Poradniki Eksperta

Jaką płytę grzewczą kupić?

Wybór płyty grzewczej do nowego mieszkania nie jest łatwy. W końcu jest to zakup na wiele lat. Pod uwagę trzeba wziąć wiele czynników takich, jak metraż i wystrój kuchni, a także nasz zapał do gotowania. Kuchnia powinna być przede wszystkim funkcjonalna, a nie tylko designersko wyglądać, dlatego powinniśmy dobrze przemyśleć, który rodzaj płyt jest najbardziej odpowiedni do naszych wnętrz.

 

Płyty grzewcze- rodzaje 

 

Płyty grzewcze, inaczej nazywane płytami kuchennymi, to powierzchnie, na których przyrządza się i podgrzewa posiłki. Dzieli się je ze względu na sposób zasilania (płyta grzewcza na prąd lub gaz). Płyty grzejne o kilku palnikach (najczęściej czterech) przeznaczone są do domowych kuchni i zazwyczaj służą do zabudowy. Płyty grzewcze elektryczne jednopalnikowe, to sprzęt typowo przenośny o zastosowaniu turystycznym, przydatny do plenerowych warsztatów kulinarnych i do kawalerek. Tego typu małe płyty grzewcze najczęściej spotykamy w wersji elektrycznej, rzadziej są to kuchenki gazowe czy indukcyjne. Pojedyncze płyty kuchenne mają też zastosowanie w gastronomii, np. płyta grzewcza do taboretu elektrycznego – są to jednak specyficzne płyty, które muszą wytrzymywać duże obciążenia, nawet do 100 kg. Ale teraz nie o tym! Wróćmy do płyt grzejnych, które mają zastosowanie w domowych kuchniach.

 

Rodzaje płyt grzewczych:

- płyta gazowa,

- płyta elektryczna (żeliwna),

- płyta ceramiczna,

- płyta indukcyjna,

- płyta indukcyjno-gazowa.



Płyta gazowa

 

Kuchenka gazowa to najbardziej tradycyjna forma płyty grzejnej, która ma wielu zwolenników, głównie ze względu na możliwość gotowania bezpośrednio na ogniu oraz szybką i prostą regulację temperatury. Jeśli jednak nie planujemy kulinarnych popisów z ogniem, możemy skusić się na jedną z nowocześniejszych płyt grzejnych gazowych bez płomienia lub płytę z gazem na szkle. Wyglądają prawie, jak elektryczne, zachowując pewne zalety kuchni gazowych, głównie oszczędność energii. Tego typu nowoczesne płyty gazowe dużo łatwiej się czyści niż te posiadające żeliwny ruszt. Tradycyjna płyta grzewcza gazowa wyposażona jest zazwyczaj w cztery palniki – jeden duży, dwa standardowe i jeden mały. Niektóre płyty gazowe posiadają też tzw. palnik turbo z potrójnym widelcem, który zwiększa jego moc. Płyty z palnikami gazowymi przeważnie wykonane są ze stali nierdzewnej, a te bardziej nowoczesne ze szkła ceramicznego. O czym jeszcze warto pamiętać wybierając kuchenkę gazową? Są one zasilane dwoma rodzajami gazu – gazem ziemnym, do którego przystosowana jest zdecydowana większość urządzeń oraz gazem z butli (gaz propan-butan) najczęściej spotykanym w miejscach, do których gaz ziemny nie został doprowadzony. Istotne jest więc, aby dobrać odpowiednie dysze do kuchenki gazowej, ponieważ różnią się one w zależności od rodzaju pobieranego gazu.




Płyta elektryczna, czyli płyta żeliwna

 

W zasadzie wszystkie nowoczesne płyty grzejne, oprócz gazowych, są elektryczne. Mówiąc o płycie grzewczej elektrycznej mamy na myśli płytę ze spiralnymi grzałkami pokrytymi warstwą żeliwa. Płyta elektryczna to najstarsza konstrukcja spośród płyt grzewczych na prąd, sukcesywnie wypierana przez jej nowoczesne odpowiedniczki – ceramiczną oraz indukcyjną. Ma ona postać żeliwnych płytek grzewczych, które wystają ponad powierzchnię płyty. Wyróżnia się krążki standardowe i szybkogrzejne. Kuchenki elektryczne są mniej oszczędne od płyt ceramicznych czy indukcyjnych. Nie posiadają też wielu zaawansowanych funkcji takich, jak programatory, czujniki czy zabezpieczenia przed dziećmi. Mimo to znajdują one nadal swoich zwolenników, głównie ze względu na prostotę wykonania i niską cenę. 

