Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje SIEMENS
›
Instrukcja Lodówka SIEMENS KA93NVIFP Side by Side No frost 178.7cm Srebrna
Znaleziono w kategoriach:
Lodówki
(25)
Wróć
Instrukcja obsługi Lodówka SIEMENS KA93NVIFP Side by Side No frost 178.7cm Srebrna
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
KA
..N..
pl
Ins
tr
uk
cja
o
bs
ł
u
g
iim
o
n
t
a
ż
u
Ch
ł
odziarko
‐
zamra
ż
arka
pl
2
Spis
tre
ś
ci
Wskaz
ów
ki
do
tycz
ą
ce
bezp
i
ecze
ń
stw
a
3
.........
Info
rma
cje
d
ot
yc
z
ą
c
e
te
j
in
st
ru
kcji
3
...............
Nieb
ezpi
ecze
ń
st
wo
wybu
chu
3
....................
Nieb
ezpi
ecze
ń
stwo
por
a
ż
enia
p
r
ą
dem
3
...........
Nieb
ezpi
ecze
ń
st
wo
poparze
ń
przez
zimno
3
.......
Nieb
ezpi
ecze
ń
stwo
obr
a
ż
e
ń
3
....................
Zapo
biega
n
ie
za
gro
ż
e
n
iom
d
la
d
zie
c
i
i
os
ó
b
szczególni
e
nara
ż
onyc
h
na
n
ie
bez
pie
c
ze
ń
stwo
4
...
Uszkod
zenia
m
ateri
alne
4
........................
Ci
ęż
ar
4
........................................
Wskaz
ów
ki
do
tycz
ą
ce
utyl
i
zacji
4
................
Usuwani
e
opak
owani
a
4
.........................
Ut
yliz
a
cja
z
u
ż
ytego
ur
z
ą
dzen
ia
4
..................
Zakres
d
ost
awy
5
...............................
Us
tawia
nie
urz
ą
dze
nia
5
.........................
Tran
spo
rt
5
.....................................
Demo
n
ta
ż
drz
wi
urz
ą
dzen
ia
5
.....................
Mi
ej
sce
ustawi
enia
5
.............................
Pod
ł
o
ż
e5
.......................................
Wy
mag
ana
temper
atura
pom
ieszczeni
a
ip
r
a
w
i
d
ł
owa
wenty
lacja
6
........................
Wy
mi
ary
ustaw
i
enia
i
k
ą
ty
otw
arci
a
d
rzwi
6
.........
Zam
ocowanie
uchw
ytu
6
.........................
Poziom
owani
e
urz
ą
dzenia
7
......................
Pod
łą
cz
an
ie
u
rz
ą
dzenia
7
........................
Pod
łą
czani
e
do
si
eci
elektr
ycznej
7
...............
Opis
urz
ą
dzenia
8
...............................
Panel
obs
ł
u
g
iiw
s
k
a
z
a
ń
9
........................
W
łą
czanie
u
rz
ą
d
zen
ia
10
.........................
Blo
kada
p
rzyci
skó
w
10
...........................
Wy
łą
cz
en
ie
bl
oka
dy
prz
yc
iskó
w
10
.................
W
łą
cze
n
ie
bl
o
kad
y
przyc
is
ków
10
..................
Us
tawia
nie
te
mpe
ra
tury
10
........................
Komo
ra
za
mra
ż
ania
10
............................
Komo
ra
ch
ł
odzenia
10
............................
Fu
nkcj
a
al
armu
10
...............................
Alar
m
otwar
tych
dr
zwi
10
..........................
Pojemno
ść
u
ż
yt
kow
a
10
..........................
Komo
ra
zamra
ż
an
ia
11
...........................
Zaku
p
mro
ż
onek
11
...............................
Po
je
mn
ik
na
mro
ż
onki
11
..........................
Pe
ł
ne
wy
kor
zystani
e
poj
emno
ś
ci
zam
ra
ż
ani
a
11
.....
Maks
.
z
do
ln
o
ść
zamra
ż
ani
a
11
.....................
