Znaleziono w kategoriach:
Maszynka do mięsa ZELMER ZMM1540B Szatkownica

Instrukcja obsługi Maszynka do mięsa ZELMER ZMM1540B Szatkownica

Wróć
ZMM1520B
ZMM1525B
ZMM1530B
ZMM1535B
ZMM1540B
INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
Maszynka do mielenia mięsa
ИНСТРУКЦИЯ ПО ПРИМЕНЕНИЮ
Мясорубка
VOD K POUŽITÍ
Mlýnek na maso
ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА
Месомелачка
NAVODILA ZA UPORABO
Mlynček na mäso
ІНСТРУКЦІЯ ПО ЗАСТОСУВАННЮ
М’ясорубка
USER MANUAL
Meat mincer
BENUTZERHANDBUCH
Fleischwolf
HASZNÁLATI UTASÍTÁS
Húsdaráló
INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE
Mașină de tocat carne
PL
EN
DE
CZ
SK
HU
RO
RU
UA
BG
ZMM1520B/1525B/1530B
ZMM1535B/1540B
2
FIG. 1aF IG. 1bF IG. 1cF IG. 1d
FIG. 1
22
20 21
19
12
15 16
11
4
13
1
2
10 765
8
9
3
14
17
18
2423
5
4
PL
PL PLPL
DZIĘKUJEMY ZA WYBÓR MARKI ZELMER. MAMY NADZIEJĘ, ŻE PRODUKT ZAPEWNI
SATYSFAKCJĘ I PRZYJEMNOŚĆ.
RODZAJE MASZYNEK DO MIELENIA MIĘSA MARKI ZELMER
Poniżej znajduje się wykaz elementów wyposażenia przewidzianego dla maszynek do mielenia mięsa, do
których odnosi się instrukcja użytkowania.
MODEL KOMORA
MIELENIA NÓŻ
JEDNOS-
TRONNY
SITO Z
MAŁYMI
OTWORAMI
SITO ZE
ŚREDNIMI
OTWORAMI
SITO Z
DUŻYMI
OTWORAMI
NASADKA
MASARSKA SZATKOW-
NICA
- ILOŚĆ
BĘBNÓW
TNĄCYCH
SOKOWI-
RÓWKA DO
MIĘKKICH
OWOCÓW
ZMM1520B 5 + - + + + - -
ZMM1525B 5 + + + + + 3 -
ZMM1530B 5 + - + + + 3 +
ZMM1535B 5 + - + + + 3 -
ZMM1540B 5 + + + + + 2 -
OPIS
1. Napęd maszynki
2. Przełącznik Wł.-Wył./Wstecz
3. Przycisk blokady
4. Komora mielenia
5. Ślimak z zamontowanym sprzęgłem
6. Nożyk jednostronny
7. Sitko z małymi otworami
8. Sitko ze średnimi otworami
9. Sitko z dużymi otworami
10. Nakrętka
11. Miska
12. Popychacz
13. Nasadka masarska
Szatkownica
14. Tarka do grubych wiórek
15. Tarka do plastrów
16. Tarka do przecierania
17. Korpus
18. Popychacz
Akcesoria sokowirówki
19. Ślimak
20. Komora
21. Filtr wysickarki
22. Tacka
23. Osłona wyciskarki
24. Śruba regulatora wyciskarki
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Jeżeli przewód zasilający jest uszkodzony, musi zostać
wymieniony przez producenta, jego punkt serwisowy
lub osobę o podobnych kwalikacjach, aby uniknąć
zagrożenia.
Przestrzegaj czasu działania akcesoriów podanego w
poszczególnych rozdziałach instrukcji obsługi.
W celu czyszczenia postępować zgodnie z rozdziałem
dotyczącym konserwacji i czyszczenia niniejszej instrukcji
obsługi. Ostrzeżenie: nieprawidłowe użytkowanie grozi
obrażeniami ciała!