 

Płyta ceramiczna

 

Płyta grzewcza ceramiczna, podobnie jak indukcyjna, jest idealnie gładka i prezentuje się niezwykle elegancko. Doskonale pasuje do współczesnych wnętrz urządzonych w minimalistycznym stylu. Grzałki elektryczne, które zasilają pola grzewcze, ukryte są pod powierzchnią płyty wykonanej z odpornego materiału ceramicznego. Wydajnym rozwiązaniem jest zastąpienie części spirali elektrycznych lampami halogenowymi, które nagrzewają się dużo szybciej. Patent ten wykorzystuje się najczęściej w polach szybkogrzejnych. Na płycie ceramicznej wyznaczone są pola grzejne, które nagrzewają się do wysokich temperatur, jednak poza nimi płyta pozostaje zimna, więc nie ma możliwości poparzenia się podczas gotowania. Jej czyszczenie jest dużo prostsze, niż płyty żeliwnej, zużywa ona też dużo mniej energii. Płyty ceramiczne posiadają też wiele nowoczesnych rozwiązań, np. prosty w obsłudze elektroniczny panel sterujący, zabezpieczenia i blokady, chroniące przed nieumyślnym włączeniem kuchenki przez dzieci, timer, a w bardziej zaawansowanych modelach czujniki smażenia oraz automatyka gotowania.

 

Płyta indukcyjna

 

Najbardziej nowoczesna jest płyta grzewcza indukcyjna. Mechanizm jej działania jest dość skomplikowany. Na czym to polega? Pod płytą kuchenki indukcyjnej znajdują się miedziane spirale. Kiedy jest ona włączona przez spirale płynie zmienny prąd elektryczny, który wytwarza pole magnetyczne. Gdy postawimy na płycie specjalny garnek, to wygeneruje on prądy wirowe wewnątrz podstawy, a ich przepływ spowoduje wydzielanie ciepła w garnku. Dzięki temu zjawisku spośród wszystkich dostępnych płyt grzewczych, to płyta indukcyjna najszybciej podgrzeje posiłek. Gotowanie na płycie indukcyjnej jest nie tylko wydajne, ale i bezpieczne – dzięki zjawisku indukcji nie jest możliwe oparzenie, ponieważ nagrzewa się ona tylko pod wpływem specjalnie skonstruowanych, metalowych naczyń.



Płyta elektryczna, czyli płyta żeliwna

 

W zasadzie wszystkie nowoczesne płyty grzejne, oprócz gazowych, są elektryczne. Mówiąc o płycie grzewczej elektrycznej mamy na myśli płytę ze spiralnymi grzałkami pokrytymi warstwą żeliwa. Płyta elektryczna to najstarsza konstrukcja spośród płyt grzewczych na prąd, sukcesywnie wypierana przez jej nowoczesne odpowiedniczki – ceramiczną oraz indukcyjną. Ma ona postać żeliwnych płytek grzewczych, które wystają ponad powierzchnię płyty. Wyróżnia się krążki standardowe i szybkogrzejne. Kuchenki elektryczne są mniej oszczędne od płyt ceramicznych czy indukcyjnych. Nie posiadają też wielu zaawansowanych funkcji takich, jak programatory, czujniki czy zabezpieczenia przed dziećmi. Mimo to znajdują one nadal swoich zwolenników, głównie ze względu na prostotę wykonania i niską cenę. 

 

Płyta ceramiczna

 

Płyta grzewcza ceramiczna, podobnie jak indukcyjna, jest idealnie gładka i prezentuje się niezwykle elegancko. Doskonale pasuje do współczesnych wnętrz urządzonych w minimalistycznym stylu. Grzałki elektryczne, które zasilają pola grzewcze, ukryte są pod powierzchnią płyty wykonanej z odpornego materiału ceramicznego. Wydajnym rozwiązaniem jest zastąpienie części spirali elektrycznych lampami halogenowymi, które nagrzewają się dużo szybciej. Patent ten wykorzystuje się najczęściej w polach szybkogrzejnych. Na płycie ceramicznej wyznaczone są pola grzejne, które nagrzewają się do wysokich temperatur, jednak poza nimi płyta pozostaje zimna, więc nie ma możliwości poparzenia się podczas gotowania. Jej czyszczenie jest dużo prostsze, niż płyty żeliwnej, zużywa ona też dużo mniej energii. Płyty ceramiczne posiadają też wiele nowoczesnych rozwiązań, np. prosty w obsłudze elektroniczny panel sterujący, zabezpieczenia i blokady, chroniące przed nieumyślnym włączeniem kuchenki przez dzieci, timer, a w bardziej zaawansowanych modelach czujniki smażenia oraz automatyka gotowania.