Zamra
ż
an
ie
ś
wie
ż
yc
h
produk
tów
s
po
ż
ywcz
ych
11
..
Pa
ko
wan
ie
prod
ukt
ó
w
mro
ż
onych
11
...............
Trwa
ł
o
ść
produ
któw
mro
ż
onych
12
.................
K
alend
arz
zam
ra
ż
ani
a
12
..........................
Zamra
ż
an
ie
su
p
er
12
.............................
W
łą
czani
e
zamr
a
ż
ania
super
12
....................
Wy
łą
czanie
zam
ra
ż
ani
a
super
12
...................
Rozmra
ż
anie
produk
tów
mro
ż
onych
13
............
Korz
ystani
e
z
p
o
jemn
ika
d
o
lo
du
13
...............
Wy
twar
zanie
kostek
lod
u
13
.......................
Komo
ra
ch
ł
o
d
zen
ia
14
............................
Zas
ady
do
tycz
ą
ce
przechow
yw
ania
p
roduk
tów
14
...
Zró
ż
n
ico
wa
ne
s
t
refy
zimn
a
w
komo
rze
c
h
ł
odzenia
14
Po
je
mnik
n
a
owo
c
e
i
wa
rz
ywa
14
..................
Ch
ł
odzenie
s
uper
14
.............................
W
łą
czani
e
ch
ł
odzeni
a
super
14
....................
Wy
łą
czanie
ch
ł
od
zenia
sup
er
14
...................
Zmie
nny
uk
ł
ad
wn
ę
trza
15
........................
Try
b
urlopowy
15
................................
W
łą
czani
e
tryb
u
urlop
oweg
o
15
....................
Wy
łą
czanie
tr
yb
u
urlopow
ego
15
...................
Wy
łą
czan
ie
u
rz
ą
dzenia
i
wy
łą
czani
e
n
a
d
ł
u
ż
szy
cza
s
15
..................................
Wy
łą
czanie
ur
z
ą
dzen
ia
15
.........................
Wy
łą
czanie
ur
z
ą
dz
en
ia
na
d
ł
u
ż
szy
czas
15
..........
Rozmra
ż
an
i
e
16
..................................
Komo
ra
za
mra
ż
ania
16
............................
Komo
ra
ch
ł
odzenia
16
............................
Czyszcz
eni
e
urz
ą
dzen
i
a
16
.......................
Sposób
post
ę
powania
16
.........................
Wypos
a
ż
enie
16
..................................
Rozm
ra
ż
ani
e
16
..................................
O
ś
wiet
lenie
(LE
D)
17
.............................
Oszcz
ę
dno
ść
energi
i
17
..........................
Odg
ł
osy
pr
ac
y
urz
ą
dz
eni
a
17
.....................
Norm
alne
odg
ł
osy
17
.............................
Zapo
biegan
ie
powst
awan
iu
odg
ł
osów
17
...........
Sa
modzie
lne
usuwa
nie
drobny
ch
uste
re
k
18
.......
Ser
wis
19
........................................
Napra
wy
i
porady
w
przypa
dku
wyst
ą
pieni
a
usterek
19
pl
3
(
Wskazówki
dotycz
ą
ce
bezpiecze
ń
stwa
Niniejsze
urz
ą
dzenie
jest
zgodne
z
przepisami
bezpiecze
ń
stwa
dla
urz
ą
dze
ń
elektryc
znych
i
nie
emituje
zak
ł
óce
ń
oc
z
ę
stotliwo
ś
ci
radio
wej.
Obieg
ch
ł
odniczy
jest
spra
wdzony
pod
k
ą
tem
szczelno
ś
ci.
Informacje
dotycz
ą
ce
tej
instrukcji
Ø
Nale
ż
yp
r
z
e
c
z
y
t
a
ć
instrukcj
ę
monta
ż
u
i
bezpiecze
ń
stwa
i
stosowa
ć
si
ę
do
niej.
