Znaleziono w kategoriach:
Garnek elektryczny SENCOR SPP 2100WH

Instrukcja obsługi Garnek elektryczny SENCOR SPP 2100WH

Powrót
09/2017
- 1 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PL Garnek do pasteryzacji
SPP 2100WH
09/2017
- 2 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PL Garnek do pasteryzacji
Istotne zalecenia dotyczące bezpieczeństwa
PRZECZYTAJ UWAŻNIE IZACHOWAĆ DO UŻYCIA WPRZYSZŁOŚCI
Urządzenie może być używane przez dzieci wwieku 8 lat istarsze oraz osoby oograniczonych zdolnościach
fizycznych, zmysłowych lub umysłowych lub niemające doświadczenia iwiedzy, jeśli są pod nadzorem lub
zostały pouczone oużytkowaniu urządzenia wbezpieczny sposób izrozumieją potencjalne zagrożenia.
Czyszczenia ikonserwacji wykonywanych przez użytkownika nie mogą wykonywać dzieci, jeśli nie są
starsze niż 8 lat ipod nadzorem. Trzymaj urządzenie poza zasięgiem dzieci młodszych niż 8 lat. Dzieci nie
mogą się bawić urządzeniem.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku wgospodarstwach domowych. Nie jest przeznaczone
do użytku wtakich miejscach, jak:
kąciki kuchenne dla personelu wsklepach, biurach ipozostałych stanowiskach pracy;
pokoje hotelowe lub motelowe iinne pomieszczenia mieszkalne;
farmy rolnicze;
obiekty oferujące noclegi ze śniadaniem.
Urządzenie służy do pasteryzacji owoców, warzyw itp.,oraz do przygotowywania gorących napojów, do
podgrzewania zup isosów ido blanszowania owoców, warzyw itp. Nie używaj go do innych celów, niż
te, do których jest przeznaczone.
Ostrzeżenie:
Nieprawidłowe użycie może prowadzić do zranienia.
Nie używaj urządzenia wśrodowisku przemysłowym lub na zewnątrz.
Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka sieciowego upewnij się, że napięcie nominalne podane na
jego tabliczce znamionowej jest zgodnie znapięciem wTwoim gniazdku.
Urządzenie podłączaj tylko do prawidłowo uziemionego gniazdka. Nie używaj przedłużaczy ani
rozgałęźników. Wrazie konieczności użyj przedłużacza, który jest ma moc wyjściową odpowiednią dla
tego urządzenia.
Nie odkładaj urządzenia na kuchenkę elektryczną lub gazową ani w jej bliskości, na ociekacz
zlewozmywaka,na krawędź stołu, na niestabilne lub nierówne powierzchnie. Zawsze instaluj urządzenie
na poziomej, suchej istabilnej powierzchni.
Nad urządzeniem musi być zachowana wystarczająca przestrzeń do jego bezpiecznego napełniania.
Nie używaj urządzenia wbezpośredniej bliskości wanny, prysznica lub basenu itp. Lub wmiejscu gdzie
może pojawić się pryskająca woda.
Używaj urządzenia przy temperaturze otoczenia wprzedziale 5 do 35 °C.
Używaj urządzenia tylko zoryginalnymi akcesoriami, które są znim dostarczane.
Przed uruchomieniem urządzenia zawsze upewnij się, że jest prawidłowo złożone inapełnione wodą.
Minimalna ilość cieczy, którą napełnia się garnek wynosi wprzybliżeniu 5 l. Nie napełniaj garnka po samą
krawędź. Napełniaj go maksymalnie do poziomu 5 cm poniżej górnej krawędzi. Wprzypadku przepełnienia
grozi niebezpieczeństwo wypryśnięcia zagrzanej cieczy.