 

Płyta indukcyjna

 

Najbardziej nowoczesna jest płyta grzewcza indukcyjna. Mechanizm jej działania jest dość skomplikowany. Na czym to polega? Pod płytą kuchenki indukcyjnej znajdują się miedziane spirale. Kiedy jest ona włączona przez spirale płynie zmienny prąd elektryczny, który wytwarza pole magnetyczne. Gdy postawimy na płycie specjalny garnek, to wygeneruje on prądy wirowe wewnątrz podstawy, a ich przepływ spowoduje wydzielanie ciepła w garnku. Dzięki temu zjawisku spośród wszystkich dostępnych płyt grzewczych, to płyta indukcyjna najszybciej podgrzeje posiłek. Gotowanie na płycie indukcyjnej jest nie tylko wydajne, ale i bezpieczne – dzięki zjawisku indukcji nie jest możliwe oparzenie, ponieważ nagrzewa się ona tylko pod wpływem specjalnie skonstruowanych, metalowych naczyń.



Przy wyborze płyty grzejnej warto wziąć też pod uwagę łatwość jej czyszczenia. Gładką powierzchnię płyty indukcyjnej czy ceramicznej wystarczy przetrzeć łagodnym detergentem, ponieważ nie ma w nich trudno dostępnych zakamarków, w przeciwieństwie do płyt gazowych. Płyty elektryczne żeliwne mają pola wystające ponad płytę, które też utrudniają czyszczenie. Jeśli wcześniej gotowaliśmy na gazie, przy zakupie indukcji musimy wymienić stare garnki na nowe, dostosowane do kuchni indukcyjnych. Są one droższe od konwencjonalnych naczyń, ale za to na kuchni indukcyjnej nie wybrudzą się od płomienia, więc na pewno posłużą nam dłużej. Pewne obawy może budzić bezpieczeństwo kuchenek gazowych, jednak obecnie można kupić płytę gazową z zabezpieczeniem przeciwpyłowym, który odcina gaz, gdy niespodziewanie zgaśnie płomień. Mimo to montaż płyty grzewczej gazowej wiąże się z koniecznością zainstalowania dodatkowej wentylacji w pomieszczeniu.  Płyty indukcyjne kupuje się jako samodzielne urządzenia do zabudowy, niezintegrowane z piekarnikiem. Płyta grzewcza do zabudowy powinna więc być umieszczona tylko i wyłącznie na specjalnych meblach, które są do tego przeznaczone i spełniają wszelkie normy bezpieczeństwa – nie odkształcają się, nie odbarwiają pod wpływem temperatury. Natomiast zestawy zintegrowane AGD, czyli płytę grzejną wraz z piekarnikiem, możemy najczęściej spotkać w formie kuchenki elektrycznej lub gazowej z piekarnikiem elektrycznym i zmywarką. Jest to świetne, kompaktowe rozwiązanie do małych mieszkań. 

 

Płyty grzewcze – którą wybrać?

 

Każdy rodzaj płyt ma swoje wady i zalety, a więc wybór nie jest łatwy. Na przykład kuchenki elektryczne, mimo że są tanie, to koszt ich eksploatacji jest bardzo wysoki, a więc kupno takiej płyty do codziennego użytkowania zupełnie się nie opłaca. Kuchenka ceramiczna natomiast jest tańsza niż indukcyjna i gotuje się na niej dużo szybciej niż na kuchence gazowej, jednak chwila nieuwagi przy nagrzanej płycie może skutkować poparzeniem, co jest szczególnie niebezpieczne, gdy w domu przebywają dzieci i zwierzęta. Kuchnie indukcyjne są najdroższe, ale najbardziej efektywne spośród wszystkich obecnie dostępnych na rynku płyt grzewczych. Zaopatrzone są w różne nowoczesne rozwiązania zapewniające bezpieczeństwo, oszczędność i komfort użytkowania. Ich wysoki koszt w niedługim czasie zostaje zrekompensowany.

Powrót

Te poradniki mogą okazać się pomocne

Zobacz wszystkie poradniki

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną