Znaleziono w kategoriach:
Okap SIEMENS LI64LA521 Serbrny metalik 67dB klasa B

Instrukcja obsługi Okap SIEMENS LI64LA521 Serbrny metalik 67dB klasa B

Wróć
LI63MA526C, LI63LA526, LI64MB521, LI64MA521C, LI64LA521,
LI64MA531, LI64LB531, LI94LB530, LI94MA531B, LI64MA531B
Okap
PL Instrukcja obsługi i instrukcje montażu
Siemens Home Appliances
Register your appliance on My Siemens
and discover exclusive services and offers.
pl Spis treści
Dodatkowe informacje i objaśnienia są dostępne online.
Zeskanuj kod QR na stronie tytułowej.
Spis treściSpis treści
INSTRUKCJA OBSŁUGI
1 Bezpieczeństwo⁠ ⁠ ......................................................⁠ ⁠2
2 Wykluczanie szkód materialnych⁠ ⁠ ..........................⁠ ⁠4
3 Ochrona środowiska i oszczędność⁠ ⁠ .....................⁠ ⁠5
4 Tryby pracy⁠ ⁠..............................................................⁠ ⁠5
5 Poznawanie urządzenia⁠ ⁠ ..........................................⁠ ⁠6
6 Przed pierwszym użyciem⁠ ⁠......................................⁠ ⁠6
7 Podstawowy sposób obsługi⁠ ⁠.................................⁠ ⁠6
8 Czyszczenie ipielęgnacja⁠ ⁠...................................... ⁠ ⁠7
9 Usuwanie usterek⁠ ⁠ ................................................... ⁠ ⁠9
10 Utylizacja⁠ ⁠ ............................................................... ⁠ ⁠9
11 Serwis⁠ ⁠ .................................................................. ⁠ ⁠10
12 Akcesoria⁠ ⁠............................................................. ⁠ ⁠10
13 INSTRUKCJA MONTAŻU⁠ ⁠ ................................... ⁠ ⁠10
13.3 Bezpieczny montaż⁠ ⁠.......................................... ⁠ ⁠11
Bezpieczeństwo  1 Bezpieczeństwo
Przestrzegać poniższych wskazówek bezpie-
czeństwa.
1.1 Wskazówki ogólne
¡Należy dokładnie przeczytać niniejszą in-
strukcję.
¡Instrukcję należy zachować i starannie prze-
chowywać jako źródło informacji, a także z
myślą o innych użytkownikach.
¡Jeżeli w trakcie transportu urządzenie zosta-
ło uszkodzone, nie wolno go podłączać.
1.2 Użytkowanie zgodne zprzeznaczeniem
Urządzenia należy używać wyłącznie:
¡do odciągania oparów powstających pod-
czas gotowania.
¡w prywatnym gospodarstwie domowym i za-
mkniętych pomieszczeniach domowych.
¡do wysokości 2000m nad poziomem mo-
rza.
Nie używać urządzenia:
¡z zewnętrznym wyłącznikiem czasowym.
1.3 Ograniczenie grupy użytkowników
To urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci powyżej lat 8 oraz przez osoby oograni-
czonych zdolnościach fizycznych, sensorycz-
nych lub umysłowych albo osoby nieposiadają-
ce wymaganego doświadczenia i/lub wiedzy
tylko pod warunkiem, że znajdują się one pod
nadzorem lub zostały dokładnie poinformowa-
ne o sposobie bezpiecznej obsługi urządzenia
oraz zrozumiały wynikające stąd zagrożenia.
Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem.
Dzieciom nie wolno wykonywać żadnych prze-
widzianych dla użytkownika czynności z zakre-
su czyszczenia i konserwacji urządzenia, chy-
ba że są wieku co najmniej 15 lat i wykonują
te czynności pod nadzorem.
Urządzenie i jego przewód sieciowy należy
trzymać poza zasięgiem dzieci poniżej 8 roku
życia.
1.4 Bezpieczne użytkowanie
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko uduszenia się!
Dzieci mogą sobie naciągnąć materiały opako-
wania na głowę lub zawinąć się w nie i udusić
się.
Materiały z opakowania należy trzymać poza
zasięgiem dzieci.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę opakowa-
niem, aszczególnie folią.
Dzieci mogą połknąć drobne części lub zadła-
wić się nimi, co może doprowadzić do udusze-
nia.
Drobne części należy trzymać poza zasię-
giem dzieci.