Należy zachować ostrożność podczas obsługi ostrych
ostrzy tnących i podczas czyszczenia.
Należy zawsze odłączać urządzenie od zasilania, jeśli
pozostaje ono bez nadzoru, lub przed montażem,
demontażem bądź czyszczeniem.
Wyłącz urządzenie i odłącz je od zasilania przed zmianą
akcesoriów lub zbliżaniem się do części, które mogą
poruszać się podczas użytkowania.
Dzieci nie mogą korzystać z tego urządzenia. Urządzenie
oraz jego przewód należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
Urządzenie może być używane przez osoby o obniżonych
zdolnościach zycznych, sensorycznych i umysłowych
oraz bez doświadczenia i wiedzy, jeśli są nadzorowane
lub poinstruowane w zakresie użytkowania urządzenia w
bezpieczny sposób oraz jeśli zrozumiały związane z tym
zagrożenia. Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem.
Urządzenie przeznaczone jest
wyłącznie do użytku domowego. Nie jest przeznaczone
7
6
PL
PL PLPL
do używania w zastosowaniach takich jak:
- kuchnie pracownicze w sklepach, biurach i innych
środowiskach pracy
- gospodarstwa rolne
- przez klientów w hotelach, motelach i innych środowiskach
mieszkalnych
- środowiska typu „bed and breakfast”
Urządzenie jest przeznaczone do użytku na maksymalnej
wysokości do 2000m n.p.m.
WAŻNE OSTRZEŻENIA
Urządzenie zostało zaprojektowane do użytku domowego i pod żadnym pozorem nie powinno być
wykorzystywane do użytku komercyjnego lub przemysłowego. Każde nieprawidłowe użycie lub niewłaściwa
obsługa produktu spowoduje unieważnienie gwarancji.
Przed podłączeniem produktu do sieci należy sprawdzić, czy napięcie sieciowe jest takie samo, jak
wskazane na etykiecie produktu.
Podczas użytkowania przewód zasilania nie może być splątany ani okręcony wokół produktu.
Nie używaj urządzenia ani nie podłączaj i odłączaj od sieci mokrymi dłońmi i/lub stopami.
Nie ciągnij za przewód zasilania w celu odłączenia od sieci i nie używaj go do przenoszenia. W przypadku
awarii lub uszkodzenia i kontaktu należy natychmiast odłączyć produkt od sieci.
Urządzenie zostało zaprojektowane do użytku domowego i pod żadnym pozorem nie powinno być
wykorzystywane do użytku komercyjnego lub przemysłowego. Każde nieprawidłowe użycie lub niewłaściwa
obsługa produktu spowoduje unieważnienie gwarancji.
Przed podłączeniem produktu do sieci należy sprawdzić, czy napięcie sieciowe jest takie samo, jak
wskazane na etykiecie produktu.
Nie przetwarzaj twardej żywności, takiej jak kości, orzechy (np. suszone i twarde ziarna soi) lub innej
żywności z twardymi włóknami.
Podczas obsługi należy korzystać z popychacza, nie należy popychać żywności rękoma.
Przed wyciskaniem soku za każdym razem należy sprawdzić ltr. W przypadku pęknięć lub uszkodzenia
nie korzystać z wyciskarki i skontaktować się z najbliższym sprzedawcą lub producentem.
W przypadku awarii lub uszkodzenia należy natychmiast odłączyć produkt od sieci i skontaktować się
z ocjalnym działem serwisowym wsparcia technicznego. Nie otwierać urządzenia, aby zapobiec ryzyku
powstania niebezpieczeństwa. Tylko wykwalikowany personel techniczny z ocjalnego działu serwisowego
wsparcia technicznego marki może przeprowadzać na urządzeniu naprawy i inne procedury.
Firma Eurogama Sp. z o.o. zrzeka się wszelkiej odpowiedzialności za szkody, które mogą wystąpić u ludzi,
zwierząt lub w przedmiotach z powodu nieprzestrzegania niniejszych ostrzeżeń.
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Maszynka do mielenia mięsa
Ciągłe użytkowanie nie powinno przekraczać 5 minut; wstrzymaj użytkowanie po upływie 5 minut i uruchom
ponownie maszynę po schłodzeniu.
Sposób instalacji maszynki do mielenia mięsa
Napęd (1) postaw w pobliżu gniazdka sieci na twardym podłożu tak, aby nie zasłaniać otworów
wentylacyjnych w obudowie.
Przed pierwszym użyciem maszynki umyj elementy wyposażenia.
Zmontuj odpowiednie wyposażenie i dołącz do napędu.
Podłącz urządzenie do zasilania.
Przyciskiem wyłącznika (2) uruchom maszynkę.
Praca z zespołem mielącym
W komorze mielenia umieścić poniższe części:
Ślimak sprzęgłem do środka. Na trzpień ślimaka wpasować nożyk.
Sitko umieścić nad nożykiem tak, aby występ komory wszedł w rowek na obwodzie sitka.
Dokręcić wszystkie elementy zespołu mielącego mocno do oporu.
Założyć zmontowany zespół mielący, na napęd i obróć do pozycji, przy której usłyszysz dźwięk załączenie
blokady. Oznacza to, że komora została właściwie zamontowana.
Nałożyć miskę na komorę mielenia.
UWAGA: Produkty popychać tylko za pomocą popychacza (10).
Praca z nasadką masarską
W komorze mielenia umieścić poniższe części:
Ślimak sprzęgłem do środka. Na trzpień ślimaka wpasować separator.
Umieścić nasadkę masarską.
Dokręć wszystkie elementy nakrętką mocno do oporu. Założyć zmontowany zespół mielący, na napęd i
obróć do pozycji, przy której usłyszysz dźwięk załączenie blokady.
Nałożyć miskę na komorę mielenia.
Przed nałożeniem kiełbaśnicy (osłonki z jelita) namocz w wodzie przez ok. 10 min. Mokrą kiełbaśnicę
nałóż na nasadkę masarską.
UWAGA: Zwróć uwagę, aby nie zatkać otworów odpowietrzających w nasadce.
UWAGA 2: Masa mięsna wypełniająca jelito nie może być zbyt rzadka. Duża zawartość płynów może
spowodować ich wyciek i przedostawanie się do wnętrza maszynki.
Szatkownica
Szatkownica wyposażona jest w 3 tarki. Pierwsza, do tarcia na wiórki (sera, marchewki, selera, pieczonego
buraka itp.). Druga tarka (tarka do plastrów) służy do tarcia warzyw (ziemniaków, cebuli, ogórków itp.).
Trzecia tarka tnąca (tarcza bębnowa) służy do przecierania warzyw (ziemniaków, buraków itp.) i owoców.
Praca z szatkownicą
Otwórz komorę i włóż wybraną tarkę sprzęgłem do środka.
Umieść wymaganą tarkę (14-16) na urządzeniu upewniając się, że spód tarki ściśle przylega do końcówki
do przygotowywania sałatek.
Produkty duże pokrój wcześniej na kawałki, które bez trudu włożysz do komory.
9
8
PL
PL PLPL
Nie rozdrabniaj miękkich owoców zawierających twarde pestki.
Po zakończeniu pracy wyłącz maszynkę i wyjmij przewód przyłączeniowy z gniazdka sieci.
Usuń drewnianą łyżką resztki produktów pozostałe wewnątrz tarki lub w komorze.
UWAGA: Ostrza tarek nie wymagają regeneracji.
Obsługa sokowirówki
Proszę postępować zgodnie z rysunkiem na drodze do zainstalowanych akcesoriów do pomidorów.
Włożyć następujące części do korpusu maszynki do mielenia mięsa:
Włóż ślimak ze złączem skierowanym do środka. Założyć wkładkę na trzpień ślimaka.
Zamontuj śrubę sokowirówki i komorę sokowirówki.
