedłużacza, upewnij się, że nadaje się on do użytku na zewnątrz z urządzeniami zewnętrznymi.
Użycie niewłaściwego przewodu może spowodować jego przegrzanie, stopienie i/lub spadek napięcia. Spadek
napięcia może wydłużyć czas nagrzewania i wpłynąć na wydajność i/lub czas gotowania.
PRZYCISKI FUNKCYJNE
Istnieją 2 sposoby na osiągnięcie autentycznego smokey
Smaki BBQ:
1. Dedykowany program WĘDZENIA (SMOKER) do
gotowania przez dłuższy czas, aby uzyskać głębokie
smaki i soczyste mięso.
2. Dodaj porcję smaku wędzenia na drewnie do dowolnej
z pozostałych funkcji za pomocą przycisku WOODFIRE
FLAVOUR TECHNOLOGY.
GRILL: Zamknięta pokrywa dla dolnego i górnego
grzania. Najlepiej sprawdza się podczas grillowania
dużych lub grubych kawałków mięsa lub mrożonek.
Otwórz pokrywę podczas grillowania delikatnych lub
chudych potraw, bez których można uzyskać teksturę
grillowanego mięsa bez przegotowania produktu.
TECHNOLOGIA AROMATU PALONEGO DREWNA
(WOODFIRE FLAVOUR TECHNOLOGY): Naciśnij po
wybraniu funkcji gotowania aby dodać aromat przy
użyciu grilla, airfry, pieczenia,
roast lub suszenia. Po naciśnięciu ikona płomienia
zaświeci się na ekranie wyświetlacza.
SMOKER: Twórz głębokie, dymne smaki podczas
gotowania na małym ogniu i powoli, aby zmiękczyć duże
kawałki mięsa.
AIR FRY: Uzyskaj chrupkość bez lub z małą ilością oleju
przy szybszych obrotach wentylatora
ROAST: Zmiękcz mięso, pieczone warzywa i więcej.
BAKE: Piecz chleb, ciasta i nie tylko, korzystając z
niższej prędkości prędkości wentylatora.
DEHYDRATE: Doskonały do suszenia owoców, warzyw.
REHEAT: Idealne do odgrzania resztek.
PRZYCISKI OBSŁUGI:
POKRĘTŁO: Aby włączyć urządzenie i wybrać
gotowanie funkcji, obróć pokrętło w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara, aż
wymagana funkcja jest wybrana. Aby wyłączyć
urządzenie, obróć je pokrętło w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara do pozycji
OFF.
UWAGA: Gdy urządzenie jest włączone,
wyświetlacz zostanie podświetlony.
TEMP: Domyślne ustawienie temperatury pojawi się
na wyświetlaczu, aby w razie potrzeby wyregulować
temperaturę, użyj przyciski - i + obok TEMP.
TIME (CZAS): Aby ustawić czas gotowania, użyj
przycisków - i + przyciski obok TIME.
START/STOP: Naciśnij, aby uruchomić lub
zatrzymać prąd funkcję gotowania lub naciśnij i
przytrzymaj przez 3 sekundy, aby pominąć
rozgrzewanie.
ROZGRZEWAJ DLA LEPSZYCH WYNIKÓW
Aby uzyskać najlepsze rezultaty grillowania, należy
całkowicie rozgrzać urządzenie przed dodaniem
jedzenia. Dodawanie jedzenia przed zakończeniem
nagrzewania może prowadzić do rozgotowania,
dymu i dłuższego czasu nagrzewania.
Po ustawieniu funkcji, czasu i temperatury następnie
naciśnij START, urządzenie wykona to
automatycznie rozpocznij wstępne podgrzewanie (z
wyjątkiem korzystania z wędzarni lub funkcji
podgrzewania/suszenia) bez włączania technologii
Woodfire Flavour.
FUNKCJE GOTOWANIA - CIĄG DALSZY
WYJMOWANY SMOKER BOXWAŻNE:Przed użyciem zapoznaj się ze wszystkimi ważnymi instrukcjami bezpieczeństwa.
Smoker box jest całkowicie zainstalowany w urządzeniu i znajduje się po prawej stronie pokrywy. Przed dodaniem pelletu
zawsze upewnij się, że wyjmowana komora wędzarnicza jest umieszczona na swoim miejscu. Przed kontynuowaniem przejrzyj
wszystkie ostrzeżenia.
Instalacja:
Aby zainstalować, przytrzymaj pokrywę wędzarni otwartą jedną ręką i włóż wyjmowaną
komorę wędzarniczą tak, aby znalazła się na swoim miejscu.