09/2017
- 3 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Dostępne powierzchnie urządzenia są zagrzane podczas jego użytkowania ipo zakończeniu użytkowania
wwyniku ciepła resztkowego. Nie dotykaj zagrzanej powierzchni. Do prac przy urządzeniu używaj
izolowanych termicznie uchwytów.
Podczas używania może dojść do wydostawania się pary dookoła pokrywy. Zachowaj zwiększoną
ostrożność, aby nie doszło do poparzenia.
Podczas prac przy gorących cieczach ipotrawach zachowaj zwiększoną ostrożność. Gorąca para lub
rozpryskiwanie się gorących cieczy ipotraw mogą spowodować oparzenia.
Nie uruchamiaj pustego urządzenia. Nieprawidłowe użytkowanie może negatywnie wpływać na jego
żywotność. Na wypadek przypadkowego uruchomienia pustego urządzenia, jest ono wyposażone
wzabezpieczenie temperaturowe, które wyłączy je wprzypadku przegrzania, aby nie doszło do jego
uszkodzenia. Przed dalszym użytkowaniem trzeba pozostawić urządzenie na co najmniej 30 minut aby
ostygło. Nie dolewaj płynu do garnka bezpośrednio po tym, jak doszło do jego wyłączenia.
Do zagrzanego urządzenia nie wlewaj lodowato zimnej wody. Wprzeciwnym razie mogłoby dojść do
popękania emaliowanej powierzchni garnka.
Zawsze wyłącz urządzenie iodłącz zgniazdka, jeśli nie będziesz go używać oraz jeśli pozostawiasz je
bez nadzoru, jak również przed przenoszeniem iczyszczeniem. Przed przenoszeniem iczyszczeniem
pozostaw urządzenie aby ostygło.
Nie przenoś urządzenia, jeśli jest napełnione zagrzaną cieczą lub słoikami.
Utrzymuj urządzenie wczystości. Czyszczenie wykonuj zgodnie zzaleceniami podanymi wrozdziale
Czyszczenie ikonserwacja. Nie zanurzaj urządzenia wwodzie ani nie myj go pod strumieniem bieżącej wody.
Dbaj oto, aby wtyczka kabla zasilającego nie miała kontaktu zwodą ani wilgocią. Nie kładź ciężkich
przedmiotów na kabel zasilający. Dbaj oto, aby nie zwisał przez krawędź stołu ani nie dotykał gorącej
powierzchni.
Odłączaj urządzenie zgniazdka ciągnąc za wtyczkę kabla zasilającego, nie za kabel. Wprzeciwnym wypadku
mogłoby dojść do uszkodzenia kabla lub gniazdka.
Jeśli kabel zasilający został uszkodzony, musi zostać wymieniony przez autoryzowany serwis lub osobę
opodobnych kwalifikacjach, aby zapobiec powstaniu niebezpiecznej sytuacji. Zabronione jest używanie
urządzenia zuszkodzonym kablem zasilającym.
Nie używaj urządzenia, jeśli nie działa prawidłowo lub ma jakiekolwiek znaki uszkodzenia. Aby zapobiec
powstaniu niebezpiecznej sytuacji, nie naprawiaj ani wżaden sposób nie modyfikuj urządzenia
samodzielnie. Wszystkie naprawy należy zlecić autoryzowanemu punktowi serwisowemu. Ingerując
wurządzenie narażasz się na ryzyko utraty ustawowego prawa ztytułu wadliwego świadczenia lub
gwarancji jakości.
09/2017
- 4 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
1
2
4
3
A
5
6
7
8
9
10
B
09/2017
- 5 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PL Garnek do pasteryzacji
Instrukcja obsługi
Przed użyciem tego urządzenia proszę zapoznać się zjego instrukcją obsługi,
również wprzypadku, gdy znasz się już na używaniu urządzeń podobnego typu.
Używaj urządzenia tylko tak, jak jest opisane wtej instrukcji obsługi. Zachowaj
instrukcję na wypadek przyszłych potrzeb.
