Znaleziono w kategoriach:
Okap AMICA OKC652S

Instrukcja obsługi Okap AMICA OKC652S

Powrót
OKC 652 S
INSTRUKCJA OBSŁUGI PL
OKAP NADKUCHENNY
2
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe - za dzwoń do
Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel.0-801 801 800
Uwaga!
Wyrób przeznaczony jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian nie wpływających na dzia ła nie
urządzenia. Dopuszczalne są zmiany w wyposażeniu, wystroju wewnętrznym
i zewnętrznym wyrobu, nie wpły wa ce na jego funkcjonalność i bezpieczeństwo.
Szanowni Państwo,
Staliście się Państwo użytkownikami najnowszej generacji okapu kuchennego OKC 652 S.
Okap ten został zaprojektowany i wykonany specjalnie z myślą o spełnieniu Państwa oczekiwań
i z pewnością będzie stanowić część nowocześnie wyposażonej kuchni. Zastosowane w nim
nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne i użycie najnowszej technologii produkcji, zapewniają
mu wysoką funkcjonalność i estetykę.
Przed przystąpieniem do montażu okapu prosimy o dokładne zapoznanie się z treścią niniejszej
instrukcji. Dzięki temu unikną Państwo błędnej instalacji i obsługi okapu.
Życzymy satysfakcji i zadowolenia z wyboru okapu naszej rmy
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem
urządzenia.
INFORMACJE OGÓLNE
3
SPIS TREŚCI
I Charakterystyka ..................................................................................................4
II Wyposażenie ......................................................................................................4
III Dane techniczne ................................................................................................5
IV Warunki eksploatacji .........................................................................................5
V Montaż ...............................................................................................................6
1. Montaż korpusu...................................................................................6
2. Montaż pozostałych elementów okapu..............................................7
3. Podłączenie do sieci elektrycznej i kontrola działania ......................8
4. Ustawienie trybu pracy okapu nadkuchennego ................................8
4.1. Ustawienie wyciągowego trybu pracy okapu .................................8
4.2. Ustawienie trybu pracy okapu jako pochłaniacz zapachów ...........8
4.3. Prędkości wentylatora ...................................................................8
VI Obsługa i konserwacja ...................................................................................9
1. Bezpieczeństwo użytkowania .........................................................9
2. Obsługa ...........................................................................................9
2.1. Panel sterowania .........................................................................9
2.1. Funkcje programowania ..................................................................10
3.1. Metalowy ltr przeciwtłuszczowy ..................................................11
3.2. Filtr węglowy .................................................................................11
3.3. Oświetlenie ..................................................................................12
3.4. Czyszczenie .................................................................................12
VII Gwarancja i obsługa posprzedażna ...............................................................13
VIII Usuwanie zużytych urządzeń .......................................................................14
4
I CHARAKTERYSTYKA
Okap nadkuchenny (OKC 652 S) służy do usuwania oparów kuchennych. Wymaga
on zainstalowania przewodu odprowadzającego powietrze na zewnątrz. Długość przewodu
(najczęściej rura Ø 150 lub 120mm) nie powinna być dłuższa niż 4-5 m. Po zainstalowaniu
ltra z węglem aktywnym okap może pracować jako pochłaniacz zapachów. W tym przypadku
nie wymaga się instalowania przewodu odprowadzającego powietrze na zewnątrz, zaleca się
natomiast montaż kierownicy wydmuchu powietrza.
Okap nadkuchenny jest urządzeniem elektrycznym wykonanym w II klasie ochrony
przeciwporażeniowej.
Posiada niezależne oświetlenie oraz wentylator wyciągowy z możliwością ustawie-
nia jednej z czterech prędkości obrotowych.
Okap jest przeznaczony do trwałego zamocowania na pionowej ścianie ponad
kuchenką gazową lub elektryczną.
II WYPOSAŻENIE
Okap nadkuchenny jest złożony z następujących elementów (Rys. 1):
1. Korpusu okapu "A" wraz z szybą,
wyposażonego w oświetlenie, zespół
wentylatora, sterowanie i zamontowaną,
ozdobną maskownicę dolną "B",
2. Dodatkowej maskownicy ozdobnej,
(górnej) "C",
3. Kierownicy powietrza "E",
4. Wieszaka ściennego maskownicy "F",
5. Zestawu kołków montażowych.
5
III DANE TECHNICZNE
Cechy
charakterystyczne
Typ okapu
OKC 652 S
Napięcie zasilania AC 230V ~50Hz
Silnik wentylatora 1
Oświetlenie 2 x 20W
Ilość ltrów tłuszcz. 1
Stopnie prędkości 4
Szerokość [cm] 60
Głębokość [cm] 46
Wysokość [cm] 111 - 140
Wylot [ø mm] 150 lub 120
Wydajność [m 3/h] Max 600
Pobór mocy [W] 250
Głośność [dBA] Max. 52,9
Waga 19 kg
Rodzaj pracy Wyciąg lub pochłaniacz
Kolor Stal nierdzewna INOX
IV WARUNKI EKSPLOATACJI
1. Okap nadkuchenny, służy do usuwania oparów kuchennych na zewnątrz, należy podłączyć
go do odpowiedniego kanału wentylacyjnego (nie podłączać do kanałów kominowych, dymo-
wych lub spalinowych, będących w eksploatacji).
2. Urządzenie należy zamontować na wysokości, co najmniej 450 mm od elektrycznej płyty
kuchennej i 650 mm od płyty gazowej.
3. Pod okapem kuchennym nie wolno pozostawiać odkrytego płomienia, podczas zdejmowa-
nia naczyń znad palnika, należy ustawić minimalny płomień.
4. Potrawy przygotowywane na tłuszczach powinny być stale nadzorowane, gdyż przegrzany
tłuszcz może się łatwo zapalić.
5. Filtr przeciw tłuszczowy do okapu kuchennego należy czyścić, co najmniej, co 2 miesiące,
gdyż nasycony tłuszczem jest łatwopalny.
6. Przed każdą operacją czyszczenia, wymianą ltra lub przed podjęciem prac naprawczych,
należy wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka.
7. Jeżeli w pomieszczeniu, oprócz okapu, eksploatuje się inne urządzenia o zasilaniu nie-
elektrycznym (np. piece na paliwa ciekłe, grzejniki przepływowe, termy), należy zadbać o
wystarczającą wentylację (dopływ powietrza). Bezpieczna eksploatacja jest możliwa, gdy przy
jednoczesnej pracy okapu i urządzeń spalających, zależnych od powietrza w pomieszczeniu,
w miejscu ustawienia tych urządzeń panuje podciśnienie najwyżej 0,004 milibara (ten punkt
nie obowiązuje, gdy okap nadkuchenny jest użytkowany jako pochłaniacz zapachów).
8. Przy podłączeniu do sieci 230 V wymagane jest podłączenie do sprawnego gniazda elek-
trycznego.
9. Okap nie powinien służyć jako płaszczyzna podparcia dla osób znajdujących się w kuchni.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756