Dodawanie pelletu Ninja Woodfire:
Napełnij łyżkę pelletu do góry i wypoziomuj, aby uniknąć rozsypania. Trzymając otwartą pokrywę,
wsypuj pellet, aż do całkowitego zapełnienia, a następnie zamknij pokrywę. Przed gotowaniem
upewnij się, że pokrywa jest prawidłowo zamknięta.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wydajność i smak, używaj wyłącznie pelletu Ninja Woodfire Pellets.
Demontaż smoker box i czyszczenie:
Aby uniknąć oparzeń, należy pozwolić pelletowi całkowicie się spalić i całkowicie ostygnąć,
następnie wyjąć smoker box i bezpiecznie wyrzucić całą zawartość.
FUNKCJE GOTOWANIA
Podłącz urządzenie i przesuń przełącznik znajdujący się pod lewą stroną panelu sterowania do pozycji ON.
WAŻNE:Przed użyciem zapoznaj się ze wszystkimi ważnymi instrukcjami bezpieczeństwa.
1 Umieść grill na płaskiej, równej powierzchni.
2 Otwórz pokrywę i zainstaluj płytę grillową
umieszczając go płasko na grzejniku
element tak, aby znalazł się na swoim miejscu.
3 Zamontuj tackę na tłuszcz, wsuwając ją na miejsce
z tyłu grilla.
4 Podnieś pokrywę smoker box i użwająćłyżki,
napełnij smoker box pelletem do pełna, a następnie
zamknij pokrywę. NIE przepełniaj smoker box.
5 Otwórz pokrywę i umieść składniki na grillu. Zamknij
pokrywę.
6 Upewnij się, że grill jest podłączony i obróć
pokrętło w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara od pozycji OFF do wybierz funkcję SMOKER.
7 Wyświetlone zostanie domyślne ustawienie
temperatury.
Użyj przycisków - i + obok TEMP
wybierz temperaturę od 120˚C do 210˚C w
Wzrost co 10 stopni.
SMOKER8 Użyj przycisków - i + obok opcji TIME aby
dostosować czas gotowania od 1 minuty do 30 minut,
w odstępach co 1 minutę i od 30 minut
do 12 godzin w odstępach co 15 minut.
9 Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie. Nie ma
czasu nagrzewania dla funkcji SMOKER.
10 Gdy czas gotowania osiągnie zero, urządzenie to
wyda sygnał dźwiękowy i na wyświetlaczu pojawi się
END.
11 Zdejmij potrawę z płyty grillowej.
Grill
UWAGA: Temperatura jest wstępnie ustawiona na HI.
1 Umieść grill na płaskiej, równej powierzchni.
2 Otwórz pokrywę i zainstaluj płytę grillową
umieszczając płasko na grzejniku
element tak, aby znalazł się na swoim miejscu.
3 Zamontuj tackę na tłuszcz, wsuwając ją na miejsce w
tył grilla.
4 Jeśli planujesz używać technologii WOODFIRE FLAVOUR,
podnieś pokrywę smoker box i
za pomocąłyżki do peletu napełnij komorę pelletem do góry,
a następnie zamknij pokrywę.
NIE przepełniaj smoker box.
5 Upewnij się, że grill jest podłączony do prądu i
obróć pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek zegara od
pozycji OFF, aby wybrać funkcję GRILL.
6 Jeśli dodasz technologię Woodfire Flavour,
wciśnij przycisk technologii Woodfire Flavour.
7 Wyświetlone zostanie domyślne ustawienie temperatury.
Użyj przycisków - i + obok TEMP wybierz temperaturę od LO
do HI.
8 Użyj przycisków - i + obok opcji TIME, aby wyregulować
czas gotowania w odstępach co 1 minutę do 1 godziny.
9 Naciśnij START, aby rozpocząć podgrzewanie. Jeśli
używasz technologi Woodfire Flavour przejdź przez cykl
zapłonu (IGN), a następnie grill rozpocznie wstępne
nagrzewanie (PRE).
UWAGA: Podgrzewanie jest mocno zalecane w celu
uzyskania najlepszych wyników, możesz je pominąć
go, naciskając i przytrzymując przycisk START/STOP
przycisk przez 4 sekundy. „ADD FOOD” zacznie migać
po ekranie. Otwórz pokrywkę i umieść składniki na płycie
grillowej. Gdy pokrywa jest zamknięte, rozpocznie się go-
towanie i włączy się licznik czasu zacznij odliczać. Przejdź do
kroku 11, aby uzyskać dalsze informacje instrukcje.