Zawiera
ona
istotne
informacje
na
temat
ustaw
ienia,
u
ż
ytkowania
i
konserwacji
urz
ą
dzenia.
Ø
Producent
nie
ponosi
odpowiedzialno
ś
ci
w
przypadku
nieprzestrzegania
wskazówek
io
s
t
r
z
e
ż
e
ń
zawartych
w
instrukcji
mon
ta
ż
u
io
b
s
ł
ugi.
Ø
Wszystkie
dokumenty
nale
ż
yz
a
c
h
o
w
a
ć
do
pó
ź
niejsz
ego
wgl
ą
du
lub
w
celu
prze
kazania
kolejnym
posiadaczom
urz
ą
dzenia.
Niebezpiecze
ń
stwo
wybuchu
Ø
Wewn
ą
trz
urz
ą
dzenia
nie
wolno
u
ż
ywa
ć
ż
adnych
urz
ą
dze
ń
elektrycznych
(
np.
grzej
ników,
elektrycznych
kostkarek
do
lodu).
Ø
Nie
przechowywa
ć
wu
r
z
ą
dzeniu
produktów
zawieraj
ą
cych
palne
gaz
y
aerozolowe
(np.
dozownikó
w
spray)
ani
materia
ł
ów
wybuchowych.
Ø
Wysokoprocentowe
alkohole
przecho
wywa
ć
tylko
w
szczelnie
zamkni
ę
tych
butelkach,
w
p
ozycji
st
oj
ą
cej.
Ø
Poza
informacjami
podanymi
przez
producenta,
nie
nale
ż
yp
o
d
e
j
m
o
w
a
ć
ż
adnych
dodatkowych
dzia
ł
a
ń
wc
e
l
u
przyspieszenia
rozmra
ż
ania.
Niebezpiecze
ń
stwo
pora
ż
enia
pr
ą
dem
Niew
ł
a
ś
ciwie
przeprowadzony
monta
ż
lub
naprawy
mog
ą
zagra
ż
a
ć
bezpiecze
ń
stwu
u
ż
ytkownika
urz
ą
dzenia.
Ø
Podczas
stawiania
urz
ą
dzenia
nale
ż
y
zapewni
ć
,b
yp
r
z
e
w
ó
dz
a
s
i
l
a
j
ą
cy
nie
zosta
ł
przygnieciony
ani
uszkodzony.
Ø
W
przypadku
uszkodzenia
przewodu
sieciowego:
natychmiast
od
łą
czy
ć
urz
ą
dzenie
od
sieci.
Ø
Nie
stos
owa
ć
listew
zasilaj
ą
cych
,
przed
ł
u
ż
aczy
ani
przej
ś
ciówek.
Ø
Naprawy
ur
z
ą
dzenia
nale
ż
yp
o
w
i
e
r
z
a
ć
wy
łą
cznie
producentowi,
serwisowi
lub
osobom
o
podobnych
kwal
ifikacjach.
Ø
Stosowa
ć
tylko
oryginalne
cz
ęś
ci
producenta.
W
przypadku
tych
cz
ęś
ci
producent
gwarantuje,
ż
es
p
e
ł
niaj
ą
one
wymagania
dotycz
ą
ce
bezpiecze
ń
stwa.
Niebezpiecze
ń
stwo
poparze
ń
przez
zimno
Ø
Produktów
mro
ż
onych
nie
wk
ł
ada
ć
do
ust
bezpo
ś
rednio
po
wyj
ę
ciu
z
komory
zamra
ż
arki.
Ø
Unika
ć
d
ł
ugotrwa
ł
ego
kontaktu
skóry
zz
a
m
r
o
ż
onymi
produktami,
lodem
i
rurami
w
komorze
zamra
ż
arki
.
Niebezpiecze
ń
stwo
obra
ż
e
ń
Pojemniki
z
napojami
gazowanymi
mog
ą
p
ę
ka
ć
.
W
komorze
zamra
ż
arki
nie
nale
ż
y
przechowywa
ć
poje
mników
z
napojami
gazowanymi.