Nie należy pozwalać dzieciom na zabawę
drobnymi częściami.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko zatrucia!
Odprowadzane gazy pochodzące ze spalania
mogą być przyczyną zatrucia. Zależne od po-
wietrza w pomieszczeniu urządzenia spalające
(np. grzejniki na gaz, olej, drewno lub węgiel,
przepływowe podgrzewacze wody i inne pod-
grzewacze wody) pobierają powietrze do spa-
2
Bezpieczeństwo pl
lania z pomieszczenia, w którym się znajdują,
a spaliny odprowadzają przez układ wylotowy
(np. komin) na zewnątrz. Włączenie okapu ku-
chennego powoduje zasysanie powietrza w
kuchni i sąsiadujących pomieszczeniach. Bez
wystarczającej wentylacji powstanie podciśnie-
nie. Trujące gazy z komina lub ciągu wentyla-
cyjnego uwalniane będą do pomieszczeń
mieszkalnych.
Należy zadbać o dostateczną ilość doprowa-
dzanego powietrza, jeżeli urządzenie pracu-
jące w trybie obiegu otwartego jest użytko-
wane jednocześnie z zależnym od dopływu
powietrza urządzeniem spalającym.
Praca bez zagrożeń możliwa jest, jeśli w
miejscu ustawienia urządzenia spalającego
nie zostanie przekroczone podciśnienie 4 Pa
(0,04 mbara). Taką wartość można osią-
gnąć, jeśli powietrze potrzebne do spalania
będzie dostarczane przez otwory niezamyka-
ne na stałe, np. drzwi, okna, wywietrzniki
ścienne lub za pomocą innych środków
technicznych. Sam wywietrznik ścienny nie
zapewnia utrzymania wartości granicznej.
Należy zasięgnąć porady kominiarza, który
może ocenić instalację wentylacyjną budyn-
ku i zaproponować odpowiednie rozwiązanie
w zakresie wentylacji.
Jeżeli urządzenie użytkowane jest wyłącznie
w trybie obiegu zamkniętego, może być sto-
sowane bez ograniczeń.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko pożaru!
Osady z tłuszczu w filtrach przeciwtłuszczo-
wych mogą się zapalić.
Nie używać urządzenia bez filtrów przeciw-
tłuszczowych.
Regularnie czyścić filtry przeciwtłuszczowe.
Nie używać w pobliżu urządzenia źródeł
otwartego ognia (np. przy flambirowaniu).
Urządzenie można zainstalować w pobliżu
pieca opalanego paliwem stałym (np. drew-
nem lub węglem) tylko wtedy, gdy piec po-
siada zamkniętą, zamocowaną na stałe osło-
nę ochronną. Nie może dochodzić do iskrze-
nia.
Gorący olej i tłuszcz mogą się szybko zapalić.
Należy stale nadzorować gorący olej i smar.
Jeśli tłuszcz lub olej zapali się, nigdy nie ga-
sić go wodą. Wyłączyć pole grzewcze.
Ostrożnie stłumić ogień używając pokrywki,
koca gaśniczego lub podobnego przedmio-
tu.
Włączone gazowe pola grzewcze bez posta-
wionych na nich naczyń wytwarzają dużo cie-
pła. Może to prowadzić do uszkodzenia lub za-
palenia się znajdującego się nad nimi wentyla-
tora.
Gazowe pola grzewcze włączać tylko wtedy,
gdy znajdują się na nich naczynia do goto-
wania.
W przypadku jednoczesnego użytkowania kilku
gazowych pól grzewczych wytwarza się dużo
ciepła. Może to prowadzić do uszkodzenia lub
zapalenia się znajdującego się nad nimi wenty-
latora.
Gazowe pola grzewcze włączać tylko wtedy,
gdy znajdują się na nich naczynia do goto-
wania.
Ustawić najwyższy stopień mocy wentylatora.
Nie włączać równocześnie dwóch gazowych
płyt grzewczych z dużym płomieniem na
okres dłuższy niż 15 minut. Dwa gazowe po-
la grzewcze odpowiadają jednemu dużemu
palnikowi.
Nie użytkować dużych palników o mocy
przekraczającej 5kW z ustawionym najwięk-
szym płomieniem przez okres dłuższy niż
15minut, np.patelni Wok.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko oparzeń!
Dostępne elementy nagrzewają się podczas
eksploatacji.
Nie dotykać gorących elementów.
Nie zezwalać dzieciom na zbliżanie się.