Mocno dopasować wszystkie elementy za pomocą pierścienia gwintowanego.
Załóż zmontowany zespół maszynki do mielenia mięsa na jednostkę napędową i przekręć go, aż
usłyszysz kliknięcie blokady.
Załóż osłonę sokowirówki.
W pierwszej kolejności posiekaj pomidory. Włącz przełącznik zasilania i upewnij się, że sprzęt porusza się
prawidłowo przed włożeniem.
Użyj popychacza do żywności. Użyj śruby regulacyjnej sokowirówki, aby regulować uwalnianie miąższu.
Mechaniczne zabezpieczenie silnika
Maszynka posiada mechaniczne zabezpieczenie, które chroni silnik przed zniszczeniem - zęby sprzęgła
napędowego ślimaka wyłamują się, gdy maszynka jest przeciążona (np. gdy do środka komory mielenia
dostały się kości).
Zniszczone sprzęgło wymienić na nowe:
- w ślimaku ze zniszczonym sprzęgłem odkręć wkręt,
- usuń uszkodzone sprzęgło,
- załóż nowe sprzęgło i dokręć je wkrętem.
Po zakończeniu pracy
Wyłącz maszynkę i wyjmij przewód zasilający z gniazdka sieci.
Wyjmij popychacz i zdejmij miskę z komory mielenia lub komory szatkownicy.
Naciśnij przyciski blokady, obróć w prawo i zdejmij zespół mielący lub komorę szatkownicy.
Rozłóż wszystkie elementy zespołu mielącego, komory z nasadką masarską lub szatkownicę.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Przed czyszczeniem zawsze należy wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazdka.
Nie zanurzać urządzenia i kabla zasilania w wodzie ani innych płynach i nie myć ich w zmywarce.
Podpowiedź: zaleca się czyścić urządzenie natychmiast po użyciu, gdy łatwiej jest je wyczyścić.
Aby zdemontować urządzenie, należy wykonać kroki montażu w odwrotnej kolejności.
Podczas demontażu komory mielenia lub korpusu szatkownicy, nacisnąć przycisk blokady jedną ręką
a drugą odkręcić komorę mielenia lub korpus szatkownicy zgodnie z kierunkiem strzałki pokazanym na
prawym rysunku.
Podczas demontażu należy zachować szczególną ostrożność aby nie pokaleczyć palców.
Ponieważ niektóre części są ostre, należy czyścić je szczoteczką, aby nie pokaleczyć palców.
Nie zanurzaj silnika w wodzie ani nie płucz go pod bieżącą wodą. Temperatura wody używanej do
czyszczenia nie powinna przekraczać 60°C.
Do mycia w zmywarce nadają się tylko akcesoria z tworzywa.
Zabrania się mycia metalowych akcesoriów w zmywarce, ponieważ agresywne środki czyszczące
stosowane w tych urządzeniach powodują ciemnienie części metalowych i ich uszkodzenie.
Takie metalowe części należy płukać pod bieżącą wodą i natychmiast osuszać.
Tabela z przepisami
Nieprzerwany czas pracy nie powinien być dłuższy niż 5 minut; przerwij użytkowanie po upływie 5 minut i
ponownie uruchom maszynkę po jej wystygnięciu
AKCESORIA ŻYWNOŚĆ ILOŚĆ CZAS PRACY
Funkcja mielenia Wołowina 3,5kg 5 minut
Szatkownica Namoczona marchew 0,5 kg 1 minuta
Sokowirówka Pomidory 0,3 kg 1 minuta
USUWANIE PRODUKTU
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2012/19/UE oraz polską Ustawą
z dnia 11 września 2015r. „o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym” (Dz.U. z dn.
23.10.2015 poz.1688) symbolem przekreślonego kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten, po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego/. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzą
odpowiedni system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji, wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Mamy nadzieję, że produkt przyniesie Państwu wiele satysfakcji.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756