Poradniki Eksperta

Płyta indukcyjna czy elektryczna – którą wybrać?

Kuchnie gazowe cieszą się dużą popularnością przede wszystkim ze względu na swoją cenę. Mimo to nasi klienci coraz częściej decydują się na zakup płyty elektrycznej czy indukcyjnej. Podczas poszukiwań odpowiedniej płyty grzewczej powinieneś kierować się różnymi kryteriami, m.in. bezpieczeństwem, wydajnością czy łatwością obsługi, ale podstawowym i najważniejszym elementem jest technologia wykonania tego urządzenia. Na rynku dostępne są płyty gazowe, a także płyty indukcyjne i elektryczne, które opiszemy dokładniej. Dowiedz się, na co się zdecydować: na płytę indukcyjną czy elektryczną.



Jak działa płyta indukcyjna?


Nie wiesz czy kupić płytę indukcyjną, czy elektryczną? Sprawdź, jak one działają. Płyty indukcyjne są najdroższym typem tych urządzeń, ale za to odznaczają się największą efektywnością. Są zasilane prądem, a do grzania potraw wykorzystywane jest w nich zjawisko indukcji, czyli wytwarzania pola elektromagnetycznego. Po nałożeniu na płytę naczynia ferromagnetycznego pomiędzy nimi wytwarzane jest silne pole magnetyczne. Wewnątrz naczynia powstają prądy wirowe, czego efektem jest szybkie nagrzewanie. Postęp technologiczny w przypadku tego rodzaju płyt jest zauważalny – dostępne urządzenia są coraz bardziej zaawansowane. To właśnie na takiej płycie grzewczej najszybciej przygotujesz danie. W tej technologii nie tylko nie zwiększa się temperatura samej płyty, lecz także umieszczonych na niej naczyń – to jednak wiąże się z koniecznością korzystania z odpowiednich garnków, tzn. takich, które mogą przyciągnąć magnes. Zatem jeśli takich nie posiadasz, to wybór płyty indukcyjnej będzie wymagać również zakupu kompletu odpowiednich garnków. Możesz zapomnieć o używaniu na swojej indukcji naczyń szklanych, aluminiowych, ze stali nierdzewnej czy ceramicznych.

Do kolejnych ważnych plusów płyt indukcyjnych można zaliczyć nowoczesny design i łatwość utrzymania ich w czystości – szczególnie jeśli porówna się je do płyt gazowych. Wystarczy przetrzeć płytą wilgotną ściereczką. Dodatkowo dostępne obecnie płyty indukcyjne mają wiele funkcjonalnych opcji dodatkowych. Płyta może rozpoznawać obecność na niej naczynia i automatycznie kończyć pracę, kiedy zostanie zabrane. Inną funkcją płyty może być programowanie jej na określony czas pracy, po którym automatycznie się wyłączy. Jakie są największe plusy tego rozwiązania? Na pewno należą do nich:


  • bezpieczeństwo – korzystanie z takiej płyty minimalizuje ryzyko poparzenia się, co jest szczególnie ważne w przypadku posiadania dzieci, 

  • oszczędność energii – dzięki temu, że płyta rozpoznaje garnki i automatycznie dopasowuje do nich pole grzania, zużycie energii jest mniejsze,

  • szybkość gotowania – płyta indukcyjna szybciej podgrzeje potrawę niż płyta gazowa.


Płyty indukcyjne w naszej ofercie:


Jak działa płyta elektryczna?


Płyta elektryczna, podobnie jak płyta indukcyjna, zasilana jest prądem. Urządzenie to znacznie szybciej podgrzeje potrawę niż płyta gazowa. Płyty elektryczne mogą być żeliwne lub ceramiczne i nagrzewają się dłużej niż indukcyjne, ale z drugiej strony dłużej również utrzymują ciepło. Na pewno plusem tego rodzaju płyty jest możliwość korzystania z dowolnego rodzaju garnków na płyty elektrycznej – nawet aluminiowych czy emaliowanych. Minus w stosunku do płyt indukcyjnych stanowi mniejsza energooszczędność. Nowoczesne płyty elektryczne mają zainstalowany system, który wykorzystuje ciepło resztkowe. Urządzenie wyłącza się na kilka minut przed końcem gotowania i korzysta z ciepła oddawanego przez samą płytę. Najważniejsze plusy płyt elektrycznych to:

  • niższa cena niż w przypadku indukcji,

  • łatwość utrzymania w czystości,

  • krótszy czas gotowania niż na płycie gazowej,


Do ważnych wad należy zaliczyć możliwość poparzenia się od nagrzanej płyty. Urządzenie jest również droższe w eksploatacji niż płyta gazowa i płyta indukcyjna.


