Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje LIEBHERR
›
Instrukcja Lodówka LIEBHERR CUB 2331 137.2cm Czarna
Znaleziono w kategoriach:
Lodówki
(161)
Wróć
Instrukcja obsługi Lodówka LIEBHERR CUB 2331 137.2cm Czarna
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
Instruk
cja obs
ł
ugi
Ch
ł
odziarko-zamr
a
ż
arka
20230726
7080418 - 02
CU(el)(b)(fr) 2331
Zawarto
ść
1
Prezen
tacja urządzenia.........................................
2
1.1
Przegląd urządzenia i wyposa
ż
enia..........................
2
1.2
Zakres zast
osowania urządzenia..............................
2
1.3
Z
godno
ść
.......................................................................
3
1.4
Substancje SVHC zgodnie z r
ozporządzeniem
REACH............................................................................
3
1.
5
Baza danych produktów EPREL.................................
3
1.6
Wymiary do zabudowy................................................
3
1.7
Osz
czędzanie energii...................................................
3
2
Og
ó
lne zasady bezpiecze
ń
stwa............................
4
3
Elementy obs
ł
ugi i wska
ź
niki...............................
5
3.1
Elementy obs
ł
ugi i ster
owania..................................
5
4
U
ruchomienie........................................................
5
4.1
T
ransportowanie urządz
enia......................................
5
4.2
Ustawianie urządzenia................................................
5
4.3
Zmiana kierunku otwier
ania drzwi............................
7
4.4
Zabudowa w ciągu szaf
ek kuchennych...................
8
4.
5
Utylizacja opakowania................................................
9
4.6
Pod
ł
ączanie urządzenia..............................................
9
4.7
W
ł
ączanie urządzenia.................................................
9
5
Obs
ł
uga.................................................................
9
5.1
Ch
ł
odziarka...................................................................
9
5.2
Zamra
ż
alnik...................................................................
10
6
K
onserwacja..........................................................
11
6.1
Rozmra
ż
anie r
ęczne.....................................................
11
6.2
Czyszczenie urządzenia..............................................
11
6.3
Wymiana o
ś
wietlenia wewnętrznego.......................
12
6.4
Serwis............................................................................
12
6.
5
Klasa efektywno
ś
ci energetycznej o
ś
wie
tlenia......
12
7
Us
terki...................................................................
13
8
Wy
ł
ączanie urządzenia.........................................
14
8.1
Wy
ł
ączanie urządzenia...............................................
14
8.2
Wy
ł
ączenie urządzenia...............................................
14
9
Utylizacja...............................................................
14
9.1
Przygot
owanie urządzenia do utylizacji...................
14
9.2
Utylizacja urządzenia w sposób przyjazny dla
ś
rodowiska....................................................................
1
4
Producent ciągle pr
acuje nad ulepszaniem wszystkich
typów i modeli urządze
ń
. Dlatego prosim
y o zrozumienie,
i
ż
jeste
ś
my zmuszeni zas
trzec sobie prawo wpr
owadzenia
zmian kszta
ł
tu, wyposa
ż
enia i r
ozwiąza
ń
techniczny
ch.
W celu zapoznania się ze wszystkimi zale
tami nowego urzą‐
dzenia zalecamy uwa
ż
ne przeczytanie wsk
azówek zawar
‐
tych w niniejszej instruk
cji.
Instruk
cja zosta
ł
a opr
acowana dla kilku modeli urządze
ń
.
Mogą zatem występowa
ć
pewne r
ó
ż
nice pomiędzy opisem
i urządzeniem. F
ragmenty dotyczące tylk
o okre
ś
lonych urzą‐
dze
ń
są zaznaczone gwiazdk
ą (*
).
Instruk
cje robocze są wyr
óż
nione symbolem
, a wyniki
dzia
ł
a
ń
symbolem
.