Minimalnie przez okres trwania ustawowego prawa ztytułu wadliwego świadczenia,
ewentualnie gwarancji ztytułu jakości zalecamy zachować oryginalny karton
transportowy, materiał do pakowania, dokument kasowy ipotwierdzenie ozakresie
odpowiedzialności sprzedającego lub kartę gwarancyjną. Wrazie potrzeby zalecamy
zapakować urządzenie zpowrotem do oryginalnego kartonu od producenta.
OPIS URZADZENIA
A1 Zdejmowana pokrywa
A2 Izolowane termicznie uchwyty
A3 Garnek, pojemność 27 l
Zmieści aż 14 szt. słoików
opojemności 1 l.
A4 Kurek spustowy
A5 Baza
posiada kabel zasilający.
A6 Regulator termostatu
umożliwia płynne ustawienie
temperatury wprzedziale 30 do
100 °C (±5 °C).
A7 Kontrolka świetlna
sygnalizuje utrzymywanie
ustawionej temperatury.
A8 Przełącznik do włączania
iwyłączania sygnalizacji
dźwiękowej
A9 Timer
umożliwia ustawienie czasu
automatycznego wyłączenia się
wprzedziale 20 do 120 min lub
ustawienia ciągłej pracy.
A10 Ruszt do pasteryzacji, 31 cm
CEL UŻYTKOWANIA
Garnek do pasteryzacji służy do pasteryzacji owoców, warzyw itp., do
przygotowywania gorących napojów takich jak grzane wino, poncz, herbata
itp. Izlewania ich do kieliszków, butelek itp., do ogrzewania zup,sosów ido
blanszowania owoców, warzyw itp.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Zdejmij zurządzenia ijego akcesoriów wszystkie materiały opakowaniowe włącznie
ztabliczkami reklamowymi ietykietami.
Wnętrze garnka A3 wytrzyj zwilżoną ściereczką. Napełnij go mniej więcej 5 l czystej
wody ipozostaw wnim wodę aby się gotowała przez około 10 minut . Następnie
pozostaw urządzenie aby ostygło Pod kurkiem spustowym A4 umieść odpowiednie
naczynie iwypuść do niego wodę. Szczegółowe zalecenia dotyczące obsługi
urządzenia podane są wnastępnym rozdziale.
Uwaga:
Przed pierwszym uruchomieniem może pojawić się lekki nieprzyjemny
zapach. Jest to całkowicie normalne zjawisko, które szybko minie.
Teraz urządzenie jest gotowe do użycia.
UŻYWANIE URZĄDZENIA
Umieść urządzenie na poziomej, suchej istabilnej powierzchni icałkowicie rozwiń
kabel zasilający.
Garnek A3 napełnij wymaganą ilością wody lub innego płynu, tj. minimalnie 5 l,
ale maksymalnie 5 cm poniżej górnej krawędzi garnka A3.
Jeśli chcesz używać urządzenia do pasteryzacji, na dnie garnka A3 najpierw ułóż
ruszt do pasteryzacji A10. Na ruszcie do pasteryzacji A10 umieść słoiki anastępnie
uzupełnij potrzebną ilość wody. Nigdy nie kładź słoików bezpośrednio na dno
garnka do pasteryzacji A3. Słoiki mogą mieć różne wysokości ikształty ipowinny
być zanurzone wwodzie na do ¾. Jeśli ustawiasz je na sobie wdwóch lub
większej licznie rzędów, to najwyższy rząd powinien być zanurzony na ¾ swojej
wysokości, zobacz rysunek B.
Garnek A3 zamknij pokryA1 ipodłącz kabel zasilający do gniazdka. Przełącznik
A8 ustaw wpozycji iregulatorem termostatu A6 wybierz wymaganą temperaturę
pasteryzacji. Timer A9 ustaw wpozycji „On/Cont.“ (ciąga praca). Teraz proces
pasteryzacji jest rozpoczęty. Kontrolka świetlna A7 się zaświeci. Wten sposób
sygnalizowane jest ogrzewanie się urządzenia do wymaganej temperatury.