Niebezpiecze
ń
stwo
po
ż
aru
/
zagro
ż
enia
przez
czynnik
ch
ł
odniczy
Wr
u
r
a
c
ho
b
i
e
g
uc
h
ł
odniczego
kr
ąż
y
niewielka
ilo
ść
niegro
ź
nego
dla
ś
rodowiska,
ale
ł
atwopalnego
czynnika
c
h
ł
odniczego
(R600a).
Nie
uszkadza
on
warstwy
ozonowej
ani
nie
zwi
ę
ksza
efektu
cieplarnianego.
W
przypadku
wycieku
czynnika
ch
ł
odniczego
mo
ż
eo
nu
s
z
k
o
d
z
i
ć
wz
rok
lub
zapali
ć
si
ę
.
Ø
Nie
uszkadz
a
ć
rur.
W
przypadku
uszko
dzenia
rur:
Ø
Urz
ą
dzenie
trzyma
ć
zd
a
l
ao
d
ź
róde
ł
ognia
iz
a
p
ł
onu.
Ø
Przewietrzy
ć
pomieszczenie.
Ø
Wy
łą
czy
ć
urz
ą
dzenie
i
wyci
ą
gn
ąć
wtyczk
ę
zg
n
i
a
z
d
a
.
Ø
Wezwa
ć
serwis.
Niebezpiecze
ń
stwo
po
ż
aru
Przeno
ś
ne
listwy
zasilaj
ą
ce
lub
przeno
ś
ne
zasilacze
mog
ą
si
ę
przegrzewa
ć
iw
y
w
o
ł
a
ć
po
ż
ar.
Nie
umieszcza
ć
za
urz
ą
dzeniem
przeno
ś
nych
listew
zasilaj
ą
cych
lub
zasilaczy.
pl
4
Zapobieganie
zagro
ż
eniom
dla
dzieci
i
osób
szczególnie
nara
ż
onyc
h
na
niebezpiecze
ń
stwo
Zagro
ż
one
s
ą
:
Ø
dzieci,
Ø
osoby
o
ograniczonych
zdolno
ś
ciach
fizycznych,
psychiczny
ch
i
percepcyjnych,
Ø
osoby
nieposiadaj
ą
ce
wystarczaj
ą
cej
wiedzy
o
bezpiecznej
eksploatacji
urz
ą
dzenia.
Dzia
ł
ania:
Ø
Upewni
ć
si
ę
,
ż
e
dzieci
i
osoby
szczególnie
nara
ż
o
ne
na
niebezpiecze
ń
stwo
s
ąś
wia
dome
zagro
ż
e
ń
.
Ø
O
s
o
b
ao
d
p
o
w
i
e
d
z
i
a
l
n
az
ab
e
z
p
i
e
c
z
e
ń
stwo
musi
nadzorowa
ć
lub
przy
uczy
ć
dzieci
i
osoby
szczególnie
nara
ż
on
e
na
niebez
piecze
ń
stwo
znajduj
ą
ce
si
ę
wp
o
b
l
i
ż
u
urz
ą
dzenia.
Ø
Zezwala
ć
na
u
ż
ytkowanie
urz
ą
dzenia
tylko
dzie
ciom
od
8
rok
u
ż
ycia.
Ø
Podczas
czyszczenia
i
konserwacji
nadzorow
a
ć
dzieci.
Ø
Nigdy
nie
zezwal
a
ć
,
aby
dzieci
bawi
ł
y
si
ę
urz
ą
dzeniem.
Niebezpiecze
ń
stwo
uduszenia
Ø
Opakowania
ani
jego
e
lementów
nie
pozostawia
ć
dzieciom
do
zabawy.
Uszkodzenia
materialne
Aby
zapobiec
szkodom
mat
erialnym:
Ø
Nie
nale
ż
yw
c
h
o
d
z
i
ć
na
coko
ł
y,
szuflady
i
drzwi
ani
nie
opiera
ć
si
ę
on
i
e
.