1
Pre
zentacja urządz
enia
1.1
Przegląd urządzenia i wyposa
ż
enia
Wsk
az
ó
wka
u
Produkty spo
ż
ywcz
e podzieli
ć
zgodnie z ilustr
acją. W ten
sposób urządzenie pracuje ener
gooszczędnie.
u
Pó
ł
ki, szuflady lub kosz
e w stanie dostawy są r
ozmie‐
szczone tak, by uzysk
a
ć
optymalną ef
ektywno
ść
energe‐
tyczną.
Fig. 1
(1)
Pó
ł
ki, regulowane
(7)
Szuflady na warzywa,
sa
ł
atę, owoce
(2)
Pó
ł
ka na jajka
(8)
T
abliczka znamionowa
(3)
Pó
ł
ki na drzwiach,
regulowane
(9)
Wysokie szuflady zamr
a‐
ż
alnika
(4)
W
ł
ącznik/wy
ł
ącznik
i termostat or
az o
ś
wie‐
tlenie wewnętrzne
(10)
Nó
ż
ki przednie
(5)
Odp
ł
yw wody rozto‐
powej
(11)
Pojemnik na kos
tki lodu
(6)
Najzimniejsza stre
fa
komory ch
ł
odniczej, do
przechowywania deli‐
katnych, szybk
o psują‐
cych się produkt
ów
1.2
Zakres zas
tosowania urządz
enia
U
ż
ytk
owanie zgodne z prz
eznaczeniem
Urządzenie jest prz
eznaczone wy
ł
ącznie do
ch
ł
odzenia pr
oduktów spo
ż
ywczych w
ś
r
odo‐
wisku domowym lub podobnym. Zalicza się
do tego np. u
ż
ytk
owanie
-
w prywatnych kuchniach, pensjonatach z
e
ś
niadaniem,
-
przez go
ś
ci w dworkach, ho
telach, mote‐
lach oraz inny
ch miejscach noclegowych,
-
przy cateringach oraz podobn
ych us
ł
ugach
w handlu hurtowym.
Urządzenie nie jest prz
eznaczone do s
toso‐
wania w formie urządz
enia do zabudowy
.
Ka
ż
de inne zast
osowanie jest niedopusz
‐
czalne.
Przewidziane u
ż
ytk
owanie niezgodne z prze‐
znaczeniem
Stanowczo zabr
ania się:
-
Przechowywania i ch
ł
odzenia lek
ów
,
plazmy krwi, prepar
atów laboratoryjny
ch
oraz inny
ch materia
ł
ów i produktów
wymienianych w dyr
ektywie dotyczącej
produktów medy
cznych 2007
/
4
7
/WE
-
Stosowania na obszar
ach zagro
ż
onych
wybuchem
Pre
zentacja urządz
enia
2
* zale
ż
ne od modelu i wyposa
ż
enia
U
ż
ytkow
anie urządzenia niezgodne z prz
ezna‐
czeniem mo
ż
e dopr
owadzi
ć
do uszkodzenia
lub zepsucia przechowywan
ych towar
ów
.
Klasy klimatyczne
Zale
ż
nie od klasy klimatycznej urządz
enie jest
przeznaczone do pr
acy w obrębie wskazany
ch
granic temper
atury otoczenia. Klasa klima‐
tyczna obowiązująca dla danego urządzenia
podana jest na tabliczce znamionowej.
Wsk
az
ó
wka
u
Aby zagwar
antowa
ć
pr
awid
ł
ową pracę,
przestrz
ega
ć
podanych temper
atur
otoczenia.
Klasa klima‐
tyczna
T
emperatura o
toczenia
SN
10 °C do 32 °C
N
16 °C do 32 °C
ST
16 °C do 38 °C
T
16 °C do 43 °C
SN-ST
10 °C do 38 °C
SN-T
10 °C do 43 °C
1.3
Z
godno
ść
Szczelno
ść
obiegu czynnika ch
ł
odnicz
ego zosta
ł
a poddana
kontr
oli. Urządzenie jest zgodne z odpowiednimi przepisami
bezpiecze
ń
stwa i odpowiednimi dyr
ektywami.
Na rynek UE:
Urządzenie jest zgodne z dyr
ektywą
2014/53/EU
.
Na rynek GB:
Urządzenie jest zgodne z Radio E
quipment
Regulations 2017 SI 2017 No. 1206.
Pe
ł
ny teks
t deklaracji zgodno
ś
ci UE jes
t dostępny pod
następującym adr
esem: www
.Liebherr
.com
1.4
Substancje SVHC z
godnie z ro
zpo‐
rządzeniem REACH
W poni
ż
szym linku mo
ż
na sprawdzi
ć
, czy urzą‐
dzenia zawiera subs
tancje SVHC zgodnie z r
ozporzą‐
dzeniem REACH:
home.liebherr
.com/de/deu/de/liebherr
-
erleben/nachhaltigkeit/umwel
t/scip/scip.html
1.5
Baza dan
ych pr
odukt
ó
w EPREL
Od 1 marca 2021 inf
ormacje odno
ś
nie etykietow
ania ener
‐
getycznego or
az wymaga
ń
dotyczących ek
oprojektu mo
ż
na
znale
źć
w europejskiej bazie dan
ych produkt
ów (EPREL).
Baza danych pr
oduktów jest dostępna pod adr
esem https:/
/
eprel.ec.eur
opa.eu/
. Po wej
ś
ciu na s
tronę wy
ś
wietli się pole‐
cenie wpisania identyfikator
a modelu. Identyfikator modelu
jest podany na tabliczce znamionowej.
1.6
Wymiary do zabudowy
Fig. 2
H
CU(el)(b)(fr) 2331
1372
K
Gw 1455 2E
1372
x
W przypadku urządze
ń
z do
ł
ączonymi elementami dy
stan‐
sowymi wymiary zwiększają się o 35 mm
(patrz
4.2 Usta‐
wianie urządzenia) .
1.7
Osz
czędzanie energii
-
Nale
ż
y zawsze dba
ć
o dobrą wen
tylację. Nie zakrywa
ć
otworów wen
tylacyjnych wzgl. kr
atek wentylacyjnych.
-
Nie nale
ż
y ustawia
ć
urządzenia w miejscach nar
a
ż
onych
na bezpo
ś
rednie dzia
ł
anie pr
omieni s
ł
onecznych ani obok
kuchenki, grzejnika itp.
-
Zu
ż
ycie ener
gii jest zale
ż
ne od warunk
ów w miejscu usta‐
wienia np. od temperatury o
toczenia
(patrz
1.2 Zakres
zastosowania urządzenia) . W przypadku podwy
ż
sz
onej
temperatury o
toczenia zu
ż
ycie ener
gii mo
ż
e by
ć
większe.
-
Otwiera
ć
urządzenie na mo
ż
liwie jak najkrótszy czas.
-
Im ustawiona będzie ni
ż
sza temper
atura, tym zu
ż
ycie
energii będzie wy
ż
sze.
-
Artyku
ł
y spo
ż
ywcze przechowywa
ć
posort
owane:
home.liebherr
.com/food
.
-
Wszys
tkie produkty spo
ż
ywcz
e przechowywa
ć
dobrze
zapakowane lub pod przykry
ciem. Pozwoli to unikną
ć
powstania szronu.
-
Artyku
ł
y spo
ż
ywcze wyciągną
ć
na jak najkr
ótszy czas, by
zbytnio się nie nagrza
ł
y
.
-
Wk
ł
adanie ciep
ł
ych potraw: odczeka
ć
a
ż
os
tygną do
temperatury pok
ojowej.
-
Produkty mr
o
ż
one r
ozmra
ż
a
ć
w k
omorze ch
ł
odziarki.
-
Je
ż
eli w urządzeniu wytworzy
ł
a się gruba war
stwa
szronu: r
ozmro
zi
ć
urządzenie.