10 Po zakończeniu wstępnego nagrzewania urządzenie to
wyda sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawi się ADD
FOOD.
11 Otwórz pokrywę i umieść składniki na grillu . Po
zamknięciu pokrywy rozpocznie się gotowanie i timer
rozpocznie odliczanie.
12 Gdy czas gotowania osiągnie zero, grill wyda
sygnał dźwiękowy i na wyświetlaczu pojawi się komunikat
DONE.
13 Zdejmij potrawę z płyty grillowej.
AIRFRY - Smażenie na powietrzu
1 Umieść grill na płaskiej, równej powierzchni.
2 Otwórz pokrywę i zainstaluj płytę grillową
umieszczając ją płasko na elemencie grzejnym tak,
aby znalazł się na swoim miejscu.
3 Umieść kosz Crisper na płycie grillowej i
umieść nóżki kosza w wyznaczonych miejscach
wgłębień na powierzchni płyty grillowej.
4 Zamontuj tackę na tłuszcz, wsuwając ją na miejsce
z tyłu grilla.
5 Jeśli planujesz dodać aromat drewna, podnieś
pokrywę smoker box i użyj łyżki do peletu, aby
wypełnić komorę pelletem,następnie zamknij
pokrywę. NIE przepełniaj pojemnika.
6 Upewnij się, że grill jest podłączony i obróć
pokrętło w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara od pozycji OFF do AIRFRY.
7 Jeśli dodajesz aromat drewna, naciśnij przycisk
Technologia WOODFIRE FLAVOR
8 Wyświetlone zostanie domyślne ustawienie
temperatury.
Użyj przycisków - i + obok TEMP
wybierz temperaturę od 150˚C do 240˚C w
Wzrost co 10 stopni.
9 Użyj przycisków - i + obok opcji CZAS
dostosuj czas gotowania w odstępach co 1 minutę
do 1 godzina.
10 Naciśnij START, aby rozpocząć podgrzewanie.
Jeśli używasz technologi Woodfire Flavour, należy
przejść przez cykl zapłonu (IGN), a następnie
grill rozpocznie wstępne nagrzewanie (PRE).
UWAGA: Podczas podgrzewania jest mocno
zalecane w celu uzyskania najlepszych wyników,
możesz je pominąć, naciskając i przytrzymując
przycisk START/STOP
przycisk przez 4 sekundy. „ADD FODD” zacznie
migać na ekranie. Otwórz pokrywkę i umieść
składniki w koszyku. Kiedy pokrywa jest zamknięty,
rozpocznie się gotowanie i odliczanie czasu. Przejdź
do kroku 12, aby uzyskać dalsze informacje.
11 Po zakończeniu wstępnego nagrzewania
urządzenie wyda sygnał dźwiękowy
i ADD FOOD pojawi się na wyświetlaczu.
12 Otwórz pokrywę i umieść składniki na grillu. Po
zamknięciu pokrywy rozpocznie się gotowanie
i timer rozpocznie odliczanie.
13 Gdy czas gotowania osiągnie zero, urządzenie to
wyda sygnał dźwiękowy i na wyświetlaczu pojawi się
KONIEC.
14 Wyjmij żywność z kosza.
FUNKCJE GOTOWANIA - CIĄG DALSZY
WAŻNE:Przed użyciem zapoznaj się ze wszystkimi ważnymi instrukcjami bezpieczeństwa.WAŻNE:Przed użyciem zapoznaj się ze wszystkimi ważnymi instrukcjami bezpieczeństwa.
ROAST
1 Umieść grill na płaskiej, równej powierzchni.
2 Otwórz pokrywę i zainstaluj płytę grillową
umieszczając go płasko na elemencie grzejnym tak, aby
znalazł się na swoim miejscu.
3 Zamontuj tackę na tłuszcz, wsuwając ją na miejsce
z tyłu grilla.
4 Jeśli planujesz używać technologii WOODFIRE
FLAVOUR, podnieś pokrywę smoker box i
za pomocąłyżki do peletu napełnij komorę pelletem do
góry, a następnie zamknij pokrywę.
NIE przepełniaj smoker box.
5 Upewnij się, że grill jest podłączony do prądu i
obróć pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek zegara od
pozycji OFF, aby wybrać funkcję ROAST.
6 Jeśli dodajesz aromat drewna, naciśnij przycisk
Technologi WOODFIRE FLAVOR.
7 Wyświetlone zostanie domyślne ustawienie
temperatury.
