Poradniki Eksperta

Jak rozpalić grilla?


Na dworze robi się coraz cieplej i przyjemniej. To sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Nie tylko mamy ochotę na aktywny wypoczynek, ale również przyrządzanie i spożywanie posiłków. Najpopularniejszą formą biesiadowania w ciepłe wiosenne i letnie dni, jest grillowanie. Potrawy z grilla są smaczne i zdrowe, a do ich przygotowania nie potrzebujemy tłuszczu, ani też energii elektrycznej. Wystarczy odpowiedni grill, który możemy zabrać na każdy piknik. Oferty producentów tego sprzętu zaskakują rozmaitością kształtów i rozmiarów. Na najprostszych konstrukcjach, przygotujemy grillowane mięso, ryby, warzywa czy owoce używając węgla drzewnego, brykietu lub odpowiedniego drewna, po prostu je rozpalając. Każdy z tych materiałów jest łatwy w obróbce cieplnej. Kłopotliwe może okazać się ich umiejętne rozpalenie i utrzymanie odpowiedniej dla danej potrawy temperatury. Jak rozpalić grilla, aby zrobić to szybko, a następnie cieszyć się smacznymi posiłkami? Podpowiadamy w naszym poradniku.



Jak rozpalić grilla


Odpowiednie umiejscowienie grilla


Niezwykle ważną kwestią podczas grillowania, jest odpowiednie umiejscowienie grilla. Tego rodzaju biesiadowanie, nieodłącznie wiąże się z przebywaniem na zewnątrz, a więc musimy wziąć również pod uwagę zmieniające się warunki atmosferycznie. Nierzadko pomimo słonecznej pogody zaskakuje nas przelotny deszcz lub wichura i wtedy warto też wiedzieć, jak operować urządzeniem.


Grill powinien zostać ustawiony w miejscu osłoniętym od wiatru i deszczu. Warto też sprawdzić podłoże. Nie należy ustawiać sprzętu na powierzchniach, które mogłyby się zapalić od jego wysokiej temperatury, ani też w bezpośredniej bliskości jakichkolwiek materiałów łatwopalnych. Najlepsze podłoże dla grilla, to ziemia lub beton o jak najbardziej równej powierzchni. Jeśli chcemy jednocześnie biesiadować i przebywać w miarę możliwości blisko paleniska upewnijmy się, że wydobywający się z brykietu dym, nie przeszkadza gościom.


Grille w naszej ofercie:


Przygotowanie do grillowania


Zanim przejdziemy do kwestii, jak rozpalić grilla, upewnijmy się, że nasz sprzęt jest do tego gotowy. Nierzadko bywa tak, że po zamknięciu sezonu działkowego lub ostatnim grillowaniu, nie wyczyścimy naszego sprzętu. Nawet po długim nieużytkowaniu, na rusztach i obudowie mogą znajdować się kurz i brud. Przed grillowaniem wyczyśćmy wszystkie elementy, które będą stykały się z produktami spożywczymi. Dotyczy to również specjalnych grillowych sztućców. Mocne zabrudzenia usuniemy specjalnymi detergentami, które oferują producenci tego sprzętu. Do lżejszych wystarczy, że użyjemy wilgotnej ściereczki z niewielką ilością płynu do mycia naczyń. Jeśli na ruszcie zalegają resztki jedzenia, do ich usunięcia możemy użyć specjalnych skrobaczek.


Akcesoria do grilla w naszej ofercie:


Brykiet, drewno czy węgiel drzewny?


Wszystkie grille tak zwane tradycyjne do obróbki cieplnej i przygotowywania potraw wykorzystują ogień i ciepło z przeznaczonych do tego materiałów. Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje materiałów opałowych, przeznaczonych do przygotowywania potraw na grillach. Są nimi: brykiet, drewno i węgiel drzewny. Czym się różnią i czy mają jakieś szczególne cechy? Sprawdziliśmy.


Brykiet


Brykiet jest tak zwaną odmianą paliwa suchego. Wyglądem przypomina grube, okrągłe lub kwadratowe bryłki. Są zwarte i dość ciężkie. Materiał ten powstaje z rozdrobnionych kawałków drewna. Szczególną zaletą brykietu jest to, że spala się bardzo wolno, osiągając przy tym bardzo wysoką temperaturę. Warto wiedzieć, jak rozpalić brykiet, ponieważ zwarta konstrukcja materiału może nam to utrudnić. Co więcej, zanim zaczniemy przygotowywać potrawę, od czasu rozpalenia brykietu do położenia mięsa na ruszcie, może upłynąć blisko godzina. Dopiero wtedy materiał jest gotowy do obróbki produktów.


Węgiel drzewny


Węgiel drzewny jest najpopularniejszym materiałem opałowym, wykorzystywanym podczas grillowania. Są to po prostu kawałki drewna odpowiednio wypalone i przygotowane do dalszego spalania. Warto dodać, że w odróżnieniu od brykietu łatwiej go rozpalić, osiąga znacznie wyższą temperaturę, a dodatkowo spala się całkowicie aż do popiołu. Również szybciej jest gotowy do przygotowywania grillowanych potraw. Od czasu rozpalenia, mija nie więcej niż 15 minut. Jeśli szukamy materiału opałowego do grilla, a naszym priorytetem jest odpowiedź na pytanie jak szybko rozpalić grilla, węgiel drzewny będzie do tego najbardziej odpowiedni.


Drewno


Grillowanie potraw na drewnie jest bardzo modne i praktycznie. Szczególnie polecane podczas prac pielęgnacyjnych w sadzie lub ogrodzie. Do grillowania należy wykorzystywać wyłącznie drewno z gatunków drzew owocowych. Dobre drewno do grillowania to takie, które jest suche i drobno pocięte.


Pomocne rozpałki do grilla


Jak rozpalić grilla, aby udało się to sprawnie i za pierwszym razem? Podczas rozpalania można wspomóc się specjalnymi akcesoriami i preparatami, rekomendowanymi przez producentów. Specjalne rozpałki umieszczamy w sporym kopcu z materiału opałowego. Postępowanie w przypadku rozpałek powinno być zgodne z instrukcją, umieszczoną na opakowaniu. Ważne, aby zachować szczególną ostrożność, gdyż jest to materiał łatwopalny.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756