Osady kurzu zwiększają zu
ż
ycie ener
gii:
-
Agregat ch
ł
odziarki wr
az z wymienni‐
kiem ciep
ł
a - metalowa kratk
a z ty
ł
u
urządzenia - nale
ż
y odkurza
ć
raz
w roku.
Pre
zentacja urządz
enia
* zale
ż
ne od modelu i wyposa
ż
enia
3
2
Og
ó
lne zasady bezpiecze
ń
s
twa
Niniejszą instruk
cję obs
ł
ugi nale
ż
y starannie
przechowywa
ć
, aby zawsz
e mie
ć
do niej
dostęp.
W przypadku przekazania urządz
enia nale
ż
y
równie
ż
prz
ekaza
ć
instruk
cję obs
ł
ugi następ‐
nemu u
ż
ytkownik
owi.
W celu prawid
ł
owego i bezpiecznego
u
ż
ytkow
ania urządzenia nale
ż
y zapozna
ć
się z niniejszą instruk
cją obs
ł
ugi przed
ro
zpoczęciem eksploatacji. St
osowa
ć
się
stale do zawartych w niej ins
truk
cji, wska‐
zówek bezpiecze
ń
s
twa i wskaz
ówek ostrze‐
gawczych. Są one isto
tne, aby prawid
ł
owo
i bezpiecznie zainstalowa
ć
i ek
sploatowa
ć
urządzenie.
Zagro
ż
enia dla u
ż
ytk
ownika:
-
Urządzenie to mo
ż
e by
ć
u
ż
ywane przez
dzieci oraz prz
ez osoby z ogr
aniczonymi
zdolno
ś
ciami fizycznymi, sensory
cznymi
i mentalnymi lub prze
z osoby posiadające
niedostateczne do
ś
wiadczenie or
az wiedzę,
gdy znajdują się one pod nadzor
em lub
je
ś
li zosta
ł
y poin
formowane o bezpieczn
ym
stosowaniu urządz
enia oraz o mo
ż
liwych
zagro
ż
eniach. Dzieci nie mogą się bawi
ć
urządzeniem. Czyszcz
enie i k
onserwacja
nie mo
ż
e by
ć
przeprowadzane przez dzieci
nie będące pod nadzor
em. Dzieci w wieku
3-8 lat mogą umieszcza
ć
pr
odukty w urzą‐
dzeniu or
az je z niego wyjmowa
ć
. Dzieci
w wieku poni
ż
ej 3 lat nie mogą przebyw
a
ć
w pobli
ż
u urządzenia, je
ż
eli nie są w sposób
nieprzerwany nadz
orowane.
-
Gniazdk
o sieciowe musi by
ć
zawsz
e
ł
atwo
dostępne, aby w s
ytuacji awaryjnej mo
ż
liwe
by
ł
o jak najszybsze od
ł
ącz
enie urządzenia
od zasilania elektrycznego. Musi się znaj‐
dowa
ć
poza obszar
em tylnej
ś
ciany urzą‐
dzenia.
-
Podczas od
ł
ączania urządzenia od sieci,
zawsze chwyta
ć
za wtyczk
ę. Nie ciągną
ć
kabla.
-
W razie us
terek wy
ciągną
ć
wtyk z gniazda
sieciowego bąd
ź
wy
ł
ączy
ć
bezpiecznik.
-
Nie uszkodzi
ć
prz
ewodu zasilającego. Nie
eksploatowa
ć
urządz
enia z uszk
odzonym
przewodem zasilającym.
-
Naprawy
, ingerencje w urządzenie or
az
wymianę przewodu zasilającego nale
ż
y
powierza
ć
wy
ł
ącznie placówce serwi‐
sowej lub odpowiednio wykwalifik
owanemu
personelowi.