Ø
Cz
ęś
ci
plastikowe
i
uszczelki
drzwi
musz
ą
by
ć
wolne
od
oleju
i
smaru.
Ø
Przy
wyci
ą
ganiu
wtyczki
z
gniazda
nale
ż
y
trzyma
ć
za
wtyczk
ę
,n
i
ec
i
ą
gn
ąć
za
prze
wód
przy
łą
czeniowy.
Ci
ęż
ar
Urz
ą
dzenie
jest
bardzo
ci
ęż
kie.
Ustawianie
oraz
transport
u
rz
ą
dzenia
powinny
odbywa
ć
si
ę
przy
udziale
minimum
2
osób.
Wskazówki
dotycz
ą
ce
utylizacji
*
Usuwanie
opakowania
Opakowanie
chroni
urz
ą
dzenie
przed
uszkodzeni
em
podczas
transportu.
Wszyst
kie
zastosowane
materia
ł
y
s
ą
przyjazne
dla
ś
rodowiska
i
nadaj
ą
si
ę
do
powtór
nego
przetworzenia.
W
celu
a
ktywnego
udzia
ł
u
wo
c
h
r
o
n
i
e
ś
rodowiska
naturaln
ego:
nale
ż
yu
s
u
n
ąć
opakowanie
zgodnie
z
przepisami
o
ochronie
ś
rodowiska.
Aktualn
e
informacje
doty
cz
ą
ce
mo
ż
liwo
ś
ci
usuwania
odpadów
mo
ż
na
uzyska
ć
w
pun
kcie
zakupu
urz
ą
dzenia,
w
urz
ę
dzie
miasta
lub
gminy.
*
Utylizacja
zu
ż
ytego
urz
ą
dzenia
Zu
ż
yte
urz
ą
dzenia
nie
s
ą
bezwarto
ś
ciowym
odpadem!
Utylizacja
zgodn
a
z
przepisami
o
ochronie
ś
rodowiska
umo
ż
liwia
odzyskanie
cennych
surowców.
To
urz
ą
dzenie
je
st
oznaczone
z
godnie
zD
y
r
e
k
t
y
w
ą
Europejsk
ą
2012/19/UE
oraz
polsk
ą
Ustaw
ą
z
dnia
29
lipca
2005
r.
„O
zu
ż
ytym
spr
z
ę
cie
elektrycznym
i
elektro
nicznym”
(Dz.U.
z
2005
r.
Nr
180,
poz.
1495)
symbolem
przekre
ś
lonego
konten
era
na
odpady.
Takie
oznakow
anie
informuje,
ż
es
p
r
z
ę
tt
e
n
,
po
okresie
jego
u
ż
ytkowania
nie
mo
ż
eb
y
ć
umies
zczony
łą
cznie
z
innymi
odpadami
pochodz
ą
cymi
z
gos
podarstwa
domowe
go.
U
ż
ytkownik
jest
zobowi
ą
zany
do
oddania
go
prowadz
ą
cym
zbieranie
zu
ż
ytego
sprz
ę
tu
elektryczne
go
i
elektronicznego.
Pro
wadz
ą
cy
zbieranie,
w
tym
lokalne
pun
kty
zbiórki,
sklepy
oraz
gminne
je
dnostki,
twor
z
ą
odpowiedni
system
umo
ż
liwiaj
ą
cy
oddanie
tego
sprz
ę
tu.
W
ł
a
ś
ciwe
post
ę
powanie
ze
zu
ż
ytym
sprz
ę
tami
elektrycznym
i
elektronicznym
przyczynia
si
ę
do
unikni
ę
cia
szkodliwyc
h
dla
zdrowia
ludzi
i
ś
rodowiska
naturalnego
konsekwen
cji,
wynikaj
ą
cych
zo
b
e
c
n
o
ś
ci
sk
ł
adników
niebezpiecznych
oraz
niew
ł
a
ś
ciwego
sk
ł
adowania
i
przet
warzania
takiego
sprz
ę
tu.
:
Ostrze
ż
enie
W
przypadku
zu
ż
ytych
urz
ą
dze
ń
1.