Użyj przycisków - i + obok TEMP
wybierz temperaturę od 160˚C do 220˚C w
Wzrost co 10 stopni.
8 Użyj przycisków - i + obok opcji TIME - CZAS do
dostosuj czas gotowania od 1 minuty do 1 godziny w 1
w odstępach minutowych i od 1 godziny do 2 godzin
w 5-minutowych odstępach.
9 Naciśnij START, aby rozpocząć podgrzewanie. Jeśli
używasz technologi Woodfire Flavour przejdź przez cykl
zapłonu (IGN), a następnie grill rozpocznie wstępne
nagrzewanie (PRE).
10 Po zakończeniu wstępnego nagrzewania urządzenie
to zrobiwyda sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu
pojawi się ADD FOOD.
UWAGA: Podgrzewanie jest mocno zalecane w celu
uzyskania najlepszych wyników, możesz je pominąć
go, naciskając i przytrzymując przycisk START/STOP
przycisk przez 4 sekundy. „ADD FOOD” zacznie migać
po ekranie. Otwórz pokrywkę i umieść składniki na płycie
grillowej. Gdy pokrywa jest zamknięte, rozpocznie się
gotowanie i włączy się licznik czasu zacznij odliczać.
Przejdź do kroku 12, aby uzyskać dalsze informacje.
11 Otwórz pokrywę i umieść składniki na płycie grillowej.
Po zamknięciu pokrywy rozpocznie się gotowanie i
licznik czasu rozpocznie odliczanie.
12 Gdy czas gotowania osiągnie zero, urządzenie to
wyda sygnał dźwiękowy i na wyświetlaczu pojawi się
END.
13 Zdejmij potrawę z płyty grillowej.
BAKE - pieczenie
UWAGA: Temperatura jest ustawiona fabrycznie na 160°C.
1 Umieść grill na płaskiej, równej powierzchni.
2 Otwórz pokrywę i zainstaluj płytę grillową
umieszczając go płasko na elemencie grzejnym tak, aby
znalazł się na swoim miejscu.
3 Zamontuj tackę na tłuszcz, wsuwając ją na miejsce w
tył grilla.
4 Jeśli planujesz używać technologii WOODFIRE
FLAVOUR, podnieś pokrywę smoker box i za pomocąłyżki
do peletu napełnij komorę pelletem do góry, a następnie
zamknij pokrywę.
NIE przepełniaj smoker box.
5 Upewnij się, że grill jest podłączony do prądu i
obróć pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek zegara od
pozycji OFF, aby wybrać funkcję BAKE.
6 Jeśli dodajesz aromat drewna, naciśnij przycisk
Technologi WOODFIRE FLAVOR.
7 Wyświetlone zostanie domyślne ustawienie temperatury.
Użyj przycisków - i + obok TEMP
wybierz temperaturę od 120˚C do 210˚C w
Wzrost co 10 stopni.
8 Użyj przycisków - i + obok opcji TIME, aby wyregulować
czas gotowania od 1 minuty do 1 godziny w ciągu 1 minuty
przyrostowo i od 1 godziny do 4 godzin w 5 minutowych
przyrostach.
9 Naciśnij START, aby rozpocząć podgrzewanie. Jeśli
używasz technologi Woodfire Flavour przejdź przez cykl
zapłonu (IGN), a następnie grill rozpocznie wstępne
nagrzewanie (PRE).
10 Po zakończeniu wstępnego nagrzewania urządzenie
wyda sygnał dźwiękowy i ADD FOOD pojawi się na
wyświetlaczu.
UWAGA: Podgrzewanie jest mocno zalecane w celu
uzyskania najlepszych wyników, możesz je pominąć
go, naciskając i przytrzymując przycisk START/STOP
przycisk przez 4 sekundy. „ADD FOOD” zacznie migać
po ekranie. Otwórz pokrywkę i umieść składniki na płycie
grillowej. Gdy pokrywa jest zamknięte, rozpocznie się
gotowanie i włączy się licznik czasu zacznij odliczać.
Przejdź do kroku 12, aby uzyskać dalsze informacje.
11 Otwórz pokrywę i umieść składniki na
talerz lub umieść na nim blachę do pieczenia. Kiedyś
pokrywa jest zamknięta, rozpocznie się gotowanie i
odliczany jest czas
zacznie odliczanie.
12 Gdy czas gotowania osiągnie zero, urządzenie to zrobi
sygnał dźwiękowy i na wyświetlaczu pojawi się END.