Urządzenie silnie nagrzewa się podczas pracy.
Przed przystąpieniem do czyszczenia odcze-
kać, aż urządzenie ostygnie.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko odniesienia ob-
rażeń ciała!
Elementy urządzenia mogą mieć ostre krawę-
dzie.
Ostrożnie czyścić wnętrze urządzenia.
Wszelkie zmiany i modyfikacje w zakresie ukła-
du elektrycznego lub konstrukcji mechanicznej
są niebezpieczne i mogą być przyczyną nie-
prawidłowego działania urządzenia.
Nie dokonywać żadnych zmian w zakresie
układu elektrycznego lub konstrukcji mecha-
nicznej.
3
pl Wykluczanie szkód materialnych
Światło emitowane przez oświetlenie LED jest
bardzo jaskrawe i może uszkodzić wzrok (gru-
pa ryzyka 1).
Nie patrzeć bezpośrednio na włączone
oświetlenie LED dłużej niż przez 100sekund.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko porażenia prą-
dem!
Uszkodzone urządzenie lub uszkodzony prze-
wód przyłączeniowy stanowią zagrożenie.
Nigdy nie włączać uszkodzonego urządze-
nia.
Nigdy nie ciągnąć za przewód przyłączenio-
wy, aby odłączyć urządzenie od sieci. Za-
wsze ciągnąć za wtyczkę przewodu przyłą-
czeniowego.
W przypadku uszkodzenia urządzenia lub
przewodu przyłączeniowego należy natych-
miast wyciągnąć wtyczkę przewodu przyłą-
czeniowego lub wyłączyć bezpiecznik w
skrzynce bezpiecznikowej.
Wezwać serwis.
Strona10
Nieprawidłowo przeprowadzone naprawy sta-
nowią poważne zagrożenie.
Naprawy urządzenia mogą być wykonywane
wyłącznie przez wykwalifikowany personel.
Do naprawy urządzenia należy używać wy-
łącznie oryginalnych części zamiennych.
W przypadku uszkodzenia przewodu siecio-
wego tego urządzenia należy zlecić jego wy-
mianę przez producenta, jego serwis lub
przez odpowiednio wykwalifikowaną osobę,
co jest koniecznym warunkiem wykluczenia
zagrożeń.
Wnikająca wilgoć może prowadzić do poraże-
nia prądem.
Przed czyszczeniem wyciągnąć wtyczkę lub
wyłączyć bezpiecznik w skrzynce bezpieczni-
kowej.
Nie używać do czyszczenia urządzenia my-
jek parowych ani ciśnieniowych.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko wybuchu!
Obecność żrących, silnie zasadowych lub kwa-
sowych środków czyszczących w połączeniu z
elementami aluminiowymi w komorze zmywa-
nia może spowodować wybuch.
Nie stosować żrących, silnie zasadowych lub
kwasowych środków czyszczących. W szcze-
gólności nie należy stosować środków czysz-
czących używanych w sektorze usług lub w
przemyśle w połączeniu z częściami alumi-
niowymi, takimi jak filtry przeciwtłuszczowe
okapów kuchennych.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko pożaru!
Osady z tłuszczu w filtrach przeciwtłuszczo-
wych mogą się zapalić.
Regularnie czyścić filtry przeciwtłuszczowe.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko odniesienia ob-
rażeń ciała!
Nieprawidłowo przeprowadzone naprawy sta-
nowią poważne zagrożenie.
Naprawy urządzenia może przeprowadzać
tylko wyszkolony i wykwalifikowany personel.
Jeżeli urządzenie jest uszkodzone, należy
wezwać serwis.
"Serwis", Strona10
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko porażenia prą-
dem!
Wnikająca wilgoć może prowadzić do poraże-
nia prądem.
Nie używać mokrych ściereczek z gąbki.
Wykluczanie szkód materialnych2 Wykluczanie szkód materialnych
UWAGA
Skropliny mogą prowadzić do powstania szkód spowo-
dowanych korozją.
Aby uniknąć tworzenia się skroplin, włączać urządze-
nie podczas gotowania.
Jeśli wilgoć przedostanie się do elementów obsługi, mo-
że dojść do uszkodzeń.
Elementów obsługi nigdy nie czyścić mokrą ścierecz-
ką.
Niewłaściwe czyszczenie powoduje uszkodzenie po-
wierzchni.
Przestrzegać wskazówek dotyczących czyszczenia.
Nie należy stosować szorstkich ani ściernych środ-
ków czyszczących.
