Znaleziono w kategoriach:
Przecierak do warzyw i owoców SMILE SAK-12

Instrukcja obsługi Przecierak do warzyw i owoców SMILE SAK-12

Wróć
PRZECIERAK DO WARZYW I OWOCÓW •
МЛИНОК ДЛЯ ПРОТИРАННЯ • FOOD MILL
SAK-12
INSTRUKCJA OBSŁUGI
User Manual, Інструкція з експлуатації
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM ZAPOZNAJ SIĘ ZINSTRUKCJĄ OBSŁUGI - BEFORE
FIRST USE, READ THE USER MANUAL - ПЕРЕД ПЕРШИМ ВИКОРИСТАННЯМ
ОЗНАЙОМТЕСЯ З ІНСТРУКЦІЄЮ КОРИСТУВАЧА
2
GB
Thank you very much for the trust you place in the Smile brand by purchasing one of our products.
By following the instructions, you will appreciate your newly acquired device. Before rst use, the
product should be thoroughly washed with warm water and dishwashing detergent.
PRACTICAL TIPS
It is designed for easy and quick straining of vegetables and fruits. Excellent for preparing
purees and mashes from tomatoes, potatoes, and other vegetables and fruits. Equipped
with 3 straining screens and a paddle for straining larger quantities of vegetables and fruits.
During use, remove unstrained residues such as skins and seeds. This will make the strainer
more eective and the straining process quicker.
The straining screen can be cleaned by turning the crank briey in the opposite direction.
The strainer should be stored with the support arm extended.
ASSEMBLY
Place the chosen straining screen (B) into the container (A) so that its centre is facing upwards,
and the protrusions on its edges are inserted into the holes at the bottom of the container.
Insert the crank shaft (C) into the centre of the screen. The end of the support arm with the
scraping paddle should be inserted from underneath into one of the support arm holders.
Press the other end of the support arm and insert it from underneath into the opposite support
arm holder. Then, by turning the crank, make sure that the strainer is correctly assembled –
the rotations should be smooth and without jamming.
3
GB
USAGE
The strainer can be used to prepare purees and mashes from cooked or raw tomatoes and
raw fruits with soft esh, such as bananas and strawberries. Other vegetables and fruits, such
as root vegetables, legumes, apples, etc., should be cooked before straining to soften them.
STRAINING
Place the previously assembled strainer on a suitable round container with a diameter of 16
cm to 22 cm. Place the appropriate amount of raw or cooked, chopped ripe tomatoes with
soft esh, cooked, chopped vegetables or fruits, or raw fruits with soft esh into the strainer.
Then, by smoothly turning the crank clockwise, start straining.
IMPORTANT
Tomatoes, root vegetables, zucchini, pumpkin, etc., should rst be cut into medium pieces, tomatoes
preferably into quarters or eighths. Then cook in a small amount of water until they are completely softened.
Tomatoes are soft enough when the skin starts to separate from the esh. Softer vegetables make straining
easier and faster. The same procedure should be followed for straining other types of fruits and vegetables.
Always cook them rst to soften them. Raw or cooked tomatoes and other vegetables do not need to be peeled
before straining. The unstrained skins will remain in the strainer.
WARRANTY
The warranty does not cover the use of citrus-based detergents, which aect the coating and
may cause stains. This manual excludes damage caused by improper use, damage resulting
from overheating, and mechanical damage to the vessels and their coating. The product
comes with a 2-year warranty from the date of purchase.
WARNING!
DO NOT ALLOW CHILDREN TO PLAY WITH THE FOIL. RISK OF
SUFFOCATION! FOR CHILD SAFETY, DO NOT LEAVE ACCESSIBLE
PACKAGING PARTS (PLASTIC BAGS, CARTONS, STYROFOAM, ETC.)
UNATTENDED. DO NOT LEAVE THE CONTAINER UNATTENDED WHILE
IN USE. NEVER LEAVE CHILDREN ALONE NEAR THE CONTAINER WHEN
IT IS IN USE OR HOT. PLACE HOT CONTAINERS ON HEAT-RESISTANT
SURFACES.
4
PL
Bardzo dziękujemy za zaufanie, które pokładacie Państwo w marce Smile nabywając jeden z
naszych produktów. Korzystanie zinstrukcji spowoduje, że docenicie Państwo Wasze nowo nabyte
urządzenie. Przed pierwszym użytkowaniem produktu należy go dokładnie umyć ciepłą wodąze
środkiem do zmywania naczyń.