13 Zdejmij potrawę z płyty grillowej.
UWAGA: Korzystając z funkcji BAKE, należy
pamiętać o użyciu odpowiedniego akcesorium. Do
wilgotnych produktów użyj naczynia do pieczenia. Dla
przedmiotów suchych takich jak pieczywo, ciastka czy
herbatniki, użyj kosza Crisper.
panierowane składniki, użyj naczynia do
pieczenia. Dla
przedmioty sypkie takie jak pieczywo, ciastka czy
herbatniki,
użyj kosza na warzywa.
DEHYDRATE - Odwodnić
UWAGA: Temperatura jest ustawiona fabrycznie na 60°C.
1 Umieść grill na płaskiej, równej powierzchni.
2 Otwórz pokrywę i zainstaluj płytę grillową
umieszczając go płasko na elemencie grzejnym tak, aby
znalazł się na swoim miejscu.
3 Zamontuj tackę na tłuszcz, wsuwając ją na miejsce w
tył grilla.
4 Otwórz pokrywę i umieść składniki na grillu. Zamknij
pokrywę. Nie ma wstępnego podgrzewania.
5 Upewnij się, że grill jest podłączony do prądu i
obróć pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek zegara od
pozycji OFF, aby wybrać funkcję DEHYDRATE.
6 Wyświetlone zostanie domyślne ustawienie temperatury.
Użyj przycisków - i + obok TEMP
wybierz temperaturę od 40˚C do 90˚C
Wzrost co 10 stopni.
7 Aby wyregulować, użyj przycisków - i + obok opcji TIME
czas gotowania od 1 minuty do 30 minut, w 1
minutowych i od 30 minut do 12
godziny w 15-minutowych odstępach.
8 Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie.
9 Gdy czas gotowania osiągnie zero, urządzenie to wyda
sygnał dźwiękowy i na wyświetlaczu pojawi się END.
10 Zdejmij potrawę z grilla.
WYKORZYSTANIE TECHNOLOGII AROMATU DREWNA
Z ODWODNIENIEM
• Jeśli planujesz używać technologii WOODFIRE
FLAVOUR po kroku 3, podnieś pokrywę smoker box i za
pomocąłyżki do peletu napełnij komorę pelletem do góry,
a następnie zamknij pokrywę.
NIE przepełniaj smoker box.
• Pomiń krok 4, wykonaj kroki 5-7 w celu programowania.
*Następnie naciśnij przycisk WOODFIRE FLAVOR
w kroku 4 wybierz opcję ODWODNIJ.
• Po kroku 7 naciśnij START, aby rozpocząć
podgrzewanie.
Pelet przejddzie cykl zapłonu (IGN).
• Po zakończeniu wstępnego nagrzewania urządzenie
wyda sygnał dźwiękowy
i ADD FOOD pojawi się na wyświetlaczu.
• Otwórz pokrywę i umieść składniki na grillu. Po
zamknięciu pokrywy rozpocznie się gotowanie
i timer rozpocznie odliczanie.
• Gdy czas gotowania osiągnie zero, urządzenie wyda
sygnał dźwiękowy i END pojawi się na wyświetlaczu.
• Zdejmij potrawę z płyty grillowej
REHEAT - Odgrzewanie
UWAGA: Temperatura jest ustawiona fabrycznie na
170°C.
1 Umieść grill na płaskiej, równej powierzchni.
2 W razie potrzeby umieść kosz Crisper na płycie
grilowej i umieść w niej nóżki kosza
zgodnie z wyznaczonymi wcięciami na płycie
grillowej. Dodaj składniki i zamknij pokrywe.
3 Zamontuj tackę na tłuszcz, wsuwając ją na
miejsce z tyłu grilla.
4 Upewnij się, że grill jest podłączony do prądu i
obróć pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek zegara
od pozycji OFF, aby wybrać funkcję REHEAT.
5 Wyświetlone zostanie domyślne ustawienie
temperatury.
Użyj przycisków - i + obok TEMP
wybierz temperaturę od 130˚C do 210˚C
Wzrost co 10 stopni.
6 Użyj przycisków - i + obok opcji TIME - CZAS do
dostosuj czas gotowania w odstępach co 1 minutę
do 1 godzina.
7 Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie
(urządzenie nie podgrzewa się wstępnie w trybie
REHEAT).
8 Rozpocznie się gotowanie i uruchomi się timer.
9 Gdy czas gotowania osiągnie zero, urządzenie to
wyda sygnał dźwiękowy i na wyświetlaczu pojawi się