Wyci
ą
gn
ąć
wtyczk
ę
z
gniazda.
2.
Przeci
ąć
przewód
przy
łą
cz
eniowy
i
us
un
ąć
razem
zw
t
y
c
z
k
ą
.
3.
Nie
wyjmowa
ć
pó
ł
ek
i
pojemni
ków,
aby
utrudni
ć
dzieciom
wchodz
enie
do
urz
ą
dzenia!
4.
Nigdy
nie
zezwala
ć
,
aby
dzieci
bawi
ł
ys
i
ę
zu
ż
ytym
urz
ą
dzeniem
.
Niebezpiecze
ń
stwo
uduszenia!
Urz
ą
dzenia
ch
ł
odnicze
z
awieraj
ą
czynnik
ch
ł
odnicz
y
oraz
gazy
w
materiale
izolacyjnym.
Czynnik
ch
ł
odniczy
ig
a
z
yn
a
l
e
ż
yz
u
t
y
l
i
z
o
w
a
ć
zgodnie
z
obowi
ą
zuj
ą
cymi
zasadami
.
Przed
przekaza
niem
do
utyliz
acji
nie
uszkodzi
ć
przewodów
rurowych
obiegu
czynnika
ch
ł
odniczego.
)
pl
5
Zakres
dostawy
Po
rozpakowaniu
sprawdzi
ć
wszystkie
elementy
pod
k
ą
tem
ewent
ualnych
u
szkodze
ń
w
transporcie.
W
przypadku
jakichkolwiek
zastrze
ż
e
ń
skontaktowa
ć
si
ę
ze
sprzedawc
ą
,
u
którego
zakupione
zosta
ł
o
urz
ą
dzenie,
lub
z
se
rwisem.
W
zakres
dostawy
wchodz
ą
nast
ę
puj
ą
ce
elementy:
Ø
Urz
ą
dzenie
wolnostoj
ą
ce
Ø
Torba
z
elementami
monta
ż
owymi
Ø
Wyposa
ż
enie
(zale
ż
nie
od
modelu)
Ø
Instrukc
ja
u
ż
ytkowania
Ø
Ksi
ąż
ka
serwisowa
Ø
Karta
gwarancyjna
Ø
Informacj
e
dotycz
ą
ce
zu
ż
ycia
en
ergii
i
poziomu
ha
ł
asu
Ustawianie
urz
ą
dzenia
Transport
Urz
ą
dzenie
jest
ci
ęż
kie.
Nale
ż
y
je
zabezpiecza
ć
podczas
transportu
i
m
onta
ż
u!
Ze
wzgl
ę
du
na
ci
ęż
ar
i
wymiary
urz
ą
dz
enia,
jak
równie
ż
w
celu
ograniczenia
d
o
minimum
ryzyka
obra
ż
e
ń
lub
uszkodzenia
u
rz
ą
dzenia,
do
j
ego
bezpi
ecznego
usta
wienia
potrzebne
s
ą
co
najmniej
2
osoby.
Demonta
ż
drzwi
ur
z
ą
dzenia
Istnieje
mo
ż
liwo
ść
zdemontowani
ad
r
z
w
iu
r
z
ą
dzenia,
je
ś
li
urz
ą
dzeni
e
nie
mie
ś
ci
si
ę
wo
t
w
o
r
a
c
hd
r
z
w
id
o
m
u
lub
mieszkania.
Uwaga!
Odkr
ę
canie
drzwi
urz
ą
dzenia
mo
ż
eb
y
ć
wykonane
wy
łą
cznie
przez
pracownika
serwisu.
Miejsce
ustawienia
Urz
ą
dzenie
na
le
ż
yu
s
t
a
w
i
ć
w
suchym,
dobrze
wentylo
wanym
miejscu.
Miejsce
ustawieni
a
nie
powinno
by
ć
nara
ż
one
na
bezpo
ś
rednie
dz
ia
ł
anie
prom
ieni
s
ł
onec
z
nych
ani
znajdowa
ć
si
ę
wp
o
b
l
i
ż
u
ź
róde
ł
ciep
ł
a,
np.
kuchenki,
grzejnika
itp.