Płyta indukcyjna czy elektryczna?


Które rozwiązanie jest lepsze? Płyta indukcyjna czy elektryczna? Przede wszystkim w przypadku indukcji musisz się liczyć z wyższym kosztem zakupu urządzenia, ale z drugiej strony jest ono bardziej energooszczędne i zapewnia szybsze podgrzewanie. Pamiętaj jednak o tym, że płyta indukcyjna wymaga używania odpowiednich garnków, natomiast w przypadku płyty elektrycznej możesz korzystać z tych samych, w których podgrzewałeś potrawy na płycie gazowej. Zdecydowanie najnowocześniejszym typem tych urządzeń jest płyta indukcyjna i jeśli możesz sobie pozwolić sobie na jej zakup, a także masz odpowiednie garnki lub jesteś gotów je zakupić, to zdecydowanie postaw właśnie na nią. Jest ona energooszczędna, ale również nie stwarza niebezpieczeństwa poparzenia się, które istnieje w przypadku płyt elektrycznych. Na jakie marki możesz postawić? Może to być płyta indukcyjna bosch, ale także urządzenia takich firm, jak Electrolux, Amica, Beko czy innych, sprawdzonych firm. Co więcej, istnieje również możliwość zakupu płyty indukcyjnej, którą można podłączyć do gniazdka pod 230V.


Płyta indukcyjna – którą wybrać?


Zdecydowałeś się na zakup płyty indukcyjnej? Wybierając odpowiednie urządzenie, zwróć uwagę na jego parametry. To od nich uzależnione jest, z jakimi kosztami będzie się wiązać korzystanie z urządzenia oraz jakie będzie ono dawać możliwości. Zwróć uwagę na:


  • Szerokość – bardzo ważny parametr, o którym nie możesz zapomnieć, szczególnie jeśli na swoje urządzenie masz niewiele miejsca. Mamy płyty indukcyjne o szerokości poniżej 50 cm, ale również powyżej 60 cm.

  • Termoobieg – czy urządzenie ma taką funkcję? Dzięki niej możesz piec w piekarniku potrawy na dwóch poziomach, o ile wymagają one tej samej temperatury. Ich zapach nie powinien się mieszać, ale w tym wypadku mowa już o funkcji piekarnika, nie samej płyty grzewczej.

  • Rożen – kolejna z funkcji piekarnika. Umożliwia przygotowanie wyjątkowo chrupiących i rumianych potraw.

  • Napięcie zasilania – czyli napięcie, jakie wymagane jest do podłączenia danego urządzenia. Może być one zasilane prądem o napięciu 230 lub 400 V. Przed zakupem urządzenia sprawdź, czy Twoja instalacja umożliwia podłączenie danego rodzaju płyty.

  • Kolor frontu piekarnika i płyty grzewczej – najczęściej płyta jest czarna, ale może też być biała czy kremowa. Natomiast front może być m.in. srebrny, stalowy, biały czy czarny.

  • Możliwość sparowania płyty indukcyjnej z okapem - dzięki rozwiązaniu Electrolux Hub2Hood możemy cieszyć się inteligentną kuchnią.

  • Podłączenie termosondy - niektóre płyty indukcyjne umożliwiają podłączenie termosondy, pomoże to osiągnąć idealną temperaturę przygotowywanych dań, np.: steka.

  • Programy automatyczne - warto zwrócić uwagę, czy wybrany model oferuje przydatne programy automatyczne takie jak rozpuszczanie masła czy czekolady bez ryzyka przypalenia.


Jeśli przeglądasz ofertę naszego sklepu, to skorzystaj z możliwości filtrowania wyników w danej kategorii. Dzięki temu ograniczysz listę produktów wyłącznie do takich, które mają parametry zgodne z twoimi preferencjami. 



Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756