-
Montowa
ć
, pod
ł
ącza
ć
i utyliz
owa
ć
urzą‐
dzenie zgodnie z
e wskazówk
ami zawartymi
w instruk
cji.
Zagro
ż
enie po
ż
ar
owe:
-
Zawarty w urządzeniu czynnik ch
ł
odniczy
(dane na tabliczce znamionowej) jest przy
‐
jazny dla
ś
rodowisk
a, ale
ł
atwopalny
.
Wyp
ł
ywający czynnik ch
ł
odniczy mo
ż
e ulec
zap
ł
onowi.
•
Nie wolno dopu
ś
ci
ć
do uszkodz
enia prze‐
wodów obiegu czynnika ch
ł
odniczego
.
•
W
ewnątrz urządzenia nie wolno manipu‐
lowa
ć
ź
ród
ł
ami zap
ł
onu.
•
W
ewnątrz urządzenia nie wolno u
ż
ywa
ć
ż
adnych urządze
ń
elektry
cznych (np.
myjek parowy
, grzejnik
ów
, lodziarek itp).
•
Je
ż
eli wydos
taje się czynnik ch
ł
odniczy:
Usuną
ć
ogie
ń
lub
ź
ród
ł
a zap
ł
onu, znajdu‐
jące się w pobli
ż
u miejsca nieszczelno
ś
ci.
Dobrze przewie
trzy
ć
pomieszcz
enie.
Powiadomi
ć
serwis techniczny
.
-
W urządzeniu nie wolno przechowywa
ć
ż
adnych materia
ł
ów wybuchowy
ch ani
puszek zawier
ających aer
ozole z palnymi
propelen
tami, takimi jak butan, propan,
pentan itp. T
akie puszki z aer
ozolami mo
ż
na
ro
zpozna
ć
na podstawie nadruk
owanego
opisu zawarto
ś
ci lub symbolu p
ł
omienia na
puszce. Ewen
tualnie ulatniające się gazy
mog
ł
yby zapali
ć
się w zetknięciu z cz
ę
ś
‐
ciami elektrycznymi.
-
Palące się
ś
wiece, lampy i inne przedmio
ty
z otwartym p
ł
omieniem trzyma
ć
z dala od
urządzenia, aby go nie podpali
ć
.
-
Butelki z napojami alk
oholowymi lub inne
pojemniki z alkoholem nale
ż
y przecho‐
wywa
ć
wy
ł
ącznie szcz
elnie zamknięte.
Ewentualnie wyp
ł
ywający alk
ohol móg
ł
by
zapali
ć
się w zetknięciu z cz
ę
ś
ciami elek
‐
trycznymi.
Niebezpiecze
ń
stw
o spadnięcia lub wywr
ó
‐
cenia:
-
Coko
ł
u, szuflad, drzwi it
d. nie wolno
u
ż
ywa
ć
jak
o podnó
ż
k
ów
, nie wolno
stosowa
ć
ich jak
o podparcia. Dotyczy t
o
zw
ł
aszcza dzieci.
Niebezpiecze
ń
stw
o zatrucia
ż
ywno
ś
cią:
-
Nie spo
ż
ywa
ć
ż
ywno
ś
ci z przekr
oczoną
datą przydatno
ś
ci do spo
ż
y
cia.
Og
ó
lne zasady bezpiecze
ń
s
twa
4
* zale
ż
ne od modelu i wyposa
ż
enia
Niebezpiecze
ń
stw
o odmro
ż
e
ń
, utraty czucia
lub b
ó
lu:
-
Unika
ć
d
ł
ugo
trwa
ł
ego k
ontaktu sk
óry
z zimnymi powierzchniami lub z ch
ł
o‐
dziarko-zamr
a
ż
arką albo przedsięwzią
ć
odpowiednie
ś
rodki os
tro
ż
no
ś
ci, np. u
ż
y
ć
ręk
awic.
Niebezpiecze
ń
stw
o zranienia os
ó
b
i uszk
odzenia urządzenia:
-
Gorąca par
a mo
ż
e spowodowa
ć
obra
ż
enia.
Do ro
zmra
ż
ania nie wolno u
ż
ywa
ć
urządz
e
ń
elektryczny
ch do ogrzewania, urządze
ń
do
czyszczenia par
ą pod ci
ś
nieniem, otwar
‐
tego ognia ani spray
ów rozmra
ż
ający
ch.
-
Nie u
ż
ywa
ć
ostrych prz
edmiotów do
usuwania lodu.
Ryzyk
o zgniecenia:
-
Nie sięga
ć
do zawiasu podczas otwier
ania
i zamykania drzwi. Mo
ż
e doj
ść
do zakle‐
szczenia się palców
.
Symbole na urządzeniu:
Symbol ten mo
ż
e się znajdowa
ć
na spr
ę‐
ż
arce. Odnosi się do oleju umieszcz
onego
w sprę
ż
ar
ce i wskazuje na następujące
niebezpiecze
ń
stwo: Mo
ż
e by
ć
ś
miertelny
w przypadku po
ł
knięcia i przedostania
się do dróg oddechowych. W
skazówka
ta jest isto
tna jedynie w przypadku recy‐
klingu. Brak niebezpiecze
ń
s
twa w trak
cie
normalnej eksploatacji.
Symbol ten znajduje się na sprę
ż
ar
ce
i wskazuje na zagro
ż
enie związane
z substancjami palnymi. Nie usuwa
ć
naklejki.
T
aka lub podobna naklejka mo
ż
e znaj‐
dowa
ć
się z ty
ł
u urządzenia. W
skazuje
ona,
ż
e na drzwiach i/lub w obudowie znaj‐
dują się pró
ż
niowe panele iz
olacyjne (VIP)
lub panele perlitowe. Wsk
azówka ta jest
istotna jedynie w przypadku r
ecyklingu. Nie
usuwa
ć
naklejki.
Nale
ż
y przestrz
ega
ć
wskaz
ó
wek ostrzega‐
wczych or
az innych specjalnych wsk
az
ó
wek
podanych w inn
ych r
ozdzia
ł
ach:
NIEBEZPIE‐
CZE
Ń
STWO
inf
ormuje o bezpo
ś
rednio niebez
‐
piecznej sytuacji, która w r
azie
zlekcewa
ż
enia spowoduje
ś
mier
ć
lub cię
ż
kie obra
ż
enia cia
ł
a.
OSTRZE
‐
Ż
ENIE
informuje o niebezpiecznej
sytuacji, która w r
azie zlekcewa‐
ż
enia mo
ż
e spowodowa
ć
ś
mier
ć
lub cię
ż
kie obra
ż
enia cia
ł
a.
OSTRO
Ż
NIE
in
formuje o niebezpiecznej
sytuacji, która w r
azie zlekcewa‐
ż
enia mo
ż
e spowodowa
ć
lekkie lub
ś
rednie obr
a
ż
enia cia
ł
a.
UW
AGA
inf
ormuje o niebezpiecznej
sytuacji, która w r
azie zlekcewa‐
ż
enia mo
ż
e spowodowa
ć
szk
ody
rzeczowe.
Wska‐
zówka
oznacza ogólne u
ż
yteczne wska‐
zówki i porady
.
3
Elementy obs
ł
ugi i wsk
a
ź
niki
3.1
Elementy obs
ł
ugi i ster
owania
Fig. 3
(1)
T
ermostat
(2)
Prze
ł
ącznik Cool Plus
4
Uruchomienie
4.1
T
ransport
owanie urządzenia
u
T
ransportowa
ć
urządzenie w opak
owaniu.
u
T
ransportowa
ć
urządzenie w pozycji s
tojącej.
u
Nie transportowa
ć
urządz
enia w jedną osobę.
4.2
Ustawianie urządzenia
OSTRZE
Ż
ENIE
Niebezpiecze
ń
stwo po
ż
aru na skut
ek wilgoci!
W razie zwil
ż
enia elemen
tów znajdujących się pod napię‐
ciem lub przewodu zasilającego mo
ż
e doj
ść
do zwar
cia.
u
Urządzenie jest prze
znaczone do zastosowa
ń
w pomie‐
szczeniach zamknięty
ch. Nie nale
ż
y u
ż
ytkowa
ć
urzą‐
dzenia na zewnątrz lub w miejscach wilgotn
ych albo
nara
ż
on
ych na kon
takt z rozpry
skami wody
.
OSTRZE
Ż
ENIE
Niebezpiecze
ń
stwo po
ż
aru z powodu niepr
awid
ł
owego
ustawienia!
Je
ś
li kabel sieciowy lub wtyczk
a dotyka tylnej
ś
ciany urzą‐
dzenia, wibracje urządz
enia mogą uszkodzi
ć
k
abel sieciowy
lub wtyczk
ę, powodując zwarcie.
u
Podczas ustawiania urządzenia nale
ż
y upewni
ć
się,
ż
e
pod urządzeniem nie jest zakleszcz
ony
ż
aden kabel
sieciowy
.
u
Urządzenie ustawi
ć
w ten sposób, b
y nie styka
ł
o się
z
ż
adną wtyczką lub k
ablem sieciowym.
u
Nie pod
ł
ącza
ć
urządze
ń
do gniazdek w obszarze tylnej
ś
ciany urządzenia.
u
Listew zasilających lub r
ozdzielaczy or
az innych elektr
o‐
nicznych urządze
ń
(jak np. tr
ansf
ormator halogenów)
nie
wolno umieszcza
ć
i eksploatowa
ć
za urządz
eniami.
Elementy obs
ł
ugi i wsk
a
ź
niki
* zale
ż
ne od modelu i wyposa
ż
enia
5
NOWOŚCI
Motorola Edge 70
Yanosik Go
Apple MacBook Pro 2025
iPhone 17 PRO
Philips OneUp
Iphone 17
Iphone 17 AIR
Samsung S25 FE
APPLE MacBook Pro 2025
Samsung Fold 7
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Czajnik na gaz
Zgrzewarka próżniowa
Garnki
Mop elektryczny
Termometr elektroniczny
Pistolet do masażu
Masażer do stóp
Myjka do okien
Maszynka do makaronu
Myjka parowa
PORADNIK MEDIA EXPERT
Ranking odkurzaczy pionowych
Ranking smartwatchy damskich
Ranking parownic do ubrań
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Ranking gier planszowych
Ranking robotów sprzątających
POMYSŁ NA PREZENT
Prezenty Świąteczne
Zabawki
LEGO
Pomysł na prezent
Sprzęty fitness
Gry planszowe
Prezent dla Niego
Prezent dla Niej
Prezent dla Dzieci
Prezent dla Seniorów
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking elektrycznych maszynek do golenia [TOP10]
Wykorzystaj telefon jako router – sprawdzone sposoby!
Hulajnoga elektryczna – przepisy i zasady bezpiecznej jazdy
Ranking bieżni domowych [TOP10]
Polskie studio tworzy nowego Tomb Raidera! Zapowiedziano Tomb Raider: Legacy of Atlantis
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Pozwolenie na latanie dronem – przepisy
Klawiatura i myszka do telefonu. Wszystko, co musisz wiedzieć!
Ranking słuchawek do 500 zł [TOP10]
Ranking proszków do prania [TOP10]
Jaka stacja pogodowa do domu – na co zwrócić uwagę?
Czego nie może jeść pies? Szkodliwe produkty dla pupila
Ranking wiertarko-wkrętarek z udarem [TOP10]
Jak usunąć kamień z czarnej baterii?
Jakie biurko gamingowe wybrać? Praktyczny poradnik dla gamera
Sprawdź więcej poradników