Je
ś
li
nie
mo
ż
na
unikn
ąć
ustawienia
ob
ok
ź
ród
ł
ac
i
e
p
ł
a,
nale
ż
yz
a
s
t
o
s
o
w
a
ć
odpowiedni
ą
p
ł
yt
ę
izolacyjn
ą
lub
zachowa
ć
nast
ę
puj
ą
ce
odst
ę
py
minimalne:
Ø
Od
kuchenki
el
ektrycznej
lub
g
azowej
3
cm.
Ø
Od
pieca
olejowego
lub
w
ę
glowego
30
cm.
W
przypadku
stawiania
obok
innej
ch
ł
odziarki
lub
zamra
ż
arki
nale
ż
yz
a
c
h
o
w
a
ć
minima
ln
ą
odleg
ł
o
ść
boczn
ą
25
mm,
aby
unikn
ąć
kondensacji
wilgoci.
W
przypadku
mont
a
ż
yn
a
du
r
z
ą
dzeniem
os
ł
ony
lub
szafki
nale
ż
yp
r
z
e
w
i
d
z
i
e
ć
szczelin
ę
ow
y
s
o
k
o
ś
ci
30
mm,
aby
w
razie
potrzeby
mo
ż
na
by
ł
ow
y
c
i
ą
gn
ąć
urz
ą
dzenie
w
wn
ę
ki.
Ogrzane
pow
ietrze
z
ty
ł
uu
r
z
ą
dz
enia
musi
by
ć
ws
t
a
n
i
e
ulatnia
ć
si
ę
bez
utrudnie
ń
.
Pod
ł
o
ż
e
Uwaga!
Urz
ą
dzenie
jes
t
bardzo
ci
ęż
kie.
Pod
ł
oga
w
miejscu
ustawienia
nie
mo
ż
es
i
ę
ugina
ć
,
w
razie
potrzeb
y
wzmocni
ć
pod
ł
og
ę
.
Aby
zapewni
ć
mo
ż
liwo
ść
otwierania
drzwi
a
ż
do
oporu,
nale
ż
yz
a
c
h
o
w
a
ć
minimalne
o
dleg
ł
o
ś
ci
boczne,
gdy
urz
ą
dzenie
jest
po
stawione
w
rogu
lub
wn
ę
ce
pomieszczeni
a
(
~
Rozdzia
ł
„Wymiary
ustawienia”
).
Je
ś
li
g
łę
boko
ść
s
ą
siaduj
ą
cych
ur
z
ą
dze
ń
kuchennych
przekracza
60
cm,
nale
ż
yz
a
c
h
o
w
a
ć
mi
nimalne
odle
g
ł
o
ś
ci
boczne,
aby
wykorzysta
ć
pe
ł
ny
k
ą
to
t
w
a
r
c
i
a
drzwi
(
~
Rozdzia
ł
„K
ą
ty
otwarcia
drzwi”
).
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na dzień mamy
Prezent na komunię
Ranking smartwatchy
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Jak sprawdzić FPS?
Maj w ogrodzie – jakie prace wykonujemy? Kalendarz ogrodniczy
Ile kosztuje klimatyzacja do domu?
Odkurzacz workowy czy bezworkowy - który wybrać?
Android 16 z nowym trybem desktopowym – czy to przyszłość mobilnej produktywności?
Dofinansowanie do rowerów elektrycznych 2025
Jaki aparat do vlogowania wybrać?
Technologia No Frost – nowoczesne chłodzenie bez szronu
Gdzie ustawić kuwetę dla kota?
Czym jest MagSafe? Poznaj technologię, która upraszcza życie
Kody do The Forest – przedmioty, mutanty, budowanie i wiele więcej
Telewizor w sypialni - czym się kierować podczas wyboru?
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Ranking inhalatorów dla dzieci [TOP10]
Sprawdź więcej poradników