Powierzchnie ze stali nierdzewnej czyścić tylko w kie-
runku szlifu.
Nigdy nie czyścić elementów obsługi środkami do
czyszczenia stali nierdzewnej.
Spływająca z powrotem woda skondensowana może
uszkodzić urządzenie.
Przewód wentylacyjny musi być zainstalowany co naj-
mniej ze spadkiem 1° w stosunku do urządzenia.
Niewłaściwe korzystanie z elementów wzornictwa może
spowodować ich pęknięcie.
Nie ciągnąć za elementy wzornictwa.
Nie stawiać ani nie wieszać żadnych przedmiotów na
elementach wzornictwa.
4
Ochrona środowiska i oszczędność pl
Uszkodzenie powierzchni przez nieusuniętą folię ochron-
ną.
Usunąć folię ochronną ze wszystkich urządzeń przed
pierwszym użyciem.
Lakierowane powierzchnie sa delikatne.
Przestrzegać wskazówek dotyczących czyszczenia.
"Czyszczenie urządzenia", Strona7
Chronić lakierowane powierzchnie przed zadrapania-
mi.
Ochrona środowiska i oszczędność3 Ochrona środowiska i oszczędność
3.1 Usuwanie opakowania
Materiały opakowaniowe są przyjazne dla środowiska i
nadają się do recyklingu.
Poszczególne elementy utylizować zgodnie z rodza-
jem materiału.
3.2 Oszczędzanie energii
Urządzenie użytkowane zgodnie z tymi wskazówkami zu-
żywa mniej prądu.
Stopień mocy wentylatora dopasować do intensywności
oparów kuchennych.
Niższy stopień mocy wentylatora oznacza mniejsze
zużycie energii.
Tryb intensywny stosować wyłącznie w razie potrzeby.
W przypadku intensywnych oparów w odpowiednim mo-
mencie włączyć wyższy stopień mocy wentylatora.
Zapachy nie rozchodzą się wówczas po całym po-
mieszczeniu.
Wyłączyć oświetlenie, jeżeli nie jest już potrzebne.
Przy wyłączonym oświetleniu urządzenie nie zużywa
energii.
Filtry należy regularnie czyścić, a w razie potrzeby wy-
mienić.
Filtry zachowują skuteczność działania.
Nałożyć przykrywkę.
Opary kuchenne i ilość kondensatu ulegają zmniej-
szeniu.
Z funkcji dodatkowych korzystać wyłącznie, gdy jest ta-
ka potrzeba.
Wyłączenie funkcji dodatkowych zmniejsza zużycie
prądu.
Informacje o produkcie zgodne z (UE) 65/2014 i (UE)
66/2014 można znaleźć w etykiecie energetycznej oraz
w Internecie na stronie produktu dot. urządzenia.
Tryby pracy4 Tryby pracy
Urządzenie może być użytkowane w trybie obiegu otwar-
tego lub w trybie obiegu zamkniętego.
4.1 Tryb pracy w obiegu otwartym
Zassane powietrze jest czyszczone przez filtr tłuszczu i
kierowane na zewnątrz poprzez system rur.
Powietrza nie wolno odprowadzać do ko-
mina, który jest używany do odprowadza-
nia spalin z urządzeń spalających gaz lub
inne paliwa (nie dotyczy urządzeń użytko-
wanych w trybie obiegu zamkniętego).
W przypadku odprowadzania powietrza
wylotowego do nieużywanego już komi-
na odprowadzającego spaliny lub dym,
konieczne jest uzyskanie zgody komi-
niarza.
W przypadku odprowadzania powietrza
wylotowego przez ścianę zewnętrzną
konieczne jest zamontowanie telesko-
powej skrzynki naściennej.
4.2 Obieg zamknięty
Zassane powietrze jest oczyszczane przez filtry przeciw-
tłuszczowe oraz filtr zapachów i z powrotem kierowane
do pomieszczenia.
Do pochłaniania zapachów w trybie pracy
w obiegu zamkniętym należy zamontować
filtr zapachów. Informacje na temat róż-
nych możliwości zastosowania urządzenia
w trybie pracy w obiegu zamkniętym moż-
na przeczytać w naszym katalogu lub uzy-
skać w sklepie specjalistycznym. Nie-
zbędne wyposażenie można nabyć w
sklepie specjalistycznym, w punkcie ser-
wisowym lub w sklepie internetowym.
"Akcesoria", Strona10
5

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756