Po osiągnięciu ustawionej temperatury odezwie się sygnalizacja akustyczna
akontrolka świetlna A7 zgaśnie.
Po zagrzaniu się urządzenia do wymaganej temperatury przełącz przełącznik A8 do
pozycji oznaczonej symbolem itimerem A9 ustaw wymagany czas pasteryzacji.
Kontrolka świetlna A7 będzie się włączać iwyłączać wtrakcie pracy. Wten sposób
sygnalizowane jest utrzymywanie ustawionej temperatury.
Po ustawieniu timera A9 nie zmieniaj już ustawień termostatu A6. Wprzeciwnym
wypadku mogłoby dojść do błędu wodliczaniu czasu itimer A9 będzie trzeba
ponownie ustawić. Po upływie ustawionego czasu odezwie się sygnalizacja
dźwiękowa idojdzie do automatycznego wyłączenia się urządzenia.
Po zakończeniu pasteryzacji pozostaw garnek A3 aby chwilę wystygł. Wodę spuść
kurkiem spustowym A4, ale nie całkowicie. Dno garnka A3 pozostaw zakryte wodą
aż do całkowitego ostygnięcia. Wypuszczenie wody zgarnka A3 można wykonać
na dwa sposoby, poprzez dociśnięcie dźwigni kurka spustowego A4 wdół lub
uniesienie dźwigni do góry. Po uniesieniu do góry dźwignia się blokuje inie trzeba
jej przytrzymywać. Woda będzie wypuszczana, dopóki będziesz przytrzymywać
dźwignię dociśniętą wdół lub dopóki dźwignia będzie zablokowana wpozycji
do góry. Do spuszczania większej ilości wody zaleca się korzystanie zdrugiego
sposoby, tj. podniesienia dźwigni do góry. Po spuszczeniu wody ostrożnie wyjmij
słoiki zapomocą szczypiec lub rękawicy kucharskiej. Pozostaw słoiki aby powoli
ostygły obrócone do góry dnem na ścierce. Puszki zanurz w zimnej wodzie.
Urządzenia można również używać do ogrzewania zup, sosów iinnych lepkich
cieczy, do przygotowywania grzanego wina, ponczu, gorącej herbaty itd. Wtakim
przypadki dopilnuj, aby zgarnka do pasteryzacji A3 wyjąć ruszy do pasteryzacji A10.
Aby zagrzać ciecz do wymaganej temperatury ustaw przełącznik A8 wpozycji
iregulatorem termostatu A6 wybierz temperaturę. Timer A9 ustaw wpozycji
„On/Cont.“ (ciąga praca). Po osiągnięciu ustawionej temperatury odezwie się
sygnalizacja akustyczna akontrolka świetlna A7 zgaśnie. Przełącznik A8 przełącz
do pozycji oznaczonej symbolem . Timerem A9 ustaw czas, przez jaki chcesz
ogrzewacz ciecze lub utrzymywać je wciepłym stanie przy wybranej temperaturze.
Jeśli wtrakcie pracy potrzebujesz zmienić ustawienia temperatury, ustaw ponownie
również timer A9. Przykładem może być sytuacja, gdy chcesz ciecz przez jakiś
czas gotować anastępnie utrzymywać ją wciepłym stanie. Jeśli ustawisz timer A9
wpozycji „On/Cont., urządzenie będzie nieprzerwanie ogrzewać ciecz inie dojdzie
do automatycznego wyłączenia się.
Lepkie ciecze trzeba stale mieszać wfazie ogrzewania, aby nie doszło do ich
przypalenia. Regularne mieszanie jest wymagane również podczas utrzymywania
ich wciepłym stanie.
Kurek spustowy A4 jest odpowiedni do spuszczania cieczy oniskiej lepkości
takich jak na przykład grzane wino, poncz, gorąca herbata itd. Nie używaj go do
spuszczania zup, sosów itp. Aby nalać sos, zupę itp. zgarnka do pasteryzacji A3
należy użyć chochli.
Po zakończeniu używania ustaw regulator termostatu A6 itimer A9 wpozycji OFF
(wyłączone) iodłącz urządzenie zgniazdka. Przed jakimikolwiek pracami pozostaw
urządzenie aby ostygło.
RADY IWSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PASTERYZACJI
Do pasteryzacji używaj tylko dobrej jakości, świeżych idojrzałych surowców.
Przed pasteryzacją surowce dokładnie umyj pod bieżącą wodą ipozostaw je do
wyschnięcia.
Pojemniki do pasteryzacji (słoiki, puszki itd) muszą zostać wysterylizowane przed
napełnieniem. To samo dotyczy ich zakrętek. Nie dotykaj wysterylizowanych
pojemników ani ich zakrętek od wewnątrz. Nie używaj uszkodzonych pojemników
lub zakrętek.
Słoiki napełniaj maksymalnie 2 cm poniżej górnej krawędzi. Jeśli pasteryzujesz
zmiksowane potrawy, miazgi, ketchupy itd. napełniaj słoiki maksymalnie 3 do
4 cm poniżej górnej krawędzi.
Podczas pasteryzacji mięsa iwędlin (parówki itp.) napełniaj pojemniki tylko
do ¾ ich objętości. Przed pasteryzacją pozbaw mięso kości. Włóż je do słoików
jeszcze ciepłe iewentualnie zalej sokiem, który puściło podczas pieczenia itp.
Pasteryzowane mięso pozostaw do następnego dnia anastępnie pasteryzuj je
jeszcze raz przez 1 godzinę.
Nie pasteryzuj pokarmów, które zawierają śmietanę lub mąkę. Te surowce dodaje
się dopiero przy podgrzewaniu potrawy.
Zawsze dokładnie zakręć słoiki po napełnieniu.
Czas pasteryzacji liczy się od osiągnięcia wymaganej temperatury.
Ekonomiczną metodą pasteryzacji jest sterylizacja wparze. Garnek A3 napełnij
wodą tylko do poziomu mniej więcej 15 cm ipostaw słoiki na ruszcie do pasteryzacji
A10. Jeśli woda częściowo się wygotuje, uzupełnij ją ijednocześnie przedłuż czas
pasteryzacji oczas, który był potrzebny do ponownego osiągnięcia wymaganej
temperatury.
Zalecane jest oznaczenie słoików ipuszek informacją ozawartości idacie
pasteryzacji. Pasteryzowane potrawy najlepiej przechowywać w chłodnym
iciemnym miejscu.
Pasteryzowane potrawy mają długi okres trwałości, ale nie jest on nieograniczony.
Dlatego należy je kontrolować ina bieżąco konsumować. Jeśli otwarty słoik
wykazuje jakiekolwiek objawy zepsucia (nieprzyjemny zapach, powłoka na
powierzchni itp.) nigdy nie konsumuj jego zawartości.
Ta instrukcja zawiera ty;lko podstawowe rady iwskazówki dotyczące pasteryzacji,
nie zaś dokładne procedury. Przepisy przygotowania zalewy idokładne procedury
pasteryzacji znajdziesz wliteraturze naukowej.
SZYBKI PRZEWODNIK PO PASTERYZACJI
SUROWCE USTAWIENIE
TEMPERATURY
ZALECANY CZAS
PASTERYZACJI
Owoce
Morele 90 °C 30 min
Brzoskwinie 90 °C 30 min
Gruszki (miękkie) 90 °C 30 min
Gruszki (twarde) 90 °C 50 min
Truskawki 80 °C 25 min
Jagody 85 °C 30 min
Maliny 80 °C 25 min

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756