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI
Przeznaczony do łatwego i szybkiego przecierania warzyw i owoców. Doskonały do przygo-
towywania przecierów oraz pure z pomidorów, ziemniaków oraz innych warzyw i owoców.
Wyposażony w 3 sita do przecierania, z łopatką ułatwiającą przecieranie większej ilości warzyw
i owoców.
W czasie pracy z przecieraka należy usuwać nieprzetarte pozostałości – skórki, nasiona itp.
Dzięki temu będzie on bardziej skuteczny, a przecieranie będzie przebiegać szybko.
Sito do przecierania można oczyścić poprzez krótki obrót korbką w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara.
Przecierak należy przechowywać z wysuniętym wspornikiem.
SKŁADANIE
Do naczynia(A) należy włożyć wybrane sito(B) do przecierania w taki sposób, aby jego środek
był skierowany ku górze, natomiast wypustki na jego krawędziach należy wsunąć w otwory
na dnie naczynia . Do środka sita należy włożyć trzon korbki(C), natomiast końcówkę
wspornika z łopatką zgarniającą wsunąć od spodu w jeden z uchwytów wspornika.
Drugą końcówkę wspornika należy nacisnąć i wsunąć od spodu w przeciwległy uchwyt
wspornika. Następnie obracając korbką należy upewnić się, że przecierak został
złożony poprawnie – obroty powinny być płynne i bez zacinania.
5
PL
UŻYTKOWANIE
W przecieraku można przygotować przecier oraz puree z ugotowanych lub surowych
pomidorów oraz z surowych owoców z miękkim miąższem, np. bananów, truskawek itp.
Inne warzywa i owoce, np. warzywa korzenne, warzywa strączkowe, jabłka itp. należy
przed przecieraniem ugotować, aby były miękkie.
PRZECIERANIE
Uprzednio złożony przecierak należy umieścić na odpowiednim okrągłym naczyniu
o średnicy od 16 cm do 22 cm. Do przecieraka należy włożyć odpowiednią ilość
surowych lub ugotowanych, pokrojonych dojrzych pomidorów z miękkim miąższem,
gotowanych, pokrojonych warzyw lub owoców lub surowych owoców z miękkim miąższem.
Następnieynnie obracając korbką w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara, przecierać.
WAŻNE
Pomidory, warzywa korzeniowe, cukinie, dynię itp. należy najpierw pokroić na średnie kawałki, pomidory
najlepiej w ćwiartki lub ósemki. Następnie gotować w małej ilości wody do momentu aż całkowicie zmiękną.
Pomidory są dostatecznie miękkie gdy skórka zaczyna odzielać się od miąższu. Bardziej miękkie warzywa to
łatwiejsze i szybsze przecieranie. Podobnie należy postępować podczas przecierania pozostałych rodzajów
owoców oraz warzyw. Zawsze w pierwszej kolejności należy je ugotować, aby były miękkie. Surowych lub
gotowanych pomidorów oraz innych warzyw przed przecieraniem nie trzeba obierać ze skórki. Nieprzetarte
skórki zostaną w przecieraku.
GWARANCJA
Gwarancja nie obejmuje stosowania detergentów na bazie owoców cytrusowych, które
oddziaływują na powłokę i mogą przyczynić się do powstania plam. Niniejsza instrukcja
wyklucza uszkodzenia spowodowane przez niewłaściwe użytkowanie, uszkodzenia powstałe
na skutek przegrzania oraz uszkodzeń mechanicznych naczyń oraz ich powłoki. Na produkt
udzielana jest 2- letnia gwarancja, począwszy od dnia sprzedaży.
OSTRZEŻENIE!
NIE POZWALAJ DZIECIOM BAWIĆ SIĘ FOLIĄ.
NIEBEZPIECZEŃSTWO UDUSZENIA! DLA BEZPIECZEŃSTWA
DZIECI PROSZĘ NIE ZOSTAWIAĆ SWOBODNIE DOSTĘPNYCH
CZĘŚCI OPAKOWANIA (TORBY PLASTIKOWE, KARTONY,
STYROPIAN ITP.) NIE POZOSTAWIAJ NACZYNIA W TRAKCIE
UŻYTKOWANIA BEZ NADZORU. NIGDY NIE POZOSTAWIAJ
DZIECI SAMYCH W POBLIŻU NACZYNIA, KIEDY JEST ONO
UŻYWANE LUB GORĄCE. GORĄCE NACZYNIA ODSTAWIAJ NA
POWIERZCHNIE ODPORNE NA CIEPŁO.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756